Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 50 000 € do dyspozycji - dyskusja pomysłów na portfel papierów wartościowych

Napisany przez komischer_vogel
50.000 € do dyspozycji – dyskusja pomysłów na portfel papierów wartościowych
Długoterminowe nastawienie przy umiarkowanym profilu ryzyko-zysk

To jest teraz mój pierwszy post.
Postaram się przekazać Wam jak najbardziej dokładny obraz mojej sytuacji i intencji.
Przeglądając to forum, zauważyłem, że jest tutaj wielu użytkowników o wysokich kompetencjach i gotowości do pomocy, i mam nadzieję na Wasze wsparcie, dziękuję bardzo!

Najpierw kilka informacji o moim profilu, abyście mogli ocenić moją sytuację.

1. Doświadczenie z inwestycjami
Studiowałem finanse, więc mam przynajmniej podstawową wiedzę o rynkach finansowych. Jeśli chodzi o inwestycje, mam tylko ogólną wiedzę na temat różnych produktów i pojęć, ale mogę coś zrobić ze słowami takimi jak ETF lub TER i jestem gotów się dalej uczyć. Dotychczas skupiałem się głównie na lokatach terminowych. Ponadto posiadam pozycje wymienione w następnym punkcie.
2. Prezentacja istniejących już pozycji funduszy
Dotychczas nabyłem dwa „bardziej złożone” produkty, tj. produkty związane z funduszami. Po pierwsze, mam fundusz emerytalny z dopłatą rządową, do którego wpłacam 60 € miesięcznie ("DB Rentowna Emerytura"), oraz fundusz emerytalny z funduszami inwestycyjnymi (DB Premium Rentowna Inwestycja, powiązany z ISI LU0358627221). Ten ostatni żałuję szczerze i zastanawiam się nad jego wypowiedzeniem/sprzedażą.
3. Gotowość na poświęcenie czasu na zarządzanie funduszami
Obecnie, w fazie wyboru, jestem bardzo zaangażowany i bardzo intensywnie się zastanawiam. Jeśli już zainwestuję, zamierzam poczekać na długoterminowe zamiary i sporadycznie sprawdzać kursy oraz realizować ewentualne zyski po kilku latach. W pierwszych latach chciałbym poświęcić niewiele czasu, chyba że pojawią się bardzo dobre wzrosty cen.
4. Rodzaj ryzyka/chęć podejmowania ryzyka/utrata kapitału
Oczekuję dobrej stopy zwrotu zgodnie z moim horyzontem czasowym inwestycji (powyżej 5% rocznie w portfelu). Oczywiście istnieje możliwość silnych wahnięć cen zarówno krótko-, jak i średnioterminowych. Jednak moja sytuacja finansowa pozwala mi nie musieć sięgać do kwot inwestycyjnych w razie potrzeby.
Dlatego jestem w stanie przetrwać kryzysowe czasy i dlatego nie widzę długoterminowego ryzyka.
Ogólnie zakładam oczywiście pozytywny rozwój sytuacji oraz odbicie się z obecnej kryzysu finansowego, z którego chcę skorzystać.

Dodatkowe informacje
1. Sytuacja zawodowa
Zatrudniony na stałe, poza okresem próbnym. Miesięczne dochody przewyższają koszty z odpowiednim zapasem. Posiadam środki pieniężne na „nagłe wypadki” oraz majątek w formie konserwatywnych inwestycji (lokaty terminowe).
2. Wykorzystany limit zwolnienia podatkowego dla oszczędności?
Jestem żonaty i prawdopodobnie w tym roku nie wykorzystam limitu dla oszczędności. Moja żona obecnie z niego nie korzysta.

O moich inwestycjach funduszowych
1. Horyzont inwestycji
Inwestycja ma być ukierunkowana długoterminowo, czyli przynajmniej 7 do 10+ lat. Jeśli chodzi o obszar akcji, oczekuję, że
2. Cel inwestycji
Nie mam konkretnego planu ani celu związanych z moją inwestycją (np. własny Dom). Ważne dla mnie jest zarówno zachowanie kapitału wobec inflacji, jak i
3. Jednorazowa inwestycja i/lub program oszczędzania?
Preferuję jednorazową inwestycję. Głównym powodem jest wygoda. lokaty terminowe i oszczędnościowe nie przynoszą zbyt dużych zysków, a jak wspomniałem powyżej, mogę

4. Kapitał inwestycyjny
Jak wskazuje temat, mówimy tutaj o łącznej kwocie 50 tys. €. Fundusze nie są dla mnie jedyną alternatywą, ale ze względu na chęć minimalizacji nakładów czasowych i osobistych uważam fundusze za dobrą możliwość inwestycji.
Propozycje alternatyw są mile widziane, chociaż nie stanowią tutaj głównego punktu.

Teraz przedstawiam mój pierwszy projekt portfela z kilkoma przemyśleniami, jakie mi towarzyszyły.

Czekam na Wasze sugestie i opinie:

Fundusze indeksowe akcji 30.000,00 € WKN ETF ETF MSCI World 24.000,00 € DBXW Aktywnie zarządzany ETF MSCI Rynki wschodzące 3.000,00 € DBX1EM
Fundusz Goldman Next 11 3.000,00 € A0MNNM

Rdzeniem funduszy akcyjnych są ETF na MSCI World i ETF na MSCI Emerging Market. Mają one niskie roczne koszty i chcę ograniczyć swoje ryzyko. Ruchy na rynku nie będą odzwierciedlone przez żaden z funduszy, co ograniczy spadki cen, ale oczywiście także wzrosty. Moim zdaniem relacja kosztów i korzyści jest tutaj odpowiednia.
Dodatek do rynków wschodzących ma zwiększyć stopę zwrotu i oczywiście zwiększa
Fundusz Goldmana polecono mi. Jest to praktycznie następczy model dla państw BRIC, tzw. Next-11. Podoba mi się jego wyniki i polityka inwestycyjna, ale fundusz jest stosunkowo drogi. Co o tym sądzicie?

Fundusze indeksowe obligacji 15.000,00 € WKN DWS Konwertowalne 1.500,00 € 847426 Templeton Global Bond 3.000,00 € 971663 Obligacje państwowe 5.250,00 € Obligacje korporacyjne 5.250,00 €
U podstaw części obligacji powinny znajdować się dwa fundusze inwestujące w obligacje korporacyjne i państwowe o bardzo dobrej zdolności kredytowej. Szczerze mówiąc, nie znalazłem jeszcze niczego odpowiedniego i chętnie przyjmę propozycje!
Fundusz Templetona mi polecono i wydaje mi się dość przekonujący.
To samo dotyczy również pokrycia przezemnie tematu obligacji konwertowalnych, które uważam za interesujący dodatek.

Fundusze surowcowe 5.000,00 € WKN DB Platinum Towarowy 5.000,00 € A0D97Z

Nie zajmowałem się jeszcze tematem funduszy surowcowych.
Przedstawiam tutaj jedynie rekomendację. Brzmi zachęcająco i na rynku surowców z pewnością tkwi potencjał, ale ogólnie mogą istnieć lepsze alternatywy. Propozycje są również tutaj mile widziane.

Czekam na dyskusję z Wami i bardzo cenię Waszą pomoc.

Re: 50 000 € do dyspozycji - dyskusja pomysłów na portfel papierów wartościowych

Napisany przez 2Bolitho
Z tyloma myśli, które masz, jesteś już daleko. Dlaczego więc nie zaufasz sobie? Szukasz winnego, jeśli się nie uda? Jeśli tak, porozmawiaj z kimś o tym. Jeśli nie, zaufaj sobie i trzymaj się swojego planu. Oczywiście, powinieneś być na bieżąco i ewentualnie dokonywać dostosowań. Czas pokaże, czy twoje decyzje były słuszne czy nie. Nikt nie jest w stanie ci tego dzisiaj powiedzieć.

Jeśli chodzi o większe pozycje, możesz stopniowo dokupywać. To zwiększa koszty, ale chroni cię, jeśli sytuacja gwałtownie się pogorszy.

Napisany przez el_bundz

DBXW Aktiv Gemanagte ETF MSCI Emerging Markets 3.000,00 €

To produkt, który wydaje się dla mnie niesensowny.
Według mojego zrozumienia ETF-y powinny być pasywne, ponieważ śledzą indeks.
Dlaczego więc miałoby się teraz kupować produkt, który zarządza ETF-ami aktywnie.
Prawdopodobnie ten produkt jest więc drogi w porównaniu do innych ETF-ów.
A jeśli ktoś chce coś aktywnie zarządzanego, może po prostu kupić zwykły fundusz akcji.

Napisany przez EuroPaule

Akcje Indeksowe
30.000,00 €
WKNETF MSCI World

Cześć dziwny ptaku,

gratuluję Ci, że tak głęboko zagłębiasz się w tę materię. Poniższe jest tylko opinią, niepretensjonalną do absolutnej prawdy i kompletności.

Wybór funduszu indeksowego dla tego obszaru to na pewno nie błąd.
Czy konieczny jest ETF, o tym można dyskutować. Osobiście wybrałbym raczej zwykły fundusz indeksowy.

W przypadku MSCI World trzeba mieć świadomość, że portfel zawiera około 40% akcji amerykańskich. To samo w sobie nie jest pozytywne ani negatywne. Trzeba po prostu wiedzieć, czy tak chcemy.
To samo dotyczy narażenia na USD wynikającego z tego faktu.
Czy to odpowiada Twoim ramom odniesienia?

Cytat od dziwny ptaku

24.000,00 €

Cytat od dziwny ptaku

DBXW

Aktywnie zarządzany

ETF MSCI Emerging Markets

Rozprzestrzenienie rynków wschodzących szerzej niż tylko poprzez BRIC na pewno ma sens. W takiej sytuacji aktywne zarządzanie jest sensownym podejściem.

Dlaczego zdecydowałeś się na ETF w tym przypadku, nie trafia to do mnie. Czy jest jakiś powód?

Cytat od dziwny ptaku

3.000,00 €

Cytat od dziwny ptaku

DBX1EM

Dodatkowe 3.000 w funduszu indeksowym? Dlaczego?

Cytat od dziwny ptaku

Goldman Fund Next 11

Cytat od dziwny ptaku

3.000,00 €

A0MNNM
Fundusz Goldmana został mi polecony. Jest praktycznie następcą modelu BRIC, tzw. Next-11. Podoba mi się jego wyniki i polityka inwestycyjna, ale fundusz jest dość drogi. Co o tym sądzicie?

Na początek powinieneś pisać fundusze z końcówką s, gdy mówisz o jednym funduszu. W przeciwnym razie będzie to zupa, sos czy tylne siedzenie...

Co do next11, na pewno jest to interesujący pomysł na inwestycje długoterminowe. Musisz jednak liczyć się z bardzo dużymi wahaniami. Jeśli chodzi o koszty, nie powinieneś się nimi przejmować przy takim funduszu. Wahania w obie strony będą tak duże, że kilka dziesiątych procent rocznie nie zrobi wielkiej różnicy.... .

Cytat od dziwny ptaku

Fundusze Obligacji

15.000,00 €
WKN

DWS Convertibles
1.500,00 €

847426
Templeton Global Bond
3.000,00 €
971663
Obligacje Państwowe
5.250,00 €
Obligacje Korporacyjne

5.250,00 €
Centralnym elementem składu obligacji powinny być dwa fundusze, inwestujące w obligacje korporacyjne i państwowe o bardzo wysokiej jakości kredytowej. Szczerze mówiąc, nie znalazłem jeszcze niczego zgodnego z tym opisem i będę wdzięczny za propozycje!

Templeton został mi polecany i wydaje się dość przekonujący. To samo tyczy się obligacji zamienialnych, które uważam za interesujące urozmaicenie.

Ważne jest, abyś był przygotowany na sytuację wzrostu stóp procentowych. Normalnie prowadzi to do spadków wartości wszystkich klas obligacji. W takim przypadku duży udział w indeksach obligacji nie byłby korzystny.

Cytat od dziwny ptaku

Fundusze Surowcowe

5.000,00 €
WKN

DB Platinum Commodity
5.000,00 €

A0D97Z

Kwestia funduszy surowcowych to niezbadany przeze mnie obszar.
Przekazuję tylko rekomendację. Brzmi dobrze i na pewno jest potencjał na rynku surowców, ale ogólnie może być lepsze alternatywy.

Surowce powinny być domieszkowane do każdego dobrze zdywersyfikowanego portfela. 10% udziału wydaje się rozsądny.
Należy jednak pamiętać, że także tutaj sprawa walut ma duże znaczenie.

Ogólnie rzecz biorąc, Twoje portfolio jest bardzo skupione na Deutsche Bank. Na pewno nie zaszkodziłoby spojrzeć także na inne pomysły i produkty.
Zainwestowałbym część (30% lub więcej) w rozsądne fundusze zarządzania majątkiem. Szczególnie jeśli nie chcesz zbytnio przejmować się inwestowaniem.
Przykłady takich funduszy można znaleźć w funduszu Greiff Elite UI.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez BerndR
Rozłożenie inwestycji na szerokim rynku wschodzących gospodarek, a nie tylko na BRIC, ma sens. W takim przypadku aktywne zarządzanie jest sensownym podejściem.

Aktywne zarządzanie korzysta tylko z firm inwestycyjnych.

Z perspektywy inwestora aktywne zarządzanie prowadzi jedynie do niepotrzebnych kosztów.

Napisany przez EuroPaule
Cześć Bernd,

to dość ogólnikowe stwierdzenie.
Bardzo wysokie prawdopodobieństwo trafienia masz z tą opinią odnoszącą się do funduszy inwestycyjnych, które kierują się dużymi indeksami wartości standardowych.
Rynki opisane przez te indeksy są obserwowane przez całe hordy analityków. Trudno jest uzyskać przewagę wiedzy na temat tych wartości. Mówimy tu o efektywnych rynkach. Menadżer funduszu może osiągnąć wyższą wydajność tylko poprzez zwiększenie ryzyka. Ci, którzy muszą trzymać się indeksu, ledwo mogą nadrobić koszty.

Inna sprawa dotyczy rynków nieskutecznych. Na przykład rynki małych spółek albo również rynki wschodzących. Te rynki nie są tak dokładnie przeanalizowane. Tutaj można odkryć perły przyszłości poprzez gruntowną pracę.

Ważne jest jednak, czy inwestuje się na tych rynkach, czy nie. Różnica między zarządzaniem aktywnym a pasywnym jest względnie niewielka w porównaniu do inwestycji czy też braku inwestycji.

Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata