Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co powinienem zrobić, kredyt pod zastaw przekazany w ramach rozwodu.

Napisany przez destiny
Hej,

od pewnego czasu jestem całkowicie na skraju wyczerpania i nie wiem, co mam zrobić, mam nadzieję, że dostanę tutaj kilka pomocnych wskazówek, aby móc znowu spać w nocy.

Moja sytuacja:

W grudniu 2010 roku mój były mąż i ja zaciągnęliśmy kredyt przeznaczony na finansowanie przyszłościowe (w AXA) dla refinansowania naszego domu szeregowego, ponieważ wiązanie z oprocentowaniem na okres 10 lat wygasa w grudniu 2013 roku. Potem niespodziewanie w kwietniu 2011 roku się rozstaliśmy. Minął rok od separacji, ale z powodów finansowych jeszcze nie chcemy się rozwodzić, może jednak to jeszcze nastąpi. Ja i moja mała córka zostaliśmy w domu. Poznałam nowego partnera, który zamieszkał z nami. Pracuję na pół etatu i zarabiam 900 euro netto miesięcznie, alimenty na moją córkę wynoszą 309 euro, a dodatek rodzinny 189 euro. Mój partner również pracuje, ale ma wpis do bazy danych osób zadłużonych wynoszący około 4000 euro. Obecnie spłacamy raty kredytu wspólnie. W grudniu 2013 roku kredyt przyszłościowy wejdzie w życie. Pozostałe zadłużenie wynosi 61 000 euro. Rata amortyzacyjna wynosiłaby prawie 300 euro. Nie wiem jednak, co mam zrobić, bo boję się, że moje własne dochody nie wystarczą. Ile musiałabym zarabiać, aby móc spłacać kredyt sama? Istnieje pewna kalkulacja określająca, ile dorosły lub dziecko potrzebuje miesięcznie na życie. Jeśli moja pensja nie wystarcza, czy muszę sprzedać Dom, bo nie uda mi się go sfinansować? Czy mój były mąż musi przestrzegać umowy podpisanej przez nas oboje, czy może z niej zrezygnować, skoro się rozstaliśmy? A jeśli wpis do bazy danych mojego partnera zostałby spłacony, jak długo wpis pozostanie w niej? Czy partner w ogóle zostałby uznany jako kredytobiorca, gdyby dług został spłacony? Czy istnieją jakieś reguły, czy banki mogą po prostu decydować, jak chcą?
Jestem naprawdę zrozpaczona i chcę zdecydowanie zachować ten Dom, bo nawet wynajem byłby droższy niż spłata kredytu.
Z góry dziękuję.

Napisany przez destiny
mam jeszcze jedno pytanie, czy możliwe jest anulowanie umowy dotyczącej kredytu hipotecznego typu forward? z powodu separacji. I ile to by mnie kosztowało?

pozdrowienia Destiny

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Destiny,

przyszłe pożyczki pozostają ważną umową nawet po rozstaniu. Jeśli pożyczka nie zostanie zrealizowana - co teoretycznie jest możliwe, ponieważ zgodnie z BGB § 490 interesy uzasadniają to - będą musieli zapłacić utracone odsetki w postaci odszkodowania za wcześniejszą spłatę poprzez niespełnienie warunków umowy.

Bank nie zgodzi się na uwolnienie od długu, ponieważ nie zamieni dobrej zabezpieczenia na słabe.

Jeśli chcą zachować Dom, nie pozostaje im nic innego, jak dojść do porozumienia z mężczyzną (aby pozostał on pożyczkobiorcą) lub przedstawić równoważnego nowego pożyczkobiorcę.

Ogólnie rzecz biorąc, pytanie pozostaje, czy nie można znaleźć banku, który, mimo negatywnej historii kredytowej, zgodzi się spłacić pozostały dług wraz z odszkodowaniem za niespełnienie warunków, razem z nowym partnerem jako kolejnym pożyczkobiorcą, co pozwoli na zastąpienie starej pożyczki nową.

Istnieją takie banki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata