Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy pobieranie opłaty Zillmera jest nielegalne???

Napisany przez Ravemaster84
Przeczytałem dziś wyrok Federalnego Sądu Najwyższego (IV ZR 201/10). Czy ktoś mógłby mi to dokładniej wyjaśnić? Może to być interesujące dla niektórych ubezpieczonych... Dziękuję!

Czy ktoś ma jakieś aktualne informacje? Kiedyś miałem ubezpieczenie emerytalne, które zostało anulowane po krótkim czasie i oczywiście z zwróconą kwotą 0. List z moimi żądaniami jest teraz w drodze do towarzystwa ubezpieczeniowego. W międzyczasie przypomniało mi się, że kilka lat temu miałem 2 polisy emerytalne w innym ubezpieczycielu. One również zostały anulowane. Niestety, zniszczyłem dokumenty ubezpieczeniowe (w mojej młodzieńczej głupocie). Czy istnieje możliwość zapytania ubezpieczyciela o stare numery polis podając mój nazwisko? Chciałbym również zgłosić swoje roszczenia tutaj, aby przerwać przedawnienie (anulacja w 2009 r., przedawnienie pod koniec tego roku).

Napisany przez tequila
To aktualne orzeczenie dotyczy na razie tylko klauzul i umów Niemieckiego Ringu i ma dla Ciebie na razie tylko wartość teoretyczną. Dalsze pozwy, na przykład przeciwko Allianz, są w toku, ale jeszcze nie zostały rozstrzygnięte.

Napisany przez Schwertlilie
To wygląda inaczej na Stowarzyszenie Konsumenckie, patrz
www.vz-bawue.de
Uzasadnienie Stowarzyszenia Konsumenckiego: Klauzule, które zostały zaskarżone przez sąd, były stosowane od 2001 roku przez niemal wszystkich ubezpieczycieli.
Wkrótce będą dostępne formularze do późniejszego żądania zwrotu pieniędzy z anulowanych polis KLV i RV, głównie z tych zawartych w latach 2001-2006.

Napisany przez pmk

To co sądzi Stowarzyszenie Konsumentów można znaleźć na stronie:
www.vz-bawue.de
Uzasadnienie Stowarzyszenia Konsumentów: Klauzule, które zostały skrytykowane przez sąd, były używane przez niemal wszystkich ubezpieczycieli od 2001 roku.
Tam wkrótce będą dostępne formularze do ubiegania się o pieniądze z polis na życie i polis emerytalnych anulowanych po zawarciu ubezpieczenia, głównie tych zawartych w latach 2001-2006.

Uważam, że anulacja jest tylko jednym z możliwych przypadków. W końcu krytykowane klauzule mają również wpływ na regularną stopę zwrotu zasobów. Jeśli np. Bundesgerichtshof twierdzi, że koszty prowizji nie pochłaniają całkowicie początkowych należności, a raczej muszą być rozciągnięte na kilka lat, wtedy klient mógłby domagać się wyższego oprocentowania skumulowanego, które mógłby odzyskać. Jednak nie jestem prawnikiem i nie znam szczegółów wyroku.

Napisany przez tequila
To różni się zdaniem Stowarzyszenia Konsumentów, patrz

A kogo interesuje w tej sprawie opinia Stowarzyszenia Konsumentów? Z pewnością nie ubezpieczycieli. I to, jak VZ uzasadnia swoje zdanie, jest jeszcze bardziej nieistotne. Decydującym jest wyrok, w tym przypadku wyrok Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. A odnosi się to przede wszystkim do wspomnianych klauzul Deutschen Ring z tamtych lat. Jakie konsekwencje to będzie miało dla późniejszych wyroków i umów innych ubezpieczycieli, to inna sprawa. Niemniej jednak powinieneś zaakceptować, że VZ ma prawo do prowadzenia kampanii informacyjnej. Muszą jakoś uzasadnić swoje istnienie.
Prawnie to nie jest wiążące dla ubezpieczycieli, nie pomoże to również zdezorientowanemu konsumentowi.
Ale Dottore Peterreins z pewnością też zna sensowną radę, prawda?

Niewielka aktualizacja:
Wypowiedzenie ubezpieczeń na życie: BGH uchyla jeszcze więcej klauzul - n-tv.de

Napisany przez fvf-makler
Zajmuję się również intensywnie analizą tego wyroku. Ponieważ orzecznictwo jest bardzo ogólne/niewyjaśnione i nikt nie może powiedzieć, czy dotyczy on również klauzul moich umów, korzystaj z dostępnych w internecie wzorów pism i napisz do swojej spółki. Poczekaj na odpowiedź, skonsultuj się z doradcą i dostosuj dalsze działania. W 2011 roku sam(a) rozwiązałem(a)m umowę na ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym i będę podejmować wszelkie możliwe kroki, aby uzyskać zwrot (w moim przypadku pobranej) opłaty za rozwiązanie umowy. Po intensywnym wyszukiwaniu w internecie znalazłem stronę, na której omówione są klauzule umowy, dlatego mam duże nadzieje.

Co ciekawe w przypadku rozwiązania umowy jest to, że szczegółowe przedstawienie dochodów/wartości wykupu tworzy obraz kosztów rzeczywiście związanych z ubezpieczeniem na życie/rentowym. Jest to przerażające, nawet dla przedstawiciela ubezpieczeniowego działającego wówczas w zamyśle wyłączności.

FVF Makler

Proszę podać mi nazwę tej strony?

Skontaktowałem się również z moimi dwoma ówczesnymi partnerami umowy (PB Versicherungen & AachenMünchener/Generali). Po najnowszym wyroku w sprawie Generali również trochę zyskałem pewność, ale poczekajmy. W każdym razie teraz życzyłbym sobie więcej czasu na sprawdzenie wyroku. Niestety, anulowałem te rzeczy w 2009 roku i można przypuszczać, że przedawnienie nastąpiło 31.12.2012 roku. Dlatego ponownie wyślę pismo, w którym żądam ponownego obliczenia do końca listopada, w przeciwnym razie powinni zrezygnować z odwołania się do przedawnienia na 31.12.2012 rok, aby mieć wystarczająco dużo czasu.

Napisany przez fvf-makler
Oto link

Orzecznictwo - Portal Sądownictwa w Hamburgu

Proszę zauważyć, że to nie jest aktualne wyroku. Ale tutaj wymienione są konkretne klauzule/formułowania warunków ogólnych ubezpieczenia, które moim zdaniem zostały znowu zakwestionowane w aktualnym wyroku.

FVF-Makler

Tutaj również się zgłaszam.
Otrzymałem około 1100 euro od jednego z ubezpieczeń.
Oczekuję jeszcze na list.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata