Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: My i superbogaci

Napisany przez Globalist
Superbogaci w Szwajcarii są teraz bogatsi niż kiedykolwiek: rozkwitająca gospodarka, wzrost cen na giełdzie, rosnące ceny nieruchomości i rozwój rynku sztuki spowodowały, że majątek 300 najbogatszych osób osiągnął rekordowy poziom 455 miliardów franków. Jest to o 55 miliardów więcej niż w poprzednim roku, jak wynika z analizy magazynu ekonomicznego Bilanz. Na czele stojący Ikea i Rosjanin wyprzedził Bertarelliego Najbogatszym spośród bogatych jest ponownie szwedzki magnat mebli Ikea, Ingvar Kamprad. Jego szacowany majątek wynosi obecnie między 25 a 26 miliardów franków. Na drugim miejscu, tak jak w 2005 roku, są rodziny Oeri i Hoffmann. Majątek spadkobierców Roche szacuje się na 20 do 21 miliardów. Zmiana na trzecim miejscu: szef Alinghi i były właściciel Serono, Ernesto Bertarelli, został zdetronizowany przez rosyjskiego finansistę Viktora Vekselberga. Ten przeniósł swoją siedzibę na Zürichberg. Jego majątek szacuje się na około 14-15 miliardów franków według Bilanz. Vekselberg stał się znany w całej Szwajcarii, gdyż sprowadził słynne jaja Faberge na wystawę do Zurychu. Po sprzedaży swojej firmy biotechnologicznej Serono Merckowi, majątek Bertarelliego szacuje się na 12-13 miliardów. W czołówce znajdują się dalej rodziny Brenninkmeijer (C&A), Latsis (inwestycje i banki) oraz Landolt (Novartis). Berna Hansjörg Wyss (Synthes) zajmuje ósme miejsce z majątkiem wartym 8-9 miliardów, a rodzina Haefner (Amag) dziewiąte. Na dziesiątym miejscu znajduje się książę Hans-Adam II z Liechtensteinu. Dziesięć najbogatszych rodzin posiada razem 123 miliardy franków. Powrót Martina Ebnera Na liście figuruje łącznie 118 miliarderów. Najbogatszą kobietą w Szwajcarii jest jak w 2005 roku spadkobierczyni browaru Charlene de Carvalho-Heineken z majątkiem wynoszącym 5-6 miliardów franków. W tym roku na liście znalazło się 14 nowych nazwisk. Poza Vekselbergiem, rosyjski producent nawozów Dimitri Rybolovlev przeniósł się do Szwajcarii. Najbardziej zaskakującym nowicjuszem jest stary znajomy: Martin Ebner powraca z majątkiem 400-500 milionów na listę. Więcej bogatych menadżerów Kategoria najbogatszych menadżerów również urosła. Ogółem na liście znajduje się 13 liderów posiadających w sumie 4,2 miliarda. Jako najbardziej znany menadżer debiutuje również Oswald Grübel wśród 300 najbogatszych. Szef Credit Suisse posiada 100-200 milionów. Oprócz niego Tom OMalley, szef niedawno wprowadzonej na szwajcarską giełdę grupy rafineryjnej Petroplus, osiedlił się w Zug. Jego majątek wynosi od 1 do 1,5 miliarda franków. (sda)

Napisany przez ADMCI4
I co chcesz nam tym powiedzieć? Czy twój portfel nie również zyskał na wartości? A może jesteś zazdrosny, bo twój portfel stoi w miejscu? Ponadto tutaj mowa tylko o bogactwie materialnym, nie wspomniano o związku z bogactwem duchowym.

Napisany przez Globalist
peitschi pisze: i co tym chcesz powiedzieć? czy twój portfel także wzrósł wartościowo? czy jesteś zazdrosny, że twój portfel stoi w miejscu? ponadto tutaj mówi się tylko o bogactwie materialnym, czy to jest zgodne z bogactwem duchowym, nie jest tutaj wspomniane.
Noo Jestem dumny z posiadania kilku perełek najbogatszego obywatela Szwajcarii. Można je po prostu zdobyć bardzo łatwo i tanio, i są dobrej jakości. I chyba nie jestem w tym sam, kto tak myśli. To sprawia radość. Nie mogę powiedzieć, jak moje zyski z portfela stanowią odsetek wzrostu najbogatszych. Jeśli byśmy to policzyli, byłby to około +10,9890%. No cóż... Myślę, że każdy tutaj może wykazać taką wydajność w tym roku. Na pewno także TY. :wink:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata