Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy pracownicy ponoszą odpowiedzialność za szkody w miejscu pracy?

Napisany przez ADMCI4
Nasza córka pracuje w małej firmie zajmującej się pośrednictwem w lekarzach. Głównie pracuje przy komputerze. Wczoraj jej kubek kawy się przewrócił, a kawa wylała się do komputera. Oczywiście teraz nie działa.
Jej szef chce, żeby pokryła szkodę z własnej kieszeni. Nasze ubezpieczenie prawdopodobnie też tego nie pokryje, ponieważ zazwyczaj nie płaci za takie szkody.
Ale moim zdaniem pracodawcy są ubezpieczeni również od takich wypadków w miejscu pracy. Czy pracownicy firm zawsze muszą osobiście pokryć szkody, które powstają w miejscu pracy?

Napisany przez roland
Firma jest oczywiście ubezpieczona!! Dokładnie na takie przypadki. Szef prawdopodobnie nie chce, aby składki wzrosły. Ona nie powinna się tym zrażać. To jest wręcz bezczelne z jego strony.

Napisany przez 2Escorpio

Firma jest oczywiście ubezpieczona! Dokładnie na takie przypadki. Szef prawdopodobnie nie chce, aby składki wzrosły. Nie powinna się tym dać zniechęcić. To jest niemal bezczelne z jego strony.

No cóż, myślę, że trzeba spojrzeć na obie strony... oczywiście pracodawca powinien ponieść odpowiedzialność za to, ale to, co się stało, było już rażącym niedbalstwem... Nie mówi się przecież dla zabawy, że napojów nie powinno się trzymać w zasięgu elektroniki.

Napisany przez Naseweis

Nasza córka pracuje w małej firmie zajmującej się pośrednictwem w zakresie lekarzy. Głównie pracuje przy komputerze. Wczoraj jej filiżanka kawy się przewróciła, a kawa wpadła do komputera. Oczywiście teraz już nie działa.

Cześć Nassi3,

Kilka lat temu pracowałem w dziale IT.
Wtedy dla wszystkich stanowisk komputerowych obowiązywała instrukcja pracy,
mówiąca, że na tych stanowiskach nie wolno robić przerw na kawę.
Za to personel musiał korzystać z sali wypoczynkowej lub stołówki.

Niemniej jednak nie mogę zrozumieć też Państwa opisu.
Gdyby Pan/Pani napisał/a, że kawa wlała się na klawiaturę komputera lub na ekran, to mogłem zrozumieć.
Ale od razu na komputer ? Jak to jest możliwe ?

Mam jeszcze jedno pytanie: Co zostało uszkodzone na komputerze ?
płyta główna, dysk twardy, wentylator, karta graficzna, płytka czy coś innego ?

Pozdrowienia!
Norbert

Napisany przez 2Bolitho
a oto podstawa prawna:
Odpowiedzialność pracownicza ? Wikipedia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata