Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieje mini emerytura?

Napisany przez oldboy2
Cześć,

Mam do Ciebie bardzo proste pytanie, na które niestety nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi w Internecie.

Załóżmy, że przez całe moje życie dbałem o prywatne zabezpieczenie emerytalne i mam dość dobrą stabilizację finansową, ale mimo to przez pewien czas (łącznie około 10 miesięcy) wpłacałem składki do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Czy w takim przypadku nadal dostanę wypłacone, nie mam pojęcia, 12,75€ czy coś w tym stylu miesięcznie, czy powiedzą mi, że tak niewielkie kwoty nie są uwzględniane?

Chodzi o to, że prawie nie odważam się wystąpić do ubezpieczenia emerytalnego z taką historią wpłat ani złożyć wniosku.

Z drugiej strony pomyślałem sobie... no cóż, pieniądze to pieniądze, rozumiesz?

Dzięki za jakieś informacje z góry!

Re: Czy istnieje mini emerytura?

Napisany przez eichi
Więc jaką emeryturę otrzymujesz, powinieneś otrzymywać od czasu do czasu pocztą.
https://de.wikipedia.org/wiki/Gesetz...in_Deutschland

Tam zazwyczaj wliczane są czasem, w których niezawinionie nie mogłeś wpłacać. Na przykład zasługa cywilna, jasyr, wychowywanie małych dzieci itp. bla.
Sprawdź najpierw, o jaką kwotę chodzi. Przy niewielkiej liczbie lat wpłacania (zabawnie nazywane: okres oczekiwania) możesz otrzymać ewentualnie obniżki procentowe - także zależne od twojego rocznika.

Ale odnośnie do twojego pytania: Nie widziałem powodu, dla którego nie miałbyś mieć prawa do emerytury, jeśli jest ona niska. Jeśli twoje prywatne oszczędności są wystarczające, aby nie potrzebować świadczeń socjalnych w formie zasiłku socjalnego, zakładam, że pieniądze to pieniądze, czyli: otrzymasz, choć być może obniżone z powodu niskiego okresu oczekiwania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata