Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytanie dotyczące obligacji.

Napisany przez hawk66
Cześć wszystkim,

interesuję się obligacjami i myślę, że zrozumiałem podstawy. Ale co mnie nadal zastanawia, to mocne rozproszenie stop procentowych przy zbliżonych ratingach i innych warunkach.

Na przykład, obligacja Republiki Austrii, DL-Med, w USD, kod ISIN A0BCF9 wyróżnia się stosunkowo wysokim oprocentowaniem, czyli porównywalne obligacje (reszta czasu do wykupu, rating, waluta, itp.) są zazwyczaj znacznie niższe.

Czy coś mi umyka spośród tysięcy tych wskaźników, czy dlaczego słabsze wydaje się, że obligacje nadal funkcjonują na rynku?

Z góry dziękuję!

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Nie mam czasu na dogłębne zgłębienie wspomnianego obligacji.
Jednak różne stopy zwrotu przy takiej samej ocenie kredytowej (i takim samym terminie wykupu) wskazują, że uczestnicy rynku nie polegają już wyłącznie na ocenach kredytowych.
Często oceny kredytowe naturalnie pozostają w tyle za aktualnymi informacjami. Dlatego możliwe jest, że istnieją nowe informacje, które nie zostały jeszcze uwzględnione w ocenie kredytowej. Czy też może nie są uwzględnione w systematyce ocen. Również oceny inwestorów mogą różnić się od ocen agencji ratingowych, co szczególnie w przypadku papierów wartościowych o niskich obrotach może prowadzić do nietypowych cen.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez AV-Planer

Cześć wszystkim,

Na przykładem, austriacka Republika DL-Med, USD, WKN A0BCF9 wyróżnia się względnie wysokim oprocentowaniem, tzn. że porównywalne obligacje (czas do wygaśnięcia, rating, waluta, itp.) są zazwyczaj znacznie niższe.

Dziękuję z góry!

Przy stopie zwrotu wynoszącej 0,938 nie można mówić o wyróżnieniu się.

Wydaje mi się, że pomyliłeś się z kuponem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata