Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Grupa docelowa dla oszczędzania przyrostowego w Sparkasse itp.

Napisany przez eichi
Cześć!

Właśnie przejrzałem oferty oszczędnościowe mojego lokalnego banku oszczędnościowego i nie do końca to rozumiem.

Tam jest na przykład oferta Oszczędzanie z zyskiem, w której reklamuje się, że oprocentowanie rośnie co roku. Okres 4 lata.

Rok 1: 0,5% r.r.
... do roku 4: 0,8% r.r.
Minimalna kwota: 2 500 €

Gdy porównuję to teraz z kontami oszczędnościowymi, które posiadam (bez minimalnego depozytu, dostęp w dowolnym momencie, od 2,25% do 2,45%)
zastanawiam się: Kto skorzysta z takiej oferty?
Oczywiście, można spekulować, że bezpieczeństwo inwestycji jest niezmiernie wyższe, ale co jeszcze?

Grupa docelowa
nieświadomi
/zostaję w moim banku
/piękne broszury = wspaniałe oferty
/miły doradca inwestycyjny w moim banku na pewno znajduje dla mnie dobre rzeczy?

Czy o czymś przeoczyłem? Kim jest grupa docelowa takich ofert?

Napisany przez Schwertlilie
Banki bezpośrednie, które oferują tak wysokie odsetki, często robią to dlatego, że są bardzo zależne od pieniędzy. Sparkassen i Volksbanken oferują bardzo niskie odsetki, ale moim zdaniem słusznie reklamują, że pieniądze ulokowane u nich są bardziej bezpieczne niż u niektórych (zagranicznych?) banków bezpośrednich.
Sprawdź informacje o islandzkich bankach na stronie Google lub w archiwum FAZ, które przed swoim bankructwem pozyskiwały pieniądze od zagranicznych oszczędzających i jak ci oszczędzający mieli problem z odzyskaniem swoich pieniędzy...
Pozdrowienia, Schwertlilie

Napisany przez eichi
Właśnie trochę o tym przeczytałem, brzmi ekscytująco

Napisany przez soundjunk
Tutaj chodzi mniej o grupę docelową, a bardziej o analizę ekonomiczną. Jeśli ta kasa oszczędnościowa może refinansować się taniej na rynku międzybankowym, dlaczego ma oferować wysokie oprocentowanie dla klientów, o ile wskaźniki kapitałowe dla Basel 3 są już spełnione? Być może inni dostawcy nie mogą tego zrobić i są zmuszeni do łowienia klientów za pomocą wyższych stóp procentowych. Mam na myśli, dlaczego HSV oferuje obecnie 6% p.a. dla swoich obligacji? Nawet Postbank oferuje 2,5% na rachunku oszczędnościowym, aczkolwiek z czterema gwiazdkami. Założenie konta bieżącego, określone wpływy, warunki przez 6 miesięcy i do 10 000 EUR. Dla kogoś, kto jako nowy klient chce zmienić wszystko z powrotem, może to być korzystne. Reszta jest leniwa i woli przyjąć niższe oprocentowanie w swoim domowym banku, także świadomość ryzyka może odgrywać rolę. Duże instytucjonalne inwestorzy pokazują, że są gotowi nawet płacić, aby odzyskać własne pieniądze...

Edycja:// Ponieważ jak niektórzy użytkownicy już wiedzą, a ja nie chcę sprawiać wrażenia, że piszę o tym zupełnie bezstronnie: Pracuję dla kasy oszczędnościowej.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
jak smutno to zabrzmi, ale oferta Sparkasse odpowiada aktualnemu poziomowi stóp procentowych na rynku.
Jeśli banki mogą refinansować się u ECB w wysokości 0,75%, dlaczego mieliby płacić klientom więcej odsetek?

Ten, kto płaci więcej, albo ma zwiększone zapotrzebowanie na kapitał (dlaczego zresztą? Ryzyko?), albo traktuje te wyższe odsetki jako koszty marketingowe w celu pozyskania nowych klientów.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata