Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Akcje w DAX - prognoza?

Napisany przez cstahl
Cześć,

śledzę aktualne wiadomości z niepokojem: co myślicie, jak będą zachowywać się niemieckie akcje w DAX w związku z ewentualnym wystąpieniem Grecji oraz kryzysami w Hiszpanii i we Włoszech (parasol ratunkowy)?
Czy powinno się trzymać swoich posiadań (Siemens, BASF, VW, Telekom, K+S, HD Zement) i dokupować przy dużym spadku kursu, czy lepiej teraz wszystko sprzedać równocześnie????

Napisany przez 2Bolitho
To decyzje, które niestety musisz podjąć sam/a.

Moje myśli na ten temat:
Widzę różnice w podanych wartościach. Istnieją znaczne różnice w modelu biznesowym oraz w bilansach. Skutki również byłyby różne. Ogólnie rzecz biorąc, kryzysy stanowią raczej okazje do kupna dla inwestorów o długoterminowej strategii. Krótkoterminowo lepszym posunięciem może być wycofanie się. Posiadam dużą bazę danych z danymi fundamentalnymi dla niemieckich spółek akcyjnych. Obecnie wycena tych liczb wskazuje na raczej korzystne oceny, czyli szanse na kupno. Aktualnie pracujemy nad bazą danych, wkrótce dane będą ponownie dostępne za darmo dla każdego.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

trzeba oddzielić dwie rzeczy:

1. Ruchy kursów, które wynikają z różnych wskaźników / ocen. Te głównie mają wpływ w okresach, gdy emocjonalnie jest raczej spokojnie. Jednakże zdarza się to raczej rzadko.
Tak jak opisuje Bolitho, obecne wskaźniki są raczej argumentami za zakupem. Ale naprawdę brak ochoty na zakupy. Więc teraz nie jest czas na racjonalne modele.

2. Ruchy kursów, które są powodowane emocjami, takimi jak strach czy chciwość. To są te naprawdę silne wahania. Stąd wynikają duże szanse i ryzyka dla inwestorów.

Co do Twojego pytania:
Zagrożenie w kryzysie polega na tym, że duże światowe inwestory obawiają się rosnącego ryzyka i generalnie redukują akcje. Wtedy indywidualne wartości nie odgrywają już takiej dużej roli.
Kiedy wielu ludzi to robi jednocześnie, rozwija się dynamika, która jest dodatkowo przyspieszana przez automatyczne transakcje komputerowe.
To byłoby wtedy czas dla mądrych kupujących. Obecnie jesteśmy równie daleko od nowej euforii, która przynosi ze sobą kursy sprzedaży.
Gdybym miał akcje, określiłbym moją osobistą akceptację ryzyka i sprzedałbym, gdy ją przekroczę.
Ponieważ nie mam akcji, czekam na kolejną dobrą okazję do zakupu.. .

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez cstahl
Więc w tych niepewnych czasach lepiej jest nie inwestować w akcje? Czy dobrze Cię rozumiem? Wiem, że trzeba wytrzymać kryzys, ale ten wydaje mi się zbyt długi. Nikt nie wie również, czy UE w swojej obecnej formie przetrwa. Czy jestem zbyt pesymistycznie nastawiony?

Napisany przez asktom71
zawsze dobrze jest mieć dobre akcje. Czyli akcje, które się
- stabilnie rosną, ponieważ stoi za nimi solidna firma i
- w trudnych rynkach mało spadają -- z tego samego powodu

Takie akcje znajduje Susan Levermann w swojej bestsellerowej książce

Der entspannte Weg zum Reichtum

a teraz także za pomocą usługi internetowej o tej samej nazwie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata