Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędzający budowlańcy BHW d maXX 5

Napisany przez Jule
Cześć drodzy eksperci finansowi,

Potrzebuję sensownej drugiej opinii, nie wiem, czy mogę ufać mojemu doradcy z BHW. Od lipca 2003 roku mam oszczędności budowlane w BHW w ramach oferty: D maXX 5 o wartości 40000€, który jest teraz prawie w całości oszczędzony, lub przynajmniej tak twierdzi mój doradca... Teraz moje pytanie, na razie nie potrzebuję tych pieniędzy, przynajmniej nie mam zamiaru ich wydawać w najbliższych dniach. Czy ma sens po prostu pozostawić umowę czy ją rozwiązać, co jest najlepszym rozwiązaniem? Co mi zalecacie i na co powinienem zwrócić uwagę, jeśli zdecyduję się zrobić to, co mi polecicie? Będę wdzięczna za szczerą odpowiedź.

Dziękuję, Jule

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Biznesowy doradca BHW powinien teraz zalecić Ci kontynuowanie oszczędzania w ramach umowy i zwiększenie sumy oszczędności na budowę (wtedy rozmowa byłaby również dla niego opłacalna).
Jeśli nie planujesz skorzystać z pożyczki, możesz nadal oszczędzać bez zwiększania sumy.
Przypuszczam, że pełne oznacza, że została osiągnięta minimalna kwota oszczędności (zazwyczaj 40 lub 50% sumy oszczędności na budowę)?

Co by się stało, gdybyś teraz zrezygnował z umowy i wypłacił pieniądze?
Skoro nie chcesz ich wydawać, masz poważny luksusowy problem. Mamy teraz okres, w którym nie wiadomo, które formy lokowania środków są jeszcze bezpieczne. A jeśli coś wydaje się być bezpieczne, to praktycznie nie przynosi ono żadnych zysków.
Z tego punktu widzenia może nie być błędem zostawienie pieniędzy w umowie oszczędnościowej na budowę. Oprocentowanie powinno być niezłe jak na obecne warunki (przypuszczam, nie znam dokładnie szczegółów taryf BHW) i oszczędzanie na budowę można uznać za stosunkowo bezpieczne ze względu na swoją specjalną strukturę.
Jeśli jednak będziesz potrzebował pieniędzy, możesz zrezygnować z umowy w określonym terminie (6 miesięcy?). W najgorszym przypadku otrzymasz pieniądze wcześniej, ale będziesz musiał zapłacić odszkodowanie (nie za wiele).

To, co jednak -jak już wspomniałem- należy dokładnie rozważyć, to konieczność zwiększenia sumy oszczędności na budowę.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Keingastmehr
D Maxx5 --> 2% Oprocentowanie salda + zwrot 2,25% premii od daty alokacji i zrezygnowania z pożyczki.

Lepiej nie słuchaj się swojego doradcy. Możesz regularnie wpłacać na umowę aż do momentu, gdy suma oszczędności zbliży się do Bausparsumme.

Jeśli suma salda (możesz sprawdzić na bhw.de w szczegółach swojej umowy) przekroczy 10-krotność Bausparsumme, otrzymasz nawet zwrot prowizji aktywacyjnej (400€).

Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał odzyskać pieniądze, po prostu:
- Zaakceptuj alokację i jednocześnie zrezygnuj z pożyczki.

W przeciwnym razie skorzystaj z funkcji wyszukiwania na forum ;-)

Napisany przez Jule
Cześć,

dziękuję za wasze opinie, niestety w tym świecie wszystko działa na zasadzie zysku, niestety tak już jest.
Jak opisano, suma oszczędności wynosi 40000 euro, a saldo wynosi obecnie około 30000 euro. Co się stanie, gdy osiągnę 40000 euro? Jak dokładnie działa zwrot premii w wysokości 400 euro?
Te pieniądze powinny kiedyś służyć jako wkład własny na Dom. Oznacza to, że gdy mój kontrakt osiągnie pełną wartość, nie powinienem wybierać BHW jako mojego banku hipotecznego, aby wziąć kredyt?

Dzięki z góry za dalsze sugestie.

Jule

Napisany przez Keingastmehr
Sumy oszczędności w programie oszczędzania budowlanego nie powinny być osiągane. BHW może wtedy anulować umowę (sprawdź w Google BHW kündigt Verträge), ponieważ celem programu oszczędzania budowlanego jest osiągnięcie oszczędności w umowie.

Odnośnie opłaty za zamknięcie kontraktu: Suma saldo: jest to suma salda oszczędności w ramach programu oszczędzania budowlanego w poszczególnych momentach obliczeniowych (zawsze na koniec kwartału). Oznacza to, że jeśli suma salda wynosi np. obecnie 350 000, a Twoje oszczędności to 30 000 €, to 01.07 suma saldo wyniesie 380 000. 01.10 suma saldo wyniesie 410 000. Aby opłata za zamknięcie kontraktu mogła zostać zwrócona, suma salda musi wynosić dziesięciokrotność sumy oszczędności w programie oszczędzania budowlanego (w Twoim przypadku 400 000). Aktualną sumę salda możesz sprawdzić w BHW lub zarejestruj się na bhw.de, gdzie możesz zobaczyć bieżący stan.

Obecnie bardziej opłacalne byłoby skorzystanie z tych pieniędzy jako wkładu własnego i zaciągnięcie normalnego kredytu (~2,5-3,5%). Jest to kwestia kalkulacyjna. Być może któregoś z ekspertów finansowych tutaj może dać Ci wskazówki w tej sprawie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata