Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pytania dotyczące budowania majątku.

Napisany przez MastaJuG
Cześć wszystkim,

jestem tutaj nowy i chciałbym zaznaczyć na wstępie:
Na razie mam niewielką wiedzę na temat pieniędzy i finansów. Jednak mam zamiar to zmienić i wierzę, że to forum pomoże mi w tym.

W zasadzie szukam odpowiedniej strategii na start, jak zrównoważenie i stosunkowo bezpiecznie zbudować niewielkie majątek. Mam obecnie około 20 lat, więc uważam, że najwyższy czas to zrobić.

Znalazłem na stronie Stern następujący portfel wzorcowy:
https://www.stern.de/wirtschaft/geld/die-richtige-mischung-so-sieht-ihr-musterportfolio-aus-1506503.html

Cenię to, że ten portfel jest zrównoważony, ale zauważam w nim także pewne słabości:
Dlaczego powinno się lokować 40% swoich pieniędzy w obligacje skarbowe? Pod względem oprocentowania praktycznie każde konto oszczędnościowe oferuje więcej, czy ja coś źle rozumiem?

Dlatego uważam, że bardziej rozsądne jest zbudowanie bezpiecznej strony w następujący sposób:
1,5% pieniędzy na koncie bieżącym na codzienne wydatki.
15% pieniędzy na koncie oszczędnościowym w niemieckim banku (ze względu na zabezpieczenie depozytów)
10% pieniędzy na koncie oszczędnościowym oferującym lepsze warunki (Bank of Scotland itp.)
10% pieniędzy na lokacie, która oferuje lepsze oprocentowanie niż konto oszczędnościowe
10% pieniędzy na innej lokacie w innym banku

Następnie chciałbym podzielić stronę nieruchomości:
7% europejskich funduszy inwestycyjnych w nieruchomości
5% krajowych funduszy inwestycyjnych w nieruchomości

Strona zawierająca akcje i ryzyko wydaje mi się w miarę zrównoważona, chciałbym zainwestować 35% w szeroko zróżnicowany portfel i chciałbym spekulować ostatnimi 1,5% (tu podejmując nieco większe ryzyko). (W osobnym portfelu)

Czy moje wyobrażenia są zupełnie oderwane od rzeczywistości, czy uważacie te decyzje za sensowne?

Następnie chciałbym dowiedzieć się, jak osiągnąć ten cel. Oczywiście nie mam obecnie wystarczającego majątku, aby zainwestować pieniądze w tak zróżnicowany sposób... Jak to ugryźć?

Na początek chciałbym wrzucić wszystkie nadwyżki na niemieckie konto oszczędnościowe, a następnie, gdy osiągnę kwotę X, przełączyć się na bardziej atrakcyjne konto, i dopiero gdy obie będą całkiem zapełnione, zacząć kupować lokaty o stałym oprocentowaniu. (Najlepiej gdy stopy procentowe są na to korzystne)
Następnie zacząłbym inwestować w nieruchomości i akcje. Dzięki temu zawsze miałbym jakąś podstawę, która zapewniłaby mi niezbędne bezpieczeństwo.

Czy to jest zalecane, czy za długo oszczędzam, i zanim osiągnę swój cel, muszę podjąć ryzyko?

Do tej pory oszczędzam w następujących kategoriach:
- trochę pieniędzy miesięcznie na polisę emerytalną Riester
- około podwójnej kwoty na umowę oszczędnościową
- z tej kwoty jeszcze raz podwójnej na niemieckie konto oszczędnościowe

Ponadto mam też pewne zobowiązania (kilka akcji UniEuro, które aktualnie znajdują się w dość dużych stratach). Jak oceniacie szansę, że jeszcze się trochę podniosą i przynajmniej zminimalizują straty?

Napisany przez 2Bolitho
To brzmi jak dobry plan. Tak trzymaj, tylko tak dalej!

Istnieje powiedzenie dotyczące udziałów akcyjnych. 100 minus wiek życia równa się udziałom akcyjnym. Oczywiście, jak wszystkie uogólnienia, nie pasuje do każdego. Twoje udziały akcyjne wydają mi się jednak bardzo niskie. To ogranicza ryzyko, oczywiście. Oznacza to jednak, że znaczna część twojego majątku zaledwie pokryje inflację. Brakuje całkowicie surowców, przynajmniej trochę udziału w nich nie zaszkodziłoby. Szczególnie jeśli nadejdą trudne czasy.

Tutaj możesz również zerknąć: Podsumowanie serii artykułów - Budowanie własnej strategii majątkowej | Reich-mit-Plan.de

Napisany przez MastaJuG
Cześć Bolitho, dziękuję za ten świetny link i wskazówkę. Chociaż nie zamierzam implementować tego 1 do 1 tak, jak opisano to na blogu, znalazłem wiele punktów, które pomogły mi zmienić i zoptymalizować mój plan. Dlatego chciałbym pozostawić pozostałe koszty na koncie bieżącym i trzymać moje rezerwy finansowe zawsze na koncie oszczędnościowym, aby nie były zagrożone inflacją. Ale podejście do organizacji pieniędzy, którymi dysponujemy w celu budowania majątku, jest naprawdę genialne. Proste, ale prawdopodobnie jedyne słuszne :-) Przemyślałem to dla siebie i teraz mam jasność co do mojej sytuacji i jakie będą moje kolejne kroki. Dziękuję za to! P.S.: Jedyna rzecz, którą uważam za niejednoznaczną w tym planie: Jeśli mam inwestycję > 1 000 lub nawet > 10 000 zł na rzeczy takie jak telewizor, samochód, duże imprezy czy podobne rzeczy, to w istocie nie mam możliwości pokrycia tego tylko z moich rezerw. W takim przypadku czy nie muszę sięgnąć do mojego majątku i w pewien sposób zrobić sobie kredyt?

Napisany przez eichi
@Masta, tak, właśnie tego elementu też dokładnie nie zrozumiałem. Jedna rzecz, która to ewentualnie po części wyjaśnia: Rezerwę można obliczyć, jeśli samochód ulegnie awarii + jeśli telewizor ulegnie awarii. Jeśli uważasz, że tego faktycznie potrzebujesz (co w przypadku telewizora warto jeszcze raz rozważyć) => Gdy cenne przedmioty się pojawiają, rezerwa również się powiększa. Tam jest już więc wiele zawarte.
Ale to, jak jest z tą uroczystością, również mnie interesuje. Czy uroczystość, na którą nie możesz sobie pozwolić za miesiąc, nie byłaby może wskazana? Nie zaszkodzi przecież

Jednak jestem ciekaw lepszej odpowiedzi

Napisany przez 2Bolitho

Cześć Bolitho,

dzięki za ten świetny link i wskazówkę.
Choć nie zamierzam wdrażać go u siebie dokładnie tak, jak opisano to na blogu, znalazłem wiele punktów, które już teraz zmienią i zoptymalizują mój plan.

W moim przypadku będę trzymać pozostałe koszty na koncie bieżącym, a moja rezerwę pieniężną zawsze będę trzymał na koncie oszczędnościowym, tak aby nie była już zagrożona przez inflację.

Ale podejście do organizacji pieniędzy, którymi się dysponuje w celu budowy majątku, jest naprawdę genialne. Proste, ale prawdopodobnie jedyne słuszne :-)

Przeszedłem to ćwiczenie dla siebie i teraz wiem mniej więcej, gdzie się znajduję i jakie będą moje następne kroki. Dziękuję za to!

PS.: Jedyna rzecz, która wydaje mi się nieco niejasna w tym planie:
Jeśli mam zamiar zainwestować > 1.000 lub nawet > 10.000 w rzeczy takie jak telewizor, samochód, duże przyjęcia czy coś podobnego, to w gruncie rzeczy nie mam możliwości, aby pokryć to wyłącznie z mojej rezerwy. Czy w takim przypadku nie jest konieczne sięgnąć do swojego majątku i w pewnym sensie udzielić sobie kredytu?

Cześć, to nie mój blog i minęło sporo czasu od przeczytania tych artykułów. Pamiętam tylko, że były dobre i zawierały wiele cennych szczegółów.

Czy faktycznie masz na myśli inwestycje? Czyli: Inwestycje ? Wikipedia -> wtedy doskonale wpasowuje się to w budowę majątku. W ten sposób do majątku dodawane są tylko więcej środki, nawet jeśli krótkotrwa brakuje płynności.

Prawdopodobnie, i tak też tam jest napisane, myślisz jednak o wydatkach na konsumpcję. Dla takich przypadków mam osobne konto oszczędnościowe. Przecież wie się, ile kosztuje około wakacji rocznie. Ten kwotę / 12 i każdego miesiąca na konto oszczędnościowe. W ten sposób co roku jest wystarczająca ilość pieniędzy. Samochód, telewizor, meble, naprawy w domu i wszystkie inne rzeczy można tak samo policzyć. Tylko nie dzieląc przez 12, ale przez 12 / okres użytkowania w latach. Dopiero to, co pozostaje po tych rezerwach, nadaje się do budowy majątku. Jeśli nic nie pozostaje, trzeba zwiększyć dochody lub zrezygnować z konsumpcji...

Napisany przez eichi
@Bolitho przepraszam za pytania dotyczące szczegółów, ale jestem bardzo zainteresowany praktycznym wykonaniem tych oszczędności na konsumpcję.
Robisz to wszystko na koncie oszczędnościowym. Czy prowadzisz miesięczną zaktualizowaną tabelę, aby wiedzieć, kiedy jaka kwota będzie dostępna na co, czy raczej wszystko jest szacowane w przybliżeniu i działa to raczej jako autopilot?

Napisany przez 2Bolitho
Można to wszystko śledzić do najdrobniejszego szczegółu. Myślę jednak, że nie trzeba być aż tak precyzyjnym. Wtedy całe życie byłoby zaplanowane. To też nie fajne.

Ale moje telewizory trzymają się około 10 lat i kosztują 1000 euro. W takim razie lepiej policzę z 9 latami, czyli 1000/9/12 = 9,25 euro. Robię to dla większych regularnych zakupów. Odkładam te środki na bieżąco za pośrednictwem stałego zlecenia. Przecież nie zmieniam go codziennie. A jeśli telewizor wytrzyma 11 lat, to wtedy wakacje mogą być trochę bardziej luksusowe... ;-)

Napisany przez Winold
Oczywiście, zależy to od własnej skłonności do ryzyka. Osobiście ulokowałem połowę moich oszczędności i inwestycji w akcje, forex, itp. ale każdy musi zdecydować sam. Dla mnie osobiście te stopowe oprocentowania nie mają znaczenia.

Napisany przez petethefarmer
Niemniej jednak inwestowanie w akcje/forex i inne instrumenty finansowe zawsze niesie ze sobą ryzyko straty, które często jest bardziej bolesne niż kilka groszy na koncie oszczędnościowym. Stałem się bardzo ostrożny w kwestii inwestowania w akcje i inne bardziej spekulacyjne opcje inwestycyjne. Często sugeruje się, że jest to instrument, który zawsze rośnie na wartości w długotrwałym horyzoncie czasowym, co po prostu nie jest prawdą. Historyczny rozwój nie przewiduje przyszłości, a kto powie mi, kiedy jest odpowiedni moment na wejście i wyjście z inwestycji?

Dla mnie akcje, forex, opcje, certyfikaty oraz większość funduszy inwestycyjnych (nie wszystkie!) pozostają po prostu czystą spekulacją ...

Napisany przez Alex76

Dlaczego powinno się lokować 40% swoich pieniędzy w obligacje skarbowe i obligacje federalne? Pod względem oprocentowania praktycznie każde konto oszczędnościowe przynosi większe zyski, czy może to źle rozumiem?

Zatem stwierdzam, że mądrzej jest zbudować bezpieczną stronę w ten sposób:
1,5% pieniędzy pozostawić na koncie bieżącym na codzienne potrzeby.
15% pieniędzy na koncie oszczędnościowym w niemieckim banku (ze względu na ochronę depozytów)
10% pieniędzy na koncie oszczędnościowym z lepszymi warunkami (Bank of Scotland, itp.)
10% pieniędzy na lokacie, która oferuje lepsze oprocentowanie niż konto oszczędnościowe przez okres lokaty
10% pieniędzy na innej lokacie w innym banku

Następnie podzieliłbym stronę nieruchomości:
7% Europejskie fundusze nieruchomości
5% Niemieckie fundusze nieruchomości

Stronę akcji i ryzyka uważam za dobrze wyważoną, chciałbym zainwestować 35% w szeroki i zróżnicowany portfel, a z pozostałymi 1,5% chciałbym spekulować (tutaj sięgnąć po większe ryzyko). (W osobnym koncie)

Cześć,
piszę bloga, który został zamieszczony w drugim artykule. Dlatego chciałbym pokazać Ci mój całkowicie osobisty podział, który stosuję w portfelu przykładowym. Zobacz załącznik.

Co do Twojego wykazu wyżej? Nie musisz niczego przekazywać z innych miejsc, ale dopracowywać go, aż będzie Ci w całości pasował. Ponadto powinieneś wybierać tylko produkty, z którymi się znasz. Skąd w ogóle pomysł na fundusze inwestujące w nieruchomości. Czy orientujesz się, co tam się dzieje? W tej branży powinieneś być bardzo ostrożny. To nie ma już nic wspólnego z lepszym kontem oszczędnościowym, jak to było kiedyś.

Co do pomysłu związane z rachunkiem oszczędnościowym: Bez znaczenia, czy niemiecki bank czy szkocki. Ogólnie powinieneś inwestować tylko tam, gdzie istnieje niemiecka ochrona depozytów. Wspomniałeś także wiele kwestii konsumpcyjnych. Skąd więc wniosek, że 1,5% na koncie bieżącym Ci wystarczy? Fundusz jak w zasadzie Bolitho opisał.

Najpierw zastanów się, jak możesz zwiększyć swoje dochody i znacząco ograniczyć wydatki! Dzięki temu uzyskasz nadwyżkę gotówki miesięcznie. Możesz ją na razie zbierać na koncie oszczędnościowym. W międzyczasie poczytaj o inwestowaniu i jakie są możliwości inwestowania.

Co jeszcze mi zwrócono uwagę. Inwestowanie to co innego niż wkładanie wszystkiego w konta oszczędnościowe, papiery skarbowe, konto oszczędnościowe budowlane i Riester. To biedne oszczędzanie przy ekstremalnie niskich stopach procentowych.
Powinieneś najpierw zastanowić się, jaki jest twój cel, zanim zaczniesz cokolwiek. Ponieważ to, jak dotychczas ulokowałeś swoje pieniądze, różni się niewiele od tego, co planujesz powyżej. Po prostu przenosisz z jednej niskooprocentowanej kieszeni do innej niskooprocentowanej kieszeni. Za 5 lat stwierdzisz, że nowy plan również się nie powiódł i wrócisz do starego.

Cytat od MastaJuG

Dotychczas oszczędzam w następujących kategoriach:
- trochę pieniędzy miesięcznie na fundusz emerytalny Riester
- około podwójnej kwoty na koncie oszczędnościowym budowlanym
- z tego jeszcze raz podwójna kwota na niemieckim koncie oszczędnościowym

Ponadto mam pewien dług (kilka akcji UniEuro), które leżą z dużym minusem. Jak oceniacie szanse na to, że trochę się podniosą i przynajmniej zminimalizują straty?

Zamiast czekać na odzyskanie strat, co może potrwać długo, zrobiłbym z tym porządki i wreszcie zacząłbym coś innego robić niż dotychczas. Co do Riester musisz zdecydować, czy się to opłaca. Zazwyczaj tylko wtedy, gdy jest się młodym, zarabia się niewiele i ma się dużo dzieci. Wtedy można osiągnąć coś z małym wkładem własnym i dużą dopłatą. konto oszczędnościowe budowlane, cóż. Chcesz budować? Masz nieruchomość? Po co Ci to? I po raz trzeci znów konto oszczędnościowe.

Pozdrowienia
Alex

Napisany przez Ella
Alex, dziękuję za obszerną wyjaśnienie! To naprawdę świetne, ponieważ obecnie też próbuję zgłębić całą historię finansów i oszczędzać trochę pieniędzy. Twój post bardzo mi pomógł!

Napisany przez 2Bolitho

Alex, dziękuję za obszerną wyjaśnienie! To naprawdę świetne, bo aktualnie uczę się na serio wszystkiego związanego z finansami i staram się odłożyć trochę pieniędzy. Twój post bardzo mi pomógł!

Następnie zerknij na jego blog, link jest powyżej. Bardzo polecam.

Napisany przez Alex76

Alex, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie! To naprawdę świetne, ponieważ obecnie staram się zgłębiać historię finansową i odkładać trochę pieniędzy. Twój post bardzo mi pomógł!

Dziękuję za to :-)
Powodzenia z praktyczną implementacją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata