Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: rezygnacja z kredytu hipotecznego

Napisany przez Bene79
Cześć,

Znalazłem to forum podczas poszukiwań informacji o moich oszczędnościach budowlanych i wydaje się, że tutaj udziela się rzetelnych porad. Dlatego chciałbym zadać następujące pytanie:

Mam BSV w BHW z taryfą Dispo Plus z 1998 roku. W 2010 roku poinformowano mnie, że mój kontrakt jest teraz gotowy do wypłaty. Ponieważ nie potrzebowałem ani środków na koncie, ani pożyczki, nie zrobiłem nic i nadal systematycznie wpłacam pieniądze co miesiąc, licząc na 5% oprocentowanie na koncie oszczędnościowym przy rezygnacji z pożyczki.

W najbliższym czasie nie planuję budowy/remontu/czegoś innego, a chciałbym kontynuować BSV tylko jako konto oszczędnościowe (czyli praktycznie od samego początku wiedziałem, że rezygnuję z pożyczki). Czy w ogóle jest to możliwe, czy od dwóch lat działam bez sensu, ponieważ oprocentowanie obowiązuje tylko do określonej kwoty lub tylko przez pierwsze 7 lat?

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Pozdrowienia,

Benedikt

Napisany przez C. Andreas
Zawsze ciężko pracuj i oszczędzaj dalej :-)

Napisany przez AV-Planer
Teoretycznie nie ma ograniczeń dla oprocentowania na poziomie 5%. BHW od dawna próbuje pozbyć się dla siebie kosztownych umów. Mam taką umowę i ciągle byłem bombardowany telefonami z różnymi idiotycznymi argumentami, aby zmienić umowę.

Prawdopodobnie BHW zmniejszy oprocentowanie salda do sumy oszczędności na kredyt budowlany. Choć, moim zdaniem, nie ma takiego zapisu, to jednak inne kasy oszczędnościowo-budowlane już to zrobiły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata