Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy spłacanie debetu rozliczeniowego jest praktyką powszechną?

Napisany przez ADMCI4
Z powodu drobnych trudności finansowych zdecydowałem się zwiększyć istniejący limit debetowy w Sparkasse z 1000 euro do 2500 euro. Jednakże nie mogę go zachować w takiej wysokości, ponieważ doradczyni bankowa przedstawiła mi umowę, w której musiałem podpisać zobowiązanie do miesięcznego obniżania debetu o 50 euro, aż osiągnie znów poziom 1000 euro. Czy to powszechna praktyka? Nigdy o czymś takim nie słyszałem i również sam jeszcze nie doświadczyłem. Nie jestem w Sparkasse od długiego czasu, dlatego chciałbym wiedzieć, czy jest to tam normalne.

Napisany przez eichi
Myślę, że to dość mocno zależy od płynności finansowej klienta. W twojej sytuacji może to być już normalne. Nie mogę tego jednak precyzyjnie określić.
Na twoim miejscu nie korzystałbym z debetu, ponieważ odsetki są ogromne. Jeśli potrzebujesz dodatkowych 1500, lepiej weź kredyt oprocentowany poniżej 6-7% niż debet o około 12%. Lepsze rozwiązanie: Ogranicz debet do 500 € lub mniej, zaciągnij kredyt na 3500 €. Wyzeruj debet i spłacaj kredyt terminowo. Debety są drogą opcją.

Napisany przez 2Escorpio
To powszechna praktyka, gdy bank chce wyjść klientowi naprzeciw, ponieważ żądanie wynikające z dochodów / zdolności kredytowej nie wystarcza do uzyskania debetu w wybranej wysokości.

I jak już napisał eichi, ta pomoc ze strony banku kosztuje dość drogo w postaci oprocentowania kredytu odnawialnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata