Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy towarzystwa ubezpieczeniowe dostosowują ubezpieczenia na życie do inflacji?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

kilka lat temu wykupiłem ubezpieczenie na życie, do którego wpłacam prawie 100 euro miesięcznie.
Teoretycznie powinna tam już być całkiem niezła suma zgromadzona. Jednak w ostatnich latach tempo inflacji znacznie wzrosło.
Zastanawiam się, czy firmy ubezpieczeniowe biorą to pod uwagę przy zarządzaniu istniejącymi umowami.
Wiem, że byłem proszony o dostosowanie składek. Podwyżki zawsze zaakceptowałem.
Ale co z udziałem w zyskach firm ubezpieczeniowych, który również wpływa na ostateczną sumę?
Czy rośnie on zgodnie z inflacją?

Pozdrowienia, Brody

Re: Czy towarzystwa ubezpieczeniowe dostosowują ubezpieczenia na życie do inflacji?

Napisany przez tequila
Ale co z udziałem w zyskach ubezpieczeń, które również wpływają na ostateczną sumę? Czy rośnie zgodnie z inflacją?

Nie, dlaczego miałaby rosnąć?

Napisany przez BerndR
Klasyczne ubezpieczenie na życie musi - zgodnie z przepisami prawnymi - zainwestować największą część środków inwestorów w obligacje detaliczne.

W przypadku inflacji traci się w ten sposób oczywiście znaczną część swoich pieniędzy; przy silnej inflacji można stracić praktycznie wszystko;.
od lat ostrzega się, że klasyczne ubezpieczenia na życie i emerytalne są szczególnie narażone na wpływ inflacji.

W czasie kryzysu może jednak dojść także do deflacji lub spadających stóp procentowych;
wtedy ubezpieczyciele życiowi również mają problemy, ponieważ mogą nie być w stanie obsłużyć starszych polis z wyższym oprocentowaniem (gwarantowanym);
a klienci nie będą kupować nowych produktów, jeśli oprocentowanie wynosi 0 procent.

Napisany przez tequila
Klasyczne ubezpieczenie na życie musi - zgodnie z przepisami prawa - zainwestować większość środków inwestorów w obligacje skarbowe. To nieprawda, taki zapis nie istnieje. Ubezpieczyciele mają ograniczoną kwotę akcji, ale nie ma to żadnego wpływu na procent obligacji. Podobnie można inwestować w nieruchomości lub projekty infrastrukturalne, co niewiele ma wspólnego z papierami wartościowymi. Przeczytaj raporty finansowe, wtedy zrozumiesz. Ale niestety, takimi faktami nie można tak pięknie prowadzić polityki, prawda?

Napisany przez pmk

Dzień dobry,

wiele lat temu wykupiłem ubezpieczenie na życie, do którego wpłacam niemal 100 euro miesięcznie.
W sumie powinna się już tam zgromadzić całkiem niezła suma....

Pozdrowienia Brody

Ojej - Płacisz każdego miesiąca 100 euro za produkt, o którym widocznie nie wiesz, jak działa, ani co za nie otrzymujesz??! Kluczowym wskaźnikiem dla produktów finansowych jest oczywiście ZWROT. Dla ubezpieczeń na życie nie zawsze jest to łatwe do obliczenia. Ale są na to rozwiązania, jak na przykład Excel lub KLV-Check

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata