Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy do kupna akcji potrzebny jest kapitał początkowy?

Napisany przez ADMCI4
Od dłuższego czasu interesuję się tym, jak przebiegają transakcje giełdowe i jak w ogóle funkcjonuje rynek giełdowy. Jak dotąd jednak nigdy nie kupiłem sam akcji, ponieważ zawsze brakowało mi na to odpowiednich środków. Ostatnio pewien znajomy zasugerował mi, abym po prostu zaczął od małych kwot i kupił tylko kilka akcji. Nie jestem jednak pewien, czy to jest opłacalne, czy może lepiej jest mieć startowy kapitał, który pozwoli być bardziej niezależnym i kupić dobre udziały. Mimo że wciąż go nie mam, zastanawiam się, czy nie powinienem wziąć w tym celu kredytu. W każdym razie wartość jest gwarantowana. Co mi radzicie?

Napisany przez Thaddel
Cześć, jeśli chodzi o kapitał początkowy, należy zwracać uwagę na to, że opłaty transakcyjne nie pochłaniają zysku. Jeśli chodzi o kredyt, zdecydowanie odradzam! W każdej książce o giełdzie jest to samo. Jeśli akcje idą przeciwko Tobie, może być naprawdę gorzko! Lepiej oszczędzaj trochę i zacznij się edukować w wolnym czasie.

Napisany przez 2Bolitho
Minimalna kwota wymagana to 5000 euro (5 pozycji akcyjnych po 1000 euro). Poniżej tej kwoty niemożliwe jest rozproszenie ryzyka, a koszty transakcyjne byłyby zbyt wysokie w stosunku do wartości pozycji akcyjnych.

Dodatkowo należy posiadać inne inwestycje w różnych klasach aktywów.

Nie zaleca się zakupu akcji na kredyt na początkowym etapie inwestowania.

Napisany przez Birgit
Zakładanie inwestycji w pojedyncze akcje nie jest czymś, od czego zaczynałbym. Ryzyko jest zdecydowanie zbyt wysokie.

Napisany przez 2Bolitho

Z indywidualnymi akcjami nie zacząłabym.
Ryzyko jest zbyt duże.

W zasadzie ryzyko związane z akcjami jest większe, w pełni się zgadzam. Warto również nie stawiać wszystkiego na jedną kartę i mieć inne inwestycje. Wszystko to prawda.

Mój celem jest uniknięcie pielęgnowania negatywnego wizerunku akcji ogólnie. Samo słowo akcja w Niemczech jest tak negatywnie odbierane, że wielu ludziom włosy powstają dęba na głowie. To bardzo smutne. Ponieważ w końcu jest to udział w gospodarce i szczególnie w firmie. Czy nie warto zastanowić się, co dzieje się z pieniędzmi? W przypadku akcji jest to dość jasne. W przypadku nowego wprowadzenia akcji, pieniądze trafiają do spółki, a ta inwestuje pieniądze zgodnie z modelem biznesowym. Jeśli kupię akcje na giełdzie, pieniądze nie trafiają bezpośrednio do spółki, ale nadal mam udział w niej i uczestniczę w przyszłych zyskach. Bez względu na wartość udziału widzianą przez innych uczestników rynku. Uważam, że jest to o wiele bardziej transparentne niż gdybym zostawił moje pieniądze na jakimś rachunku oszczędnościowym lub w ubezpieczeniu i pozostawił inwestowanie tym instytucjom. To, co z tego wynika, widać obecnie. I tu również odgrywa rolę fakt, że ludzie oddają kontrolę nad swoimi pieniędzmi.
Ale odbiegam od tematu. Jestem pewna, że powyższy wpis jest dobrze zamiarowany. I jest słuszny. Jednak akcje nie są z gruntu złe. Wręcz przeciwnie, model ten jest ważnym narzędziem do uczestnictwa mas w anonimowej gospodarce. Musimy jedynie nauczyć się korzystać z tego narzędzia. W tym zakresie w Niemczech jesteśmy szczególnie daleko. Zatem akcje: tak! Nawet dla początkujących, ale z rozsądkiem.

Napisany przez Thaddel
Uważam, że warto również wspomnieć, że ryzyko związane z zakupem akcji zależy od konkretnego przedsiębiorstwa.

Na pewno istnieje różnica, czy inwestujemy w akcje niemieckiej poczty czy w akcje wschodzącego koncernu farmaceutycznego z Chin.

Różnicę w tym przykładzie można z pewnością rozpoznać nawet jako laik.

Napisany przez somepeople
nie - ale dobrze mieć pieniądze ;-)

Napisany przez AV-Planer
Jeśli chcesz zainwestować w akcje, powinieneś założyć miesięczny plan oszczędnościowy. Wtedy nie potrzebujesz kapitału początkowego, a jedynie miesięczne raty oszczędnościowe.

Ja jednak odradzam inwestowanie w pojedyncze akcje, ponieważ zwykły inwestor detaliczny nie gromadzi odpowiedniej liczby poszczególnych instrumentów finansowych, aby uzyskać odpowiednie zróżnicowanie. Jeśli możesz i chcesz działać bez pomocy doradców, załóż konto inwestycyjne u dostawcy usług internetowych i utwórz plan oszczędnościowy zawierający kilka funduszy indeksowych.

Napisany przez Jakob M.
Dla początkujących nie zaleca się bezpośredniego inwestowania w akcje, ponieważ, jak już zostało powiedziane, dywersyfikacja nie jest wystarczająco szeroka. W tym przypadku Fundusze inwestycyjne są znacznie bardziej sensowną alternatywą...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata