Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy osoby samozatrudnione mogą otrzymać dotacje na składki zdrowotne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Około dwa i pół roku temu zacząłem prowadzić własną działalność i od tego czasu muszę dokładać starań, aby opłacić składki na moje ubezpieczenie zdrowotne. Ostatnio coraz trudniej mi z tym, ponieważ moje dochody nie są wysokie, a koszty pozostają niezmienne. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość uzyskania dotacji na składki do ubezpieczenia zdrowotnego także dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Wiem, że dla osób bezrobotnych składki są opłacane przez Urząd Pracy. Czy istnieje podobne rozwiązanie dla osób prowadzących działalność gospodarczą, do którego mógłbym się zwrócić? Pozdrowienia, Petterson

Napisany przez s.marbach
W zasadzie trzeba najpierw powiedzieć, że nie, tego nie ma. Istnieje możliwość, że jeśli jako osoba samozatrudniona, przez składkę na ubezpieczenie zdrowotne spadasz poniżej minimum egzystencji, możesz ubiegać się o dotację w Urzędzie Pracy. Dotacja na całkowitą składkę na ubezpieczenie zdrowotne może przysługiwać nowo rozpoczynającym własną działalność gospodarczą.

Pozdrawiam serdecznie

s.marbach

Napisany przez Reibold
Cześć Petterson! Wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o prywatne ubezpieczenie zdrowotne! Ubezpieczyciel wystawił cię jako ubezpieczonego dobrowolnie. Przyjmuje się, że miesięcznie zarabiasz minimum około 2 000 €, na podstawie którego obliczana jest składka. Jeśli udowodnisz, że zarabiasz mniej i nie posiadasz żadnego majątku ani innych źródeł dochodu, to ubezpieczyciel może obniżyć podstawę wymiaru składki do około 1 250 €. Aby to zrobić, musisz złożyć stosowny wniosek. Może zadzwoń do nich i poproś o wyjaśnienie. Jeśli jesteś artystą, możesz otrzymać dofinansowanie od funduszu socjalnego dla artystów. Pozdrawiam Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata