Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Edukacja / Szkolenie

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy przyjaciele giełdowi, Jestem tutaj nowy i mam już pewne pytanie. Być może ktoś z was się na tym zna i może mi pomóc. Mam 20 lat i w tym roku kończę szkołę kantonu. To oznacza, że muszę do lutego wybrać swoją uczelnię / wyższą szkołę zawodową / szkołę wyższą. Od dobrych 5 lat giełda i handel papierami wartościowymi są moim hobby i sprawiają mi wiele radości, a dla mnie jest jasne, że chciałbym później pracować w tej branży zawodowo. Trochę się już zorientowałem, ale niestety nie mogłem znaleźć potrzebnych informacji. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Jakie mam możliwości, aby pracować w tym obszarze? Jakie wykształcenie będzie mi do tego potrzebne? Z góry bardzo wam dziękuję i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Serdecznie pozdrawiam Klaus

Napisany przez ADMCI4
Drogi Klaus, Czy chcesz kontynuować gry w giełdę jako hobby czy myślisz o wyborze zawodu? Gdzie się trochę zorientowałeś, i na jakie pytania nie otrzymałeś odpowiedzi? Z twoim wykształceniem łatwo jest zadawać właściwe pytania we właściwym miejscu - czy nie? Dla poważnego wyboru zawodu jako obiecujący uczniowski z maturą na pewno znajdziesz informacje w lokalnym doradztwie zawodowym (BIZ). Również na uczelni otrzymasz mnóstwo informacji na temat studiów ekonomicznych. Jeśli chcesz od razu wejść na rynek pracy, zapytaj w bankach. Uważam, że zapytanie w forum - nawet takim jak nasze o relatywnie wysokim poziomie - nie będzie zbyt owocne dla doradztwa zawodowego. Zawód wybiera się w ramach osobistych kontaktów, zdobywa się osobiste doświadczenia - a nie w anonimowym forum! Powodzenia! Felice

Napisany przez beat
Cześć Klaus Ogólnie istnieje doradztwo zawodowe w formie wirtualnej i realnej. Faktycznie poleciłbym ci to. Co ci się podobało na giełdzie? To całe zagadnienie jest obszerne. Tutaj staramy się zarabiać pieniądze na giełdzie. Wydaje się, że ty chcesz zarabiać na giełdzie.

Napisany przez ADMCI4
Droga Felice, jestem świadom, że zrobiłem odpowiednie badania na różnych uczelniach. Po prostu zastanawiałem się, czy tutaj są ludzie, którzy mają zawodowe doświadczenie związane z giełdą. Na pewno są osoby, które po ukończeniu studiów lub w inny sposób zakładają własną działalność w obszarze doradztwa itp. ?? I w tych kwestiach doradca zawodowy nie będzie w stanie mi pomóc znacząco. Klaus

Napisany przez 2cybercrash
Być może studia ekonomiczne w St. Gallen, albo po prostu zacząć pracę w banku i zostać Ackermannem? A może od razu do USA i zrobić egzamin maklerski? Na tej platformie działają prywatni inwestorzy, którzy wysyłają swoje oszczędności do gry, zazwyczaj nie ukończyli uniwersytetu albo obrali inną ścieżkę zawodową. Naprawdę nie można się nauczyć strategii inwestycyjnej poprzez studia, trzeba samemu się w to zagłębić i być samoukiem. Nie ma to większego znaczenia, ważne, żeby być zainteresowanym i przynajmniej hobbystycznie brać udział, chyba że Klausie stają się wielkim grubym cyber-traderem?

Napisany przez ADMCI4
Właśnie, cypercrash, studia ekonomiczne w St. Gallen są prawdopodobnie świetnym wyborem! St. Gallen cieszy się bardzo dobrą reputacją, nie tylko w Szwajcarii! Ponadto można tam uzyskać tytuł magistra z finansów. Większość stanowisk finansowych na wyższym szczeblu wymaga ukończenia studiów uniwersyteckich lub ETH! Zaskakujące jest to, że zazwyczaj nie ma znaczenia, w jakiej dziedzinie ktoś studiował. Potwierdza to po prostu, że ważne jest posiadanie wysokiej samodyscypliny, wytrwałości i pracowitości! Zgadzam się z Tobą, nie sądzę, że na uniwersytecie uczą analistów finansowych. Uważam również, że każdy musi zdobywać doświadczenie na giełdzie, chociaż czasami jest to bolesne. Sam też musiałem przeżyć większe straty. Ale kto ich nie doświadcza? Najważniejsze jest to, że przynajmniej staramy się uczyć się na błędach i nie poddajemy się od razu.

Napisany przez Globalist
Klaus pisze: Cześć drodzy przyjaciele giełdowi, Jestem tutaj nowy i mam już pytanie. Być może którzyś z was się na tym znają i mogą mi pomóc. Mam 20 lat i w tym roku kończę szkołę kantonu. To oznacza, że muszę do lutego wybrać moją uczelnię / wyższą szkołę zawodową. Pozdrowienia Klaus
Mogłem założyć, że Klaus ma już 40 lat. :wink: Teraz Klaus.... czy chodzi ci o studia podyplomowe, czy może po prostu chcesz zmienić kierunek na lepszy i poświęcić teraz swoim bogatym czasom całkowicie wydarzeniom giełdowym? Mam coś na myśli. :wink:

Napisany przez richard100
Klaus pisze:Cześć drodzy przyjaciele giełdowi, Bardzo wam dziękuję z góry i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Cześć Klaus, radzę ci zdecydowanie zacząć studia na Uniwersytecie w St.Gallen i skoncentrować się całkowicie na tej nauce. Postaw sobie jasny cel i nie daj się od niego odciągnąć. 41 lat temu, po zdaniu matury handlowej, stanąłem przed tym samym wyborem. Wtedy zdecydowałem się na życie zawodowe. Do dzisiaj żałuję tej decyzji. :mrgreen: Nawiasem mówiąc, jeśli się nie mylę, Ackermann z DB również ukończył studia w St. Gallen. Powodzenia w przyszłości. Tego, czego się nauczyłeś, nikt ci już nie odbierze :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Hans
Klaus pisze: Cześć drodzy przyjaciele z giełdy, Bardzo wam dziękuję z góry i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Cześć Klausie, Radzę ci zdecydowanie zacząć studia na Uniwersytecie w St. Gallen i skoncentrować się całkowicie na tej nauce. Postaw sobie jasny cel i nie daj się niczemu, absolutnie niczemu od tego odwieść. Ja stałem 41 lat temu przed tym samym wyborem po ukończeniu handlowej matury. Wtedy zdecydowałem się na życie zawodowe. Do dzisiaj żałuję tej decyzji. :mrgreen: Nawiasem mówiąc, jeśli się nie mylę, Ackermann z DB także ukończył studia w St. Gallen. Powodzenia w przyszłości. Tego, czego się nauczyłeś, nikt ci już nie odbierze :lol: Pozdrowienia Rich
No cóż, Acki poznał wtedy swoją żonę nawet na HSG - więc Klausie, już czas pakować się do SG :lol: :lol:
richard100 pisze:

Napisany przez ADMCI4
Cześć Klaus, Z raportu telewizyjnego dowiedziałem się, że Uniwersytet w St. Gallen ma bardzo wysoki poziom i dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród studentów zagranicznych. Egzamin wstępny dla obcokrajowców ma być bardzo trudny, więc musisz tam być wśród najlepszych. Ponieważ Szwajcarzy są przyjmowani łatwiej, poziom studentów ze Szwajcarii niestety nie jest tak wysoki, ponieważ nie przykładają tyle wysiłku. Żałuję, że studenci ze Szwajcarii nie potrafią docenić możliwości studiowania na takiej uczelni. Cieszę się za każdego Szwajcara/Szwajcarkę, który/która dzięki temu odniosła sukces i pozytywnie reprezentuje nas w kraju i za granicą. Mam nadzieję, że nie zapomną, że to my, pracownicy, swoimi podatkami finansujemy te szkoły, również mając nadzieję, że w przyszłej pracy otrzymamy dobrych szefów, którzy będą dbać o nasze miejsca pracy i zapewnią ich utrzymanie. Życzę Ci dużo sukcesów i wszystkiego dobrego na przyszłość. Pozdrowienia Malino

Napisany przez ADMCI4
Mam tylko ograniczone zaufanie do tych uczelni. Niestety często zdarza się, że absolwenci uważają się za ludzi z innej ligi i stają się niechcianymi menedżerami. Przedsiębiorcy, którzy nadal posiadają ducha przedsiębiorczości, stają w obronie swojego przedsiębiorstwa i zdają sobie sprawę, że firma składa się z ludzi, nie są wykształceni na tych uczelniach. Każdemu dobrze by zrobiło przepracowanie pewnego czasu od podstaw, żeby zrozumieć, co reszta firmy robi. I nie chodzi po prostu o dwa tygodnie spawania części w warsztacie, które i tak się potem wyrzuca, bo są nieprzydatne. Ale o długoterminowe zadania na zewnątrz, z całymi uciążliwościami, jakie niesie ze sobą codzienna działalność.

Napisany przez beat
Wykształcenie nigdy nie zaszkodzi. Ważne jest, co z niego zrobisz... Ide idealne byłoby posiadanie podstawowego wykształcenia ze śrókami praktyki, po którym nastąpi uzyskanie wyższego stopnia. Jednak nie każdy może sobie na to pozwolić lub pragnie takiego luksusu. Jeśli ktoś jest żądny pieniędzy i władzy, to studia na HSG z pewnością nie są złym pomysłem. Są jednak ludzie, którzy będą szczęśliwsi przy kole garncarskim.

Napisany przez ADMCI4
Prawda Beat, edukacja absolutnie nie szkodzi... I zdecydowanie masz rację, że HSG nie jest złym wyborem dla tych, którzy dbają o władzę i pieniądze. Po prostu uważam, że to smutne, gdy osoby, które nie miały innego doświadczenia niż nauka, wchodzą na jakąś wyższą pozycję i podejmują decyzje, które są zupełnie oderwane od rzeczywistości w przedsiębiorstwie... Ale przecież w jakiejś książce z pewnością stoi, że to najlepsza decyzja. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest zdobycie podstawowego wykształcenia, kilka lat praktyki, a następnie uzyskanie wyższego stopnia. I to również dla tych, którzy dbają o władzę. A ci, którzy zajmują się kołem garncarskim, kompletnie się tym nie przejmują... A społeczeństwo również ich potrzebuje

Napisany przez Springer
Uczyłem/uczę się dalej wieczorową szkołę, co pozwala mi pracować w 100%. W ten sposób mogę jechać równolegle na dwóch szynach. Rozwijam i wykorzystuję jednocześnie doświadczenie zawodowe i wiedzę. Jednakże należę do tych, którzy odbyli praktykę zawodową, i dziś mogę powiedzieć, że spośród wszystkich papierów najbardziej dumny jestem z tego (osobiste zdanie, żadne kazanie moralne) Jeśli ktoś ma okazję i ochotę studiować, uważam to za świetne. Jednakże, uważam, że praktyczne doświadczenie jest równie ważne. Teoria musi być możliwa do zastosowania w praktyce. Mam u siebie w domu model zarządzania St. Gallen itp., ale jeszcze go nie zrealizowałem (logiczne) Klaus, idź studiować i rób to, co sprawia Ci przyjemność. Masz niezliczone możliwości, ale nikt nie może podejmować decyzji za Ciebie, ale doradzić mogą :wink:

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za różnorodne komentarze w tym wątku! Mimo wszystko chciałbym wyjaśnić kilka spraw. Mimo że w tym roku skończę moją maturę i przesiądę się na studia na uniwersytecie w przyszłym roku, szczęśliwie nie należę do osób, które tylko miały teoretyczne wykształcenie i praktycznie nie mają pojęcia o pracy. W trakcie szkoły średniej zastanawiałem się nad przystąpieniem do egzaminu wstępnego do szkoły średniej kantonu, ale ostatecznie zdecydowałem się jednak na praktyczne szkolenie zawodowe, czego nie żałuję. Ukończyłem czteroletnie praktyczne szkolenie jako elektronik w firmie, która zapewniła mi bardzo szerokie pole pracy. Moje szkolenie było bardzo pouczające i miałem okazję pracować w różnych dziedzinach: elektronice, informatyce oraz krótsze prace w warsztacie, produkcji, a nawet magazynie. Oczywiście te 4 lata pracy to nie całe życie, ale mogę powiedzieć, że wiem, że trzeba czasem brudzić ręce i że nie jestem tylko teoretykiem. Bezkolizyjnie po ukończeniu praktycznego szkolenia zawodowego ukończyłem techniczną maturę zawodową w szkole rocznej. Dla dobrych uczniów szkoły zawodowej (średnia około 4,8 i wyższa w odpowiednich przedmiotach) istnieje opcja uzupełnienia kwalifikacji o szwajcarską maturę federalną, jako uzupełnienie do matury zawodowej. Ten rok nazywa się Passarelle i istnieje ta szkoła lub ta opcja od zaledwie 2 lat. Wymagania i materiał, który musi zostać opanowany w bardzo krótkim czasie, są ogromne. Całość odbywa się w 1/3 w szkole i w 2/3 w samokształceniu w domu. Po ukończeniu tej szkoły wszystkie wyższe szkoły w Szwajcarii są dostępne. W sierpniu taka będzie moja sytuacja i dlatego w ciągu najbliższych 2 miesięcy muszę podjąć decyzję o odpowiednim wyborze uniwersytetu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata