Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy pozostanę ubezpieczony w niemieckim systemie opieki zdrowotnej podczas pobytu za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Kochani eksperci finansowi.,

wszystko jeszcze nie jest ustalone, ale mój szef zapytał mnie wczoraj, czy mogę sobie wyobrazić wyjazd do Chin na dwa lub trzy lata.
Tutaj w domu nie mamy jeszcze zakończonych naszych rozmów, ale na razie próbujemy zgromadzić wszelkie możliwe informacje.
Na przykład interesuje mnie pytanie, czy w tym czasie będę mógł pozostać w niemieckim systemie ubezpieczeń zdrowotnych.
Nie mam obecnie zaufania do chińskiego systemu zdrowia i dlatego chciałbym zadbać o swoje bezpieczeństwo.
Czy jest możliwe, aby to pozostało niezmienione?

Pozdrowienia, Matteu

Re: Czy pozostanę ubezpieczony w niemieckim systemie opieki zdrowotnej podczas pobytu za granicą?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

pytanie brzmi, czy jesteś ubezpieczony w publicznym czy prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Jako osoba ubezpieczona prywatnie musisz zgłosić swój pobyt za granicą swojemu ubezpieczycielowi i zapytać, czy możliwa jest rozszerzenie ubezpieczenia na zagranicę.

Jako osoba ubezpieczona w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, Twoje ubezpieczenie zdrowotne nie obejmuje Chin,
ponieważ nie ma porozumienia socjalnego z tym krajem.

Dlatego musisz wykupić ubezpieczenie podróżne obejmujące zagraniczne podróże za pośrednictwem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Napisany przez MaNiBu
Jeśli Twój pracodawca wysyła Cię za granicę na określony z góry czas, mówimy o delegacji, co oznacza, że niemieckie przepisy nadal obowiązują.

Innymi słowy, Twoje członkostwo w niemieckim systemie ubezpieczeń zdrowotnych pozostaje w mocy. Jeśli członek rodziny pozostaje w Niemczech, nadal ma prawo do świadczeń w Niemczech.

Jak już wspomniał poprzedni autor, żadne niemieckie ubezpieczenie zdrowotne nie świadczy usług w Chinach. Istnieją umowy dotyczące ubezpieczeń społecznych, ale ograniczają się one tylko do spraw dotyczących ubezpieczenia emerytalnego.

Pracodawca ma obowiązek ponosić koszty leczenia. Następnie może on ubiegać się o zwrot tych kosztów od ubezpieczyciela, ale maksymalnie do wysokości tych, które powstały w kraju (por. § 17 ust. 1 + 2 SGB V).

Pozdrawiam, MaNiBu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata