Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusze mają słabe wyniki.

Napisany przez Fran22
Hej,

już kilka razy opublikowałem posty i od razu przepraszam, jeśli kogoś tym wkurzam.

viewtopic.php?t=6749

Jak już napisałem w wątku, wciąż siedzę na swoich funduszach, w nadziei, że kiedyś kursy się poprawią. Mam 7 funduszy po około 7000 euro każdy.

Czy popełniłem błąd, że nie sprzedałem ich już dawno temu? Chociażby te trzy najgorsze z -30%. Już ponad 16 miesięcy trzymam te fundusze i jestem już ponad 8000 euro pod kreską (czyli łącznie ponad -16%).

Te trzy fundusze sprawiające kłopoty (każdy z około 2000 euro czy ~30% straty kursu):

www.finanzen.net/fonds/DJE_-_Gold_&_Ressourcen_P_EUR@inChartZeit_36
www.finanzen.net/fonds/BGF_World_Mining_Fund_A2_EUR@inChartZeit_36
www.finanzen.net/fonds/JPMorgan_Funds_-_Global_Natural_Resources_A_dist_-_EUR@inChartZeit_36

Od grudnia 2011 do lutego 2012 była mała iskierka nadziei, kiedy kursy trochę wzrosły,
ale potem znowu spadły. Straciłem już wszelkie zaufanie i jestem zdenerwowany, że jestem pozostawiony samemu sobie, że czuję
że nic nie można zrobić, poza czekaniem lub sprzedażą.

Moje pytania:

1) Jak wyglądają prognozy? Czy można powiedzieć, że druga połowa 2012 lub 2013 roku będzie tendencjalnie lepsza?
Czy cały kryzys będzie trwał dłużej? Czyli najlepiej, nawet z zgrzytem zębów, pozbyć się funduszy (zwłaszcza tych najgorszych)?

2) Przyjmując, że hipotetycznie są one wreszcie na plusie, nigdy nie wie się, kiedy jest właściwy moment na sprzedaż. Musiałyby być one przynajmniej o 10% na plusie, żeby pokryć opłaty depozytowe, podatek, inflację, koszty zakupu, żeby choć raz być czystym. Czy lepiej jest tu po prostu ustalić wartość graniczną i sprzedawać od tego momentu (nawet z ryzykiem, że mogłyby dalej wzrosnąć i potem żałować) czy decydować według intuicji? Jeśli będzie za późno, to też nic nie zdziała.

3) Dlaczego te trzy fundusze akcyjne z przynajmniej 30% stratą kursu idą tak źle (które przede wszystkim są funduszami surowcowymi). Gdzie leży przyczyna? Spadek popytu np. w Chinach? Bo wypadają one znacznie gorzej, niż sugeruje to DAX czy Dow Jones.

Dziękuję z góry

(mogę także załadować zrzut ekranu mojego portfela, jeśli może to pomóc w ocenie sytuacji)

(nie mogłem umieścić bezpośrednich linków, ponieważ ta platforma nie pozwala na to z powodu niewystarczającej liczby postów wysłanych, dlatego pojawiają się one tutaj w formie tekstu)

Napisany przez 2Bolitho
Jakie właściwie jest celem inwestycji? Proszę, nie mów, że chcesz osiągnąć zysk. Chodzi mi o to, dlaczego fundusze? Mogło się też przecież ograniczyć do lokaty terminowej. A co planujesz zrobić z pieniędzmi w przyszłości? Czy to długoterminowe zabezpieczenie emerytalne, czy chcesz niedługo kupić samochód?

Akcje i fundusze nie zawsze przynoszą zyski. Wahania cen są normą. A straty nie tylko są możliwe, ale wręcz prawdopodobne. Nikt tutaj nie podejmie decyzji za ciebie. Dlatego lepiej jest samemu się zorientować. Przejrzyj różne fundusze i zobacz, jak są inwestowane pieniądze oraz jak wysokie są opłaty. Następnie spróbuj dowiedzieć się jak najwięcej na ten temat. Jeśli informacje prognozują obiecującą przyszłość, to już przynajmniej inwestycja jest trafnym wyborem. Sprawdź jeszcze raz, czy nie ma tańszych opcji. Za 7 000 euro można samodzielnie zakupić 7 akcji i mieć tylko perełki, ale wymaga to znajomości firm.

Więc: sprawdź, co posiadasz, zbieraj i oceniaj informacje. Następnie zdecyduj, czy jest to właściwe, czy nie. Jeśli tak, poszukaj tańszych opcji. Jeśli ich nie ma, to fundusz jest odpowiedni.

1) W tej chwili nastroje są raczej ponure. Szczególnie z powodu nowej sytuacji i niepewności w Grecji i Francji. Nikt nie może powiedzieć, czy w 2012 roku będzie lepiej. To po prostu spekulacje, bo inaczej byłoby nudno.

2) Kiedy musisz sprzedać, możesz obliczyć sam. Na giełdzie ważne jest, aby pozwolić zyskom rosnąć. Lepiej pracować z zatrzymaniem strat, gdy fundusze znajdują się w strefie zysku.

3) Dowiedz się sam, to ci więcej przyniesie.

Nie jest to łatwe w obecnej sytuacji. Ale tak jest dla wszystkich.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

już dostałeś odpowiedź politycznie poprawną od Bolitho.
Chciałbym odpowiedzieć trochę bardziej prowokacyjnie:

Problemem nie są fundusze i ich rozwój. Problemem jest to, że inwestujesz w coś, o czym nie masz zielonego pojęcia.
Z tego punktu widzenia, powinno się ci powiedzieć: wycofaj się z funduszy i zaksięguj straty jako opłatę za naukę. Ale proszę również zastanów się, czego możesz się z tego problemu nauczyć.

Tak jak opisujesz sprawę, być może wszedłeś w rynek w czasie, gdy surowce były akurat modne i w przeszłości osiągały super zyski (!)?
Typowy przypadek chciwości i klasyczny błąd indywidualnych inwestorów.
Handlowanie komercyjnie oznacza: kupować tanio, sprzedawać drogo. Wyraźnie kupiłeś drogo i spekulowałeś, że będzie jeszcze drożej.

Podsumowując:
Możesz kontynuować nadzieję i zacząć poświęcać więcej czasu na zrozumienie zależności ekonomicznych. I po prostu poczekać, surowce na pewno znowu wrócą. Ale to może potrwać nawet dziesięć lat. Nikt tego nie wie.
Lub pozostań świadomie na poziomie ofiary. Wtedy postępuj tak jak większość Niemców i wycofaj się z wszystkiego, co pachnie ryzykiem.
Ale uwaga: Nie zawsze da się to wyczuć.... .

Ale proszę nie mów, że fundusze są złe! One nie są odpowiedzialne ani za Twoją decyzję, ani za fazy rynkowe.

Pozdrowienia, Paule, który następnym razem będzie miły. Obiecuję.

Napisany przez Fran22
Cześć Paule i Bolitho,

dziękuję za odpowiedzi. Byłem przygotowany na bardziej niewygodne, jeśli mogę tak powiedzieć, odpowiedzi. Macie rację, muszę wziąć odpowiedzialność w swoje ręce.

Przeanalizuję to jeszcze raz spokojnie w Dniu Świętym, pojutrze, i wtedy się odezwę (jeśli to konieczne). To nie jest łatwe, zwłaszcza gdy myślę o stratach.

Napisany przez AsburyPark
Trudno jest inwestować pieniądze, gdy nie wie się dokładnie, co dalej się stanie. Bezpieczną opcją inwestycyjną jest specjalne drewno. Inwestuje się na 5 lat i otrzymuje gwarantowaną stopę zwrotu w wysokości 7,2%. W ostatnim roku wypłacono 10%. Dzięki oryginalnemu certyfikatowi można nawet sprzedać drzewa przed upływem 5 lat. Drzewa są ubezpieczone, co oznacza, że inwestycja jest bezpieczna. Wiesz dokładnie, gdzie rosną twoje drzewa, możesz nawet odwiedzić plantację. Ważne jest, aby pochodziły od producenta. Po prostu masz pewność i poczucie bezpieczeństwa. Obietnice zwrotu w wysokości 12% odnoszą się do inwestycji długoterminowych (20 lat) i są nierealistyczne, ponieważ wiążą się z dużym ryzykiem.
Wielkie pozdrowienia, Torsten

Napisany przez EuroPaule

To trudne, gdy inwestuje się swoje pieniądze i nie wie się dokładnie, co dalej się wydarzy. Bezpieczną opcją inwestycyjną jest specjalne drewno. Inwestuje się na 5 lat i otrzymuje gwarancję 7,2% zwrotu. W ubiegłym roku wypłacono 10%.

Witaj,

Tutaj również obowiązuje zasada:
Zwrot z inwestycji jest ceną za ryzyko i nikt nie płaci dobrowolnie więcej, niż musi.

Obecnie 7% (a nawet 10%) stanowią bardzo wysoki zwrot (porównaj obligacje Grecji) i są automatycznie związane z bardzo wysokim ryzykiem, bez względu na to, co twórcy i sprzedawcy dodają dookoła jako atrakcyjne dodatki.

To pojedynczy, mały obszar w sektorze surowców. Można coś takiego dodać ze znikomym procentem do swojego portfolio. Ale nie powinno się traktować tego jako podstawowej inwestycji i zwłaszcza nie stawiać wszystkiego na jedną kartę (lub drzewo)! (Nigdy tak!)

Pozdrowienia, Paule

Cześć,

także tutaj obowiązuje zasada:
Stopa zwrotu jest ceną za ryzyko i nikt nie płaci dobrowolnie więcej niż musi.

Obecnie 7% (lub nawet 10%) są bardzo wysokim zwrotem (patrz obligacje Grecji) i automatycznie wiążą się z bardzo dużym ryzykiem, bez względu na to, jakie gadżety inicjatorzy i sprzedawcy dodają na zewnątrz.

To jest jedno bardzo małe podsegment w dziedzinie surowców. Można to dodać z małym odsetkiem. Ale nie należy traktować tego jako głównego inwestycji, a tym bardziej nie stawiać wszystkiego na jedną kartę (czy drzewo)! (Zresztą nigdy!)

Pozdrowienia, Paule

Paule, trochę się mylisz. Mogę ci wyjaśnić, jak różni dostawcy w sektorze drzewnym mogą oferować 12% i działa to dopóki bańka nie pęknie. Oni podejmują pełne ryzyko. W przypadku, o którym opisałem, jest to producent. Ponieważ ceny na rynku rosną, musi on również zapłacić więcej oprocentowania. Można to bardzo dobrze wykorzystać jako inwestycję podstawową. Właśnie mieszanie niesie ze sobą ryzyko, ponieważ zawsze trafiasz na te gorsze elementy. Wolę stawiać na konia, którego znam.
Pozdrowienia, Torsten

Napisany przez EuroPaule

Ponieważ ceny na rynku rosną, musi on również zapłacić większą stopę zwrotu.

Cześć Torsten,

życzę Ci, aby ta inwestycja nadal tak dobrze się rozwijała i że będziesz się nią długo cieszył i osiągał zyski. Oczywiście, w przypadku inwestycji o stopie zwrotu 12%, ryzyka są większe niż w przypadku inwestycji o stopie zwrotu 7%. Tak musi być.

Jednakże inwestycja o stopie zwrotu 7%, niezależnie od segmentu, nie uchyla się od powszechnych praw rynkowych. Największym ryzykiem, które sam opisałeś, jest:

Ryzyko cenowe w przypadku surowców zawsze istnieje. Sam używasz terminu bańka. Do pozostałych ryzyk związanych z leśnictwem, takich jak wpływ środowiska, szkodniki itp., dochodzą kolejne. Nie jestem w stanie oszacować wartości wspomnianej ubezpieczenia w tym kontekście. To zależy od drobnych druków i wiarygodności ubezpieczyciela.

Jak zawsze, gdy proponuje się bardzo wysokie zwroty przy bardzo niewielkich ryzykach, następuje następujący punkt:
Obecnie setki miliardów taniego pieniądza zebranego przez banki centralne w Europie i USA szuka kilku dziesiątych procentu więcej zysku przy przyzwoitej pewności. Coraz mniej inwestycji okazuje się faktycznie względnie bezpiecznych i proporcjonalnie wynagradza ryzyko zyskiem.
Inwestycja o stopie zwrotu 7% przy rozsądnej pewności od razu przyciągnęłaby środki instytucjonalne i nie musiałaby przejść uciążliwej i kosztownej drogi przez inwestorów indywidualnych. Dostawca, który to robi, musi to robić, aby zebrać fundusze i z pewnością nie oferuje wyjątkowo dobrego stosunku szans do ryzyka.
Oczywiście to nie oznacza, że musi być wyjątkowo złe.

Cytat AsburyPark

Można go z powodzeniem wykorzystać jako inwestycję bazową. Mieszanie niesie ze sobą ryzyko, bo zawsze trafią się nieudane inwestycje. Wolę postawić na konia, który znam.

Masz prawo do takiego zdania. W tym forum również napisano wiele na temat zasady dywersyfikacji. Zainteresowany czytelnik może wyrobić sobie własne zdanie.

Off topic: Może tym razem postawisz na drewnianego konia?

Pozdrowienia, Paule

Odnosząc się do wspomnianych pieniędzy centralnego banku, nikt jednak nie zauważy, że ktoś ma dobry projekt, ale brakuje dodatkowych zabezpieczeń. Gdyby byli tak zainteresowani dobrymi możliwościami inwestycyjnymi, finansowaliby wiele projektów.
Powinieneś być świadomy sposobu pracy firmy, w której chcesz ulokować swoje pieniądze.
Nie jest uczciwe sugerować pośrednio, że nie istnieją żadne rozsądne zabezpieczenia. Pewne rzeczy są również częścią filozofii firmy.
Tak jak ja, jeżdżąc na moim drewnianym koniu, nie dostaję obtarcia.
Pozdrowienia, Torsten

Napisany przez Fran22
Cześć, nie jest łatwo ogarnąć całość.

Co do pytań Bolitho:
Dlaczego? Ponieważ mój brat polecił
Nie, nie konkretny zakup, raczej chciałbym być w stanie przejść na emeryturę wcześniej albo nie być tak bardzo uzależniony. Nie przychodzi mi do głowy nic innego poza osiąganiem zysków.
Nie sądzę, że zdecydowaliśmy to kompletnie bezmyślnie. Trochę rozłożyliśmy inwestycje branżowo i porównaliśmy wartości ryzyka i zwrotu z inwestycji.
Teraz sprzedać jedną lub więcej? Jeśli cena wzrośnie, potem będę się martwił, że nie sprzedałem, jeśli spadnie jeszcze bardziej, będę żałował, że nie sprzedałem.
Prognozy zawsze są mgliste, ale mówiono, że do połowy 2012 roku będzie trudno, rozpoczynając ogólnie w drugiej połowie 2012 roku, powinien nastąpić powolny zwrot trendu, a 2013 będzie lepszy (chociaż teraz nie wygląda na to).
Od wczoraj do dziś spadły razem o 400 euro i obecnie jestem łącznie na -9100 euro.
Szczególnie teraz czuję się przytłoczony, nie bardzo wiem, od czego zacząć, poniżej przedstawiam moje pierwsze wrażenia.
Spojrzałem na Morningstar, muszę się najpierw zorientować w tej masie nowych informacji.
Zacznę od moich pierwszych wrażeń (gdziekolwiek się da, podlinkowałem na finanzen.net, jeśli to w porządku).
Pierwsze trzy całkowicie mnie zaniepokoiły bilansem, wszystkie trzy są obecnie poniżej -30% (zaczynając od końca grudnia 2010) (DJE, BGF, Natural Resources, wszystkie trzy związane z surowcami).
DJE - GOLD & RESOURCES P (EUR) Fundusz | 164323 | LU0159550077 (Metale szlachetne) (-34%)
Teraz (2012) bardzo spadł (jak cena złota), ale w 2011 roku również nie koniecznie wzrósł razem z ceną złota. Fundusz wydaje się działać na moją niekorzyść, ale według morningstar nie wypada aż tak źle w porównaniu z innymi funduszami zajmującymi się metalami szlachetnymi w odniesieniu do strat z ubiegłego roku (ale, wydaje się, że nie osiągał tak dużych zysków jak inne). Został oceniony jako przeciętny.
BGF WORLD MINING FUND A2 EUR Fundusz | A0BMAR | LU0172157280 (Surowce) (-33%)
Już wcześniej spróbowałem (w drugiej połowie 2010), z początku dobrze, zarobiłem wtedy kilkaset euro, a teraz jestem mocno na minusie. Jednakże jest dobrze oceniany (Morningstar Qualitative Rating(TM) * Gold)
JPMORGAN FUNDS - GLOBAL NATURAL RESOURCES A (DIST) - EUR Fundusz | A0DPLM | LU0208853514 (Surowce) (-34%)
Ocena Morningstar: 3 gwiazdki
PATRIARCH SELECT CHANCE B Fundusz | A0JKXY | LU0250688156 (Akcje globalne Standard Blend) (-7%)
Ocena Morningstar: 3 gwiazdki
JPM EMERGING MARKETS SMALL CAP A (ACC) - EUR Fundusz | A0M0KB | LU0318933057 (Akcje rynków wschodzących) (-16%)
Jest nawet oceniony na 5 gwiazdek przez Morningstar.
PICTET - AGRICULTURE-P EUR Fundusz | A0X8VA | LU0366534344 (Rolnictwo) (-11%)
(niezaklasyfikowany przez morningstar)
Przeciętny, są lepsze (DJE Agriculture osiągnął niemal 10% więcej zysku w ciągu roku). Tutaj pojawiają się także kwestie moralne. Wydaje się, że za mało przemyślałem. Jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na jedzenie z powodu spekulacji, wolałbym nie trzymać już tego funduszu.
AMUNDI FUNDS BOND GLOBAL AGGREGATE - AU (C) Fundusz | A0M2G7 | LU0319688015 (Obligacje Globalne USD) (+12%)
Ostatni i jedyny zadowalający na mojej liście, posiada 5 gwiazdek w morningstar, wydaje mi się, że trafnie go wybrałem.
Szybka samoocena: Na szczęście nie mam funduszu naprawdę słabo ocenionego (wszystkie poza Pictet mają przynajmniej 3 gwiazdki w morningstar). Być może DJE nie jest konieczny, ale nie jestem pewien co do Pictet i Global Natural Resources. Może mam za dużo funduszy związanych z surowcami. Który sektor jest jeszcze niewykorzystany lub niedoreprezentowany (myślę, że coś z obligacjami)?

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli historia nie pozwala Ci już spokojnie spać, to sprzedaj i inwestuj tylko w lokaty terminowe w przyszłości. Jeśli znosisz zmienność, pozostaw wszystko tak jak jest. Lub kupuj teraz więcej, jeśli możesz. O ile jesteś jeszcze zadowolony z podziału. Ale tej opcji nie mogę Ci zalecić na podstawie Twoich postów.

Napisany przez EuroPaule

Nikt nie zauważy tego centralnego banku, kto ma dobry projekt, ale nie ma dodatkowych zabezpieczeń. Gdyby byli tak zachwyceni dobrymi możliwościami inwestycyjnymi, finansowaliby wiele projektów.

Cześć Torsten,

Tutaj prawdopodobnie różnią się oceny co do tego, co stanowi dobry projekt. Warto również rozróżnić między instytucjonalnymi inwestorami z obszaru zarządzania aktywami (zarządzający pieniędzmi innych), własnymi operacjami banków i udzielaniem kredytów przez banki.
Oczywiście nie musisz mi wierzyć, że te pieniądze są w obiegu. Jednak nie zamierzam szukać dowodów na rzeczy, które można przeczytać w każdej porządnej gazecie.

Cytat od AsburyPark

Nie fair jest sugerować, że nie istnieją odpowiednie zabezpieczenia. Pewne rzeczy są również częścią filozofii firmy.

Z tego wnioskuję, że firma komunikuje, że nie płaci wysokich odsetek z konieczności, lecz z dobrego serca. Takie argumenty były już wykorzystywane w przeszłości i świetnie pasują do tematu drewna, surowców odnawialnych itp... .
Dotąd nie znam przypadku, gdzie ryzyko pod płaszczykiem zgodziło się z odsetkami. Ale może to być właśnie ten słynny Pierwszy Raz? Kto wie?

Nie mogę i nie chcę nic twierdzić na temat tej firmy, bo jej nie znam. Znam jednak mechanizmy rynkowe. I nie są to insynuacje, lecz doświadczenia i są szeroko wykorzystywane.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EuroPaule

Może mam za dużo funduszu surowcowego

Tryb żartobliwy!

Jak zrobić fundusz surowcowy?
Trochę pyłku złota, odrobinę srebrnego proszku, kawałki rudy żelaza, zalać olejem naftowym?
Przepuścić to wszystko przez gorący gaz ziemny i gotować sobie przez kilka milionów lat...?
Koniec trybu żartobliwego!

Nazywa się to funds z s na końcu. Zawsze, nawet w liczbie pojedynczej.

Kiedyś żartowaliśmy: W Niemczech stajesz się ekspertem od funduszy, jeśli wiesz, że pisze się to z s.

Ostatecznie wydaje się, że nigdy nie będziesz zadowolony z charakteru tego rodzaju inwestycji.
Wydajesz się daleki od bycia takim odważnym inwestorem, jaki byłby potrzebny w tym przypadku.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Fran22
Okej, okej

Teraz jestem w tym, czy to z powodu mojego nierozważnego działania, czy mojej głupoty. Działałem bez z góry określonego planu i podjąłem większe ryzyko, niż chciałem lub odpowiada mi.

Przemyślałem strategię Stop Loss, ale nie jestem jeszcze pewien co do zakresu wahania.

Napisany przez EuroPaule
Przy ustalaniu zakresów zmienności powinieneś uwzględnić zmienność.
Jeśli zmienność jest wysoka, zbyt niskie dolne granice mogą pozbawić akcje niezbędnego oddechu.
Jeśli zmienność jest ogólnie niska, szybkie i gwałtowne odchylenia często wskazują na daleko idące zmiany na rynkach.
Przykładem tego może być VDAX.

Wcześniejsze wyjście to zawsze dobry pomysł.
Ale od razu pojawia się pytanie: Co teraz, kiedy znowu wejść?

Gdy znajdziesz dla siebie odpowiedzi na oba te pytania, to już jest strategia. I to jest właściwy kierunek!

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Fran22
Strategia stop loss, a następnie już nie korygować, czyli być konsekwentnym.

a) Muszę jeszcze ustawić kwestię zmienności.
b) Jeszcze nie jestem pewien, czy akceptować straty w wysokości 5-10% (bez uwzględniania zmienności)

Zacznę od dzisiejszej wartości.

Konkretnie oznacza to:

Obecnie mam około 18,5% straty na całym portfelu. Gdybym teraz zaakceptował straty w wysokości NOCHMAXVERLUST%, w najgorszym przypadku byłoby to prawie 24% (do 29%) ogólnej straty.

Więc ustalam maksymalną stratę od teraz.

Teraz użyję ostrożnych 5% jako wartości NOCHMAXVERLUST, aby łatwiej było obliczyć.

Tylko jeśli kurs wzrośnie, będę kontynuować. Pomyślałem o ustawieniu minimalnej ceny sprzedaży w procentach nieco niższym niż pełna kwota, aby uniknąć zbyt rygorystycznych ustawień.

Myślałem o 2/3 (lub być może nawet 80%)?

Przykład: DJE jest teraz na -35,33%, czyli

Napisany przez Fran22
Teraz mam kolejne pytanie:
na moim koncie depozytowym (a także na stronie funduszy https://kurse.direktanlage.at/Kurse/...x?id=FU_164323)

Jest to wartość, którą otrzymałbym sprzedając fundusz (data: 16.05.2012; EUR 156,22 -3,36 (-2,11%) . Czy zawsze decydującym jest wartość nettoinwentarzowa, którą otrzymałbym w chwili obecnej (nawet jeśli jest ona już z dwóch dni wcześniejsza)?

Jeśli teraz spojrzę na finanzen.net (DJE - GOLD & RESSOURCEN P (EUR) Fonds | 164323 | LU0159550077), widzę wartość nettoinwentarzową (z 16.05.), ta wartość jest jednak podana jako aktualna cena, 18.05. 159,38 EUR +3,97 EUR 2,55 %. Czy można odczytać stąd tendencje na kolejne dni, albo inaczej pytając, gdzie rzeczywiście widzę ostatni dla mnie istotny wskaźnik wartości, albo jak dowiedzieć się, o której porze dnia zmienia się aktualna wartość (sprzedażowa).

Napisany przez Fran22
Cześć, ok, dzięki jeszcze raz; sądzę, że już wystarczająco dużo was wykorzystałem. Dla mnie najważniejsze jest, że podjąłem inicjatywę.

Tylko jeszcze jedno:

Myślę, że moje poprzednie rozważania (z czynnikiem korekcyjnym) nie są takie dobre. Powoduje to coraz większe zwiększanie się zakresu zmienności, a jeśli kurs się nie zmienia, mogę utknąć w tym może miesiącami. To, co chcę, to podjęcie decyzji, ale nie w zbyt odległej przyszłości. Albo kontynuować tak płynąc łagodnie (jak mówimy w Austrii), wtedy pozbędę się funduszy i zacznę coś nowego (bez funduszy, to nie dla mnie, zacznę raczej ostrożnie od akcji i głównie od lokat oszczędnościowych) i też nie tak wysokie kwoty, przynajmniej na początku, przestać wkładać pieniądze). Albo jednak nadal coś się zmieni, co szczerze mówiąc, obecnie nie wierzę, jeśli spojrzeć na całą sytuację polityczno-ekonomiczną.

Napisany przez roland
Słyszałem o wielu osobach, które poparzyły sobie palce inwestując w Fundusze inwestycyjne. Po pierwsze, banki sprzedają głównie produkty, które przynoszą im najlepsze prowizje. Najlepszą reklamą dla funduszu jest zysk, jaki osiągnął. Problem polega na tym, że wtedy rentowność już dawno minęła.

Napisany przez 1cent
czesc!

W bankach sprzedają, ale w depozytach internetowych możesz kupić to, co chcesz i ile chcesz. I najlepsze jest to, że nikt nie próbuje ci niczego wcisnąć.........

Ale nie jestem dobrym doradcą, ponieważ sam teraz mam głęboko w minusie.......

Spóźniłem się ze zwrotem funduszu górniczego i funduszu światowego.
Teraz chyba jestem w takiej samej sytuacji jak ty. No cóż, nic z tym nie zrobisz.
Najlepiej będzie sprzedać przy następnych szczytach i do tego czasu po prostu poczekać!

@Paule.

Co byś zrobił?

Czekać i sprzedać przy najbliższych szczytach?
Czy sprzedać od razu i zaliczyć stratę jako doświadczenie życiowe?

Ponieważ istnieje ryzyko, że oba fundusze jeszcze bardziej spadną i nigdy nie osiągną szczytu?

dzięki

Napisany przez Fran22

Cześć!

Czekaj i sprzedaj po osiągnięciu szczytu? Czy może lepiej od razu sprzedać i uważać stratę za doświadczenie życiowe?

Bo istnieje ryzyko, że oba fundusze jeszcze bardziej spadną i nie osiągną już szczytu?
Cześć, to dokładnie jest moim problemem. Zawsze zwlekałam, odkładałam (tak: teraz nie mogę ich sprzedać, i tak już są tak nisko, prowizja była także dodatkowa, może wzrosną, ale mam nadzieję, że nie spadną jeszcze bardziej, ....)

Mam już dosyć. Teraz postępuję zgodnie ze stop-loss (oby dobrze napisałam). Będę musiała się pogodzić z tym, jeśli moje nowo ustalone limity zostaną przekroczone. Nie jest to przyjemne.

Uważam również (jak pisali Bolitho czy EuroPaule), że dobrze jest zdobywać informacje i już teraz zastanawiać się, jak, gdzie i ile chciałabym zainwestować z uzyskanych funduszy gdzie indziej (lub po prostu zostawić pieniądze na koncie oszczędnościowym).

Wykupienie ponowne byłoby opcją, ale do tego potrzeba 1) rezerw i 2) prawdopodobnie także dobrych nerwów i/lub gotowości do ryzyka. Jak można wywnioskować z powyższych postów i jak zauważyli poprzednicy, nie jestem raczej typem, który teraz zainwestuje jeszcze więcej pieniędzy. Zawsze mam też na uwadze, ile czasu musiałam pracować na straty albo co mogłabym mieć pięknego.

Napisany przez 1cent
nie ma powodów do paniki! pieniądze są jeszcze na swoim miejscu, tylko teraz ktoś inny ma do nich dostęp.

Osobiście poczekam, a nauki wyciągnięte z tej nieudanej transakcji mogą być bezcenne. Niestety, często tak jest w życiu: zanim się stanie mądrym, trzeba najpierw uderzyć głową w mur...

Napisany przez EuroPaule

Uważam również (jak napisał Bolitho lub EuroPaule), że dobrze jest zdobywać informacje i już teraz zastanowić się, jak, gdzie i ile z pieniędzy z sprzedanych funduszy zainwestować gdzie indziej (lub po prostu pozostawić je na koncie oszczędnościowym albo zainwestować w obligacje).

Cześć,

Proszę nie kojarzyć mojego imienia z kontem oszczędnościowym. To jest szkodliwe dla mojego wizerunku...!

Chciałbym jednak poważnie podkreślić myśl, że nie zawsze trzeba być zainwestowanym.
Przez większość czasu, nie jest dobrym momentem na zakup (jeśli chodzi o kupowanie tanio).
A po znalezieniu właściwego momentu na sprzedaż, może minąć sporo czasu, zanim pojawi się znowu okazja do zakupu.
Warto wcześniej dokładnie przemyśleć, w jakich okolicznościach warto kupować lub sprzedawać. I potem nie dać się ogarnąć strachowi czy chciwości...

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez FrancescoA

Cześć,

proszę nie kojarzyć mojego imienia z książką oszczędnościową. To jest szkodliwe dla mojego wizerunku...!

Pozdrowienia, Paule

Cześć Paule, przepraszam, nigdy nie można być wystarczająco ostrożnym...

Ojej, teraz dopiero to widzę, dziwne, nie zarejestrowałem się (świadomie) pod dwoma nazwami. Postuję z 2 komputerów, więc być może został zapisany inny nazwa użytkownika (jako cookie) na każdym z nich.

Napisany przez Thomas92
Cześć Fran 22,

najlepiej spróbuj kliknąć na link, tam znajdziesz reprezentację zarządzania majątkiem, które obejmuje 7 klas aktywów, może Ci to pomóc:

financial-personal-trainer.trust-wi.de/2012/04/premium7-uberzeugt

W tym i innych artykułach na blogu znajdziesz odpowiedzi na wszelkie możliwe pytania, na pewno coś tam znajdziesz

Powodzenia
Tom

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

może trzeba by trochę wyjaśnić.

Idea szerokiego rozproszenia opisana w tym blogu jest zasadniczo dobrym podejściem.
To, czego nie ujawnia się, to skutek wysokich strat.
Na przykład:
jeśli osiągniesz z DAX zysk 380%, a stracisz 70%, to w końcu uzyskasz tylko 44% zysku.
Sytuacja staje się dramatyczna w przypadku nieruchomości w USA. Zysk 78% i strata 53% kończy się wynikiem około minus 25%!
Unikanie tych drastycznych strat jest również ważnym aspektem przy szeroko rozproszonych inwestycjach.

Tutaj celowo mówimy o strukturze majątku i inwestycji. NIE o zarządzaniu majątkiem. Firma Trust w Monachium, o ile mi wiadomo, nie jest zarządcą majątku (z zezwoleniem i kontrolą BaFin), ale zwykłym pośrednikiem.
Reputacja tej firmy w branży nie jest nieskazitelna. Niektóre praktyki biznesowe czasami wydają się nieco tajemnicze.
Może do tego pasuje stosunkowo krzykliwa strona internetowa.
Również Związek Oszczędzających bardzo podejrzany jest, że nie jest organizacją chroniącą konsumentów, ale działa w otoczeniu Trust i jego partnerów biznesowych.
Oczywiście wszystko to tylko plotki i twierdzenia, których nie mogę udowodnić.
Osobiście poznałem pana Buchbergera i panią Lindl i to nie zmniejszyło moich wątpliwości.... .

Mogę więc jedynie polecić kontynuowanie tego dobrego pomysłu, ale także sprawdzenie innych dostawców.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez gavino
Problem polega na tym, że reklamowane są ostatnie sukcesy funduszy. Zazwyczaj fundusze są już w swoim obecnym zenicie. Inwestorowi grozi wtedy utrata kapitału. Trzeba mieć też na to wystarczająco dużo nerwów. Gdybym miał inwestować w fundusz, zainwestowałbym w fundusze rolnicze. Produkty rolne będą zyskiwać coraz większe znaczenie w najbliższych latach, co spowoduje, że te fundusze także będą generować solidne zyski.

Napisany przez EuroPaule

Jeśli miałbym zainwestować w fundusz, zdecydowałbym się na fundusze rolne. Produkty rolnicze zyskają w ciągu najbliższych lat coraz większe znaczenie, co sprawi, że te fundusze również zapewnią solidny zwrot z inwestycji.

Cześć,

Ta refleksja jest zasadniczo na pewno słuszna. Istnieją również dobre argumenty dla innych branż, które mogą zapewnić długoterminowe zyski.

Problem (=Ryzyko) polega na tym, że w funduszu nie ma samych pól i ich dochodów, ale akcje firm, które zarabiają pieniądze na tym temacie.
Gdy rynki akcji są ogólnie w złym nastroju, tak jak w zeszłym tygodniu, inwestorzy instytucjonalni na całym świecie zwykle wycofują ogólnie środki z akcji. Dotyczy to wszystkich branż. Wówczas opakowanie w postaci akcji jest ważniejsze niż zawartość.

Ryzyko związane z taką inwestycją jest więc co najwyżej minimalnie niższe niż w przypadku innych inwestycji akcyjnych.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 1cent
Cześć Fundusz Światowego Górnictwa jest już prawie z powrotem w zielonej strefie.....

Napisany przez Fran22
To zależy od tego, kiedy dokonano zakupu. U mnie nie ma śladu zielonej strefy (zakup na koniec 2010 roku).

Napisany przez 1cent

Zależy kiedy zostało kupione. U mnie nie ma śladu zielonego obszaru (kupione pod koniec 2010 roku).

teraz jest już dobrze w plusie! Sprzedałem go........ ale coś się z tego nauczę, więcej nie będę inwestować w fundusze górnicze! Ale fundusz światowy martwi mnie, a Threadneedle Smaller Companies tym bardziej, nie wspominając o Thread Needle HY (takiej kolejce górskiej rzadko kiedy doświadczyłem)

Myślę, że najlepiej było postawić wszystko na Carminac, kiedy kurs był naprawdę niski, ale znowu jestem głupi i znowu nic nie załapałem........

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata