Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy krewni mogą z pożyczonej kwoty zaciągnąć kredyt?

Napisany przez ADMCI4
Tagu drodzy użytkownicy...

W zeszłym roku szwagier pożyczył mi kwotę 12000 euro. Już wtedy było jasne, że mogę zacząć spłatę dopiero w 2013 roku. W zasadzie mamy dobre relacje, ale teraz nagle chce, żebym wobec tego pożyczonego pieniądza sporządził umowę i żeby formalnie odbywał się jako kredyt prywatny. W końcu mamy tu do czynienia z prawdziwą umową kredytową. Czy jest możliwe, żeby została ona zawarta nawet teraz wstecz? Pieniądze zostały już przekazane i przeznaczone przeze mnie. Czy można teraz to jeszcze zadeklarować jako kredyt i jakie z tego wynikają wady?

Pozdrowienia
Fritzi

Napisany przez 2Bolitho
Umowa kredytowa została dawno zawarta. W przypadku transakcji między osobami prywatnymi nie istnieje żadne wymaganie formalne, dlatego ustna umowa jest ważną umową kredytową.

W przypadku sporów chodzi więc o możliwość udowodnienia, dlatego w mojej opinii preferowany jest spisany na piśmie kontrakt. Można to zrobić teraz. Niektórzy prawnicy mogą to traktować jako nową umowę, ale to nie ma znaczenia.

Nie masz żadnych wad. Poza oczywiście możliwością udowodnienia istnienia umowy kredytowej.

Napisany przez adalbert64
Zasadniczo podpisuję umowę, a tym bardziej, jeśli są to krewni lub znajomi. Często łatwiej wtedy wdać się w konflikt niż w przypadku zwykłego kredytu bankowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata