- ndz lip 29, 2012 7:09 am
Dzień dobry, chciałbym spróbować inwestowania w depozyty terminowe. Dotychczas robiłem prawie wszystko w moich lokalnych bankach. Jak się domyślacie, nie opłaca mi się to jednak. Czy są jakieś konkretne rzeczy, których trzeba się przestrzegać przy inwestowaniu w depozyty terminowe? Czy są oferty/dostawcy, których odradzacie? Na początek znalazłem interesującą ofertę GEFA-Bank z oprocentowaniem 2,5%. Jednak już na etapie zakładania konta muszę podać kwotę, którą chcę zainwestować, oraz konto referencyjne (prawdopodobnie konto, z którego będą pobierane opłaty?) oraz podać okres trwania inwestycji. Mój problem w tym punkcie jest taki: muszę najpierw połączyć pieniądze z dwóch innych inwestycji, które są na wykończeniu, i drugi, na pewno zainwestowałbym na 6 miesięcy, a jeśli stopa procentowa będzie nadal atrakcyjna, chciałbym kontynuować. Czy po upływie 6 miesięcy umowa automatycznie się zakończy i środki zostaną zwrócone na moje konto referencyjne? Cała procedura wykorzystuje chyba system mTAN, do którego potrzebuję telefonu komórkowego. Mam taki telefon. Czy są dla mnie z tym związane jakieś koszty? Przyzwyczaiłem się do standardowej metody TAN i uważam, że jest ona dobra. Wszystko robię tylko w domu, gdzie mogę być pewny, że mój komputer jest bezpieczny. Proszę wybaczyć, jeśli pojawi się parę głupich pytań, ale dla nas, emerytów, Internet i tak dalej to zupełnie nowy świat.