Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy początkujący kierowcy muszą płacić dopłatę w ubezpieczeniu?

Napisany przez ADMCI4
Kochani użytkownicy,
Usłyszałem, że jako początkujący w ubezpieczeniu samochodu trzeba zapłacić dodatkową opłatę do normalnych składek. Mam 23 lata, mam prawo jazdy od pięciu lat, a dotychczas moje auto było zarejestrowane i ubezpieczone na moją mamę. Chcielibyśmy to teraz zmienić, ponieważ w innym przypadku nigdy nie spadnę w skali procentowej. Nie do końca rozumiem jednak, na co ta dopłata się teraz odnosi, i chciałbym oczywiście wiedzieć, czego mogę się spodziewać. Czy uważana jestem w ubezpieczeniu za początkującą, jeśli mam zupełnie nowe prawo jazdy, czy jeśli zaczynam od nowa jako ubezpieczający? To jest duża różnica jeśli chodzi o praktykę jazdy.
Ciao, Marjan

Napisany przez Markus12
Cześć,

normalnie 140%, a niektórzy mają także 110%.

Napisany przez Naseweis
Cześć Marjan,

u nas 23-latkowie nie płacą dodatku do ubezpieczenia samochodu.

Jednak zawsze zależy to od konkretnego ubezpieczyciela.

Dostępne są następujące stopnie SF -
2-Pojazd (1. pojazd u innego ubezpieczyciela) stopień SF 1/2
1-Pojazd (to samo)
2-Pojazd (1. pojazd u nas co najmniej SF5) stopień SF 5

Pozdrowienia!

Napisany przez platinx
140% w pierwszym roku, a następnie co roku będzie obniżane. O ile nie zdarzy się żaden wypadek.

Napisany przez Naseweis

140% w pierwszym roku, a następnie co roku zostaje obniżona. O ile nie ma żadnych wypadków.

jak można osiągnąć 140%?

Napisany przez s.marbach
Cześć! Według mnie to dość dziwne, że tu rzuca się różnymi procentami. Procenty w ogóle nie mają znaczenia, ponieważ są one obliczane inaczej przez praktycznie każdego ubezpieczyciela.

Ważna jest klasyfikacja w klasie SF! Moja rada: zapytaj swojego ubezpieczyciela o specjalną klasyfikację lub spróbuj uzyskać korzystną klasę SF w twojej sytuacji za pomocą zasady dotyczącej prawa jazdy. Jestem pewien, że dostaniesz klasę SF 1/2, a już po roku, gdy będziesz w klasyfikacji SF 1, będzie to o wiele tańsze dla Ciebie.

W zależności od ubezpieczyciela składka zmniejszy się z SF 1/2 do SF 1 o nawet do 25%.

Napisany przez Matthiashase
Cześć, jeśli do tej pory samochód był zarejestrowany na twoją mamę i przejmujesz ten samochód na swój własny kontrakt ubezpieczeniowy, możesz przenieść zgromadzone lata bezszkodowej jazdy. Jednak maksymalnie tak wiele lat, ile już masz prawo jazdy. Zależy to od towarzystwa ubezpieczeniowego, do jakiego wieku obowiązują dodatkowe opłaty. W niektórych przypadkach do 23 lat, a w innych nawet do 25 lat.

Napisany przez s.marbach
Dokładnie, to też sposób na zaoszczędzenie. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób matka straci przeniesione klasy SF, które przekazała synowi.

Napisany przez Christiane1978
Dodatkowej dopłaty nie muszą płacić początkujący kierowcy. Reguluje to zasadniczo klasyfikacja na klasy SF oraz system zniżek za bezszkodowe lata. Jeśli pojazd jest zarejestrowany i ubezpieczony na początkującego kierowcę, który wcześniej nie posiadał polisy ubezpieczeniowej, to skala wzrasta, a co za tym idzie, procentowa stawka również rośnie.

Napisany przez Sparschweinchen
Cześć! Są dobre kalkulatory porównawcze. Tam zostaną zadałe pytania dotyczące: wieku, samochodu, kiedy uzyskano prawo jazdy, czy istniało już własne ubezpieczenie itp. na podstawie których obliczane są różne ubezpieczenia i ceny (miesięczne, kwartalne, roczne, półroczne). Tak znalazłem swoje ubezpieczenie 3 miesiące temu. Polecam strony: sparen.de lub finanscout24 (kalkulatory są jednakowe, ale myślę, że sparen.de jest bardziej czytelny) Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis

Dodatkowej opłaty nie muszą płacić nowi kierowcy. W zasadzie gwarantuje to już system klasy SF i system zniżek związany z liczbą lat bezszkodowej jazdy. Jeśli pojazd zostanie zarejestrowany i ubezpieczony na kierowcę, który wcześniej nie miał polisy ubezpieczeniowej, jego składka wzrośnie odpowiednio wysoko, co oznacza wysoki procent.

Niestety, odpowiedź jest błędna!

Przy składaniu wniosku o ubezpieczenie składka jest obliczana na podstawie różnych danych, w tym daty urodzenia ubezpieczającego. Oznacza to, że młodzi ludzie poniżej 23. roku życia oraz starsi powyżej około 60 lat muszą płacić wyższą składkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata