Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Finansowanie mebli odrzucone, mimo to płacić kwotę?

Napisany przez Babylove
Cześć wszystkim,

jak można wywnioskować z mojego tytułu, chodzi o następującą sytuację:

Byłem w sklepie meblowym i chciałem tam urządzić na nowo sypialnię i salon. Wszystko było gotowe, mieliśmy zamknąć finansowanie, gdy nagle otrzymałem odmowę ze strony banku Santander.

(Odmówili, ponieważ mam zapis w Schufa. Chodziło o 300 euro. Supostawiono, że powinienem otrzymać pisma, że mam uregulować tę kwotę. Jednak z powodu przeprowadzki nie otrzymałem żadnych informacji. Nagle miałem wpis w Schufa. Gdy się o tym dowiedziałem, natychmiast uregulowałem kwotę).

Od kilku lat mam stałą umowę o pracę, która jest na czas nieokreślony. Moja zdolność kredytowa jest w zasadzie bardzo dobra.

Tak jak już wspomniałem, finansowanie zostało odrzucone. Spróbowałem więc zdobyć mały kredyt lub znaleźć inne źródło pieniędzy. Z powodu wpisu w Schufa oczywiście nic nie dostałem.

Teraz kierownik sklepu meblowego domaga się, abym mimo wszystko uregulował tę kwotę gotówką za jednym razem.

Nie mam pojęcia, jak mam tego dokonać. Podpisałem tylko jeden dokument, a był to UMOWA FINANSOWANIA. Czy jestem teraz zobowiązany do zapłacenia tej kwoty???

Dziękuję za przeczytanie i odpowiedź.

Pozdrowienia, Babylove

Napisany przez Gell
Cześć,

Anulowanie jest możliwe tylko wtedy, gdy sprzedawca przeprowadził finansowanie (powiązana transakcja).
Czy otrzymałeś w tym przypadku od sprzedawcy mebli odmowę? Wtedy umowa (transakcja) faktycznie nie istnieje i nie musi być anulowana.

Ale:
Jeśli kupisz kuchnię i po zakupie kuchni nie otrzymasz kredytu w swoim banku, to nadal jesteś zobowiązany odebrać kuchnię i możesz jedynie liczyć na dobre chęci sprzedawcy, aby anulować umowę kupna.

Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio

Witaj,

Anulowanie jest możliwe tylko w przypadku, gdy sprzedawca przeprowadził finansowanie (transakcja powiązana).
Czy w tym przypadku otrzymałeś od sprzedawcy mebli odmowę?. Transakcja (umowa) wtedy nie istnieje, więc nie trzeba jej anulować.

Ale:
Jeśli kupisz kuchnię, a potem nie otrzymasz kredytu w swoim banku, będziesz zobowiązany odebrać kuchnię i może polegać na dobrej woli sprzedawcy, jeśli chodzi o anulowanie umowy.

Pozdrawiam,
Gell

Niestety, nie jest to takie proste... w przypadku ogólnego zakupu, takiego jak np. telewizor w Saturnie, masz oczywiście rację. Jednakże, jeśli np. zamówione zostały pewne meble lub nawet zostały wykonane na zamówienie, może istnieć zobowiązujące prawne zamówienie, które jest zupełnie niezależne od zakupu / finansowania. To zamówienie należy wtedy opłacić, nawet jeśli nie ma się już zainteresowania lub możliwości zakupem tych mebli.

Ponadto nie wystarczy nie podpisać umowy, umowa ustna ma taką samą moc.

Niestety, osoba zadająca pytanie nie powiedziała, czy chodzi o zamówienie czy po prostu o zakup mebla, który jest dostępny od ręki. Niestety nie wiadomo także, jakie umowy (również ustne) zostały zawarte... dlatego udzielenie dokładnej porady prawnej jest dość niemożliwe, i pytania nie da się jednoznacznie odpowiedzieć.

Ponadto nie dochodzi do wpisu do Biura Informacji Kredytowej w ciągu kilku tygodni, najpierw musi istnieć faktura / zobowiązanie do zapłaty, a następnie wezwanie do zapłaty, windykacja i ewentualnie przysłanie prawnika... więc trochę czasu upływa, zanim dojdzie do wpisu w BIK.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez maiocleptomanic
Cześć ludzie,

czy dobrze rozumiem..? :
Jeśli na przykład zamówię telewizor online w Saturnie, Media Markt lub innych sklepach internetowych i wypełnię wniosek o finansowanie online, ale zostanie on odrzucony, to czy zakup zostanie anulowany?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Cześć ludzie,

czy dobrze rozumiem..? :
Jeśli na przykład zamówię telewizor online w Saturnie, Media Markt lub w podobnym sklepie i wypełnię wniosek o finansowanie online, który zostaje odrzucony, czy to oznacza, że zakup zostanie anulowany?

Pozdrawiam

Tak i nie... Faktycznie kupno i płatność to dwie zupełnie różne kwestie.

Jeśli zawarłeś umowę kupna, jest ona ważna.... sposób jej ostatecznej zapłaty może być stosunkowo obojętny dla sprzedawcy.

Większość sprzedawców jednak ostatecznie rozwiązuje umowę z powrotem lub umowa zostaje zawarta dopiero po zatwierdzeniu finansowania.

W przypadku zamówień specjalnych jest to jednak nieco bardziej skomplikowane i sprzedawca zazwyczaj będzie nalegał na swoje koszty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To są oczywiście dwie różne kwestie prawne. Bez znaczenia, czy to jest MediaMarkt, Saturn, Ikea. Kiedy coś się kupuje, to się to kupuje. To jest decyzja woli z punktu widzenia prawnego. Jeśli później weryfikacja finansowa nie przejdzie, to prawny status jest zupełnie inny. Zakup zostaje zawarty i produkt trzeba i tak kupić.

Napisany przez Daukind

To są dwie zupełnie różne kwestie pod względem prawnym.
Bez znaczenia, czy chodzi o Mediamarkt, Saturna czy Ikeę. Kiedy się coś kupuje, to się kupuje.
Prawniczo jest to decyzja woli.
Jeśli później weryfikacja finansowa nie wypali, to prawnie jest to zupełnie coś innego. Umowa sprzedaży zostaje zawarta i należy mimo wszystko zakupić produkt.

Przykro mi, ale to absolutnie nie jest prawdą.

W przypadku tych trzech wspomnianych sprzedawców umowa sprzedaży jest powiązana z finansowaniem. Jeśli to się nie powiedzie, umowa zostaje unieważniona.

Można to zinterpretować na wiele sposobów. Jeśli ktoś kupuje coś tylko pod warunkiem, że finansowanie jest możliwe, to naprawdę należy zastanowić się nad mentalnością takiego kupującego.
Powinno być tak, że najpierw kupujemy coś, a potem sprawdzamy, czy finansowanie jest możliwe. Jeśli finansowanie poprzez partnera bankowego sprzedawcy (Media Markt, Saturn...) nie jest możliwe, wówczas kupujący płaci za zakup z własnych środków.
Tak powinno być, prawda? Co to za podejście, gdy idę do sklepu i myślę: Kupię tylko, jeśli dostanę finansowanie... To nie do przyjęcia.

Napisany przez Daukind
Nie można postrzegać tego jak się chce.

We wszystkich trzech sklepach finansowanie jest sprawdzane przed podpisaniem umowy kupna. Jeśli ta weryfikacja zakończy się negatywnie, klient zostawia telewizor lub kuchnię albo płaci gotówką. Nie jest to jednak obowiązkowe.

A co ma to wspólnego z myśleniem? Można mieć różne zdanie na temat kredytów konsumenckich, ale nie każdy może na przykład pozwolić sobie na zapłacenie gotówką 10 tysięcy euro za kuchnię.

Tak, zgadza się. Jednakże zawsze należy dokładnie przemyśleć takich kupujących, ponieważ mogą oni wpłynąć na historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata