Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Petroplus jest interesujący.

Napisany przez 2cybercrash
Także dołączę teraz do starego karnawału. IPO nowy na SWX przyjdzie Petroplus, operator rafinerii Szwajcarii, 30 listopada. Będzie również chciał zdobyć miejsce w SMI. Wydaje mi się to interesujące, odłożę trochę pieniędzy na bok. Muszę jednak przyjrzeć się wycenie. Może dobrze pasować do Royal Dutch albo jako zamiennik?

Napisany przez ADMCI4
Trochę się zainteresowałem firmą. Wydaje się interesująca. Tylko jednej rzeczy nie znalazłem, a mianowicie jak wysokie są obecne długi. Czy ktoś ma jakieś informacje, czy może przeoczyłem. pauke

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Teraz także mam zamiar przyjść na starą Fasnacht. IPO nowego nadchodzącego listopada na SWX pojawi się Petroplus, operator rafinerii szwajcarskiej, 30 listopada. Będzie chciał zdobyć miejsce w SMI. Wydaje mi się to interesujące, więc odłożę trochę pieniędzy. Muszę jednak zerknąć na wycenę. Może pasuje jako dobra alternatywa dla Royal Dutch?
Hej Cybercrash Planujesz zainwestować czy spróbować szczęścia w pierwszych dniach po wejściu na giełdę? To może rzeczywiście stać się alternatywą dla Royal Dutch. Dla tych nastawionych na bezpieczeństwo, można zakupić barierę Banku Leu. Kupon wynosi 8 3/4%, numer wartościowy 2789335. Trochę mnie dziwi, że takie produkty są oferowane już przed debiutem giełdowym...

Napisany przez ADMCI4
Czy można już kupić Petroplus poprzez bank internetowy, na przykład Swissquote, czy tylko u emitentów przed debiutem giełdowym? pauke

Napisany przez Karat
Chłopaki, co teraz zrobiliście. Moja firma maklerska (CS), która jest zaangażowana w IPO, poleca mi akcje Petroplus do subskrypcji. CS spodziewa się na pewno nadsubskrypcji. W prasie ogólnie panuje pozytywne nastawienie do Petroplus. Karat

Dziś pierwszy dzień handlu dla Petroplus (PPHN), kurs 63. Ceny ropy rosną.

Obecnie notuje zmienność na poziomie 67/68. Niestety, nie ma jeszcze dostępnych danych finansowych w przewodniku akcyjnym. To dla mnie jeszcze zbyt ryzykowne, potrzebuję najpierw kilku solidnych wskaźników. Dzisiaj zdecydowałem się na Schulthess. Powodem jest ponowne wzrost cen ropy naftowej, może to wystarczyć na transakcję lub inwestycję w 2007 roku?

Przewodnik akcji F&W teraz wymienił kilka wskaźników. Na przykład zysk za 2005 rok, co pozwala obliczyć wskaźnik ceny do zysku na poziomie około 16, pod warunkiem, że w 2006 roku nie zostanie obciążony ewentualnymi odpisami ani innymi finansowymi sztuczkami. Cena ropy naftowej jest oczywiście także tematem. Na podstawie tych fundamentalnych rozważań postanowiłem dokupić ciekawą wartość przemysłu przetwórstwa ropy na najwyższych kursach 76 w pierwszej paczce. Dodatkowym argumentem jest wartość inwestycji w CHF oraz obecne zlecenie z około 350 kupującymi i tylko 34 sprzedającymi. Wygląda na to, że na tę inwestycję stawiają raczej inwestorzy/instytucje, a nie zbyt wielu hazardzistów.

Napisany przez bruno.d
Przez ten wątek zwróciłem uwagę na Petroplus, więc dzisiaj kupiłem jeszcze 1000 akcji po 75,50.

Napisany przez Dany1
bruno.d pisze: Dzięki temu wątkowi zauważyłem Petroplus, dziś kupiłem jeszcze 1000 akcji po 75,50.
w końcu ktoś to zrozumiał. To forum jest tak dobre, że można po prostu kupować na ślepo...prawie jak dawniej podczas kryzysu, gdzie nawet z dwoma k kupowano...

Interesujący głos! Od dawna zadaję sobie pytanie: co tak naprawdę osiągają rzekomo profesjonalni menedżerowie funduszy emerytalnych i kont rozliczeń przewozowych, którzy nie są w stanie osiągnąć nawet mizernej stopy zwrotu w wysokości 2,25%? Dawno udowodniono, że dzięki aktywnemu zarządzaniu własnym portfelem można osiągnąć zysk wynoszący co najmniej 4%. Jednak nie można osiągać tego w łóżku, trzeba użyć trochę swojego umysłu i zdrowego rozsądku, a także czasem rozprawić się z przestępczymi praktykami wewnętrznymi mafii finansowej z USA. W przeciwnym razie nasze rynki finansowe szybko przekształcą się w chory i skorumpowany system, co zaszkodzi pracownikom!

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Już od dłuższego czasu zastanawiam się: czym tak naprawdę zajmują się rzekomo profesjonalni menedżerowie funduszy emerytalnych i kont oszczędnościowych, którzy nawet nie są w stanie uzyskać skromnej stopy zwrotu w wysokości 2.25%?
Jeśli ustalisz swoją własną pensję na odpowiednio wysokim poziomie, nie osiągniesz więcej niż 2.25% zwrotu. A oni pracują w zespole, co jeszcze bardziej to sumuje.

Napisany przez beat
Wprowadziłem się również w małą próbną porcję przy 78,50. Myślę, że do końca roku trafią do kilku składów, ponieważ na pewno zostaną wspomniane we wszystkich rekomendacjach dla 2007 roku w mediach drukowanych.

Tytuł nie jest nudny! Silna zmienność bez dużych wiadomości. Dziś rano najniższy poziom wyniósł 74,5, a potem w ciągu 2 godzin wzrósł do 76,5. To może być jednocześnie jedna z niewielu interesujących transakcji intraday na SWX. Wysoka objętość! I nadal dwukrotnie więcej kupujących niż sprzedających pomimo spadających kursów. Nie wszystko zostało zapisane. Pierwsza transakcja została zakończona wczoraj rano po kursie 79,5, ponieważ oczekiwałem psychicznego oporu przy 80. Wczoraj po późnych transakcjach odkupiłem po kursie 76,9 itd.

Napisany przez ManfredBali
Jestem z kwotą 75,90. Moimi ulubieńcami pozostają ENI i TOTAL w Europie a teraz ten tytuł w SFR.

Napisany przez beat
Przy 74,50 trochę się jeszcze dodało.

Stęplując niebezpieczeństwo powtarzam, to nie jest nudne. Zobaczymy, czy w dalszym ciągu zostanie przekręcony gaźnik. Może pan Holenderski skorzystać z dynamiki kursu?

Napisany przez beat
Oczywiście, wiele zależy tutaj od młodzieńczego entuzjazmu. Jednak myślę, że też znowu zmienią kierunek. Może nie tak jak Meyer Burger, gdzie ta branża jest pełna fantazji i nadziei, ale przynajmniej trochę po 80.

Napisany przez Dany1
beat pisze: Przy 74,50 dołożyłem trochę.
Cześć Beat, Zauważyłem, że zapłaciłeś około 5% więcej za pierwszą transzę. Czy nie jest to zbyt wcześnie na kolejny zakup, czy planujesz więcej niż jeden zakup? Osobiście zawsze kupuję dopiero przy -20%...oczywiście to rzadko się zdarza, ale nigdy nie wiadomo... Mam również Petroplus w portfelu od wczoraj.

Napisany przez beat
Dany1 pisze: Czy teraz nie jest za wcześnie na zakup dodatkowy, czy planujesz więcej zakupów?
Cześć Dany W zasadzie buduję inwestycje z 3 do 5 części. Trzy dla zwykłych inwestycji, 5 dla tych, w które wierzę bezgranicznie. Dziesięciokrotność powstaje, kiedy inwestycja kwitnie, a ja nie widzę żadnego powodu, aby się wycofać (np. Geberit i Phonak w ciągu ostatnich kilku lat). Na razie widzę Petro tylko jako krótkoterminowy w portfelu (które potem często przechodzą w długoterminowe :cry: ). Pozostaję przy moich dwóch transzach, które na razie są jeszcze połówkami. Zakup był nieco wcześnie, jednak nie z powodu 5%, lecz raczej dlatego, że kurs zamknięcia na koniec dnia był na dole, co wskazuje na możliwość dalszego spadku. Moje zakupy dodatkowe zazwyczaj oscylują w granicach 5 do 10% co do każdej transzy. W tej chwili świadomie wciskam spust trochę wcześniej w moich decyzjach (zarówno przy zakupie, jak i sprzedaży), ponieważ w ostatnim czasie zawsze byłem z tyłu, więc próbuję podjąć działania, aby nie działać tylko wirtualnie. Z różnych powodów uważam, że według mnie Petro nie spadnie o 20% w ciągu najbliższych 2 miesięcy. Moje przewidywanie: po hossie po IPO krótkie konsolidacje, a następnie wzrost cen pod koniec roku lub na początku 07 roku, ponieważ ta spółka ma zamiar trafić do różnych portfeli. Z EP (ceną zakupu) około 76.- nie mam problemu z przechowywaniem tego małego pakietu przez jakiś czas. Wolę zrobić niesubtelny handel, niż przegapić siedem transakcji szukając idealnego handlu.

Napisany przez David
Ponieważ nie znałem tej firmy, musiałem najpierw zorientować się na stronie internetowej. Teraz jednak jestem w znacznej mierze poinformowany. Chciałbym spróbować dokonać czysto technicznej analizy wykresu tego tytułu: Wolumen: Od szczytu z 11.12 szybko spadło, z 900 000 do 140 000 w dniu 14.12. 15.12 wolumen wzrósł znowu do 770 000. Dlaczego? Transakcje: W piątek wieczorem przeszła większa transakcja: 1196 18:07:04 75.854691 121 000 Off-Ex Co odpowiada 9,178 milionom franków. Kurs: Akcja obecnie oscyluje między 73 a 80, w zależności od tego, która linia zostanie złamana, otwiera się kolejna hossa lub zaczyna się zniżka. Nadal będę obserwować i być może wejdę na rynek, w zależności od wolumenu i biegu wydarzeń.

Napisany przez David
Dziś akcje Petroplusa zostały mocno uderzone. Na pewno duże znaczenie miała tutaj słaba cena ropy naftowej. Jeśli wierzę w moje dane, jutro będą tylko dwie scenariusze: 1. Trend się odwróci i znowu zacznie się rajd, co oznaczałoby, że opór został utrzymany. 2. Opór zostanie złamany i trend spadkowy będzie kontynuowany. Dziś doszło do dwóch większych transakcji: 972 17:32:18 73,9917 79026 Off-Ex = 5,85 mln. 932 17:14:43 75,147456 100000 Off-Ex = 7,5 mln. Teraz pozostaje tylko pytanie, czy była to transakcja kupna czy sprzedaży :-)

Petroplus robi dobrze na rynku amerykańskim, gdzie wczoraj branża naftowa była obiektem zainteresowania niedźwiedzi, ze zgłoszeniem, że w styczniu będzie bardzo łagodna zima w USA (ciekawe, skąd oni to już teraz wiedzą). Faktem jest, że w Kolorado spadł burzowy śnieg o wysokości 1 metra, powodując chaos i interwencję wojskową. Na rynku porannym można było kupić drugi pakiet po 73, więc wkrótce wrócimy do ceny emisyjnej poniżej 70.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Petroplus działa ładnie na rynku USA, gdzie wczoraj branża naftowa była celem spadków, z informacją, że w styczniu w USA będzie bardzo łagodna zima (ciekawe skąd oni to już teraz wiedzą). Faktem jest, że w Kolorado spadł metrowy śnieżyca, chaos i interwencja wojskowa. Na rynku porannym można było kupić drugi pakiet po 73, więc wkrótce wrócimy do ceny emisyjnej poniżej 70.
to działa jak w zegarku...po prostu zostaw coś na później. Cena ropy również w przyszłym roku głównie przekroczy 60 USD, a zużycie będzie nadal rosło. W tej chwili dla mnie bardzo dobra alternatywa dla Royal Dutch. Nie mam nic przeciwko RD, ale patrząc jak Shell został oszukany przez Rosjan, trzeba sobie zadać kilka pytań, nie tylko o RD, ale być może także o wszystkie inne firmy, które chcą za wszelką cenę zarobić wielkie pieniądze w Rosji. Jedna z tych firm to Oerlikon...dawniej znana jako Unaxis... więc uważajcie

Napisany przez Karat
Rosja ponownie chce stać się światową potęgą. Dla osiągnięcia tego celu oprócz broni energetycznej używa także struktur przypominających mafię, które głównie przejawiają się poprzez udziały w firmach. Jak pokazuje przykład Royal Dutch, Moskwa nie waha się także przed faktycznymi ekspropriacjami. Poprzez podniesienie cen energii dla dostaw do byłych republik sowieckich chcą również zwiększyć wpływ na swoje zbuntowane republiki. Takie postępowanie z pewnością powinno być też traktowane jako gest dla Chin. Rosja chce ponownie odegrać znaczącą rolę w światowym wydarzeniach. W tym celu Rosji jest niemal każde środek dobry. Inne potęgi światowe pozostaną biernie, ponieważ dążą do tego samego. Karat

Po 2 dniach bez internetu - (indonezyjska telekomunikacja) :twisted: - mogę się znów zorientować. Faktem jest, że Putin od miesięcy używa GAZPROM-u jako narzędzia/narzędzia nacisku i było to już omawiane. Shell jest przegranym (eigentlich od początku projektu z błędami zarządzania, błędnymi oszacowaniami kosztów). Inne przegrane firmy na północy łączą się, aby móc stawić czoła. Ale co jest tak znacznie inne (w intencji) we Francji czy Hiszpanii, gdzie rząd także stale się wtrąca? Bez wątpienia chodzi o brak skrupułów, ale rynek szybko zapomina. Pozwolę na dalszy rozwój RD, dopóki trend i perspektywy na dywidendę są dobre. Dużo postawiam na ENI i Total. Petroplus mogę zostawić/dokupić - nie martwię się o to. Kto wie, może kiedyś będzie gotowa do SMI? Gazprom jest obecnie tłoczony, ale ta spółka ma duże perspektywy (moje zdanie). Tworzone są nowe sojusze.

Powrót do Petroplus, w najniższej frakcji (opisanej powyżej) można już dzisiaj handlować za 73 CHF na 22.12.2005 r. i dzisiaj do 76. Druga porcja z wyższym wejściem pozostaje niewykorzystana.

Napisany przez David
Dzień do zapomnienia, albo jak inaczej by go nazwać? Zły początek, popołudnie na poziomie -4%, popołudnie aż do -5%, a na koniec pozostało -3% Z tym zamknięciem została przełamana moja wyznaczona linia oporu na poziomie 73. Jest to oczywiście negatywne. Narzędzie ZKB automatycznie narysowało dla mnie kanał, ale i ten zmierza na południe. Czy to zakupy czy sprzedaże???? 1156 16:37:44 71.228349 210614 Poza-giełda = 15Mln. 1155 16:37:43 71.240812 310000 Poza-giełda = 22Mln. 1018 16:06:18 71.05 25000 Poza-giełda = 1,7Mln. 835 14:26:28 70.75 40434 Poza-giełda = 2,86Mln. 629 13:19:36 71.7 30000 Poza-giełda = 2,15Mln. 584 13:00:13 71.6 75000 Poza-giełda = 5,37Mln. 449 12:06:08 71.8 19556 Poza-giełda = 1,4Mln. 216 10:26:53 72 25000 Poza-giełda = 1,8Mln. Całkowita Poza-giełda = 52,28Mln. Dzienny obrót bez Poza-giełdą = 45,42Mln. To nie jest ani kropla w morzu potrzeb... @cybercrash Drugą porcję lepiej by było zabezpieczyć :wink: Moją niewielką porcję powiększę przy stabilnych kursach i pozytywnych sygnałach (70 lub 73). Zobaczymy, jak głęboko to zanurzymy...

Napisany przez beat
David pisze: Czy to były zakupy czy sprzedaże????
Na podstawie ustalonych kursów, chęć sprzedaży była większa niż motywacja do zakupu. Ponieważ generalnie na początku roku stoimy przed nowymi lub przegrupowanymi pozycjami, a jednocześnie cena ropy spada, można zrozumieć spadek kursu. Odwrotne będzie zrozumiałe w przypadku rosnących cen ropy. Albo się to przewiduje, albo trzeba przez to przejść. Na metale szlachetne też teraz nie idzie najlepiej. Ale to się zmieni. P.S. W przypadku spółki, która jest na giełdzie od niedawna, na końcu roku i początku roku, pod wpływem zmiennej ceny ropy, nie mam zaufania do kanałów trendów itp.

David Cytat: 2. Frakcja lepiej zabezpieczona. Nie, bo Petroplus reaguje ekstremalnie na gry cenami ropy naftowej Anglosasów. Nie przywiązuję wagi do oryginalnych wykresów. Petroplus ma solidne bilanse, jest wyposażony w zdrowy wskaźnik PE, chce wejść do SMI. Cena emisyjna wkrótce zostanie osiągnięta ponownie. Tytuł jest interesujący zarówno do inwestowania, jak i do handlu. Ponieważ dolna frakcja mogła zostać zlikwidowana z trochę szczęścia, teraz znowu jest amunicja na ponowny zakup na niższym poziomie dostępna. Jeśli cena ropy naftowej ponownie wzrośnie do 100 $ za baryłkę, druga frakcja na wysokim poziomie stanowiska również mnie cieszy. Jestem pewien, że mimo wielu lat na karku to przeżyję. Czasami wiele się szybko zmienia wśród Anglosasów. Patrz również na surowce.

Napisany przez ADMCI4
spadające ceny ropy, spadająca petroplusem. Wczoraj zaczęło się tak pięknie wzrastać .... tjo, więc czekamy jeszcze miesiąc?! Co myślicie o dalszym przebiegu petroplus/ropy? Mam wrażenie, że cena ropy wróci do około 58$ w ciągu miesiąca

W dotychczasowej krótkiej historii na giełdzie Petroplus wartość ścisłała się wraz z ceną ropy naftowej, poruszając się w obie strony. Dla mnie wartość pozostaje interesująca jako trade oraz inwestycja. Pozycja z wyższą ceną zakupu pozostaje nieruszone, dolna była możliwa do handlu, i w razie potrzeby mogę dokupić. Dotychczas ustaliło się, że wsparciem jest poziom 70 CHF. Atutem Petroplus jest waluta CHF! Jens Korte (Trends mit Jens) z n-tv wspomniał, że 55$ za baryłkę ropy jest istotną granicą techniczną, i jeśli kurs spadnie poniżej tego poziomu, może spaść nawet do 42$. Jednak istnieje wiele branż, dla których byłoby to korzystne. Wówczas trzeba po prostu zredukować udziały naftowe aż do kolejnego kryzysu naftowego, huraganu, fali mrozu, co tam kto wie?

Napisany przez David
Pomimo cen ropy i jeszcze dość młodego wykresu, chciałbym podkreślić, że poziom 70 może stać się bardzo interesującym wsparciem. Do chwili obecnej przynajmniej udawało mu się dobrze trzymać. Jak powiedział Cybercrash, ten akcja jest dobra do handlu; o ile nie przegapisz momentu wejścia.

Napisany przez ADMCI4
naja Teraz cena ropy naftowej wynosi 52,19$... POWOLI zaczynam martwić się o Petroplus. Jutro będą cierpieć... Kupię jednak dodatkowe akcje, jeśli kurs drastycznie spadnie. Dzisiaj przeczytałem FuW z wczoraj, gdzie jest napisane, że Petroplus nie musi martwić się o blokadę rosyjskiej ropy itp. Obecny wskaźnik KGV wynosi 13 dla 2007 roku. Zatem wyceniony jest atrakcyjnie. EDYT: Cena poniżej 52$.. Kiepsko

Napisany przez Dany1
jodellady pisze: no więc Teraz cena ropy naftowej wynosi 52.19$... POWOLI zaczynam się martwić o petroplus. Jutro będą cierpieć ... Jednak jeszcze raz dokupuję, jeśli kurs drastycznie spadnie. Dzisiaj przeczytałem FuW z wczoraj, gdzie jest napisane, że Petroplus nie musi martwić się o blokadę rosyjskiej ropy itp. bieżący wskaźnik KGV wynosi 13 na 2007 rok. Wartość jest więc atrakcyjna. EDYCJA: Cena poniżej 52$.. Kiepsko
Masz pewnie coś innego w PF, na przykład Ciba albo Clariant..., więc nie muszę się martwić...poza tym te sprawy nazywają się PetroPlus, ponieważ w końcu zamkną się na plusie...to logiczne, prawda?

Jak zachowują się różne akcje naftowe podczas stresu? (Przepraszam, przez automatyczne pomniejszenie ciężko mi to poprawić). Porównałem ENI, TOTAL XOM i PetroPlus na 1 miesiąc - przy spadającej cenie ropy. Rezultat: Eni: - 0,2% Total i PetroPlus (w zapisie Dany) ok. -4% (poza tym RD podobne do Total) Exxon - 7% Jeśli chodzi o zwrot z inwestycji, ENI prowadzi wyraźnie. (Wypłata dywidendy wynosiła 0,65 dnia 19.06.2006) Pomimo że mam jeszcze +7% ENI w portfelu, zamierzam dokonać ponownego znacznego zakupu. Dla mnie jest to ulubiona inwestycja na rok 2007. Jednak Deutsche Bank ma inne zdanie: ENI (Mediolan: ENI.MI - Wiadomości) RZYM - Deutsche Bank obniżył z Kupuj do Trzymaj rekomendację dla ENI i obniżył cenę docelową z 29 euro do 27 euro. Analizując oczekiwany w 2007 roku cenę ropy na poziomie 61 dolarów za baryłkę, analiści w swoim badaniu we wtorek stwierdzili, że ENI powinien być notowany z 5% zniżką. Istnieje pewne niepewność co do perspektyw wzrostu w 2007 roku. Przy tej niepewności chodzi zapewne o współpracę z Rosją (Gazprom)? Może nie w tym zimie, ale pewnego dnia nadejdzie kolejna zima. Nawet Bush chce się przekonać jeszcze raz w IRANIE?

Napisany przez David
Przykro mi, że przegapiłem wprowadzenie w czwartek, nie spodziewałem się, że kurs tak szybko wzrośnie. Pod względem analizy technicznej ustawiłem sobie następujące linie: Duże wsparcie przy 70 zł Małe wsparcie przy 73 zł Oporu przy 77 i 80 zł Patrząc na wykres, powinno być możliwe dokonanie transakcji. Znalazłem jeszcze negatywną informację w bieżących Stocks: Akcje są już o 15% powyżej ceny emisyjnej; zaskakujące jest to, że marże w branży rafineryjnej spadły o ponad 2/3 w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Styczeń i luty są sezonowo najgorsze. Dlatego rekomenduje się czekanie.

Napisany przez ADMCI4
Petroplus ma całkiem dobre szanse wzrostu. W zeszłą środę w Finanz und Wirtschaft: https://mitglied.lycos.de/sav123456/petroplus.jpg No cóż, cena emisyjna została początkowo ustalona między 55 a 65 franków. Tak więc kurs nie jest aż tak dużo wyższy, żeby akcje były już przewartościowane. Gdzie mam jeszcze trudności, to zrozumienie związku między ceną ropy naftowej a kursami Petroplus. Czy kurs akcji rośnie, gdy cena ropy spada, czy też spada??? Obecnie można jakoś nie wyciągać żadnych wniosków. Jedynym spadkiem kursu było to, gdy Białoruś miała problemy z Rosją z powodu Druszka. FuW poinformował jednak w swoim artykule, że nie będzie to miało większego wpływu na Petroplus.

Napisany przez beat
jodellady pisze: Gdzie mam teraz trudności, to zrozumienie związku między ceną ropy a wzrostem Petroplus. Czy cena akcji rośnie, gdy cena ropy spada, czy spada??? Obecnie trudno wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Jedynym krótkim spadkiem był ten, gdy Białoruś miała problemy z Rosją ze względu na Drużkę. Jednak FuW już w górnym raporcie poinformowało, że nie będzie to miało dużego wpływu na Petroplus.
Rein Psychologisch folgt PetroPlus - zumindest teilweise - natürlich dem Ölpreis. Istotny wpływ na zarobki oraz marże ma popyt, który ma związek również z ceną ropy. Jeśli z powodu regionalnego braku powstaje niezaspokojone zapotrzebowanie, ceny rafinacji i marże wzrosną. To działa też w drugą stronę. Petroplus to niezależna firma rafineryjna, która może wybierać partnerów handlowych według kryteriów rynkowych. W dobrych czasach jest to korzystne, ale wiąże się z pewnymi wadami w czasach gorszych. Ponadto wynika z cytowanego przez Ciebie artykułu, że PetroPlus ma skłonności do bardziej złożonych procesów produkcyjnych, gdzie presja cenowa powinna być mniejsza niż w przypadku przede wszystkim dotkniętym olejem opałowym. Pomarańczowy = Zużycie; czarny = Zdolność rafineryjna A ponadto istnieje wiele innych powodów, które wpływają na cenę akcji...

Napisany przez ADMCI4
Najlepsze podziękowania za wyjaśnienie.... Jestem ciekawy, jak będzie wyglądać ta firma pod koniec stycznia

Pod koniec stycznia? Mała wskazówka: jeśli chodzi o inwestycje w Petroplus, ogranicz horyzont inwestycyjny do swojego nosa, bo inaczej mógłbyś czekać zbyt długo i na pewno nie polecam zachowywać cierpliwości. Czy zniecierpliwi inwestorzy nie są szczególnie odnoszącymi sukcesy na giełdzie?

Napisany przez ADMCI4
Jeśli przeczytałbyś artykuł, który zeskanowałem, wiedziałbyś, dlaczego końcem stycznia kończę. Następnie nadejdą nowe impulsy: Zarządzanie po raz pierwszy wypowie się na temat rozwoju biznesu.

Napisany przez ADMCI4
Nowe podwyżki celów kursowych CS napędzają akcje do góry Teraz jeszcze jedna bank podnosi cel kursowy do 85 i oto już osiągnęliśmy poziom 80.

Napisany przez Springer
jodellady pisze: Nowa podwyżka celu kursowego przez CS naprawdę dobrze wpłynęła na papier Teraz jeszcze jedna bankowa podwyżka kursu do 85, i oto już jesteśmy na poziomie lat 80
Wydaje mi się, że chcę trochę zgryźliwie zauważyć, że same oceny banków raczej nie wystarczą...

Napisany przez ADMCI4
Zwiększenia celów kursowych mają zadziwiająco duży wpływ, gdy ogólnie brakuje nowości. Warto to obserwować, zawsze jest to zabawne ? Jednak firma będzie prowadzić liczne akwizycje, ponieważ teraz mają dostęp do środków pieniężnych na giełdzie.

Transakcja z dużym wejściem na początku grudnia może zostać dzisiaj zamknięta z 2% marżą netto, zgodnie z oczekiwaniami. Potwierdziła się jako żywa i handlowalna inwestycja wartościowa. Pozostaje na liście obserwowanych. CHF 80 wydaje się być rosnącą barierą. Dużo bardziej interesujące niż RDSA!

Napisany przez beat
PetroPlus w najbliższych dniach - po zakończeniu okresu wstrzymania - wyda oświadczenie dotyczące swojej działalności. Tak krótko po debiucie na giełdzie prawdopodobnie nie będą mówić o dużych problemach, lecz raczej będą chcieli przekazać obraz firmy, która kroczy z wizją w przyszłość. Jeśli w całej tej sprawie zdoła przebłysnąć pewna perspektywa, to kurs przekroczy 80 zł, ponieważ wystarczająco dużo pieniędzy jest w poszukiwaniu nowych historii. Być może partia dla inwestorów na stronie internetowej zostanie także uzupełniona. Pozostawiam to jeszcze na krótkoterminowy cel/nadzieję 85 zł.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Handel z wysokim wejściem na początku grudnia może być dziś zakończony 2% marżą netto, jeśli tak jest pożądane. Potwierdziło się jako żywe i handlowalne inwestycje w wartości. Pozostaje na liście do obserwacji. CHF 80 wydaje się stanowić przeszkodę. Dużo bardziej interesujące niż RDSA!
Słabe porównanie Cybercrash :mrgreen: z jednej strony nowa dynamiczna firma giełdowa ze Szwajcarii zamierzająca zdobyć szczyt gór - z drugiej strony Royal Dutch... Holendrzy! Nizina! przyjeżdżają chwaląc się, nabite do pełna i z przyczepą kempingową przed górę... nic tam nie pójdzie do góry... przecież to logiczne... Uważam, że kurs lub cel Beat są realistyczne i pozostanę w niej

Napisany przez David
Byłbym również bardzo zadowolony, gdybyśmy mogli dowiedzieć się trochę więcej na temat Petroplus. Jutro widzę dwa scenariusze: 1. Nowe maksimum zostaje osiągnięte, a poziom 80 zostaje przekroczony, co może spowodować dalszy wzrost. 2. Wysokie kursy nie zostaną utrzymane i akcje spadną z powrotem do około 77.

Napisany przez beat
Pożegnałem się z Petroplus. Marże rafinerii powinny znacznie spaść. Nie mam ochoty przetrwać tylu przeciwności z tą akcją. Szacowana potencjalna cena zbytu w wysokości 85.- mnie nie zadowala.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata