Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Gdzie powinienem zainwestować w Dom?

Napisany przez TommyFreak
Cześć użytkowniku forum finansowego

Chciałbym zapytać, gdzie myślicie, że powinienem lokować swoje pieniądze?

Obecnie mam 10 000 w banku z szalonym oprocentowaniem 0,25
Mam również fundusz akcyjny za 10 000 oraz oszczędności budowlane na kwotę 4 000. W oszczędnościach budowlanych zamierzam wpłacać tylko miesięcznie, ponieważ tam wpływają świadczenia pracownicze.

Chciałbym kupić lub zbudować Dom za 5-7 lat. Teraz jestem sceptyczny. Czy powinienem po prostu zainwestować w dobre konto oszczędnościowe (Scotland Bank, BMW, Audi, VW) z oprocentowaniem 2-2,5%, czy też powinienem wpłacać na oszczędności budowlane? Jestem teraz zupełnie zagubiony. Zwłaszcza gdy patrzę na oszczędności budowlane. Na przykład ten od BHW gwarantuje 1,9% oprocentowanie. Dzięki temu nawet jeśli stopy procentowe wzrosną, mogę nadal zabezpieczyć swoje oprocentowanie. Ale jeśli zrobię 100 000, to potem w ciągu 5 lat spłaty będzie to 1000 miesięcznie To w ogóle nie wchodzi w grę. Gdybym dodał do tego jeszcze koszty kredytowe od banku.

Obecnie zarabiam 2000, ale zaraz dokładam około 200 za obiecaną podwyżkę. Moja żona zarabia obecnie 1300 i studiuje zaocznie, co oznacza dodatkowe 300 zł miesięcznie. Gdy skończy za 3 lata, zarobi ponownie około 1800.

Wiele osób mówi, że teraz jest dobry czas na zakup ze względu na niskie stopy procentowe. Ale po pierwsze, nie mam odłożonych 25-40% wkładu własnego, a po drugie, nie wiem, czy to ma sens. Po prostu nie wiem, czy lepiej jest oszczędzać kolejne 5 lat czy zacząć budować od razu. Nasze czynsz to zaledwie 320 euro za nowe mieszkanie o powierzchni 70m kw.

Dziękuję z góry za odpowiedzi!!!

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw powinieneś poszukać konta oszczędnościowego z nieco lepszymi warunkami niż 0,25%. Reszta zależy już od poziomu ryzyka.

Napisany przez ADMCI4
Cześć TommyFreak, Wysokość oprocentowania oszczędności jest w rzeczywistości obojętna jeśli chodzi o budowanie majątku, ponieważ nasza inflacja i tak jest wyższa. W najlepszym wypadku możemy złagodzić spadek wartości naszego majątku poprzez wyższe odsetki. Aby generować wzrost majątku po odjęciu inflacji i ewentualnego podatku, potrzebujemy inwestować w inne aktywa niż lokaty terminowe, kredyty hipoteczne itp. (co zazwyczaj wiąże się z większym ryzykiem; patrz fundusze akcyjne). Nikt nie wie, czy oprocentowanie kredytów hipotecznych w bankach w ciągu najbliższych 5-7 lat będzie wyższe niż obecnie. Obecna sytuacja sprawia, że oszczędzanie na budowaniu majątku za pomocą budżetu jest mniej przydatne, ponieważ bardziej służy zabezpieczaniu korzystnego oprocentowania kredytu na przyszłość. Pozdrowienia

I jestem po prostu sceptyczny, czy lepiej zainwestować to w 3%, czy jak niektórzy mówią, teraz kupić działkę i ją spłacać. Za 5 lat zbudujesz, bo to obecnie lepsze wyjście niż oszczędzanie przy wskaźnikach inflacji w połączeniu z obecnymi stopami procentowymi itp.

Do tego dochodzi jeszcze kwestia związana z założeniem oszczędności budowlanych, takich jak np. BHW. Założyć 100 000. Gwarantują 1,9% oprocentowanie. Ale wówczas musisz spłacać około 1000 euro miesięcznie przez 5 1/4 roku. Potem dochodzi jeszcze kredyt bankowy.

Aktualnie jestem trochę zdezorientowany.

Jaką lokatę terminową można polecić?

Volkswagen czy Audi Bank?
Czy Bank of Scotland (gdzie są ubezpieczeni z powrotem, bo Szkocja obecnie też nie ma się najlepiej?).

Nie ma 100% skutecznego planu, ale co poleciliby obecnie doradcy finansowi. inwestowanie w akcje to ryzyko, jeśli chcę budować za 5 lat czy kupić nieruchomość, niekoniecznie mogę natychmiast wypaść !?!

Napisany przez ADMCI4
To wszystko, co mówisz, jest prawdziwe.

Moja rekomendacja: jeśli sobie na to pozwolisz, teraz zacznij budować.

W przeciwnym wypadku rozważ rozmieszczenie swoich pieniędzy na kilku bankach.

Pozdrowienia

Napisany przez Tom1963
1.9 % są żartem. Istnieją akcje, które generują roczne dochody z dywidendy na poziomie około 8% (np. Deutsche Telekom).

Jednak przyszłoroczne wypłaty dywidendy nie są już tak pewne.

Inwestując w akcje, podejmuje się określone ryzyko.

Kto potrafi czytać, jest jasno w przewadze. Chodzi o stopę procentową.

Teraz z budową - nie mam pojęcia. Na akcje musiałbym jeszcze poczekać. To oznaczałoby, że miałbym kapitał własny w wysokości 15000, co byłoby bez sensu. Ponieważ wtedy miałbym finansowanie poniżej 100%. Moja żona ma jeszcze 3 lata do końca studiów zaocznych, wtedy będzie zarabiała 600-800 więcej, gdy weźmiemy pod uwagę opłaty za studia, straty wynagrodzenia, obecnie ma tylko 30 godzin itp.

I na pewno będę spłacał przez 30 lat. Ale nie wiem gdzie ulokować swoje pieniądze. Jakoś czuję się przytłoczony. Obecnie mam około 10000 euro w akcjach BMW i Lufthansy, ponieważ dla pracowników są tam dobre warunki.

Napisany przez C. Andreas

Dodatkowo, gdy założę oszczędnościowy, na przykład w firmie BHW, na 100 000 EUR, obiecują 1,9% oprocentowania. Ale wtedy trzeba co miesiąc oddawać około 1000 EUR przez 5 1/4 roku. Do tego dochodzi jeszcze kredyt bankowy.

Cześć,

Umowa z BHW również nie ma sensu, jak już wspomniano, ponieważ 1,9% oprocentowania jest mylące ze względu na wysokie raty spłaty. Ponadto trzeba wpłacić zbyt wiele, aby otrzymać korzystny kredyt hipoteczny.

Rozsądniejsza jest umowa, w której wpłacasz jak najmniej, aby jak najwięcej przeznaczyć na kredyt. Ponadto kredyty hipoteczne do 30 000 euro są udzielane bez dodatkowego zabezpieczenia, co oznacza, że musisz pożyczyć mniej od banku i uzyskujesz lepsze warunki kredytowe. Szybko można zaoszczędzić kilka tysięcy euro na odsetkach.

Teraz poprosiłem o indywidualną ofertę na konto oszczędnościowe budowlane. Miałem na celu szybkie zakończenie procedury, ponieważ chcemy kupić własny Dom za 5-7 lat. Chciałbym zapytać, co o tym myślicie i czy można dostać lepsze oferty na konto oszczędnościowe budowlane??

Aby szybko osiągnąć pełną kwotę, wpłacę w tym roku 10 000 euro, a w przyszłym również. W tym roku 31.08., a w przyszłym 30.06. będę odprowadzał każdego miesiąca kwotę 200 euro.

Ostatnia rata upłynie 28.02.2019 r., a 31.03.2019 r. konto zostanie uwolnione. Jeśli będę potrzebował szybciej, będę musiał wpłacić więcej niż 10 000 euro rocznie. W ten sposób wpłacę 35 761 euro i otrzymam pożyczkę w wysokości 65 000 euro z oprocentowaniem 2,75%. Oprocentowanie oszczędności wynosi zaledwie 0,5%.

Co miesiąc będę spłacał 65 000 euro przez 11 lat.

Napisany przez C. Andreas
To może być jeszcze odrobinę lepsze, ponieważ z jednorazowymi wpłatami zapalają się światła. W najlepszym przypadku mogę dokonać wpłaty w wysokości 165 euro, jeśli zachowamy te same parametry.

Nie do końca rozumiem. Mam na myśli warunki takie jak odsetki itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata