Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozpoczęcie inwestowania w lokaty terminowe?

Napisany przez DerParte
Dzień dobry, chciałbym spróbować inwestowania w depozyty terminowe. Dotychczas robiłem prawie wszystko w moich lokalnych bankach. Jak się domyślacie, nie opłaca mi się to jednak. Czy są jakieś konkretne rzeczy, których trzeba się przestrzegać przy inwestowaniu w depozyty terminowe? Czy są oferty/dostawcy, których odradzacie? Na początek znalazłem interesującą ofertę GEFA-Bank z oprocentowaniem 2,5%. Jednak już na etapie zakładania konta muszę podać kwotę, którą chcę zainwestować, oraz konto referencyjne (prawdopodobnie konto, z którego będą pobierane opłaty?) oraz podać okres trwania inwestycji. Mój problem w tym punkcie jest taki: muszę najpierw połączyć pieniądze z dwóch innych inwestycji, które są na wykończeniu, i drugi, na pewno zainwestowałbym na 6 miesięcy, a jeśli stopa procentowa będzie nadal atrakcyjna, chciałbym kontynuować. Czy po upływie 6 miesięcy umowa automatycznie się zakończy i środki zostaną zwrócone na moje konto referencyjne? Cała procedura wykorzystuje chyba system mTAN, do którego potrzebuję telefonu komórkowego. Mam taki telefon. Czy są dla mnie z tym związane jakieś koszty? Przyzwyczaiłem się do standardowej metody TAN i uważam, że jest ona dobra. Wszystko robię tylko w domu, gdzie mogę być pewny, że mój komputer jest bezpieczny. Proszę wybaczyć, jeśli pojawi się parę głupich pytań, ale dla nas, emerytów, Internet i tak dalej to zupełnie nowy świat.

Napisany przez Birgit
Cześć,

więc 2,5% dotyczy tylko kwot powyżej 10 000 €.

Aby otrzymać jakiekolwiek odsetki, zawsze musisz mieć co najmniej 10 000 € na koncie.

Jeśli masz o 1 € mniej, nie otrzymasz żadnych odsetek.

Ponadto odsetki są naliczane tylko raz w roku.
Brak efektu składania odsetek.

Wolałbym zdecydować się na niższą stopę procentową.
Bez minimalnej wpłaty. Z wypłatą odsetek co kwartał.
Gdzie stopa procentowa nie spada o połowę po 6 miesiącach.

Napisany przez Ravemaster84

Proszę wybacz, jeśli znajdziecie kilka głupich pytań, ale dla nas, emerytów, internet i inne są zupełnie nowym światem.

Po pierwsze:
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi!

Po drugie:
Sprawdź stronę modern-banking.de. Znajdziesz tam zawsze aktualne informacje na różne tematy (lokata terminowa, lokata bieżąca itp.). Znajdziesz też porównania poszczególnych dostawców. To powinno być podstawą przy przeskakiwaniu między lokatami. Dobrze być dobrze poinformowanym. Oferta Wüstenrot też wygląda nieźle, ponieważ gwarantują oni stopę oprocentowania w wysokości 2,44% przez 6 miesięcy od daty otwarcia konta (tylko nowym klientom!), ale nie mają minimalnej kwoty depozytu jak GEFA.

konto referencyjne:
Jest to konto, które jest powiązane z kontem lokaty terminowej. Na potrzeby bezpieczeństwa przelewy na konto lokaty terminowej lub z niego mogą być dokonywane tylko poprzez to konto referencyjne.

Specjalne stopy procentowe:
Zawsze obowiązują one przez określony okres czasu. Po tym czasie Twoje pieniądze będą oprocentowane niższą stopą! Więc zaznacz to w kalendarzu i przenieś je na inne konto z wyższym oprocentowaniem przed terminem zapadalności.

mTAN:
Zazwyczaj jest to bezpłatne. Przynajmniej ja jeszcze nie widziałem, żeby to kosztowało. Specjalne usługi, takie jak sprawdzenie stanu konta za pomocą SMS-a, mogą być płatne.

Mam nadzieję, że to trochę pomogło i jeśli masz więcej pytań, po prostu daj znać!

Napisany przez DerParte
Cześć Birgit,

dzięki za odpowiedź. Co do połowy, nie do końca rozumiem. Chyba że potem nadal naliczane są 2,00% odsetek.

10 000 euro nie stanowi problemu, pod warunkiem, że mogę dokonać przelewu z różnych instytucji finansowych lub dokonać przelewu na moje własne konto.

Jakich innych dostawców mógłbyś/mogłabyś mi polecić na początek?

Coś jeszcze, co wydaje się dziwne, to to, że przy lokatach terminowych pytają o okres trwania, mimo że dostawcy sami piszą, że można z nich korzystać codziennie.

Napisany przez Birgit
Cześć,

Z połową oprocentowania mam na myśli, że większość banków po 6 miesiącach oferuje zazwyczaj tylko połowę oprocentowania lokacyjnego.

Jeśli dla Ciebie jest ok trzymać stałe 10 000 € na koncie i zgadzasz się na oprocentowanie roczne, to nie ma nic przeciwko.

konto oszczędnościowe zwykle służy jako konto oszczędnościowe na oszczędności.
Na wakacje, większe zakupy, koszty dentystyczne, przeprowadzkę, lepsze inwestycje (np. lokaty terminowe) itp.
Dlatego ważne jest, aby móc dysponować pieniędzmi w każdej chwili.

Dlatego zazwyczaj na koncie oszczędnościowym nie ma minimalnej kwoty wymaganej do uzyskania oprocentowania.

I ze względu na efekt składany, lepiej otrzymywać oprocentowanie co kwartał.

To, że bank pyta, jak długo chcesz trzymać pieniądze na koncie, jest bardzo nietypowe.

Ponieważ konto oszczędnościowe zwykle służy do tymczasowego przechowywania środków.
Dlatego jest zawsze dostępne.

Napisany przez eichi
Dwa wskazówki ode mnie:
* Sprawdź nowości i porównanie kont oszczędnościowych raz w tygodniu
* Dostawca moneyou to obecnie dobry wybór na początek - 2,45% oprocentowania i wypłata odsetek co kwartał, proste i przyjazne interfejs internetowy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata