Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowa hipoteczna

Napisany przez Carrie-Sue
Cześć,
zastanawiam się nad zakupem oranżerii.
Posiadam umowę oszczędnościową związaną z pracowniczym planem kapitałowym, na którą regularnie wpłacam.
Na koncie jest obecnie 2500,- €. Kwota oszczędności wynosi 17000,-€, które mogą się przydać na moje plany. Czy ma sens wypłacić środki z umowy BHW teraz i spłacać ją w małych ratach.
A może lepiej poczekać, aż na koncie będzie większa suma?
Dzięki
Carrie

Napisany przez C. Andreas

Cześć,
zastanawiałam się nad zakupem oranżerii.
Posiadam umowę oszczędnościową budowlaną, którą oszczędzam za pomocą świadczeń aktywizacyjnych.
Na koncie jest obecnie 2500,- €. Kwota oszczędności wynosi 17000,-€, które przydałyby mi się na mój zamiar. Czy ma sens spłacenie umowy BHW teraz i spłacanie jej w małych ratach.
Czy powinnam jeszcze poczekać, aż na koncie będzie większa suma?
Dziękuję
Carrie

Cześć,

To nie będzie takie proste, ponieważ umowa oszczędnościowa budowlana nie jest jeszcze gotowa do przydziału. W BHW należy wpłacić około 30% kwoty 17.000. W nowym planie Dispo maXX byłoby to 5.100 euro. Resztę otrzymuje się jako kredyt budowlany w wysokości 3,75%.

Ponieważ umowa ma teraz mniej oszczędności, konieczne jest skorzystanie z kredytu z góry, aż umowa osiągnie gotowość do przydziału.

Napisany przez s.marbach

Witaj,

nie będzie tak łatwo, ponieważ umowa oszczędnościowa nie jest jeszcze gotowa do przydzielenia. W przypadku BHW powinno być wpłacone około 30% z 17 000 euro. W nowej taryfie Dispo maXX byłoby to 5 100 euro. Resztę można otrzymać w postaci pożyczki budowlanej w wysokości 3,75%.

Ponieważ umowa ma teraz mniej środków oszczędnościowych, konieczne jest uruchomienie pożyczki z góry, dopóki umowa nie zostanie przydzielona.

Witaj C. Andreas,

czy w BHW nie istnieje możliwość dla posiadaczy nieruchomości uzyskania pożyczki ekspresowej na dość korzystnych warunkach? Moim zdaniem słyszałem coś na ten temat, aż do kwoty 30 000 euro, może to być rozwiązaniem.

Czekam na odpowiedź i ewentualną poprawkę mojego stanowiska.

Pozdrawiam

s.marbach

Napisany przez C. Andreas
To prawda.

Niemniej jednak nie wybrałbym BHW, ponieważ inne kasy oszczędnościowo-budowlane mają lepsze warunki, zwłaszcza w zakresie kredytów hipotecznych na remont.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata