Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy rodzina powinna mieć konta w tej samej banku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

moi rodzice zawsze mieli konto w lokalnym Kreissparkasse. Kiedy zacząłem praktykę, także miałem konto tam. Jednak z czasem byłem niezadowolony z niektórych rzeczy, więc przeniosłem się do Volksbanku. Kiedy poznałem swoją żonę, zastanowiłem się na chwilę, czy powinienem wrócić do Sparkasse, ponieważ pracowała w miejscowym Stadtsparkasse. Po głębszym zastanowieniu pozostałem jednak przy Volksbanku. Moje dzieci mają teraz konta oszczędnościowe w Sparkasse, tak jak moja żona. Czy jest to bezsensowne, gdy jako rodzina mamy konta w różnych bankach, czy może to mieć także zalety? Czy przy jednolitym usługodawcy bankowym można uzyskać nawet lepsze warunki?

Pozdrawiam.

Napisany przez 2Bolitho
Zapytaj, w innym przypadku dla normalnych transakcji finansowych to dość obojętne. A jeśli chodzi o kredyty i inwestycje, zawsze warto porównać kilka ofert.

Myślę, że to bardziej zależy od tego, czego oczekujecie od banku. Sparkasse i Volksbank nie różnią się tak bardzo pod względem obsługi klienta i innych takich.

Napisany przez delgado
Myślę również, że to nie ma znaczenia. Każdy członek rodziny ma swoje własne potrzeby i powinien sam zastanowić się, jakie warunki są dla niego najlepsze. Oczywiście możecie również założyć konto w tej samej banku. Po prostu nie będziecie mieli z tego żadnych istotnych korzyści.

Napisany przez Lumo
Jeśli jesteś zadowolony z obecnej banku, lepiej pozostań tam.
Twoja żona prawdopodobnie otrzyma korzystne warunki dla pracowników i i tak będzie musiała mieć główne konto w Sparkasse.
Nie zaszkodzi porównać produktów i warunków, żebyś był w innym banku.

Gdyby to były jakieś egzotyczne banki, można by mówić o ryzyku koncentracji (jeśli bank zbankrutuje, wszyscy tracą swoje oszczędności/kapitał), ale w przypadku niemieckich banków, zwłaszcza Sparkasse i Volksbank, nie ma powodów do obaw ze względu na specjalne zabezpieczenia depozytów.

Napisany przez 2Escorpio
Zalety nie są żadne, jesteście wszyscy niezależnymi osobami i nawet nie jesteście powiązani jako rodzina... byłoby to nawet dość źle, wyobraź sobie, że masz czarną owcę w rodzinie, która ciągle zadłuża się, a na tej podstawie oceniane są konta innych?

Raczej widzę korzyści w posiadaniu wielu banków, dzięki czemu krajowy bank wie tylko o twojej żonie/dzieciach, ale nic nie wie o twoim wynagrodzeniu.

Napisany przez PaulaLin
Całkowicie obojętne jest, czy jesteście w jednym czy w różnych bankach. Jeśli masz konto tam, gdzie pracuje Twoja żona, zawsze jest ono dostępne. Nie ma też żadnych specjalnych warunków, jeśli wszyscy jesteście w jednym banku.

Napisany przez PW20
Także ja uważam, że to nie ma znaczenia. Być może wewnętrzne przelewy są trochę szybsze niż przelewy do innej banku, ale tutaj nie powinno być dużych różnic!

Napisany przez andy1
Nigdy nie słyszałem, żeby było to jakkolwiek ułatwione ani nie było korzyści wynikających z posiadania konta w tej samej banku. Dlatego możesz śmiało sprawdzić, która bank oferuje najlepsze warunki dla Ciebie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata