Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy Debeka zatwierdza plan leczenia dentystycznego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy,

dostałem od dentysty plan leczenia i kosztów na kwotę 7.100 EUR do mojego ubezpieczenia zdrowotnego w Debeka Krankenkasse.

Czy muszę go złożyć i uzyskać zatwierdzenie w moim ubezpieczeniu zdrowotnym?

Czy wystarczy, jeśli po prostu złożę rachunki?

Dziękuję,

pozdrowienia,
Mirsad

Napisany przez ADMCI4
Nikt nie ma pomysłu???

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Mirsad,

ogólnie rzecz biorąc, nie ma konieczności składania planu leczenia i kosztów w Debeka. Jest to wymagane jedynie w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego w ramach ubezpieczenia publicznego oraz częściowo również w niektórych ubezpieczeniach zdrowotnych prywatnych.

Nie ma więc znaczenia, czy masz prywatne ubezpieczenie pełnokosztowe czy tylko ubezpieczenie dodatkowe na zęby do ubezpieczenia publicznego.

Niemniej jednak chciałbym zalecić uzyskanie potwierdzenia kosztów w Debeka w przypadku odpowiednio wysokich kwot. Wtedy masz pewność i nie musisz się martwić. Czasami rachunki dentystyczne przekraczają stawki za opiekę lekarską prywatną (współczynnik 3,5), co nie jest zawsze pokrywane przez ubezpieczenia zdrowotne prywatne lub może zostać pokryte tylko z odpowiednim uzasadnieniem medycznym.

Ponadto proszę pamiętać, że w ciągu pierwszych dwóch lat od daty rozpoczęcia ubezpieczenia świadczenia w ubezpieczeniu pełnym są ograniczone do 1000 euro/rok. Dla dodatkowego ubezpieczenia stomatologicznego jako uzupełnienie do ubezpieczenia publicznego, czas oczekiwania wynosi 8 miesięcy.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrowienia
Mike

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Mike Spezi!!! Super wyjaśnione. Czy jest jakiś formularz Debeka, aby uzyskać zgodę na koszty? Czy wystarczy nieformalne pismo? Może masz szablon do podzielenia się? Pozdrawiam, Mirsad

Napisany przez Mike Spezi
Nie, nie ma specjalnego formularza na to.

Wystarczy prosty czterowiersz w formie:

-Proszę o pisemne potwierdzenie pokrycia kosztów dla następującego planu leczenia i kosztów - podając swoje imię i numer usługi.
Następnie wyślij to pismo i kopię planu kosztów do odpowiedniego biura Debeka.

Możesz mi również przesłać plan faksem, a ja chętnie to dla ciebie przekażę.
Numer faksu znajdziesz na mojej stronie internetowej. (patrz poniżej)
Jeśli prześlesz mi faks, proszę o krótką notatkę na forum i nie zapomnij podać nazwy/usługi.

Pozdrowienia
Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata