Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy klienci powinni prosić doradcę o wyjaśnienie umowy kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

jakiś czas temu wzięliśmy kredyt w naszym banku, który będzie trwał przez kolejne
osiem lat. To było aż 14000 euro, które spłacamy w dość niewielkich ratach co miesiąc. Szczerze mówiąc, wtedy nie przeczytaliśmy dokładnie umowy z bankiem, ponieważ była zbyt długa, a my ufałem doradcy klienta. Kiedy teraz kredyty ponownie stały się przedmiotem krytyki, wyjąłem umowę i zdałem sobie sprawę, że powinienem lepiej przeczytać kilka ważnych miejsc. Czy klient ma prawo poprosić doradcę o ponowne wyjaśnienie całej umowy kredytowej przed podpisaniem?

Pozdrowienia,
DerButt

Napisany przez 2Bolitho
Dokładnie odwrotnie to wygląda: Nigdy nie podpisujesz czegoś, czego dokładnie nie rozumiesz. Umowa to porozumienie między 2 lub większą ilością stron. Jeśli po prostu podpiszesz, rezygnujesz z możliwości wpływania na zasady i całkowicie oddajesz kształtowanie drugiej stronie. W przypadku umów kredytowych, zmiany z bankiem są prawdopodobnie trudne, ponieważ są to umowy standardowe. Ale nie trzeba podpisywać, można szukać innego banku. Ach tak, doradca bankowy to czasem mylące określenie. Osobiście uważam, że bardziej pasuje określenie sprzedawca bankowy. Nie chcę nikomu z personelu bankowego niczego zarzucić, sprzedawca to szanowany zawód. Chodzi mi tylko o to, żeby klient był świadomy, że rozmowa doradcza zwykle jest rozmową sprzedażową. No, nazwijmy rzeczy po imieniu.

Napisany przez kwild
Myślę, że każdy ma prawo do tego, aby pracownik banku wyjaśnił mu umowę, którą podpisuje, ponieważ niektóre zapisy mogą być nie zawsze zrozumiałe dla laików. W każdym przypadku zalecane jest jednak samodzielne przeczytanie umowy, ponieważ jak już wspomniano, niesie to ze sobą znaczne ryzyko.

Napisany przez Joschmi
Cześć,
może nie jestem jeszcze tak długo w tym temacie, ale poświęcam mu dużo uwagi. Od 2010 roku banki są zobowiązane do przekazania klientowi (przed zawarciem umowy) europejskiego standardowego formularza kredytowego. Ma to służyć temu, aby klient mógł porównać różne kredyty (pod względem warunków i przede wszystkim kosztów). Większość bankowców tego jednak nie robi. (Klient mógłby zobaczyć, jak złe/drogie są większość kredytów).
Jak już słusznie zauważył Bolitho, bankowcy nie są już bankowcami, ale jedynie sprzedawcami pod presją. Zarządy banków narzucają im wyniki sprzedaży.
W zasadzie "sprzedawcy kredytów i ubezpieczeń" banku muszą dokładnie wyjaśnić klientowi umowy. Dotyczy to również dodatkowych usług lub powiązanych umów. W większości przypadków tego nie robią. Problem zwykle dotyka klienta, ponieważ w sporze zazwyczaj nie może udowodnić, że nie został właściwie poinformowany.
Ustawodawca powinien nakazać bankom przedstawienie klientowi, przed zawarciem umowy, szczegółowego zestawienia wszystkich kosztów kredytu. Powinny w tym być uwzględnione koszty prowizji (które zgodnie z decyzjami 9 sądów apelacyjnych są niedopuszczalne), koszty ubezpieczenia od zdarzeń niespodziewanych i w szczególności prowizje pobierane przez bank.
Jeśli to nastąpi, kredyty stają się wreszcie transparentne, a klienci mogą naprawdę ocenić, czy kredyt jest odpowiedni, czy nie.
Niestety prawdopodobnie nigdy to się nie wydarzy. Dlatego klientowi pozostaje jedynie możliwość niezależnego sprawdzenia swojego kredytu (przed podpisaniem umowy).
Pozdrowienia
joschmi

Napisany przez adalbert64
Cześć,

Tak, żargon branżowy jest zawsze dosyć męczący dla zwykłego Kowalskiego.

Gdy muszę wziąć kredyt, zawsze żądam dokładnego wyjaśnienia wszystkiego (nawet jeśli sprawia to konsultantowi sporo nerwów), przecież jest za to płatny.

Niestety, na początku mojego życia musiałem zapłacić sporo czesnego za błędy, bo po prostu nie zrozumiałem wszystkiego, co było napisane w umowie.

Napisany przez delgado
Ja, tak też bym zrobił. Zawsze dobrze jest skonsultować się przed podpisaniem umowy kredytowej. Kiedy podpisywałem umowę kredytową, najpierw poszukałem ogólnych informacji, a potem poprosiłem o szczegółowe wyjaśnienie wszystkiego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata