Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki muszą założyć swoim klientom konto P?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

pytanie to nurtuje mnie, ponieważ niedawno moja żona otrzymała bezprawnie nakaz zajęcia komorniczego od urzędu skarbowego. Następnie poszła do swojego banku, aby zabezpieczyć swoje konto przed tym nakazem lub kolejnym zajęciem, ponieważ nie powinna płacić niesłusznie. Bank wyjaśnił jej jednak, że to nie jest ich problem i nie są skłonni przekształcić istniejącego tam konta bieżącego w konto P, zgodnie z jej życzeniem. Ja jednak zrozumiałem, że wszystkie banki są zobowiązane do założenia takiego konta na życzenie klienta.

Jeśli nie jest to przewidziane do takich celów, to do czego w takim razie?

Mike

Napisany przez leonie

Dzień dobry,

pytanie to mnie nurtuje, ponieważ moja żona niedawno otrzymała niezasadnie pismo o zajęciu komorniczym od urzędu skarbowego. W związku z tym poszła do swojego banku, aby chronić swoje konto przed tym pismem i następującym po nim zajęciem, ponieważ nie powinna była płacić w ten sposób. Bank jednak oświadczył, że to nie jest ich problem i nie chce przekształcić istniejącego tam rachunku bieżącego w tzw. P-konto. Ja jednak rozumiałem, że wszystkie banki są zobowiązane do założenia takiego konta na życzenie klienta.

Jeśli nie na takie przypadki, to na co proszę?

Mike

Bank ma obowiązek przekształcić konto w P-konto. Zostało to nowo ustawowo uregulowane. Chyba dopiero w zeszłym roku.

Napisany przez 2Escorpio
Dokładnie, banki są zobowiązane przekształcić ISTNIEJĄCE konto w konto chronione P. Jest to jednak możliwe tylko wtedy, gdy konto należy do osoby w całości... na przykład nie dotyczy to kont wspólnych, kont stowarzyszeń, kont firmowych (z wyjątkiem działalności wolnych zawodów) itp.

Ponadto bank nie jest zobowiązany do otwierania nowego konta oszczędnościowego zgodnie z przepisami dotyczącymi kont chronionych... obowiązkowa jest tylko konwersja.

Warto dobrze przemyśleć konwersję... banki nie mają obowiązku przywracania kont chronionych z powrotem do normalnych kont. Ponadto opłaty za prowadzenie konta są zazwyczaj znacznie wyższe, kredyt zostanie anulowany, a karta kredytowa zablokowana... w niektórych bankach karta debetowa i bankowość internetowa również mogą zostać zablokowane.

Napisany przez tnt

Warto dobrze przemyśleć konwersję...

No cóż, czasami nie pozostaje nic innego, gdyż nie chce się narażać na więcej zajęć komorniczych.

Moja konkretna sytuacja: Bez konta P wszystko mogło zostać zajęte, co nie zostało zużyte w ciągu pierwszych 2 tygodni (prawdziwa głupota, która doprowadza do absurdu miesięczny zasadniczy limit zajęć, jak powiedziałem - ale to jest legalnie dopuszczalne). Więc co zrobić z osobami, którym mam regularne zobowiązania płatnicze (tak jak w moim przypadku dostawca energii elektrycznej oraz operator telefoniczny/dostawca usług internetowych), jeśli obciążają one konto później (chcą, ale nie mogą już)? Ha ha.

Cytat od Escorpio

... banki nie mają obowiązku ponownego przekształcenia kont P w zwykłe konta.

Na pewno jednak chętnie to robią - dla nich jest to mniej zachodu. Na tych 2 euro, które przynosi im konto P więcej, na pewno mogą zrezygnować.

Cytat od Escorpio

... debet zostaje odwołany, a karta kredytowa zablokowana... w niektórych bankach również karta debetowa oraz bankowość internetowa są zablokowane.

U mnie jeszcze lepiej: Mam specjalnie konto z saldem dodatnim - naprawdę nie mam ochoty na

Napisany przez Doso
Banki nie zarabiają na kontach chronionych P, są one uciążliwe i irytujące. Warunki są odpowiednio mało atrakcyjne, gdy trzeba zmienić konto. To prawdziwe cud, że w ogóle możesz coś jeszcze wydać.

Napisany przez tnt

Banki nie zarabiają na kontach P, są one kosztowne i irytujące. Warunki są odpowiednio nieatrakcyjne, gdy konto musi zostać przestawione. To prawie cud, że w ogóle nadal jesteś w stanie wydawać jakiekolwiek pieniądze.

Nee, potrzeba konta P to żart.

Napisany przez 2Escorpio
Nie wszystkie banki są tak rygorystyczne. W przypadku Deutsche Bank, jeśli na przykład karta kredytowa lub debetowa zostaną zablokowane, otrzymuje się kartę bankową, którą można używać we wszystkich bankomatach Cashgroup. Korzystanie z bankowości internetowej pozostaje oczywiście zachowane. Karta debetowa jest rodzajem karty kredytowej (w zależności od uprawnień). Na przykład nadal można płacić kartą debetową za pomocą polecenia zapłaty, więc saldo konta nie może być sprawdzone. Jednak można zablokować lub odblokować wiele funkcji na karcie debetowej, co teoretycznie pozwala na bezpieczne przekazanie jej osobom z kontem P, chociaż korzystanie z niej byłoby nieco bardziej ograniczone niż zwykle.

Napisany przez Arbitrage
Dobra wiadomość dla osób korzystających z konta P:

konto osobiste: Brak dodatkowych opłat dla kont P - biallo.de

Zgodnie z tym banki nie mogą pobierać wyższych opłat za konta P niż za zwykłe konta osobiste, co oznacza, że w przypadku bezpłatnych kont osobistych (np. w bankach internetowych) konto P powinno być również bezpłatne.

Napisany przez 2Escorpio

Dobra wiadomość dla osób korzystających z konta P:

konto bieżące: Brak dodatkowych opłat za konta P - biallo.de

Zgodnie z tym banki nie mogą pobierać wyższych opłat za konta P niż za zwykłe konta bieżące, czyli w przypadku bezpłatnych kont bieżących (np. w bankach internetowych) także odpowiadające konto P powinno być bezpłatne.

Tę ustawę lub wyrok można wyrzucić do kosza.

Tylko bardzo niewiele banków... właściwie tylko banki takie jak banki internetowe, które mają tylko jeden model konta, pobierają opłaty za konto P... większość innych banków nalicza to w przypadku konta z saldem dodającym, co kosztuje już sporą kwotę (około 8 euro miesięcznie)... a to nie podlega zmianie w wyniku tego wyroku, że będzie zmiana.

Napisany przez Arbitrage
Te internetowe banki mają w Niemczech około 15 milionów klientów. Wśród tych klientów znajdą się tacy, dla których ważne jest konto P. Oczywiście istnieje także wiele banków stacjonarnych, które oferują darmowe lub tanie konta osobiste, zazwyczaj jednak związane z minimalnym miesięcznym wpływem. Faktycznym przesłaniem wyroków jest to, że klient posiadający konto P nie może być obciążany dodatkową opłatą przez bank. Jeśli konto wcześniej było bezpłatne, po przekształceniu w konto P również nie powinno generować żadnych opłat. Chodzi zatem o bezpieczeństwo prawne. Czy banki stacjonarne nadal pobierają opłaty w tych przypadkach nie ma na początek nic wspólnego z wyrokami sądowymi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata