Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: SMI - Tak czy inaczej?

Napisany przez Globalist
SMI - Tak czy inaczej? SMI znajduje się w długoterminowym ruchu wzrostowym od początku marca 2003 roku. W tym roku, na początku października, indeks przekroczył swój historyczny szczyt z lipca 1998 roku i od tego czasu wzrósł. Od 07.11.2006 roku indeks konsoliduje się bardziej lub mniej. W ostatnich tygodniach spadł poniżej starego szczytu wszechczasów, ale w tym tygodniu już prawie go osiągnął. Aktualnie przy 8173,54 punktach występuje trend spadkowy ponad szczytami z lat 1998 i 2000. Indeks może nadal konsolidować się do tego trendu. Następnie indeks powinien wzrosnąć do jeszcze otwartego celu cenowego wynoszącego 9500,00 punktów. Idealnym scenariuszem byłoby rozpoczęcie tego procesu w ciągu najbliższych tygodni, aby SMI mógł zrównoważyć się podczas letnich dni w 2007 roku. :P

Napisany przez Karat
W wielu kręgach analityków i banków zakłada się, że gospodarka, zwłaszcza w Europie, będzie nadal rozwijać się solidnie nawet w latach 2007-2009. Chociaż wzrost zysków zwolni. Giełdy mają być jednak pobudzone także przez przejęcia i fuzje. SMI w 2007 roku ma potencjał wzrostu sięgający nawet 10%. Jednak należy zastanowić się, od jakiego poziomu jest to mierzone i przede wszystkim co musi się wydarzyć od teraz do tego wzrostu o 10%. Uważam, że w przyszłym roku ważną rolę odegra zarówno odpowiedni moment wejścia na rynek, jak i właściwy wybór akcji, myślę tutaj o solidnych przedsiębiorstwach działających w poszukiwanym sektorze. Z takim scenariuszem jestem zadowolony i uważam, że moje opcje Barriers są dobrze dobranymi. Do tego do mniejszych inwestycji dorzucam 2-3 najlepsze tytuły. Największym zapytaniem jest jednak sytuacja dolara i rozwój stóp procentowych. 31.12.2007 będziemy wiedzieli dokładnie, co było słuszną decyzją. Karat

Napisany przez beat
To tak naprawdę obojętne, czy SMI ma 5 czy 15% potencjału, decydujące jest, co robią moje inwestycje. W 2006 roku, na przykład, miałem dwa większe pakiety, z których jeden nie przyniósł zysku (STMN) a drugi wzrósł o 80% (GEBN). Wygląda na to, że nie przejmują się one zbytnio indeksem. Stan SMI służy mi tylko jako punkt odniesienia dla mojej wydajności. Jednak to, co może być bardzo interesujące i wysoce opłacalne dla inwestorów, to prognozowane fale w cenach. Czekamy na nie jak małe dzieci na Boże Narodzenie.

Napisany przez 2cybercrash
Indeksy są dla mnie ważne jako punkty odniesienia, regularnie na nie patrzę, szukam wsparcia lub potencjalnych trendów kursowych i formacji szczytowych. Powyższy wykres wyraźnie pokazuje formację szczytową z niewielkim przebiciem, która mogłaby przerodzić się w ząbkowaną formację przed ewentualnym silniejszym cofnięciem z nieokreślonych powodów (por. maj 2006). Górny wykres ze Specjalną Kontynuacją szczególnie z absurdalnym kanałem trendu jest dla mnie nonsensowny i obrazuje jedynie cel kursowy jakiegoś chartysty. Dla praktyków powyższy artykuł autorstwa Beata jest von znaczenia.

Dziś nowy top o 2 punkty 8836/8838. Naprawdę odważnie SMI nie wspina się na lodowaty szczyt, chyba trochę braku tlenu na tej wysokości? Również wiele pojedynczych wartości kursu jest uciętych. Phonak zauważony skaczący z 91,5 na 95, ale współczynnik cena/zysk już zbliża się do niemal 30. ABB nowy szczyt CHF 21,4, dzięki wiadomościom dotyczącym zamówień, nieźle dla wartości indeksu!

Zauważono, że SMI przypadkowo utworzył mały podwójny szczyt, z którego w najgorszym przypadku mogłoby powstać również formacja M. Nie chcę zbytnio podkreślać tego faktu, ale też nie chcę go całkowicie ignorować? Oto wykres dla wyspanych traderów po après-ski.

Komentarz do powyższego wykresu: groźna formacja M na razie nie jest aktualna dzięki szybkiemu startowi SMI w pierwszych dniach stycznia. Raczej wygląda na to, że przebieg będzie podobny do tego, jaki miał miejsce przy marce 8000. Krzywa osiągnie i przekroczy 9000, następnie się wyrówna, odbije i w końcu zsunie się. 19 stycznia jest małym terminem opcji, ważniejsze będą pierwsze wyniki finansowe firm za cały rok 2006 z prognozami.

Cicho i bezszelestnie SMI zbliżył się do Psychomarke 9000 i ją zepchnął w niebyt. Ważna przeszkoda, która teraz musi być strawiona. Ostrożnie, kontrolować oceny. Zabezpieczyć szybkie zyski z książki w 50%. W przyszłym tygodniu mały zabójca opcji, nie wiadomo, jak wygłodniały jest?

Napisany przez Adrian
9000 zostało zdobytych, ale nie ufam sytuacji bardziej. Widzę to podobnie jak Cybercrash. Bariery zostały przekroczone, ale najpierw trzeba to strawić. Moje cele cenowe dla kilku wartości SMI zostały osiągnięte i w ciągu ostatnich dni sprzedałem papiery. Dlaczego zawsze być chciwym i nie zgarnąć zysku? Zakupiłem SMI-Put godzinę temu. Może teraz spadać..

Napisany przez fritz
W pełni się zgadzam, w tej wysokości staje się to niebezpieczne, jak już wielokrotnie widzieliśmy. Mam jednak pytanie do cybercrash i innych specjalistów od analizy wykresów: Czy można w ogóle przeprowadzać analizę techniczną indeksu takiego jak SMI? Przecież indeks nie jest przedmiotem handlu, wynika jedynie z sumy poszczególnych tytułów. Pozdrowienia, fritz

Napisany przez Globalist
No to mamy 9000. Dobre wsparcie. Pewnie się utrzyma. Droga jest teraz otwarta do 10050 punktów. I jestem całkiem pewny, że niedługo je osiągniemy.

Pytanie od fritza: Czy można analizować indeksy takie jak SMI? Odpowiedź: Oczywiście, można analizować wszystko, to także dobre ćwiczenie i pomaga określić swoją pozycję. To, co jednak zawsze jest przypuszczane, to prognozowanie, a z naszego doświadczenia celność prognozowania bywa dość zmienna. Dlatego nie daję prognoz, ale tworzę scenariusze, które zawierają pewne prawdopodobieństwo realizacji. Wyłączone są efekty specjalne. Kiedyś uważałem, że 9000+ jest w najlepszym razie osiągalne, z lekkim zapadnięciem się, ryzyko poślizgu, gdy nikt się tego nie spodziewa jest realne. Z uwagi na tymczasowe spłaszczenie, opcje put nie są receptą na sukces, ale każdy musi ocenić to samodzielnie.

Napisany przez Adrian
Nie chcę być zabijaczem zabawy, ale jak wiemy, giełda to nie jednokierunkowa ulica. Poza techniczną analizą wykresów, szybko sporządziłem analizę techniczną dla Fritza. Prognoza: Dolna i górna linia trendu zostały przetestowane kilkakrotnie w ciągu ostatnich 3 lat, dzięki czemu możemy powiedzieć, że w około 70% przypadków odbijemy się od górnej linii trendu. Po krótkiej korekcie nic nie stoi na przeszkodzie dalszemu wzrostowi w kierunku 9500. Obecnie potencjał techniczny sięga do 9050, potem już koniec - tak brzmi moja prognoza! Mój put się ucieszy... Oto 5-letni wykres. Wyraźnie widać, jak SMI obecnie utrzymuje się na górnej linii kanału trendu. Dopóki nie przekroczy tej granicy, radzę zachować ostrożność. Sygnał ostrzegawczy zostanie podany, gdy SMI zamknie na poziomach 9070-9080 punktów przez 2 dni w przyszłym tygodniu.

Napisany przez svx_biker
Adrian pisze: Przed godziną kupiłem SMI-Put. Moim zdaniem teraz może spaść..
Uważam, że jest to dość ryzykowne, kupować Put w trendzie wzrostowym. Jako zabezpieczenie jest ok, ale główny trend to (nadal) wzrostowy i jak wiadomo, nie powinno się iść pod prąd.

Napisany przez Globalist
Podzielam również to zdanie. Handlowcy i klienci chcą zobaczyć te 10000. Dopóki tego nie zobaczą, SMI nie spadnie.

Napisany przez Globalist
Mamy już 9100. Nadal nie występuje przesada. Teraz pozwólmy osiągnąć 10000. Jestem pewien, że ten poziom zostanie osiągnięty w ciągu najbliższych tygodni. Jednak wtedy należy być ostrożnym. Czai się zespół Dowa.. :roll:

Napisany przez richard100
Przy zbyt jednostronnym skupieniu się na SMI tracimy kontakt z rzeczywistością. ? SMI rośnie z powodu silnego wzrostu NESN i NOVN. Inne tytuły stały w miejscu albo nawet spadły poniżej zera. Patrz na akcje ubezpieczeniowe lub chemiczne. Dlatego kto nie inwestuje w wymienione pierwsze tytuły, może dziś odetchnąć z ulgą. ? Bez względu na wzrost tytułów SMI... Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Globalist
To jest właściwe podejście. Jednak to tylko chwila wytchnienia w drodze do dziesięciu tysięcy. Przesadzenia i przeceniania na razie nie widać.

Napisany przez Turicum
Kiedy patrzę na amerykańskie wykresy, wydaje mi się, że SMI & Co. są tuż przed zwrotem! Massive korekty szczególnie w przypadku techów (witaj Intel!). W tym tygodniu wypadłem ze wszystkich tytułów!

Napisany przez Globalist
Cześć Turicum Intel nie będzie prawdopodobnie przyczyną silnej korekty SMI. ? Ponadto SMI ponownie osiągnął dzisiaj rekordowy poziom, a na najbliższy tydzień również wygląda to dobrze. Amerykanie zakończyli dzień z dużymi zyskami (wraz z Intelem). Można więc spokojnie przystąpić do weekendu. Powodzenia!

Napisany przez fritz
Nadal szukam wykresu SMI i SPI z informacją o wolumenie, musi to być gdzieś dostępne. Myślę, że łatwiej będzie wykryć nadchodzący punkt zwrotny, jeśli będziemy mogli obserwować wolumeny całego rynku, chodzi przecież o korektę rynku, a nie jednej konkretnej akcji. Czy nikt nie wie, gdzie mogę to znaleźć? Pozdrowienia Fritz

Rynki są obecnie nieco nerwowe przed decyzją dotyczącą stóp procentowych Fedu USA, którą jutro, w środę, ma ogłosić. Chory Bernanke nie był już tak pewny, czy nie powinien podwyższyć stóp procentowych, aby nieco przyhamować niesamowicie mocną gospodarkę USA, tak aby jeszcze zdążyła złapać kierunek inflacji. Czyż nie inscenizował już Pannausse technicznego zjeżdżenia w maju 2006 roku?

Napisany przez freetrader
Aktien prognozują w najnowszym wydaniu, że SMI przekroczy poziom 10 000 - Guru Marc Faber ostrzega przed korektą do 20% na Dow Jonesie w krótszym czasie: Kto naprawdę wie, dokąd zmierzamy?

Przy Marcu Faberze trzeba wiedzieć, że to świetny facet, mieszkający w Hongkongu, spekulujący na rynku nieruchomości. Nie wie się dokładnie o nim. Ma też słabość do złota, zazwyczaj nieuzasadnioną. Ma dobre własne zdolności, obserwacje i analizy dotyczące walut, polityki pieniężnej, stóp procentowych, gospodarki i polityki. Wydaje się być kompetentny i zainteresowany. Trzeba pocieszyć się tym, że faktycznie kompletnie nie rozumie się on na akcjach, zwłaszcza nie na akcjach szwajcarskich, a jeszcze mniej na akcjach amerykańskich, nie zna rynków i sam nie posiada żadnej akcji :idea: :idea: :idea:, patrzy raczej na indeksy z perspektywą 100 lat. Faber nie umie czytać bilansów firm i oceniać wskaźników finansowych. Ma przynajmniej odwagę publicznie przyznać się do swoich kompletnie nietrafionych prognoz rynkowych. Przede wszystkim znany jest jako Pan Ciemności albo Prorok Krachu.

Napisany przez beta
@ CC Nie da się tego lepiej napisać. Szapki z głów, śmiałem się do łez. Takie wpisy powinno się właściwie móc zamienić na pieniądze! Wartość szacunkowa. Pozdrowienia :lol:

To tylko 20-30 kropek, ale niezwykłe, że SMI osiągnęło dziś nowy szczyt. Mamy początek lutego, 16 piątek, czeka nas mały zabójca opcji. Nie zapomnijcie zabezpieczyć części zysków przy sprzyjających kursach.

Napisany przez richard100
cybercrash pisze: Jest tylko 20 do 30 punktów, ale warto zauważyć, że SMI dzisiaj osiągnął nowy szczyt. Jest początek lutego, piątego piątku czeka mały zabójca opcji. Nie zapomnij zabezpieczyć części zysków przy przyjaznych cenach.
Tak, zgadzam się z Tobą :lol: Jeśli się da. Niestety, nadal nie mam akcji w PF z zyskiem 10%. Niektóre już sprzedałem. Czekam na dalszy wzrost lub korektę do dokupienia. Na przykład kupić SLHN po 290fr., itp., itd.... :wink: . Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Globalist
Korekta niewłaściwa. Cały interes znowu nabiera tempa. Dzięki amerykańskim stopom procentowym. ? :lol:

Tylko pytanie, jak długo jeszcze... Czy przerwa nie byłaby korzystna dla dalszej rally?

Napisany przez Globalist
Oczywiście! Ale teraz minęło.

Mam nadzieję, że tak samo. Niemniej jednak nie był to korekta w tradycyjnym znaczeniu, ponieważ trend techniczny na krótki czas nie został przerwany. Ekspert od rynków finansowych jest sceptycznie nastawiony od kilku dni: Tendencja - Dla analityków technicznych SMI znajduje się na górnej granicy oporu. Nastroje są jednak pozytywne, nadal utrzymuje się wysoka płynność, która skłania do spekulacyjnych inwestycji.

Napisany przez willi
Dopóki strach przed krachem nadal przeważa, jestem pozytywnie nastawiony do rynku

Napisany przez Globalist
freetrader pisze: nawiasem mówiąc, nie byłoby to jednak "korekta" w sensie technicznym, gdyż trend techniczny nie został złamany na krótszy okres czasu. Crash Guru jest sceptycznie nastawiony od kilku dni: tendencja - dla analizy technicznej SMI znajduje się na górnej granicy oporu. Nastroje są jednak dobre, nadal duża płynność prowadzi do spekulacyjnych inwestycji. (...).
Ale po co korekta? Akcje zdecydowanie nie są PRZEWARTOŚCIOWANE, jak to było 5 lat temu. Moim zdaniem szczyt zostanie osiągnięty najwcześniej pod koniec roku. SMI ma jeszcze potencjał wzrostu o 30%, a niektóre tytuły nawet 60-80%. Przekonasz się! :lol:

Jakie tytuły w ramach SMI grasz w przedziale od 60 do 80%?

Napisany przez Globalist
freetrader pisze: które tytuły w ramach SMI grają Państwo z udziałem od 60 do 80%?
Te, które już teraz mają solidny wynik bazowy i w ciągu najbliższych dwóch lat będą również wyżej niż średnia międzynarodowego wzrostu gospodarczego.

Tak mówił nie Zaratustra, ale nasz globalista. Bardzo mądrze, w istocie, ale mam skromne pytanie, czy ta przytłaczająca mądrość naprawdę coś daje naszym ciekawym użytkownikom? Ryzykując powtórzenie, globalista nie należy do moich pierwszych adresów, jeśli chodzi o konkretne wskazówki dotyczące tradingu/inwestowania. Ale chętnie się uczę, czy coś, co jest, może się wydarzyć, czy nie?

27 lutego. Wierzchołek na poziomie 9375 osiągnięty, trend został złamany. SMI spada dzięki masowym atakom niedźwiedzi i aktywności rabunkowej stop loss natychmiast spada do poziomu 9050. Średnio 4 razy więcej zleceń sprzedaży umieszczonych w książkach. Masowe ataki niedźwiedzi o niskiej jakości, tylko kilka solidnych pojedynczych akcji, na przykład zupa Hügli. 16 marca odbędzie się duży termin opcji. Obserwuj, czy zbliża się podobny scenariusz jak w maju 2006 roku. Wtedy również uczciwie wycenione akcje dochodowe zostały znacznie przyciśnięte! Masowy spadek: Logitech, Novartis, UBS, CSGN, ZURN, Sulzer, Bickelbach, ABB i inne. Ograniczaj zamówienia, zbieraj frakcyjnie. Jak długo potrwa ten trend?

Napisany przez Adrian
Następnym punktem docelowym będzie 9000. Tam przebiega trend wzrostowy od połowy zeszłego roku. Z poważaniem Adrian

Napisany przez ADMCI4
Adrian pisze: Następnym punktem docelowym będzie 9000. Tam przebiega trend wzrostowy z połowy zeszłego roku. Z poważaniem Adrian
Poziom 9000 został już przełamany krótkoterminowo o 14:30...

Napisany przez Adrian
SMI obecnie nadal trzyma się na tym poziomie. Jestem ciekawy, co się stanie, gdy Amerykanie otworzą giełdę. Z poważaniem Adrian

Napisany przez ADMCI4
hmm tyle, ile on się zawali... Kiedy spadek kursu nazywamy crashem? Od minus 5% !? Przykro mi dla tych wszystkich, którzy jeszcze mają tam swoje pieniądze, ale ta korekta jest już długo wyczekiwana! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Adrian pisze: SMI nadal trzyma się na tym poziomie. Jestem ciekawy, co się stanie, gdy Amerykanie otworzą giełdę. Z poważaniem Adrian
Wow, staje się coraz gorzej... W ciągu ostatnich tygodni oraz dzisiaj :roll: obniżyłem swoje zaangażowanie w akcje do 40%. Wierzę, że szanse na średnią korektę są wysokie (w stylu wiosny 06). Znalazłem kilka powodów dla dzisiejszej przeceny: Cena ropy przełamała trend spadkowy, nadal rośnie Chiński indeks spada o 9% Greenspan (nadal aktywny?) uważa, że recesja w USA jest możliwa do końca roku ...

Stan końcowy SMI 8910, 9000 przeszedł jak masło, spadek o 3,4%, co oznacza, że w ciągu jednego dnia wróciliśmy do poziomu z 31 grudnia 2006 roku. Wydajność stycznia/lutego 2007 roku została zniwelowana w jeden dzień! I widać, że nie potrzeba żadnego komunikatu i żadnego powodu, a jeśli już jest, to szybko znajduje się jakiś pretekst, a jeśli trzeba, to znowu Chinczycy muszą być oskarżeni. Dla Indian, Chińczycy są teraz nowymi Murzynami.

Napisany przez Globalist
Ojej, Cyberawaria. Nie narzekaj. Przecież już od dni ostrzegałem! Zamiast się śmiać, lepiej byłoby sprzedać.

Kiedy szanowny globalista ponownie wypuści swoje wędkowanie? Zakładam, że to jest tajemnica? Może za 5 lat?

Napisany przez Globalist
cybercrash pisze: A kiedy, szanowany globalisto, ponownie wypuścisz swoją wędkę? Zakładam, że to jest bardzo tajne? Może za 5 lat?
No cóż, Cybercrash, Już napisałem odpowiedź pod pozycją DowJones 15000. Ogólnie jeszcze raz: 1. Długo terminowo słaby dolar. 2. Cena ropy znowu długoterminowo wzrośnie, ze względu na zasoby. 3. Ameryka ma problem gospodarczy i polityczny. Ponadto Bush niedługo odejdzie. Obawiam się jednak, że nie odejdzie bez uprzykrzenia Iranowi. 4. Chiny stają się coraz bardziej problematyczne i będą coraz bardziej naciskać na waluty. Gdy zaczną wypuszczać dolary na rynek, wartość waluty szybko się halbieren. 5. Koniunktura osiągnęła szczyt i w kolejnych kwartałach osłabnie. CZY TY NIE SŁYSZYSZ TEJ FIRMY!! Wyniki ZGODNE z oczekiwaniami, perspektywa NIEPOTWIERDZONA! To dzwoni każdemu profesjonaliście w uszach i Beta już narzeka. Naprawdę nie widzę powodu, dla którego miałbym teraz zainwestować nawet jednego franka. Przynajmniej przez najbliższe kilka lat nie. Cybercrash, chciałeś wiedzieć, dlaczego tak szybko zmieniła się moja opinia. Oczywiście byłem pozytywnie nastawiony. Były ku temu wszelkie powody. SMI niemal osiągnął 10000. Ale spójrz na wykresy, siła już nie jest taka. Wymienione wyżej powody stały się zbyt silne. Trzeba potrafić zmienić zdanie. Na giełdzie każdego dnia jest inaczej. Dowód tego musiałeś przekonać się dziś. Zadowolony z mojego komunikatu? Nawet jeśli nie zgadza się z twoim zdaniem?

Dziękuję za wyjaśnienia, globalisto. Nie mam wątpliwości, że Twoje poglądy szybko się zmienią i że nawet nie będziesz chciał wspominać swojej pesymistycznej prognozy na 5 lat. Nic się nie stało, globalisto, znamy ten rodzaj proroków. Jesteś blisko celu, ale my realizujemy zyski z wyprzedzeniem, a nie w panikliwym ataku hau-hau. Ponadto niektórzy już przegapili korzystny punkt powrotu z powodu strachu. A co dopiero mówić o naszej cierpliwości i wytrwałości, aby przetrwać recesję lub krótki atak na rynku spadków (maj 2006) bez szaleństwa prowizji. Nie chcę, aby ktoś, na miłość Boską, zdecydował się wejść na ten nieprzewidywalny rynek. Większość z nas jednak już w nim jest od dłuższego czasu.

Napisany przez Globalist
Naja Cybercrash Ja, również ja zrealizowałem zyski na wczesnym etapie. Zwłaszcza w przypadku ryzykownych pozycji. Grube ryby takie jak ABB czy Holcim zostawiam się sobie na fazę hossy i po prostu czekam na korzystny moment, aby wszystko wziąć naraz. W innym przypadku cieszy się tylko bank. Ten mechanizm wszedł w życie najpóźniej dziś. No dobrze, miałem ogromne szczęście. Nie jest trudno gdzieś wejść, trudniej jest drogo wyjść. Spójrz na tych biednych diabłów, którzy z powodu forum? publiczne itp. w ostatnich dniach weszli i teraz nie mogą oderwać się. Kupują dalej i patrzą jak kurs w następnych dniach nadal spada. CO MY IM POWIEDZIMY? To jest zadanie, przed którym stajemy tutaj! A co ty myślisz?

Napisany przez David
Panika na giełdach amerykańskich - Chiny niepokoją inwestorów Dzisiaj Chiny stały się strachem amerykańskich giełd. Kryzys tamtejszego rynku miał także wpływ na amerykańskie giełdy. Częściowo doszło do panikarskich wyprzedaży. Indeks Dow Jonesa spadł o 200 punktów w ciągu jednej minuty. W toku dnia indeks musiał zanotować stratę wynoszącą 546 punktów. Taka sytuacja miała miejsce dotychczas tylko pięć razy w historii: podczas pierwszej sesji po atakach z 11 września, na początku fatalnego trendu niedźwiedzia w kwietniu 2000 roku, w październiku 1997 i sierpniu 1998 podczas ostrych korekt wówczas panującego długoterminowego trendu byka oraz 19 października 1987 roku. Źródło: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2007-02/artikel-7819183.asp

Napisany przez Simona
8) Czy to wystarczy na zakupy? Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata