Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy banki oferują również ubezpieczenia emerytalne dla swoich klientów?

Napisany przez ADMCI4
Mając na uwadze, że moja emerytura ustawowa w przyszłości będzie znacznie niższa niż moje obecne zarobki, prawdopodobnie w nadchodzących latach, chciałbym wykupić prywatne ubezpieczenie emerytalne.
Ponieważ nie chcę losowo zgłaszać się do firm ubezpieczeniowych o ofertę, dla mnie ważne jest, aby dowiedzieć się z góry, które oferty są naprawdę warte uwagi.
Czy jest możliwe wykupienie takich prywatnych ubezpieczeń emerytalnych również w bankach i kasach oszczędnościowych, czy jest to możliwe tylko u bardzo tradycyjnych firm ubezpieczeniowych?

Napisany przez tequila
Banki mają częściowo własne firmy ubezpieczeniowe, przez które można także zawrzeć prywatne ubezpieczenie emerytalne.
Jako przykład można podać VGH (dla spółdzielni oszczędnościowych) oraz R+V (dla banków ludowych i spółdzielczych).

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Banki sprzedają praktycznie wszystko, za co pobierają prowizje. W Postbanku nawet możesz kupić prąd..... .
Prowizje z sprzedaży ubezpieczeń są bardzo ważnym źródłem dochodów dla banków i kas oszczędnościowych. Dlatego na to pytanie trzeba jednoznacznie odpowiedzieć tak.
Trochę więcej informacji na temat doradztwa bankowego znajdziesz w tym artykule.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Schwertlilie
Cześć, zanim zawrzesz umowę na ubezpieczenie emerytalne, może byłoby dobrze (przepraszam, nie chcę nikogo urazić) jeszcze raz dokładnie się zastanowić, poczytać Ochronę emerytalną i ubezpieczenia na życie od Stowarzyszenia Konsumentów. SKK ocenia prywatne ubezpieczenia emerytalne krytycznie, ponieważ kapitał jest związany z ubezpieczycielem na dłużej niż w przypadku ubezpieczeń na życie - do momentu śmierci (o ile nie ma wyboru kapitału albo jeśli się z tego wyboru nie skorzysta przed emeryturą). Z tego co widzę, ubezpieczyciel bierze resztę pieniędzy, jeśli ktoś zmarł wcześniej (więc nie ma mowy o dziedziczeniu!). Trzeba być staruszkiem, żeby prywatne ubezpieczenie emerytalne się opłacało, ponieważ zysk jest mizerny. Stoję przed tym samym problemem, zastanawiam się między dwoma alternatywami, które zostały mi polecone zarówno przez SKK, jak i przez mojego doradcę opłacanego prowizją: oszczędzanie na dość oprocentowanym rachunku oszczędnościowym jako środek na emeryturę lub założenie planu oszczędnościowego Riester w banku. Jednakże ten plan zostanie automatycznie przekształcony w ubezpieczenie emerytalne, istnieją jednak dwa wyjścia: zakładając, że odziedziczyłabym wystarczająco, aby kupić nieruchomość, mogę bez strat wykorzystać Riester na ten cel. Albo mogę go rozwiązać i wypłacić przed emeryturą, ale wtedy musiałabym zwrócić dofinansowanie państwowe, co byłoby mi jednak pewnie bardziej na rękę niż prywatne ubezpieczenie emerytalne. Pozdrowienia, Schwertlilie

Napisany przez adalbert64
Chociaż bank oferuje ubezpieczenie emerytalne (być może według zasady wszystko pod jednym adresem), zaleca się także uzyskanie ofert od innych dostawców. Czasami istnieją znaczne różnice w świadczeniach.

Napisany przez EasyD

mam dość dziedziczyć, aby kupić nieruchomość, czy mogę wykorzystać Riestera w sposób nie szkodzący dotacjom. Lub mogę go zlikwidować i wypłacić przed emeryturą, wówczas musiałbym jednak zwrócić dotacje państwowe, co prawdopodobnie byłoby dla mnie bardziej preferowane niż prywatna renta.

To oczywiście genialne podejście doradcze. Po prostu dość otrzymać spadek.

Jeśli anulują Państwo plan oszczędnościowy Riester, muszą zwrócić nie tylko dotacje państwowe, ale również ulgi podatkowe. Dotacje są tylko małą częścią tego, dlaczego Riester jest interesujący dla wielu osób.

Cytat Schwertlilie

Trzeba mieć wiek Metuzalema, aby prywatna renta była opłacalna, ponieważ stopa zwrotu jest mizerna.

Osobiście uważam takie uogólnione stwierdzenia za mało pomocne, ponieważ Państwa twierdzenie w wielu przypadkach po prostu jest błędne.

Napisany przez Schwertlilie
Cytat: To oczywiście świetne podejście do doradztwa. Po prostu odziedzicz wygodnie.

To nigdy nie miało być traktowane jako podejście do doradztwa, po prostu chciałem powiedzieć, że zaletą konta oszczędnościowego Riester jest to, że można go (bez utraty świadczeń) wykorzystać na zakup nieruchomości, jeśli zdecydujesz się ją nabyć. Dla mnie jeszcze nie nadszedł czas podjęcia decyzji, ponieważ nie wiadomo, kiedy i ile odziedziczę - miejmy nadzieję, że jak najpóźniej.
Było mi już jasne z obietnic podatkowych.

Ogólnie nie uważam mojej wypowiedzi za zbyt ogólną, prywatne ubezpieczenie emerytalne z opcją kapitałową jest z pewnością lepsze niż to bez niej. Wyraźnie odniosłem się do RV, która faktycznie wypłaca środki co miesiąc do śmierci ubezpieczonego.
- Które się opłaca (dla ubezpieczonego)?

Napisany przez EasyD
Proszę wyjaśnić mi dokładnie, co masz na myśli mówiąc o Irysie. Czy mówisz o prywatnych ubezpieczeniach emerytalnych, mając na myśli tylko 3. filar, czy uwzględniasz na przykład emeryturę rządową?

Napisany przez Luke

chciałem tym tylko powiedzieć, że za zaletę Riesterbanksparplanu można uznać to, że można go (bez szkody dla otrzymywanej pomocy) wykorzystać na zakup nieruchomości, jeśli planujemy ją kupić.

Można również wykorzystać inne produkty Riester niż plan oszczędnościowy bankowy bez szkody dla otrzymywanej pomocy na zakup nieruchomości. Nawiasem mówiąc, plan oszczędnościowy bankowy w ramach systemu Riester jest dokładnie tym, który zdobył złą sławę w mediach ze względu na niski zwrot z inwestycji. Wynika to z faktu, że w tle dokarmiany jest produktem ubezpieczeniowym, który nie posiada prawa wyboru kapitału, aby świadczenia emerytalne klienta były wypłacane, jeśli klient przeżyje 85 lat. Bank chce mieć pewność.

Cytat od Schwertlilie

Nie uważam mojej wypowiedzi za zbyt ogólną, prywatne ubezpieczenie emerytalne z prawem wyboru kapitału jest zdecydowanie lepsze niż to bez. Specjalnie odnosiłem się do ubezpieczenia emerytalnego, które naprawdę będzie wypłacane miesięcznie aż do śmierci ubezpieczonego.
-Które się opłaca (dla ubezpieczonego)?

ubezpieczenie emerytalne z prawem wyboru kapitału (3. filar) zdecydowanie się opłaca na dłuższą metę i nie bez powodu jest częścią portfela emerytalnego wielu zainteresowanych. Tutaj także wiele zależy od wybranego dostawcy. Warto poczytać i porównać przed rozpowszechnianiem głupoty.

Pozdrowienia

Luke

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata