Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata dzienna MoneYou?

Napisany przez DerParte
Dzień dobry ekspertów finansowych,

mam pytanie dotyczące rachunku oszczędnościowego w MoneYou. W warunkach jest napisane, że odsetki są naliczane na koniec okresu trwania. Jeśli założę tam rachunek terminowy, czy odsetki za ten rok zostaną naliczone do 31 grudnia, czy są one już naliczane? To ważne dla ustalenia wysokości kwoty do przekazania w formie dyspozycji zwolnienia.

Napisany przez Ravemaster84
Depozyt terminowy MoneYou wypłaca odsetki kwartalnie. Oznacza to, że odsetki są obliczane codziennie (stąd nazwa rachunku terminowego) i dodawane. Na koniec kwartału te odsetki są zaksięgowane na koncie terminowym. Efekt składania odsetek działa więc lepiej niż w przypadku rocznej wypłaty.

W przypadku lokaty np. na kwotę 500,00 € oprocentowanej 2,45% na 6 miesięcy. Oprocentowanie 2,45% dotyczy 1 roku, więc połowa obowiązuje przy okresie 6 miesięcy. Według moich obliczeń wynosi to wtedy 500*(2,45%/2)=6,13 € odsetek. Na koniec 6 miesięcy ponownie otrzymuje się 506,13 € zaksięgowane na koncie terminowym.

Napisany przez eichi
Chciałbym zadać podobne pytanie na ten sam temat:

Czy w przypadku zamknięcia konta powinno się również otrzymać zgromadzone dochody z odsetek, czy źle to rozumiem?

Nie znalazłem na ten temat żadnych informacji ani w moneyou, ani w banku szkockim.
Jednakowoż, gdyby tak było, interwał wypłaty odsetek przy aktywnym przemieszczaniu się między kontami (wraz z odpowiednimi anulowaniami konta) wydaje się dość nieistotny, czy mylę się?

Napisany przez DerParte
Dziękuję za informację.

Zrobiłem błąd. Miałem na myśli konto oszczędnościowe. Wszystko na koncie ^^ Czasem można się pomylić. ^^

Zastanawiałem się nad zainwestowaniem części środków jeszcze w tym roku na okres 6 miesięcy. Część musiałaby więc zostać zaksięgowana 31.12. Czy pozostanie ona na koncie oszczędnościowym czy zostanie przeniesiona na konto bieżące? (Automatyczne przedłużenie nie jest pożądane). Jeśli środki zostaną zaksięgowane 31.12 na koncie oszczędnościowym, czy nie będzie działał efekt odsetkowy od odsetek?

@echi: Jeśli zrezygnujesz, otrzymasz odsetki przy rozwiązaniu, w przeciwnym razie w moneyou na koniec każdego kwartału, a w Banku Szkocji dopiero na koniec roku.

Napisany przez petethefarmer
Jeśli zakładasz lokatę terminową na 6 miesięcy, odsetki i saldo zostaną przelewane na Twoje konto oszczędnościowe na koniec okresu trwania lokaty. Jeśli nie chcesz automatycznie odnowić lokaty, nie zostanie to też dokonane. Czy źle zrozumiałem Twoje pytanie?

Napisany przez DerParte
Cześć petethefarmer,

dobrze, o to chodziło. Dziękuję za informację zwrotną. Niestety, stopy procentowe w międzyczasie ponownie spadły. Alternatywnie otworzyłem teraz konto lokaty terminowej w Rabodirect i jak najszybciej chciałem wypróbować wariant rabospar30.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata