Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: IPO firmy Meyer-Burger.

Napisany przez 2cybercrash
Weź po dzisiejszym brunchu w Wegelin informację, która może Cię zainteresować. Na SWX ma pojawić się Meyer-Burger z nową ofertą na rynku. Pierwszym dniem handlowym ma być 23 listopada. Zajmują się oni produkcją krzemowego, co jest interesującym biznesem dla branż solarnej i chipowej. Nie znam modelu biznesowego, nie wiem, czy jest dochodowy. W każdym razie warto to dodać do listy obserwowanych firm i przeprowadzić badania? Ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?

Napisany przez Simona
Zdecydowanie jest to godne uwagi. Warto się temu przyjrzeć. Muszę jeszcze dokładniej przyjrzeć się firmie. Branża ma przyszłość, nadal. Teraz nawet demokratyczna. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez kandinski
Meyer-Burger to fabryka maszyn z 280 pracownikami. Produkują między innymi specjalistyczne piły na niszowym rynku i dotychczas odnosiły zyski. Mają także oddział serwisowy w Chinach, ale produkcja (jeszcze?) odbywa się w Szwajcarii. Jaki może być powód dla wejścia na giełdę?

Napisany przez beat
Skuteczny przepływ środków z IPO do firmy jest dość skromny. Najpierw niektórzy chcą wypełnić swoje kieszenie. Firma może stać się interesująca, ma jeszcze bardzo skromną marżę EBIT, której chce zwiększyć. Gdyby pojawił się wzrost przychodów,... Meyer Burger/IPO: Widełki cenowe 33 do 39 CHF; pierwszy dzień handlu 23 listopada (AF) (pierwsze doniesienia zostały uzupełnione o informacje tła) Baar (AWP/sda) - Producent specialnych pił Meyer Burger Technology ustalił widełki cenowe swojej planowanej oferty publicznej na akcje w wysokości 33 do 39 CHF. Okres subskrypcji potrwa od 13 do przewidywanie 22 listopada. Pierwszy dzień notowań na giełdzie szwajcarskiej SWX zaplanowano na 23 listopada. Ma zostać wprowadzonych na rynek do 2,07 mln akcji. W przypadku podanych widełek cenowych kapitalizacja rynkowa Meyer Burger wynosić będzie między około 98 mln a 115 mln CHF. Samo przedsiębiorstwo otrzymałoby między 29,7 mln a 35,1 mln CHF, gdyż tylko do 900 000 z oferowanych akcji ma być nowo utworzonych. Kolejne 900 000 akcji chce sprzedać i wprowadzić na giełdę dotychczasowy główny akcjonariusz, berlińska spółka inwestycyjna BB-Kapitalbeteiligungsgesellschaft (BBK). Do 270 000 akcji jest przewidziane jako opcja dodatkowej emisji (Greenshoe) z majątku dotychczasowych akcjonariuszy. Udział akcji dostępnych do swobodnej wymiany (Free Float) po pełnym wykorzystaniu opcji Greenshoe wyniesie 70%. Z uzyskanych środków Meyer Burger zamierza finansować wzrost i rozwinąć swoją wiodącą pozycję na rynku jako producenta pił do cięcia drutów, taśm i bloków krzemu. Przemysł fotowoltaiczny i półprzewodnikowy szczególnie polega na piłach do obróbki surowego krzemu. Przychody mają również wzrosnąć poprzez akwizycje do 100 mln do 200 mln CHF z 59,5 mln CHF w roku 2005. Zysk operacyjny (EBIT) wyniósł 4,3 mln CHF, co odpowiada marży EBIT w wysokości 6%. Na rok 2006 Meyer Burger przewiduje marżę EBIT na poziomie 8%, a średnioterminowo dąży do osiągnięcia 12 do 14%.

Napisany przez beat
Myślę, że akcje mogą coś przynieść. Oczywiście zostały wprowadzone na rynek w optymalnym momencie - przy sprzyjającym klimacie na giełdzie. Wykorzystano także sprytnie temat energii słonecznej. Jeśli zakładam zysk na akcję w wysokości 3,20 (2007) (Kurs- zysk 45,- wynosi 14) i jeśli jestem świadomy jeszcze bardzo niskiej marży EBIT, to inwestycja wydaje się sensowna. Moja oferta znowu jest trochę za niska, więc jeszcze nic nie wpłynęło. Zastanawiam się, czy nie zaproponować trochę więcej. A swoją drogą, te wycinarki na drutach o długości 800 km są nadal fascynujące. https://www.meyerburger.ch/de/products/wire-saws/ds-262

Napisany przez David
Dziś w południe zdeponowałem kilka sztuk... teraz poczekam i napiję się herbaty!

Napisany przez beat
Czekam, czy cena spadnie jeszcze do 42 zł. Potrzebuję trochę więcej informacji, żeby zapłacić więcej. Jeśli warunki na giełdzie pozostaną dobre, pociąg mógłby odjechać nagle. Trudno. Przynajmniej do pierwszej przeszkody. Nie należy jednak mieć zbyt wielkich oczekiwań. To firma, która istnieje od dawna. Nie można spodziewać się podwojenia zysków z dnia na dzień. Patrząc na regionalne wpływy, raczej podejrzewam postępowanie krok po kroku, ale solidne wykonanie.

Poradnik akcji dobrze przedstawił kilka wskaźników dotyczących MBTN. Zysk netto w 2005 roku wyniósł 2,7 mln CHF lub 1,3 Fr. na akcję. Brak prognoz na 2006 rok. Kurs 45:1,3=35 PE lub KGV jest zatem szanowany, muszą być wówczas szanse wzrostu w dwucyfrowym procencie, w przeciwnym wypadku takie kursy to fantazja. Na razie trzymam się z daleka. Nie wypłaca dywidendy. Wygląda na to, że Burckhard Kompression BCHN) jest jeszcze bardziej uczciwie wyceniony po spektakularnym przebiegu cen od debiutu na giełdzie, z około PE 16. Jednak należy poznać terminy lock-up. Czy wtedy niektóre banki inwestujące zabezpieczą swoje zyski?

Napisany przez David
Widzę każde wejście na giełdę jako szansę dla małego inwestora; ponieważ każdy, kto inwestuje dużo w firmę, chce też mieć z tego korzyść. Aby to wszystko miało sens, kurs musi też trochę wzrosnąć. Dlaczego mały inwestor nie miałby spróbować tego samego. Wcześniej czy później to się praktycznie zawsze opłaca. Oczywiście są też negatywne IPO, np. Mystery Park.

Napisany przez beat
Bywają debiuty giełdowe, które od razu ruszają pełną parą. Zazwyczaj jednak potem znowu idą w dół, inne są trochę bardziej stabilne. Ten element słoneczny zapewne przyniósł trochę seksapilu temu IPO. Ale już przeminęło. Jeśli utrzymasz akcje przez rok lub dwa, to się opłaci. Jest wiele argumentów za tym. Jako krótkoterminowy handel, prawdopodobnie mniej opłacalne. Obserwuj dalej. Prawdopodobnie jeszcze spadnie. Obecnie może być lekkie wsparcie ze strony ZKB?

Napisany przez David
Masz absolutną rację Beat; to właśnie kocham na giełdzie. Z czasem i cierpliwością, zazwyczaj wychodzi dobrze. Tylko zysk jest większy lub mniejszy... :wink: No cóż, miejmy nadzieję, że nie minie 5 lat zanim osiągniemy 50 zł.

Napisany przez beat
Po pierwszych liczbach będziemy wiedzieć więcej. Na razie nie ma zbyt wielu materiałów do interpretacji. Wiele zależy prawdopodobnie od konkurencji i przewagi przywództwa. Nie mogę tego jeszcze do końca oszacować. Maszyny są dosyć skomplikowane. Może nie każdy chiński kowal potrafiłby to skopiować.

Napisany przez David
Dzisiaj był wspaniały dzień dla akcjonariuszy Meyer-Burger Analiza techniczna: Od bardzo dobrego początku (IPO 23.11.2006) cena zamknięcia nigdy nie była wyższa niż cena otwarcia i to aż 9 razy z rzędu. Po 10 dniach handlowych zostało złamane to fatum i po raz pierwszy zamknięto z wynikiem pozytywnym. Od wczoraj do dzisiaj pojawiła się także niewielka luka i otwarto ewentualną rajd długą świecą. Dzięki tej świecy ustanowiono nowe maksimum. Obroty również wzrosły po tym, jak od IPO stały się coraz mniejsze. Zobaczymy, dokąd nasza podróż zaprowadzi.

Napisany przez David
Sprzedałem moje 190 sztuk (+13%) wbrew trendowi o 14:02. Ten gwałtowny wzrost był dla mnie trochę zbyt szybki, dlatego zabezpieczyłem zysk. Czy to była właściwa decyzja, przekonamy się w przyszłym tygodniu. Jednak będę Cię obserwować.

Napisany przez David
To był naprawdę fenomenalny początek, kto by pomyślał, że ten akcja rozpocznie taką rajd. Musiałem dzisiaj rano mocno połknąć ślinę, gdy zobaczyłem cenę 60, ale teraz wydaje się, że impet się wyczerpał. Otwarcie i zamknięcie są więc takie same, co wskazuje na zmianę trendu. Na tym poziomie z pewnością będą jeszcze realizowane zyski, gdy cena zacznie spadać w kierunku 55.

Napisany przez Dany1
David pisze:To naprawdę start marzeń, kto by pomyślał, że ta akcja może tak zyskać na wartości. Musiałem dzisiaj rano przełknąć gorycz porażki trochę, gdy zobaczyłem cenę przekraczającą 60, ale teraz wydaje się, że energia opadła. Otwarcie i zamknięcie kursu są takie same, co wskazuje na zmianę trendu. Na tym poziomie na pewno będą jeszcze realizowane zyski, gdy kurs znowu spadnie w okolice 55. . Cześć David Przynajmniej nie musiałeś czekać 5 lat... raczej tylko 5 dni... Nie ma co się złościć, przynajmniej byłeś tam i coś zarobiłeś!

Napisany przez David
To oczywiście jasne, cieszyłem się w piątek i nadal się tym cieszę, ale nigdy bym nie przypuszczał, że kurs ponownie tak wzrośnie. (Nikt nie jest doskonały) :wink:

Jestem całkowicie pod wrażeniem gwałtownego wzrostu kursu tego nowicjusza. Brakowało mi istotnych prognoz, ponieważ dotychczasowe wyniki dochodowe zmuszają mnie do obliczenia wskaźnika ceny do zysku na poziomie znacznie ponad 40, dlatego trzymałem się z dala od tego. Jednakże z przyjemnością obserwuję tę spółkę i mam nadzieję, że duże zainteresowanie i siła kursu przerodzi się w intensywną zmienność. Gratulacje wszystkim ryzykantom, którzy skorzystali ze swoich zysków.

Napisany przez David
Meyer ponownie znalazł się wśród zwycięzców dzisiaj. Jednak dziś nie udało się przekroczyć wczorajszego szczytu. Moim zdaniem poziom 60 może stać się oporem, a 51 wsparciem. Wolumen był lekko spadkowy, co jest zrozumiałe. Duża przepaść między 60 a 51 może być możliwa do wykorzystania w handlu; oczywiście tylko wtedy, gdy scenariusz się spełni i Meyer nie wzrośnie jutro do 65.

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że teraz też wychodzę z zyskiem 32%. Ale nadal będę obserwować sytuację.

Napisany przez David
Pierwsza potężna hossa minęła, a kurs znów skierował się na południe. Zobaczmy, czy poziom 51 będzie utrzymany po ostatnich dwóch ciemnoczerwonych dniach. Jeśli tak, można rozważyć wejście na rynek; w przeciwnym razie kurs może łatwo spaść z powrotem do poziomu IPO.

Napisany przez David
Info Meyer ponownie stawia na ofensywę Wczoraj i dziś znowu jest wśród zwycięzców, a nawet osiągnął nowe maksimum. Niestety bez nowości.

F&W prowadzi dane fundamentalne. Spektakularny przebieg kursu po spełnionych prognozach. Mała firma wygenerowała 5 mln zysku netto, Kurs przekroczył 100. Wskaźnik P/E wynosi teraz około 30, prognoza na zysk netto w 2007 r. to 9 mln, czyli wskaźnik P/E prawdopodobnie będzie wynosił około 15. Nie wypłaca dywidendy! Czy kurs spłonął już zbyt wiele fantazji? Ale i tak imponująco! Pozostaje na liście obserwowanych, zostało niedoszacowane, prawdopodobnie przyciąganie kursu przez banki i media.

Napisany przez beat
W MBTN można również dokupić po ostatnich postępach. Podstawy - o ile wszystko będzie nadal dobrze - są w porządku. KGV 07 32,2; 08 21,5; PEG 07 0,4; 08 0,4 Oprócz fundamentów, MBTN to jedyna szwajcarska spółka fotowoltaiczna dla szerokiego szwajcarskiego publiczności. Obecnie trudno jest obejść się bez energii słonecznej. Powoli buduj coś. Rzuty wsteczne oferują dodatkowe okazje, ale nie powinno się zbytnio na nie liczyć.

Napisany przez Simona
Również dzisiaj skorzystałam. Przy tej historii muszę być obecna. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Też dzisiaj skorzystałem. Przy tej historii muszę być obecny. 8) Pozdrowienia, Simona
Tego się już prawie spodziewałem... :lol: Witaj na przyjęciu.

Aktualne KGV lub PE wynosi teraz 35. Czy podwojenie zysków na 2008 rok jest już praktycznie osiągnięte? Kurs wzrósł o 45 CHF w ciągu miesiąca, z 75 do 120 CHF. Szacunek! Ale dla mnie to za szybko, nie lubię oparzyć sobie palców przy rakietach.

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Dzisiaj też skorzystałam. Przy tej historii muszę być obecna. 8) Pozdrowienia, Simona
chciałabym być tam także, ale dzisiejsze ceny były poza moim zasięgiem... może to znowu błąd... ...samemu przepadłam, akcje były tu polecane x razy...

To można powiedzieć głośno, że platforma zapewniła szybką i obiektywną raportowanie dla tego IPO, włączając w to dostępne dane fundamentalne na F&W. Wielkie podziękowania dla Davea za ostre analizy, które czasem pokazują gwałtowne spadki. Firma wydaje się być interesująca i będzie śledzona dalej.

Napisany przez beat
Jeśli codziennie odnotowuje się tak duże zyski, pojawia się pokusa, aby je zrealizować. Kurs zysków do ceny jest stopniowo trochę wysoki, ale przy silnym wzroście jest to mniej istotne. W takiej sytuacji wskaźnik PEG jest decydujący, a nadal bardzo korzystny, utrzymując się wyraźnie poniżej jedności. Z pozycjonowaniem może być trudniej, trzeba będzie cieszyć się, że coś jeszcze zostało. Ale może się to zmienić, jeśli nadejdzie załamanie rynkowe... W każdym razie, mam nadal gotówkę w rezerwie. Po przeanalizowaniu raportu rocznego, widzę zupełnie inne ceny... Około 180 zł plus.

Napisany przez fritz
To naprawdę idzie jak rakieta, ale jak długo jeszcze, w końcu muszą nadejść bardziej intensywne zyski. Od kursu 91.- prawie codziennie wprowadzam zlecenie zakupu, zawsze jednak z limitem. Po pierwsze, zawsze to robię przy niewielkich wolumenach akcji, a po drugie, moje ego nie pozwala mi kupować po aktualnym najwyższym kursie, dlatego zawsze jestem w tyle, bo akcje, które ciągle rosną, można kupić tylko po najwyższym kursie. Moje pierwsze zamówienie było po kursie 91.-, a aktualne jest po kursie 125.-. Prawdopodobnie moje zamówienie zostanie zrealizowane dopiero wtedy, gdy kurs naprawdę zacznie spadać... ops: Życie idzie dalej. Pozdrowienia Fritz

Także możesz samodzielnie odkryć, jak działa napęd rakietowy, szanowny fritzu. Jeśli jesteś gotowy zaangażować 125 CHF, z pewnością ucieszą się Simona albo Beat, którzy być może dołączyli przy 75 lub 95?

Napisany przez fritz
Oczywiście, masz rację, również nie byłbym niezadowolony, gdyby zlecenie zostało zrealizowane za 91-. Teraz pojawia się pytanie, jak dalej może to pójść. W tej chwili liczba kupujących nadal jest trzykrotnie większa od liczby sprzedających, a kurs już dzisiaj wyniósł 132, więc jest jeszcze więcej osób, które próbują wejść. Czy już jest za późno, czy może ten lot wzrośnie dalej, dowiemy się później. A jeśli mogę sprawić Simona i Beatowi przyjemność, to też nie jest zła rzecz. Pozdrawiam, fritz

Napisany przez Simona
beat pisze: Jeśli codziennie jest tak znaczne wzrosty, powstaje pokusa, aby zrealizować zyski. Kurs-zysk jest już trochę wysoki, ale to nie jest tak istotne przy silnym wzroście. Wartość PEG jest zdecydowanie bardziej istotna, a ta nadal jest bardzo atrakcyjna i zdrowa, znacznie poniżej jedności. Zbudowanie pozycji staje się więc trudniejsze, trzeba być zadowolonym z tego, co się ma. Ale być może przy pogorszeniu warunków rynkowych... Na razie trzymaj trochę gotówki. Po przeanalizowaniu sprawozdania finansowego widzę zupełnie inne ceny... Około 180.- plus do Q3.
Nie było nic złego w zrealizowaniu zysku, co oczywiście zrobili niektórzy wcześnie rano. Nie zapominam także o ponownym wejściu. Teraz po prostu pozostawmy to i pomyślmy o dobrych wynikach półrocznych. Historia trwa dalej. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Cześć wszystkim! Jeśli wiedziałbym, że ta akcja będzie nadal rosnąć, nie sprzedałbym jej kilka miesięcy temu; cóż, mogło być gorzej. @Fritz Teraz nie polecałbym już ścigać się i kupować, akcja bardzo szybko poszła w górę i gdy kurs ustabilizuje się lub pokaże słabość, będą realizowane zyski. Lepiej obserwować dalej i wejść po realizacji zysków, jeśli nadal jesteś zainteresowany.

Napisany przez ADMCI4
Jestem związany z tym od 62. Moje przeczucie mówi mi: Kupowałbym dalej, tytuł jest obecnie wspierany przez inwestorów chwili. Myślę, że jeszcze trochę wzrośnie, z ewentualnymi realizacjami zysków po drodze. Cel cenowy 150.- do końca roku

Napisany przez fritz
David pisze: @Fritz Teraz nie biegaj za bardzo i nie kupuj, akcje bardzo szybko bardzo podskoczyły, i gdy kurs się ustabilizuje lub nawet osłabi, będą realizowane zyski. Lepiej dalej obserwować i kupować po realizacji zysków, jeśli jeszcze masz zainteresowanie.
Wczoraj także anulowałem moje zamówienie, teraz pozostaję przy obserwacji. Ale która decyzja była właściwa, dowiemy się dopiero później, inaczej byłoby nudno. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Simona
Obserwacja: MTB właśnie znowu przechodzi atak słabości. Ostatni kurs: 121,20. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Kyocera jako drugi producent ogniw słonecznych na świecie zamierza potroić swoją zdolność produkcyjną... MBTN jako światowy lider w branży tnącej również może skorzystać z tego rozwoju. Firmy z miejsc 3 (Q-Cells) i 4 (Suntech) zamierzają podwoić swoje zdolności produkcyjne, a firma z miejsca 1 (Sharp) prawdopodobnie także coś zaplanuje... Kyocera wyda 250 milionów dolarów na potrojenie produkcji ogniw słonecznych Środa 18 kwietnia 2007 r. 10:15 czasu polskiego Autor: Matt Daily NOWY JORK, 18 kwietnia - Firma Kyocera Corp. wyda 250 milionów dolarów (30 miliardów jenów), aby niemal potroić swoją roczną zdolność produkcyjną ogniw słonecznych do 500 megawatów w ciągu czterech lat, aby sprostać popytowi i konkurencji, poinformowała firma w środę. Dywizja producenta części elektronicznych, Kyocera Solar Inc., poinformowała, że 165 milionów dolarów zostanie przeznaczonych na rozbudowę produkcji surowych ogniw słonecznych do poziomu 500 MW w swojej fabryce w Yakkacji, w Japonii, do marca 2011 r. Następnie te ogniwa zostaną wysłane do czterech innych zakładów produkcyjnych w Japonii, Republice Czeskiej, Chinach i Meksyku, gdzie zostaną połączone w moduły słoneczne. Po zakończeniu rozbudowy, zwiększona produkcja pozwoli na wyposażenie 142 800 nowych domów w systemy generujące energię elektryczną o mocy 3,5 kilowata, pomagając sprostać popytowi osób prywatnych i przedsiębiorstw na energię z odnawialnych źródeł. Kyocera zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem produkcji ogniw słonecznych wykorzystywanych do przekształcania światła słonecznego w energię elektryczną, ustępując firmie Sharp Corp. i niemieckiej firmie Q-Cells AG , które obie ogłosiły agresywne cele produkcji, podobnie jak czwarty producent, chińska Suntech Power . Myślę, że wraz z uruchamianiem większej zdolności produkcyjnej pojawi się zwiększona konkurencja o udział w rynku. Obserwujemy uważnie te wszystkie ogłoszenia, powiedział agencji Reuters Steve Hill, prezes Kyocera Solar. Sprzedaż firmy Kyocera Solar wzrosła o około 33 procent w 2006 roku w porównaniu z poprzednim rokiem, powiedział, i firma oczekuje, że ten trend będzie się utrzymywał przez kolejne lata. Kyocera stwierdziła, że energia słoneczna jest najbardziej rozwijającym się segmentem jej biznesu, lecz odmówiła komentarza na temat zyskowności czy marż. Po dwóch latach niedoboru niezbędnego do produkcji ogniw słonecznych krzemionki, Kyocera poinformowała, że teraz ma podpisaną umowę z dostawcami zakupu wystarczającej ilości surowców do zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na krzemionkę związane z rozbudową produkcji. Jednocześnie firma dąży do zmniejszenia zużycia krzemionki na jedno ogniwo, chociaż technologia polikrystalicznych ogniw słonecznych, zależna od krzemionki, prawdopodobnie pozostanie wiodącą technologią przez kolejną dekadę, jak powiedział Hill. Według niego ceny krzemionki ustabilizowały się wraz z dodatkową zdolnością produkcyjną, ale materiał ten może zacząć drożeć w miarę wzrostu popytu w kolejnych latach. Oczywiście element krzemionki stanowi wyzwanie. Chociaż teraz mamy stabilną cenę krzemionki, na której możemy opierać nasze koszty produkcji, powiedział. Akcje Kyocery zakończyły się wzrostem o 0,5 procenta, osiągając 11 660 jenów w środę, podczas gdy wskaźnik Nikkei wzrósł o 0,8 procenta. (Wiadomość dodatkowa nadesłana przez Mayumi Negishi z Tokio) © Reuters 2007. Wszelkie prawa zastrzeżone. Powielanie treści Reutera, włącznie z cacheowaniem, ożywianiem lub podobnymi metodami, jest wyraźnie zabronione bez wcześniejszej pisemnej zgody Reutera. Reuters oraz logo kuli informacyjnej Reutera są zastrzeżonymi znakami towarowymi i znakami towarowymi grupy firm Reutera na całym świecie.

Napisany przez Simona
Dziękuję za tę interesującą informację, może się przydać. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Ostatnia 133.-, dzisiejsze dzienne minimum, po dzisiejszym maksimum 138.50. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
To, kto nie cieszy się z tego...(prawdopodobnie nie jest zainteresowany): 23-04-2007 07:25 Meyer Burger wygrywa zamówienie o wartości 50 mln CHF z Norwegii Nazwa Ostatnia zmiana MEYER BURGER N 139,80 8,50 (6,47%) Zurych (AWP) - Meyer Burger Technology AG zdobyła zamówienie od REC ScanWafer AG z Norwegii na piły drutowe o wartości około 50 mln CHF. Zamówienie z branży solarniczej jest największym w historii firmy, informuje Meyer Burger w poniedziałek. Producent pił precyzyjnych dostarczy niezbędne piły taśmowe i drutowe w drugim i czwartym kwartale 2008 roku. Dodatkowo Meyer Burger buduje obok zakładu produkcyjnego ScanWafer oddzielną stację obsługi w celu zapewnienia jakości konserwacji i procesów własnymi pracownikami. are/cf ************************************************** ******************* Pozdrowienia, Simona

Napisany przez fritz
cybercrash pisze: Jeśli jesteś gotowy, aby podpalić za 125 CHF, na pewno z zadowoleniem przyjmą to Simona lub Beat, którzy być może dołączyli przy 75 lub 95?
Tak, drogi cybercrash, tak wyglądało to dwa tygodnie temu, dzisiaj cena akcji już wynosiła 149.50... Jak to będzie dalej? Zazwyczaj musi nastąpić korekta, ale kiedy? Nowe firmy z dobrym produktem czasami mogą utrzymać stromy trend wzrostowy przez kilka lat. Gdy w 1990 roku akcje Cisco w ciągu kilku tygodni wzrosły o 100%, wielu uważało, że przegapili właściwy moment - inni jednak nie, a w ciągu 10 lat Cisco wzrosło o 75000%... Zobaczymy, co przyniesie przyszłość. Pozdrowienia fritz

Napisany przez beat
Cytat cybercrasha Jeśli jesteś gotów zainwestować 125 CHF, na pewno ucieszą się Simona albo Beat, którzy być może dołączyli przy 75 lub 95? Jak to będzie dalej? Zazwyczaj należy oczekiwać korekty, ale kiedy? Nowe firmy z dobrym produktem czasami mogą utrzymać gwałtowny trend wzrostowy przez kilka lat. Nie mam pojęcia, co dalej z tą akcją. Kiedyś podałem prognozę na koniec roku w wysokości 180.-. Myślę, że w ciągu 2-3 lat powinniśmy osiągnąć około 500.-. W każdym razie Meyer Burger radzi sobie dobrze, nie tylko ciągle zatrudnia nowych ludzi, ale także rozbudowuje zespół HR...

Napisany przez Simona
Ostatnia wartość 141.- Dzienny maksymalny 149.50 Więc... znowu wzrost... i nie zawsze od razu panikować :arrow: Dzisiaj był przecież Dzień Skonsumowania w USA z późniejszym oparzeniem słonecznym. (Jesteśmy też tacy czerwoni? Poprawka?) Pozdrowienia, Simona PS: @ beat, wolę kurs 179.-/181.- (do wyników za półrocze)

Napisany przez beat
Simona pisze: PS: @ beat, bin eher für Kurs 179.-/ 181.- (bis Halbjahreszahlen)
Jeśli przyjmiemy te liczby jako celowe dla połówkowych wyników, teraz musimy iść dalej w podobnym tempie, aby dotrzeć do tego momentu. Jeśli nie, prawdopodobnie już będziemy powyżej 200.-. Na początku maja odbędzie się również Walne Zgromadzenie, gdzie prawdopodobnie usłyszymy jakieś dodatkowe komentarze.

Napisany przez Simona
Czy możemy to zrealizować w międzyczasie i poczekać na wystąpienie ogólne? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Jeśli byłbym krótkoterminowym traderem, może też bym się zastanawiał nad tym pytaniem... Natomiast ja zastanawiam się raczej, kiedy nastąpi pierwsze przejęcie? Kiedy drugie i trzecie? Kiedy kompletna będzie ta łańcuch pokazana w raporcie rocznym? Czy klienci naprawdę - co tak naprawdę już sądzę - chcą rozwiązań z jednego źródła? Jak bardzo wzrośnie produkcja teraz - po 6 miesiącach przymusowo ograniczonej produkcji? 20-letnie oprogramowanie zostało teraz zastąpione przez SAP i zostało to uruchomione kilka dni temu. Nagle zacznie się to tylko lać. Teraz nadal jest szansa na strategiczne pozycjonowanie się. Później zostanie tylko trading z hossą. Na pewno w akcji jest wiele drżących rąk, które zastanawiają się, czy wziąć zyski. Ale są też fundusze itp., które tam inwestują i raczej patrzą na długoterminowe pieniądze. ZKB wprowadza na rynek Propers na koszyk akcji zrównoważonych III (udział MBTN 5%) Nie sprzedaję, pytanie tylko, kiedy dokupię jeszcze około trzech pozycji? Bez korygującej giełdy nie będzie żadnego wycofania.

Napisany przez Simona
Doskonała odpowiedź! Prawdopodobnie konieczne będzie dokonanie zakupu w najbliższych dniach - chyba że się mylę. 8) Cel kursu pozostaje niezmienny - albo spotkamy się pośrodku. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Teraz trzeba jeszcze wiedzieć, jak często się mylisz, abyśmy mogli to uwzględnić w naszych rozważaniach. Istnieje już ryzyko, że coś może pójść nie tak z kursami krótkoterminowymi, zwłaszcza z uwagi na wpływy z sytuacji na światowych giełdach. To wywołałoby większe wahania kursu dla MBTN niż dla Novartis. To byłaby po prostu kolejna okazja do dokupienia i przeczycia. Przecież siedzę teraz od około dwóch miesięcy na akcjach ADEN, które w najbliższych dniach powinny mi przynieść około pięciu procent, więc mogę to zrobić także z bardziej obiecującą inwestycją. Jeśli chodzi o dane fundamentalne, strategię, zarządzanie, trendy branżowe itp., nie widzę żadnego problemu. Jedyną rzeczą, która zastanawiająco działa, jest rozwój kursu. Ale czy to jest argument? Istnieją inne przykłady, które kontynuowały swoją ewolucję dzięki realistycznej wycenie. Nie widzę na dwóch, trzech latach lepszej inwestycji na rynku szwajcarskim. Ponieważ obecnie panuje napięta atmosfera na rynku, mam nadzieję na dalsze spadki poniżej 140 CHF. Zostaną one takie same jak Temenos - które teraz jednak są w bardziej dojrzałym stadium - rozwijające się. Nieuczestniczenie niesie największe straty. W przypadku cofnięć widzę wsparcie na poziomie 120 CHF, z kilkoma dalej niż to. Gurit to podobna sytuacja, ale nie z tak dużym potencjałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata