- pn cze 04, 2012 9:35 am
Cześć!
Mam pytanie do ekspertów tutaj na forum.
Chciałbym kupić mieszkanie. Cena zakupu 47 000 €, wkład własny: 10 000 €
Po odliczeniu opłat notarialnych i podatku od nabycia nieruchomości potrzebuję kredytu w wysokości 42 000 €.
Wszystkie banki zalecają mi założenie konta oszczędnościowego, aby zagwarantować sobie korzystne oprocentowanie i pełni wykorzystać korzyści podatkowe. Faza oszczędzania potrwa 8 lat, a następnie zostanie spłacona.
Stopa procentowa 0,5 %, saldo przydzielone oszczędności
Roczne oprocentowanie skorygowane o inflację po przydziale 3,01%
Opłata za założenie 1 %
Plan B: kredyt hipoteczny z 10-letnim okresem oprocentowania - Roczne oprocentowanie skorygowane o inflację 2,94% - Miesięczna rata kredytu 290 € (z odsetkami i spłatą kapitału)
Po tym czasie pozostały kapitał można refinansować lub ewentualnie sprzedać.
Mieszkanie ma być obiektem inwestycyjnym, od razu wynajmowane i opłacane z czynszu netto (290 €)
Czy korzyści podatkowe są naprawdę tak duże przy tej kwocie? Jak dokładnie mogę to obliczyć?
Dziękuję za pomoc
Pozdrowienia z Południa
Mam pytanie do ekspertów tutaj na forum.
Chciałbym kupić mieszkanie. Cena zakupu 47 000 €, wkład własny: 10 000 €
Po odliczeniu opłat notarialnych i podatku od nabycia nieruchomości potrzebuję kredytu w wysokości 42 000 €.
Wszystkie banki zalecają mi założenie konta oszczędnościowego, aby zagwarantować sobie korzystne oprocentowanie i pełni wykorzystać korzyści podatkowe. Faza oszczędzania potrwa 8 lat, a następnie zostanie spłacona.
Stopa procentowa 0,5 %, saldo przydzielone oszczędności
Roczne oprocentowanie skorygowane o inflację po przydziale 3,01%
Opłata za założenie 1 %
Plan B: kredyt hipoteczny z 10-letnim okresem oprocentowania - Roczne oprocentowanie skorygowane o inflację 2,94% - Miesięczna rata kredytu 290 € (z odsetkami i spłatą kapitału)
Po tym czasie pozostały kapitał można refinansować lub ewentualnie sprzedać.
Mieszkanie ma być obiektem inwestycyjnym, od razu wynajmowane i opłacane z czynszu netto (290 €)
Czy korzyści podatkowe są naprawdę tak duże przy tej kwocie? Jak dokładnie mogę to obliczyć?
Dziękuję za pomoc
Pozdrowienia z Południa