Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy brokerzy mogą również handlować akcjami poza giełdą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć inwestorze,

dotychczas kupiłem akcje tylko raz. To było już dawno temu i były to akcje Siemens
które kupiłem przez swoją domową bankowość.
Wydawało mi się to najprostsze i zawsze myślałem, że nie ma innych możliwości.
Teraz jednak usłyszałem od znajomego, że istnieją także brokerzy, którzy trzymają akcje w blokach, aby
następnie ewentualnie je sprzedać. Czy ten proces sprzedaży w ogóle nie odbywa się na
giełdzie?
Jak to wpływa na cenę akcji na giełdzie w tym przypadku kupna i sprzedaży?
To nie może dziać się niezależnie od siebie.
Czy brokerzy muszą zgłaszać giełdzie każdą transakcję sprzedaży natychmiast po jej dokonaniu?

Gomez

Napisany przez NowakAG
Myślę, że tak.

Istnieje tzw. handel telefoniczny. Tam są również przedmiotem obrotu akcje nienotowane oraz akcje, które dopiero trafiają na giełdę.

Istnieją specjalne firmy oferujące tego rodzaju usługi. Ze względu na zakaz reklamy nie podaję jednak nazw firm.

W każdym razie jest to bardzo ryzykowny biznes i nie jest zalecany dla początkujących na giełdzie.

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

handel pozagiełdowy pakietami akcji wcale nie jest tak rzadki. Jednak nie musi odbywać się poprzez brokerów giełdowych, ponieważ odbywa się poza giełdą. Banki w zupełności wystarczą w tym przypadku. Przykładowo, Bank Metzler jest aktywny w tym biznesie z niemieckimi akcjami, nie będąc klasycznym brokerem giełdowym.

Jeśli na przykład większe pakietu akcji mają zmienić właściciela, to droga przez giełdę mogłaby niechcący wpłynąć na kursy, ponieważ nagle pojawiłby się niezwykle duży wolumen obrotu tą akcją. Kupujący i sprzedający bezpośrednio ustalają cenę, a banki organizują transfer akcji.
Takie transakcje nie mają bezpośredniego wpływu na ceny giełdowe, ponieważ nie są one zintegrowane w grę popytu i podaży na giełdzie.
Jednakowoż, takie informacje, gdy stają się publiczne, mogą pobudzać spekulacje i ostatecznie wpływać na ceny... .
Nie mogę powiedzieć, jakie obowiązki przewidziane są w tym przypadku.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata