Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Ramowy termin wypowiedzenia na koniec miesiąca został wypowiedziany.

Napisany przez Geronimo
Cześć,

jestem tu nowy i niestety mam od razu duży problem.

Jestem klientem Santander Consumer Bank. Pod koniec ubiegłego miesiąca, bez podania przyczyny, została mi odwołana możliwość korzystania z debetu na koncie oszczędnościowym za pośrednictwem zautomatyzowanego pisma (z dnia 27.06.2012). Zostałem poinstruowany, aby uregulować debet (saldo zadłużenia) do dnia 10.07.2012. Zrobiłem to dzięki mojej emeryturze, która wpłynęła 01.07.2012. Mam teraz tylko 300 euro na ten miesiąc. Obecnie nie mam dostępu do bankowości internetowej (01.07.2012), również bez podania przyczyny, i nie mogę sprawdzić moich finansów. Nie wiem, czy czynsze lub inne opłaty zostały już pobrane czy nie. To powoduje poważne trudności finansowe. Ponieważ jestem w 80% niepełnosprawny i nie mogę opuścić domu, nie mogę udać się do banku ani otworzyć nowego konta.

Nie jestem pewien, czy zachowanie banku jest legalne. Nie pozostawiono mi czasu na reakcję, a bez podania przyczyny straciłem dostęp do bankowości internetowej, co pozbawia mnie obecnie kontroli nad moim kontem, ponieważ nie mogę opuścić domu. Dodatkowo otrzymałem pismo dopiero w piątek i do tej pory nie udało mi się dodzwonić do nikogo telefonicznie.

Jeśli ktoś zna jakiś sposób, będę bardzo wdzięczny.

P.S. Skontaktuję się z bankiem bezpośrednio w poniedziałek rano. Nie mam adwokata i nie znam się na prawie. W związku z tym nie wiem, co mam teraz zrobić.

Z poważaniem i prośbą o pomoc

Geronimo

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

ważne byłoby wiedzieć, dlaczego bank to robi? Czy dowiedziałeś się już czegoś na ten temat?

Dla mnie brzmi to trochę jak zajęcie egzekucyjne (ponieważ dostęp online również jest zablokowany).

Usunięcie debetu bank może zrobić każdego dnia, ponieważ nie ma tam okresów wypowiedzenia ani dla jednej, ani dla drugiej strony.

Pozdrowienia

Napisany przez Geronimo
Podstawą było faktycznie zajęcie komornicze. Okazało się, że pozostało jeszcze do uregulowania 20€(!) zaległości. W zeszłym miesiącu uregulowałem większość zobowiązań, ale opłaty za przypomnienia itp. jeszcze nie zostały uregulowane.Wkurzające jest to, że kwota 20€ nie została pobrana z konta, tylko WSZYSTKO zostało zablokowane. Musiałem dzisiaj najpierw zabezpieczyć pieniądze przelewem bankowym, aby mieć dostęp do mojego konta w ciągu tygodnia.W przyszłości będę szczegółowiej sprawdzać swoje finanse. Mimo to zamówiłem nowe konto. Blokada całego konta i jednoczesne zablokowanie możliwości debetowej bez wcześniejszego skontaktowania się ze mną wydaje mi się bardzo surowe. W rezultacie zapłaconych rachunków na około 1500€, a teraz mam tydzień roboty, żeby to wszystko naprawić.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

zablokowanie konta i debetu za 20 euro jest bardziej niż nieproporcjonalne!

Zazwyczaj kwota ta jest zarezerwowana, co oznacza, że nie możesz jej już wykorzystać. Jednocześnie wysyłany jest list do właściciela konta, który ma możliwość się do niego odnieść.

Jeśli nie podasz przyczyn przeciwko zajęciu lub nie będziesz w stanie ich skutecznie udowodnić, zarezerwowana / zablokowana kwota zostanie po prostu przekazana wierzycielowi.

Oczywiście w przypadku wyższych kwot jest to przebiegane inaczej.

btv: Jeśli otworzysz nowe konto osobiste, zazwyczaj musisz udać się do urzędu pocztowego, aby dokonać weryfikacji tożsamości... Istnieje jednak także możliwość, że listonosz przyjdzie do twojego domu i przeprowadzi weryfikację tożsamości na miejscu, ale bank musi również zlecić to poczcie... Zalecam skontaktowanie się z bankiem, aby sprawdzić, czy w twoim przypadku mogą to zorganizować.

pozdrawiam esco

Napisany przez adalbert64
Cześć, to brzmi dla mnie również podejrzanie, co zrobił twój bank. Jeśli chodzi tylko o 20 euro i są one na twoim koncie, powinno być możliwe rozwiązanie tej sprawy bez zbędnych formalności. Z drugiej strony, postępowanie twojego banku, o ile mi wiadomo, jest prawdziwe prawnie. Czy udało Ci się już porozmawiać z bankiem?

Napisany przez 2Escorpio

Z drugiej strony, zachowanie twojego banku jest moim zdaniem prawdopodobnie zabezpieczone prawem.

Warunkowo... ta czynność jest prawnie zabezpieczona, ale zawsze należy wybierać najmniej uciążliwą ścieżkę dla klienta, a w przypadku kwoty 20 euro z pewnością tak nie było.

Napisany przez Geronimo
Krótkie przerywniki.

Zazwyczaj kwota jest zarezerwowana, co oznacza, że nie możesz z niej już korzystać. Jednocześnie musi zostać wysłane pismo do właściciela konta, a ty masz możliwość się do tego odnieść.

Kwotę musiałem przelać sam. Zostało jedynie zablokowane konto i zerwany debet.
konto, jak już wspomniano, jest wystarczająco pokryte (miesięczny dochód powyżej 2000€) i bez blokady nie wpadłbym w kłopoty finansowe.

Ponadto musiałem teraz podpisać nową umowę o debecie. Dzisiaj (05.07) wyszły pierwsze przelewy. Wszystko załatwione przez moją bankowość, ponieważ wciąż nie mam dostępu do bankowości internetowej, a ton doradców bankowych zdecydowanie się pogorszył. Bank uważa się za absolutnie słusznego, a ja jestem tym, który spowodował problemy i powinienem być wdzięczny za pomoc...
Ogólnie rzecz biorąc, nie polecałbym nikomu zakładania konta w banku Santander. Nie mogę teraz powiedzieć nic więcej na ten temat, nie stając się niegrzecznym.

Napisany przez 2Escorpio
Transakcja przelewu automatycznego nastąpi dopiero po 14 dniach, ale Klient ma wolność, aby zrobić to wcześniej, na przykład aby odzyskać dostęp do swojego konta.

Banki reagują antyalergicznie na zajęcia komornicze... wymaga to sporej ilości pracy ludzkiej... trzeba usunąć debet, zsynchronizować konto ponownie ze wszystkimi systemami, usunąć bankowość internetową, wprowadzić zajęcie komornicze, ew. otworzyć konto rozliczeniowe, potem trzeba pójść zarchiwizować korespondencję itd.... czyli zajmuje to około 30 minut.

Duży problem wynikający z zajęcia komorniczego, to spadek wewnętrznego statusu bonitacji bankowej (scoring), który przeważnie utrzymuje się przez miesiące/lata, co utrudnia pracę doradcy bankowego, ponieważ każda mała decyzja, czy przyznać debet, wydać kartę kredytową itp., musi zostać najpierw omówiona przez kolegów i dodatkowo podpisana, ponieważ według systemu bankowego Klient nie jest już bezpieczny.

Niemniej jednak, proces był kompletnie źle zrealizowany, zablokowanie kwoty i pozostawienie debetu oraz konta otwartych, byłoby właściwym rozwiązaniem przy takiej kwocie, ale sądzę, że ktoś nie chciał założyć konta rozliczeniowego (dla zablokowanej kwoty).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata