Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Spendable BCV na 2.

Napisany przez Dany1
Po tym, jak zrezygnowałem z mojej karty kredytowej VISA ze względu na przesadzone opłaty, otrzymałem w czwartek telefon od mojego banku. Nagle i jak grom z jasnego nieba dla Dany 1 jest idealna karta kredytowa Visa lub Mastercard za jedyne 20 franków rocznie!! Tak, nawet mogę ją wybrać! A w pierwszym roku karta jest darmowa... Nie ma problemu dla banku, po tych ostatnich 25 latach płacenia o 5-krotnie za dużo co roku... grrrr :twisted:

Napisany przez richard100
Też kilka tygodni temu zrezygnowałem z mojej. Teraz mam kartę Mastercard Migros. Za darmo. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
richard100 pisze: Oszczedzalem tez mojego kilka tygodni temu. Mam teraz karte Mastercard z Migros. Za darmo. Pozdrowienia Rich
Tak, mam tez darmowa karte... po dlugich namyslach...migros, coop czy coop, migros, zdecydowalem sie na Jelmoli. To dla mnie szczegolna przyjemnosc placic w Migros & Coop Jelmoli.

Napisany przez Globalist
Mam także te od Migros. Nie dawaj już bogatym bankom dodatkowych opłat rocznych :!: Ja żałowałbym tych 20 franków. Można sobie pozwolić na minimalne zwiększenie opłaty manipulacyjnej od czasu do czasu.

Napisany przez Springer
Dany1 pisze: ja, mam też darmową kartę... po długich wahaniach... wybrałem Jelmoli zamiast Migros, Coop lub Coop, Migros. Dla mnie szczególną przyjemnością jest płacenie w Migros & Coop kartą Jelmoli.
Być może Jelmoli nie jest najlepszą opcją, patrz poniższy fragment z K-Tipp: Ukryte ryzyko dla klientów "Jelmoli i Migros najtańsi" - tak brzmiał tytuł ostatniego porównania kart kredytowych w K-Tipp. Jednak dla klientów Jelmoli to wcale nie jest tanie, gdyż mogą się spodziewać nieprzyjemności w przypadku utraty karty. Marco Diener "Dużo bezpieczeństwa" - tak reklamuje Jelmoli swoją kartę Bonus-Card. Jednak z bezpieczeństwem nie jest najlepiej - przynajmniej dla klienta. Warunki ogólne (AGB) są sformułowane w sposób bardzo niekorzystny dla konsumentów. "Do momentu zgłoszenia utraty lub kradzieży (...) do Jelmoli ryzyko wynikające z nadużytego użycia karty ponosi wyłącznie i w pełni posiadacz karty" - czytamy w AGB. Klient może więc ponieść odpowiedzialność nawet za kilka tysięcy franków. W Szwajcarii prawnie nie ma praktycznie żadnych ograniczeń co do AGB. Dlatego warunki Jelmoli są prawdopodobnie "prawidłowe" zgodnie z Thomasem Kellerem, profesorem prawa prywatnego z Berna, ale są "nadzwyczajnie i niesłusznie" sformułowane. Dlatego nie jest wykluczone, że sąd w przyszłości stanąłby po stronie klienta. Warunki Jelmoli są faktycznie bardzo nietypowe. Spośród dwunastu badanych dostawców żaden nie przerzuca ryzyka na klienta w taki sposób jak Jelmoli. U pozostałych klient ponosi odpowiedzialność albo w ogóle, jeśli spełnia swoje obowiązki staranności, albo maksymalnie 100 franków. Szef Jelmoli-Bonus-Card, Stefan Bolt, minimalizuje znaczenie AGB: "Świadomie surowo sformułowane warunki mają na celu zachęcenie posiadacza karty do ostrożnego obchodzenia się z kartą kredytową i kodem PIN". W przepisach wykonawczych napisano, że klient w "zwykłym przypadku" ponosi odpowiedzialność tylko do 100 franków. Niestety, warunki AGB są częścią umowy, a korzystniejsze przepisy wykonawcze dla klientów nie. Takie informacje można znaleźć na przykład w internecie, ale dobrze ukryte. Prawa autorskie © K-Tipp 2/07 z 31 stycznia 2007 r. - Strona 27

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata