Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia na życie

Napisany przez casssiopaia
Cześć,

Od 2001 roku mam ubezpieczenie na życie inwestycyjne w firmie Debeka. ubezpieczenie to jest ważne do 2041 roku, ale od półtora roku jest zawieszone, ponieważ składka w wysokości ponad 90 euro była dla mnie zbyt wysoka ze względu na czas mojego urlopu rodzicielskiego. Jeśli chciałbym kontynuować wpłaty, składka byłaby teraz jeszcze wyższa, aby utrzymać ostateczną sumę w wysokości prawie 40 000 euro.

Zastanawiam się teraz nad wypowiedzeniem ubezpieczenia na życie i wypłaceniem już zgromadzonej kwoty. Wczoraj otrzymałem komunikat dotyczący stanu mojego ubezpieczenia na życie na dzień 31 grudnia 2012 roku. Wśród innych informacji zawiera on gwarantowaną wartość wykupu w wysokości 5600 euro. Czy to jest suma, którą otrzymam wypłacając polisę na koniec roku? Niestety, nie mam pojęcia i oczywiście nie mogę skontaktować się z nikim z firmy ubezpieczeniowej w weekend.

Pozdrowienia
casssiopaia

Napisany przez EasyD
To jest prawda. Wartość wykupu to suma, którą otrzymaliby Państwo w razie wypowiedzenia umowy.

Ogólnie rzecz biorąc, uważam jednak, że wypowiedzenie umowy nie jest zalecane. Po pierwsze, powinni Państwo wziąć pod uwagę, że zwolnienie podatkowe jest możliwe dopiero po dwunastu latach, co nastąpiłoby w Państwa przypadku od 2013 roku.

Ponadto nie muszą Państwo płacić więcej miesięcznie, aby otrzymać pełne 40 000 €. Jeśli anulują Państwo polisę na życie i zaczną coś nowego, to znów będą musieli ponieść pełne koszty związane z nowym zawarciem umowy, a zwolnienie podatkowe nie będzie już możliwe.

W 2001 roku otrzymali Państwo dodatkową stopę gwarantowaną na resztę okresu trwania umowy, której obecnie w takiej wysokości już nie ma. Dodatkowo Debeka jako firma nie jest wcale słaba pod względem budowania kapitału.

Ja osobiście zastanowiłbym się, ile mają Państwo miesięcznie do dyspozycji i zainwestowałbym tę kwotę w tą inwestycję.

Napisany przez jule07
Cześć, często polisa na życie może być wypowiedziana tylko z poważnymi kosztami i stratami. Warto sprawdzić, co w moim przypadku miałoby sens.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

klasyczne ubezpieczenie na życie rzadko przynosi właściwy zwrot.

Nie wiem, czy od samego początku opłaciłeś składkę miesięczną w wysokości 90 €, jeśli tak, to do momentu zwolnienia z opłat wpłaciłbyś około 10 000, a teraz masz wartość 5 600 w umowie. Podatki raczej się tam nie pojawią, nawet jeśli zrezygnujesz przed upływem 12 lat. Opodatkowane są tylko zyski, a tutaj ich nie ma, przynajmniej nie dodatnich.

Jeśli nadal będziesz kontynuować umowę teraz za 90,-- i osiągniesz kwotę 40 000.-- miałbyś stopę zwrotu (od teraz) wynoszącą 0,5%.

W takim razie mogę ci tylko doradzić: Zrezygnuj z umowy!

Napisany przez tequila
I następny mądrala tutaj, który sądzi, że musi rozdawać dobre rady, nie znając całej sytuacji finansowej OP. To jest lekkomyślne, ponieważ w ogóle nie możesz ocenić, jakie elementy są zawarte w polisie, które mogą być potrzebne, ale nie zostałyby zawarte z powodu problemów zdrowotnych. A ty, jako makler ubezpieczeniowy, mówiący jako obrońca klienta, zalecasz po prostu wypowiedzenie? Powinieneś być pociągnięty do odpowiedzialności za takie bzdury.
Ponadto uważne czytanie nie zawsze jest niewskazane:

Jeśli chciałbym nadal wpłacać, składka byłaby teraz oczywiście jeszcze wyższa

Jeśli miałbyś pojęcie, moglibyśmy przypuszczać, że tu zostanie ustalona dynamika składek. Skąd więc wziąłeś prawie 10000 €? Po prostu przełożyłeś 90 € w górę? Wspaniałe osiągnięcie.

Klasyczne ubezpieczenie na życie rzadko ma odpowiednią stopę zwrotu.

Dokładnie. Zwłaszcza te z Debeki. Niech cię niebo broni. Jak można cię w ogóle traktować poważnie? doradca honorowy (czy w ogóle masz prawo tak się nazwać? Jeśli tak, na jakiej podstawie??), który próbuje przekonać zaniepokojonych klientów takimi podejrzanymi metodami, a następnie próbuje zdobyć ich dzięki swojej stronie internetowej, jest gorszy niż każdy sprzedawca z DVAG i innych. Ponieważ naprawdę powinieneś wiedzieć lepiej. Ale oczywiście nie możesz. Polisa powinna oczywiście zostać zachowana, dopóki nie zapoznasz się wystarczająco z tematem, aby podejmować racjonalne decyzje poza półprzemyślanymi sugestiami takich jak ty.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, tequila,

Bardzo mnie cieszy, że tutaj pojawiają się również inne osoby, takie jak Ty, czy też EasyD, które prezentują rzetelną wiedzę fachową i rozprawiają się z takimi pochopnymi gadułami. W tym przypadku, kiedy się wypowiadam, wygląda to jak ochrona firmy. Chociaż zawsze zachowuję neutralność we wszystkich swoich postach.

Aby być sprawiedliwym wobec pytającego, trzeba byłoby znać dokładne treści umów i wiedzieć, jakie składki zostały opłacone na co i na jak długo. Inaczej stwierdzenie dotyczące relacji między opłatami składkowymi a wartością wykupu, w szczególności odnoszące się do Debeki, można śmiało przypisać godzinie baśni podziemnego amatora.

Jeśli AV-Planer wie więcej, niż podejrzewam, takie wypowiedzi z zaleceniem rozwiązania umowy są fachowo powierzchowne i w pewnym stopniu kryminalne jeśli chodzi o szkodę dla klienta! Albo, aby pozostać przy moim ulubionym cytacie: Głupota człowieka nie zna granic! PSL

@ AV - Planer,

Chętnie możesz tutaj przedstawić swoje obliczenia o stopie zwrotu 0,5% i uzasadnić je fachowo. Będzie to trudne, ponieważ wszyscy tu zaangażowani, poza pytającym, nie mają wiedzy na temat treści umów, ani tego, ile pieniędzy z odprowadzonych składek idzie na faktyczne pomnażanie kapitału.

Jednocześnie składam Ci ofertę, abyś zaproponował mi rozwiązanie jednej z moich polis, istniejącej od 1992 roku, w Debeka (ubezpieczenie emerytalne z wykorzystaniem nadwyżki bez dodatkowych ryzyk, 200 euro składki miesięcznie, której rozwiązanie poprzez równoważny produkt dostarczony przez Ciebie zrekompensuje takie same zyski lub straty. Jestem ciekaw Twoich fachowych osiągnięć.

Cytujesz Włodzimierza Iljicza Uljanowa, myślę, że jest to również odpowiednie dla Ciebie!
Pozdrowienia,
Mike

Napisany przez tequila
Państwo cytują Włodzimierza Iljicza Uljanowa, więc myślę, że to również jest uzasadnione w Pańskim przypadku!

Proszę jednocześnie przedstawić mi ofertę odnośnie jednego z moich polis, które istnieje od 1992 roku w Debeka (ubezpieczenie emerytalne z udziałem zysków bez dodatkowych ryzyk, miesięczna składka 200 euro, która w razie wypowiedzenia poprzez adekwatny produkt oferowany przez Państwa, mógłby zrównoważyć takie samo oprocentowanie lub straty. Czekam na Państwa wiodące fachowe wykonanie.

Zdecydowanie popieram to stanowisko.

Napisany przez AV-Planer
Hej, hej, hej,

wreszcie wszedłem w kopciuszek. Nawiasem mówiąc, obrażanie nie prowadzi daleko i jest również nieodpowiednie. Szkoda poziomu. Chyba nikt z was nie potrzebuje.
Teraz do rzeczy:

@Mike Specjalista
Stopa zwrotu wynosząca 0,5% można obliczyć za pomocą zwykłego kalkulatora finansowego. Korzystając z bieżącej wartości kapitału gwarantowanego (RKW), 29 lat okresu składania składek w wysokości 90,-- EUR miesięcznie i wartości końcowej 40.000,-- EUR daje prawie 0,5%.

Ponieważ pytanie dotyczyło wyłącznie ubezpieczenia na życie, można założyć, że chodziło o to. Nawet gdyby przyjąć, że tylko połowa kwoty trafia na składkę oszczędnościową, stopa zwrotu wyniosłaby jedynie około 3,2%. W 40-letnim okresie ubezpieczenia to raczej skromne.

@tequila
Dokładnie, czytanie to sztuka. Moja wypowiedź brzmiała: Nie wiem, czy od samego początku płaciłeś 90 EUR miesięcznie, jeśli tak, wpłaciłeś do czasu zawieszenia składki około 10.000 EUR. Gdzie w tym błąd?

Tak brzmiała moja wypowiedź:

Jeśli nadal chcesz wpłacać, składka byłaby teraz oczywiście wyższa, aby utrzymać końcową sumę na poziomie prawie 40.000 EUR.

Mówiąc prosto, aby osiągnąć kwotę 40.000,-- trzeba by płacić wyższe składki niż obecne 90,--. W takim przypadku stopa zwrotu byłaby jeszcze niższa.

Przeliczyłem już kilkadziesiąt tradycyjnych polis (były wśród nich także polisy debeka). Gwarantowane świadczenia rzadko przekraczają poziom lokat terminowych (ale przynajmniej są zwolnione z podatku)! Nic na to nie poradzę. Zapytajcie raczej przedsiębiorstwa, co robią z pieniędzmi.

To skandaliczne, że ktoś prowadzi stronę internetową i jeszcze wykorzystuje ją w celach reklamowych... Do czego to wszystko zmierza?

Oczywiście sprawdzam dla każdego klienta, czy jest sens zachować istniejącą polisę czy ją zmienić. Robię to tak, aby klient mógł zrozumieć, i nie rzucał czegoś pochopnie.

Napisany przez Mike Spezi

Ho, ho, ho,

da hab ich ja in ein Wespennest gestochen. Mit Beleidigungen kommt man übrigens nicht weit und ist auch unangebracht. Schade ums Niveau. Hat galube ich keiner von Ihnen nötig.
Nun zur Sache:

@Mike Spezi
0,5% Rendite lässt sich mit einem handelsüblichen Finanztaschenrechner berechnen. Legt man den aktuellen RKW als Barwert zu Grunde, 29 Jahre BZD a 90,-- p.m. und den Endwert 40.000,-- ergibt knapp 0,5%.

Na, już się domyślałem! Żadna z alternatyw w ofercie nie jest wystarczająco bezpieczna przed atakami.

Dziękuję za lekcję! Sposób obliczeń był mi znany nawet bez Pańskiego modelu kalkulatora.
Niemniej jednak pozostaje fakt, że jeśli się nic nie wie, to się też nie da nic obliczyć! Nie można tu używać bieżącej wartości odkupu jako podstawy obliczeń! To powinno być dla Pana jasne. Ponieważ wpłaty składek były z różnych przedziałów wysokości, a także wystąpiły przerwy, obliczenie ogólne jest wadliwe! Prawdopodobnie 40 000 euro to gwarantowana suma podstawowego ubezpieczenia bez uwzględnienia dynamik! Obliczając tutaj, używa Pan jabłek i gruszek, co nie mówi nic o rzeczywistej wypłacie kończącej polisę!
Poza tym, nie powinien Pan także pomijać faktu, że w żadnym momencie Debeka nie wypłaciła wartości gwarantowanej!

Może Pan spojrzeć tutaj:

Großer MOPO-Vergleich: So viel zahlt Ihre Lebensversicherung | News- Hamburger Morgenpost

Są tutaj wypłaty końcowe z 2010 roku.
Kto potrafi tutaj liczyć, jest jednoznacznie w przewadze.

Jak Pan może zobaczyć, przez ponad 30 lat wpłacano rocznie 1200 euro, czyli 36 000 euro. W Debeka zostało wypłacone ponad 108 000 euro. Absolutny lider rynku! Między dostawcą 1 a 47 jest różnica 34 000 euro w wypłacie.

Piszę to dlatego, że uważam uogólnione stwierdzenia za niedopuszczalne i zalecam ludziom rezygnację z umów bez bliższej znajomości treści umów. W ten sposób sami się dyskwalifikują. Może Pan jeszcze raz przemyśleć swoje 0,5% obliczenia, albo przynajmniej podczas konsultacji pamiętać o tym, że sytuacje związane z stopami zwrotu mogą być zupełnie różne. Niestety, czego można się spodziewać na końcu, zawsze dowiadujemy się dopiero na końcu!

Z poważaniem
mike

Napisany przez tequila
Dokładnie, czytanie to sprawia trudność. Moje zdanie brzmi: Nie wiem, czy od samego początku płaciłeś składkę w wysokości 90 € miesięcznie; jeśli tak, wpłaciłbyś około 10.000 do czasu zawieszenia składki. Co w tym jest nieprawidłowe?Tak. Dokładnie. Dlatego jeszcze raz dla Ciebie oświadczenie TO a) dla przypomnienia i b) dla wyjaśnienia:Jeśli chciałbym nadal wpłacać składki, to kwota składki naturalnie byłaby teraz jeszcze wyższa.Co w tym jest tak trudne do zrozumienia? Wiesz dokładnie, co piszesz. To sugestia najgorszego rodzaju.Tymczasem wszedłem w głąboko osadzone gniazdo os wściekłych. Znieważyć się nie przejdzie daleko i jest również nieodpowiednie. Szkoda poziomu.Nieprawdopodobne. Poziom tutaj jest właściwie dość dobry, chyba że pojawiają się samozwańczy doradcy honorowi i poszukiwacze złota. Jeszcze raz, ponieważ wyraźnie niechętnie odpowiadasz na niewygodne pytania: Na jakiej podstawie popisujesz się tytułem doradcy honorowego? Doradzasz więc za wynagrodzeniem? Również osobom prywatnym? I to jako pośrednik ubezpieczeniowy? Aha. Już coś się ciekawego dzieje...0,5% stopę zwrotu można obliczyć za pomocą zwykłego kalkulatora finansowego. Jeśli przyjmiemy aktualną wartość rynkową jako wartość bieżącą, 29 lat okresu kapitalizacji o wartości 90 € miesięcznie i wartość końcową 40.000 €, wynik wynosi niemal 0,5%.Potrzebujesz na to kalkulatora? No dobrze. Nadal jednak pomijasz fakt, że dodatkowe składniki również muszą zostać opłacone. Nie wliczyłeś również bieżących i końcowych nadwyżek. Nie wliczyłeś tego, że Debeka nadal oferuje całkowitą rentowność, obliczoną dla okresu ponad 20 lat, powyżej 5%. I tak dalej. Ale lepiej opowiada się tylko to, co zaniepokojonym konsumentom powinno być mówione. To nie jest nawet kłamstwo. To tylko bajanie.Gwarantowane świadczenia rzadko przekraczają rentowność depozytu terminowego.Dobrze, zagram w twoją grę i porównam jabłka do gruszek: niedawno oprocentowanie depozytów terminowych przekraczało 5%. Chcesz więc doradzić zakończenie inwestycji, która po opodatkowaniu generuje ponad 5% zysku? O tak. I poważnie chcesz za tę usługę pobierać opłatę?Przeliczyłem już kilkadziesiąt klasycznych polis (w tym polisy Debeki).Bardzo mnie interesuje Twój sposób obliczeń.To naprawdę skandaliczne mieć stronę internetową, która jest jeszcze używana do reklamy. Gdzie tu zmierzamy?To nie jest skandaliczne. Skandaliczne jest twoje podejście, żeby zwabić zaniepokojonych konsumentów fałszywymi założeniami. Jeszcze raz: Podaj mi inwestycję porównywalną do profilu ryzyka i rentowności klasycznego ubezpieczenia emerytalnego, która zapewnia całkowitą rentowność jak polisa w Debeka i jest zwolniona z podatku przy wypłacie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata