Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: sezon świąteczny

Napisany przez fritz
Obecnie obserwuje trzy tytuły, którym przewiduję udane święta Bożego Narodzenia: Logitech Swatch Richemont Mam już niewielką ilość Logitecha, Swatcha sprzedałem w marcu za 216,50 i niestety nie kupiłem go ponownie w okresie spadkowym, a w Richemont jestem nowicjuszem. Teraz moje pytanie do doświadczonych giełdowych graczy: Czy ktoś zauważył, kiedy te tytuły zazwyczaj osiągają swoje maksymalne wartości przed Bożym Narodzeniem? Czy jest to jeszcze w grudniu czy dopiero po opublikowaniu rocznych wyników, czy gdzieś pomiędzy? Zauważyłem, że Logitech kilka razy miał swoje maksymalne wartości około 4 grudnia, ale nie wiem, czy jest to reprezentatywne. Zobaczymy, czy ktoś ma z tym doświadczenie i czy istnieje ogólna zasada. Pozdrowienia fritz

Napisany przez 2cybercrash
W celu odpowiedzi na tak interesujące pytania, szanowny Fritz, idealnie nadają się do tego analizy wykresów. Na przykład dla Richemont na Swissquote, 5-letni wykres. Nie ma tu sztywnych sezonowych wzorców. Kurs często współgra z rynkiem ogólnym, Richemont jest składnikiem indeksu SMI, dlatego jest silnie sterowany przez różne duże banki. W przypadku Richmontu, latem można zauważyć więcej formacji szczytów niż w grudniu, teraz być może tworzy się szerokie podwójne dno. Może to być nieco problematyczne, próbować gonić kursy po osiągnięciu historycznych szczytów i przy obfitej wycenie? To jednak nie jest rekomendacja.

Napisany przez fritz
Oczywiście wiem, że można to zobaczyć w wykresach, ale w tej chwili znowu jestem w dżungli i mogę być online tylko krótko. Dlatego moje pytanie, czy ktoś to już zauważył. Dziękuję za dane dotyczące Richemont. Oczywiście te tytuły również podlegają ogólnemu trendowi, ale może się zdarzyć, że oprócz tego trendu istnieje również okresowy szczyt, który zawsze występuje mniej więcej o tej samej porze. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Dany1
fritz pisze:Oczywiście wiem, że można to zobaczyć w wykresach, jednak aktualnie jestem znowu w dżungli i mogę być online tylko krótko. Dlatego moje pytanie, czy ktoś już to zauważył. Przez drzewa nie widzisz lasu... Co oczekujesz, gdy kupujesz Richemont? Kurs obecnie wynosi około 66 zł, po tym jak w 2003 roku spadł poniżej 20 zł. Obecnie jest wiele wycenione w kursie, nie sądzę, aby można było wyciągnąć z Richemont więcej niż 10-15%. Dla mnie jest już za późno, nawet jeśli popyt na zegarki i biżuterię mocno wzrósł. Wiem od pracownika Montblanc, że zwłaszcza Chińczycy szaleją za luksusowymi produktami Richemont. Z Cartierem, IWC Montblanc, Piaget itp. markowa oferta Richemont jest najlepsza. Jeśli chcesz inwestować długoterminowo z zyskiem 10-15%, to możesz śmiało kupić Richemont lub Swatch. Dobra marka będzie nadal ceniona.

Napisany przez fritz
Wiem, że wszystkie te trzy akcje są obecnie bardzo wysoko wyceniane, co oznacza, że potencjał wzrostu jest teraz mniejszy niż cztery lata temu. Ale obecnie wszystko jest bardzo drogie, i jeśli znajdę coś interesującego, kupię część, ale na pewno nie wprowadzę całej mojej dostępnej gotówki, raczej tylko niewielką część. A poza tym nikt nie wie, co przyniesie przyszłość. Są osoby twierdzące, że jeszcze przez kilka lat będzie wzrost, co byłoby miło, ale osobiście nie wierzę w to. Inne mówią już od roku, że osiągnięto szczyt. Ale pytanie było bardziej ogólne, dotyczyło mojego procesu uczenia się, przyszło mi do głowy przy okazji słuchania muzyki świątecznej. Myślę, że powoli dochodzę do rozwiązania mojego pytania samodzielnie: jeśli będę obserwować wskaźnik RSI tych akcji każdego roku od września do lutego i znajdę tam szczyty w podobnym terminie, to chyba będzie odpowiedź na moje pytanie. Czy dobrze to zrozumiałem? Pozdrowienia, Fritz

Napisany przez beat
Myślę, że jeśli dobrze poszukasz, znajdziesz wzorzec. Czy wzorzec z przeszłości będzie się zgadzał z przyszłością, to już inna sprawa. Statystyka to znany temat. Listopad i grudzień to miesiące ponadprzeciętnie dobre, więc teraz trzeba i tak kupować. Nie marnuj więc czasu bez inwestycji. Jeśli uda ci się osiągnąć realistyczną cenę-zysk na akcję (KGV) w zamierzonej cenie i wskaźnik wzrostu dochodów (PEG) jest akceptowalny, to optymalizacji możesz też posłuchać wzorca, który odpowiada twoim upodobaniom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata