Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: budowa domu pomimo istniejącego wpisu w bazie danych Schufa i zakończonej upadłości

Napisany przez furioussandy
Cześć

tak jak wielu innych, marzymy o posiadaniu własnego małego domu. Mój mąż wpadł 7 lat temu w prywatną upadłość. W międzyczasie zostało mu przyznane uwolnienie od długów.

Nauczyliśmy się na błędach i teraz zastanawiamy się, czy w ogóle mamy szansę posiadać własne mieszkanie. Mój mąż ma stałe zatrudnienie, a ja także chcę wrócić do pracy.

Mamy 2 dzieci i jak już wspomniałam, miesięczny stały dochód.

Rozważaliśmy na przykład budowę domu Allkauf. Tam wkład własny jest również brany pod uwagę jako kapitał własny.

Czy są tu osoby, które mogłyby nam dać jakieś wskazówki? Proszę, nie pouczajcie nas :-) bo wiemy, że popełniliśmy błędy.

Dziękujemy wam z góry

Pozdrowienia

Re: budowa domu pomimo istniejącego wpisu w bazie danych Schufa i zakończonej upadłości

Napisany przez C. Andreas
Cześć furioussandy, wszystko zależy od momentu, w którym chcesz zacząć z nieruchomością. Czy chcesz zacząć od razu, czy może najpierw zbierać kapitał własny? Ze względu na twoją historię, zbieranie ewentualnego kapitału własnego byłoby rozsądnym krokiem. Jak i co dokładnie planujesz, oczywiście nie mogę ocenić w tej kwestii. Faktem jest, że w przypadku gromadzenia kapitału własnego dobrym wyborem byłby kontrakt oszczędnościowo-budowlany. Przykład: 1. Gromadzenie kapitału własnego w wysokości 20 000 euro, im szybciej, tym lepiej. 2. Kontrakt oszczędnościowo-budowlany z prawem do pożyczki w wysokości 30 000 euro po osiągnięciu terminu przydziału. 3. Prawo do tej pożyczki jest niezabezpieczone i nie wymaga notariusza ani wpisu hipotecznego. 4. Dzięki temu musisz pożyczyć mniej pieniędzy od banku i otrzymujesz lepsze oprocentowanie, ponieważ ryzyko dla banku jest o 30 000 euro mniejsze. Moim zdaniem, ta strategia jest solidnym podejściem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata