Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Deklaracja podatkowa ucznia tylko 2€ ??

Napisany przez avrac419
Witaj,

jestem obecnie uczniem i w tym roku złożyłem moje pierwsze zeznanie podatkowe, wcześniej byłem w urzędzie skarbowym i poprosiłem o wytłumaczenie, jak najlepiej to zrobić, jeśli nie mam doradcy podatkowego.
Pan powiedział, żebym po prostu wypełnił swoje imię i resztę sami sprawdzą, ponieważ wszystko odbywa się za pośrednictwem elektronicznych zaświadczeń podatkowych. Tak też zrobiłem.

Dziś otrzymałem moje rozliczenie podatkowe i według urzędu skarbowego otrzymam tylko 2 euro z powrotem.
Czy to w ogóle możliwe?
Pracowałem trochę, ile tylko mogłem sobie pozwolić w zeszłym roku, i oczywiście zawsze płaciłem podatki w klasie podatkowej 1. 1/3 mojej ciężko zarobionej pensji została skonfiskowana. Sprawdziłem w internecie i przeczytałem, że jako uczeń można otrzymać kwotę wolną od podatku do 7000 euro rocznie lub coś podobnego i że wtedy właściwie wszystko otrzymuje się z powrotem. Czy to prawda?

W zeszłym roku zarobiłem 3577 euro brutto i otrzymuję z powrotem 2 euro?
Proszę o pomoc, bo chciałbym zrozumieć ten system podatkowy w Niemczech.

Z poważaniem

Re: Deklaracja podatkowa ucznia tylko 2€ ??

Napisany przez 2Bolitho
Przy dochodzie podlegającym opodatkowaniu w wysokości 11 000 euro nie ma obowiązku zapłaty podatku dochodowego. Powinieneś złożyć sprzeciw wobec decyzji i przedstawić swoją sytuację. Możesz spróbować skontaktować się telefonicznie lub osobiście z innym miłym pracownikiem urzędu skarbowego i opisać sytuację.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata