Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Santander Consumer Bank - nigdy więcej!

Napisany przez Globetrotter
W styczniu 2010 roku podpisałem umowę pożyczki z SCB podczas zakupu samochodu, kwota pożyczki około 6 500 €. Po upływie połowy okresu spłaty, w lutym 2012 roku poprosiłem o przesłanie oferty wykupu (poprzez stronę internetową SCB). 3 dni przed terminem płatności kolejnej raty otrzymałem odpowiedź wraz z ofertą wykupu. Pismo było sformułowane w sposób niejasny. Nie było jasne, czy terminowa rata została uwzględniona w ofercie wykupu. Po przeanalizowaniu doszedłem do wniosku, że po uwzględnieniu terminowej raty suma wszystkich płatności dla SCB była wyższa niż kwota pożyczki. Pomimo tego, że wykupiłem połowę okresu spłaty i miałem oczekiwać zwrotu odsetek. Skróciłem kwotę wykupu o ostatnią ratę, dokonałem płatności i zleciłem zapłatę ostatniej raty. Jednocześnie poinformowałem SCB o mojej opinii oraz zażądałem zwrotu opłaty za ofertę wykupu w wysokości 5,50 €, ponieważ nie została ona nigdzie zapowiedziana online (w przeciwieństwie do zamówienia telefonicznego). Otrzymałem zaświadczenie rejestracyjne część II przesłane zwykłą pocztą. W liście przewodnim poinformowano mnie o zakończeniu mojego finansowania i zapowiedziano zwrot 5,50 € z wyrozumiałości. Jednakże zamiast zwrotu w maju niespodziewanie dokonano obciążenia kolejną ratą. Anulowałem płatność i poinformowałem, że finansowanie zostało zakończone, oczekuję tylko zwrotu 5,50 €. Otrzymałem ponownie pismo od SCB. Według nich źle to zrozumiałem. pożyczka musi zostać spłacona w całości wraz z wszystkimi opłatami, dopiero wtedy oszczędzone odsetki zostaną wyliczone i zwrócone w oddzielnym procesie. Poproszono mnie więc o uregulowanie ostatniej raty. Po długim zastanowieniu - dokonałem przelewu. Następnie nie otrzymałem więcej żadnej odpowiedzi od SCB. Brak reakcji na e-maile, po długim oczekiwaniu w telefonicznej kolejce zostałem zbywany, a nawet po prostu rozłączano się, gdy nie można było / nie chciano rozwiązać mojego problemu. Lokalne oddziały SCB nie miały dostępu do dokumentów dotyczących finansowania samochodu. Wczoraj ponownie zadzwoniłem. Po pół godzinie udało mi się dodzwonić do konsultanta w centrum telefonicznym, uprzejmie poprosiłem (tak po prostu jestem ) o rozliczenie i korektę. Konsultantka popłynęła coś na klawiaturze i powiedziała, że nie mam oczekiwać zwrotu odsetek, sprawa jest załatwiona. Pomimo jej zirytowania, krótko wytłumaczyłem jej sytuację. Odpowiedziała, twierdząc, czy chcę twierdzić, że nie potrafi liczyć, a więc jest głupia. Moja odpowiedź brzmiała: Nie, tego nie powiedziałem. Ale proszę policzyć jeszcze raz, proszę również uwzględnić ostatnią płatność. Jej odpowiedź brzmiała: Wiesz co, przyjdź lepiej do nas [do Mönchengladbach] i zobacz to sam! Właśnie chciałem kontynuować rozmowę, gdy się rozłączyła. Wczoraj wysłałem faks do kierownictwa SCB i teraz oczekuję odpowiedzi. Podsumowując: Santander - nigdy więcej. Również wysokie opłaty (jednak możliwe, że również w innych bankach, nie mam pojęcia): opłata manipulacyjna na początku około 200 €, opłata za udostępnienie około 30 €, ponieważ między umową kredytu a pierwszą ratą minęło ponad 30 dni (nie mogłem na to wpłynąć, kupiłem samochód, podpisałem umowę, ustaliłem natychmiastowe rozpoczęcie spłaty rat), opłata za ofertę wykupu 5,50 €, dodatkowa opłata za przedterminowy wykup około 40 €

Napisany przez Bankenschreck
Cześć Globtroterze,
nie jesteś sam w tych doświadczeniach. Na „gute frage net” temat Santander jest również intensywnie omawiany. Sprawdź tematy tam.
Tam są także udzielane bardzo dobre wskazówki. Powinieneś również sprawdzić w internecie „vertragswertcheck”.
„Tu zostaniesz pomogę”. Wielu użytkowników już miało pozytywne doświadczenia.

Pozdrowienia
Lękbankowy

Napisany przez adalbert64
Cześć,

W zasadzie miałem tylko dobre doświadczenia z SCB.
Tak,..ok,..choć czasami było dość papierkowo, to otrzymałem to, czego chciałem.

Napisany przez isireidaa
Myślę, że mieliśmy tę samą panią na telefonie... Musiałem jej to wyjaśniać 3 razy, ponieważ nie zrozumiała sytuacji lub podawała inne liczby niż ja... Wtedy pyta mnie, czy sądzę, że jest upośledzona umysłowo i po prostu się rozłączyła... od tego momentu zawsze zapisuję sobie imiona ;o)

Napisany przez Christian70
Bank Santander słynie z tego. Kiedyś skorzystałem z ich oferty 0% finansowania w Media Markt i wszystko przebiegło dosyć sprawnie. Ale to już wszystko było wcześniej ustalone. W przeciwnym wypadku nie podpisałbym z nimi żadnej umowy.

Napisany przez baresgeldsparen
Bank Santander moim zdaniem zasługuje na swoją złą opinię. Listy są celowo formułowane w sposób niezrozumiały, aby wciągnąć idiotów (proszę nie brać tego osobiście, nie jest to złe sformułowanie) w pułapkę kosztów i zarabiać jeszcze więcej. W przypadku Banku Santander, jak i w przypadku wielu innych banków finansowych, zawsze polecam zasięgnięcie porady osoby znającej się na tym.

Napisany przez rosaappenzeller
chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami z SCB. Mam bezodsetkową pożyczkę w formie finansowania z SCB. Wszystko było w porządku, ale z powodu niezawinionej zaległości w płatności jednej raty w wysokości 37 euro teraz mam z nimi małą wojnę.
Na pisemne zapytania i e-maile ci rzekomi pracownicy banku po prostu nie reagują. Nie, starają się zadzwonić do Ciebie, aby móc opowiedzieć Ci jakąś głupotę przez telefon. Z 37 euro teraz zostało już 126,50 euro, ponieważ dla Santander istnieje w słownictwie bankowym tylko jedno słowo, które jest dla nich ważne, a nazywa się to ODSZKODOWANIE ZA ZALEGŁOŚĆ. Nie mam zamiaru płacić zawyżonych i niemoralnie wysokich odsetek tylko po to, aby mogli dalej sobie pozwolić na swoje reklamy sponsorowane na stadionach piłkarskich czy torach Formuły 1. Po prostu zdobędę pozostałą kwotę gdzie indziej i zakończę tę całą kichę. ,,Santander Bank nie, dziękuję, nigdy więcej.!!!!!!!!!!!!!

Cześć,
dobra decyzja! Ale mam inne pytanie, czy naprawdę myślisz, że masz finansowanie 0%?
To tylko sztuczka banków i sprzedawców. Zysk z tzw. finansowania 0% jest już uwzględniony w cenie towaru. Takie finansowanie służy tylko temu, aby bank mógł pozyskać nowych klientów, których później można wydoić.

Znam kilka osób, którym bank Santander odebrał tysiące euro niesłusznie w postaci ubezpieczeń spłaty zadłużenia i opłat manipulacyjnych.

Na szczęście większość z nich już odzyskała swoje pieniądze. Pozostali muszą jeszcze chwilę poczekać.

Pozdrowienia
Strach banków

Napisany przez Alcapone

Moin,
dobra decyzja! Ale mam inne pytanie, czy naprawdę myślisz, że masz finansowanie 0%?
Pozdrowienia
Bankenschreck

Sklepy meblowe także tak robią. Odstawiają 40% ceny i potem finansują na 0%. Sprzedawca płaci bankowi pewien procent od ceny sprzedaży, czyli de facto płaci odsetki bankowi. Ale ma więcej obrotu dzięki finansowaniu na 0%.
Ale jeśli pójdziesz do oddziału SCB, musisz płacić odsetki, jeśli żądasz kredytu.

Napisany przez Magentis
Cześć, mam podobne doświadczenia. Miałem 2 kredyty, jeden został wcześniej spłacony za 1 rok. Po spłacie pozostałej kwoty, jeden został opłacony ???, a przy drugim, po 3 miesiącach została pobrana kolejna rata. Przez 7 lat otrzymałem jedną wyciągówkę. Wszystkie moje zapytania były ignorowane, a dochodziło jedynie do upomnień. W odpowiedzi na moje najnowsze pismo do Santander Bank, Zweigniederlassung der Santander Consumer Bank AG, Filiale Hörde, Am Ölpfad 1-3, 44263 Dortmund, dotyczące numeru kredytu oraz numeru konta rozliczeniowego, otrzymałem skróconą odpowiedź: Sue us !!!!

Napisany przez MaBa76
Dziękuję za wskazówkę!

Cześć,
przykładowy list nie jest zły. Warto spróbować. Mogę Ci jednak teraz powiedzieć, jaka była odpowiedź.
Bank twierdził, że te wyroki nie mają zastosowania do Twojej umowy, opłata manipulacyjna została indywidualnie uzgodniona przy zawarciu umowy i dlatego nie stanowi kontrolowalnego ustalenia pobocznego w sprawie ceny. Blah Blah Blah.

Complete nonsens.

Wynajmij prawnika. Dostanie on podobne pismo. Tylko trochę bardziej szczegółowe. Jeśli prawnik jest inteligentny i zna się na rzeczy, powinien pozwać i wygra. Jeśli jednak nie zna się (często to widziałem), cała sprawa będzie tylko kosztować.

Czyli sam nie masz szans. Prawdziwy prawnik to rozwiąże.

Jeśli potrzebujesz wskazówki, zapytaj Pana Bankenschreck.

Napisany przez Hawveb
Podałem pozew bez adwokata i to jest możliwe. Sąd uznał opłatę manipulacyjną za nieważną, ponieważ w razie wcześniejszej spłaty nie określono, jak postępować z opłatą manipulacyjną. I to, że prawdopodobnie jest tak we wszystkich umowach, oznacza, że Santander prawdopodobnie przegra również wszystkie procesy.

Cześć hawveb,
oczywiście, składanie skarg w sądzie rejonowym jest możliwe nawet bez adwokata. Dla laika jest to jednak bardzo trudne.

Oto kolejna wskazówka: Zarówno Sąd Rejonowy (AG) jak i Sąd Okręgowy (LG) w Stuttgarcie uznają początek terminu przedawnienia dopiero w 2011 roku. Uzasadnienie: Pożyczkobiorca może spodziewać się względnie stabilnych orzeczeń dopiero od tego czasu, ponieważ wszystkie wyroki różnych Sądów Apelacyjnych zostały wydane dopiero w latach 2010 i 2011.

Pozdrowienia
The Bankenschreck

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata