Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozwiązanie konta oszczędnościowego/rachunku bieżącego

Napisany przez drive_boi
Cześć wszystkim,

chciałbym zamknąć konto oszczędnościowe i konto bieżące w banku.
Jak teraz przebiega proces wypłaty należnych mi odsetek, które zgromadziłem przez 8 miesięcy, na przykład na koncie oszczędnościowym? Mój bank wypłaca odsetki tylko raz w roku.

Czy zostaną one uwzględnione w moim rozrachunku z powodu zamknięcia konta w ciągu 8 miesięcy?

Pozdrowienia

driver

Napisany przez eichi
Jeśli powinny zostać przelane na Twoje konto referencyjne, to będą.
Jednak nie są one naliczane przez okres ponad 8 miesięcy, ale zwykle są obliczane codziennie, a następnie sumowane co dzień.
Większość banków oferujących rachunki terminowe także gdzieś wyświetla naliczone odsetki.

Napisany przez drive_boi
A więc muszę zaoferować Państwu konto, na które będą mogli Państwo przelać wspomnianą kwotę? Dziękuję za szybką i wyczerpującą pomoc! Pozdrawiam!

Napisany przez eichi
Oczywiście zależy to od banku. Ale zakładam, że konto oszczędnościowe jest powiązane z kontem osobistym?
W takim razie konieczne będzie stopniowe zamykanie konta.
Najpierw konto oszczędnościowe, następnie reszta pieniędzy + odsetki zostanie przelana na konto osobiste, a następnie możesz przelać te pieniądze na inne konto i je zamknąć.

Ale radzę sprawdzić FAQ lub pomoc banku lub skontaktować się z nimi, bądź podać nazwę banku. Nie sądzę, że istnieje jednolite rozwiązanie, ale oczywiście istnieją ogólnie przyjęte zasady (te, które opisałem).

Napisany przez udoweiss
W moim przypadku, gdy zamykałem konto oszczędnościowe, odsetki były naliczane i zaksięgowane na bieżąco. W Twoim przypadku sugeruję najpierw zamknięcie konta oszczędnościowego, aby środki zostały przelane na powiązane konto bieżące, z którego możesz je następnie przelać na inne konto.

Napisany przez petethefarmer
W rezultacie bankowi będzie raczej obojętne, w jaki sposób złożysz wypowiedzenie umowy. Wyślij do nich miły list, w którym poprosisz o zakończenie obu kont i przelew całego salda wraz z odsetkami na podane niżej konto (twoje nowe konto osobiste?). Gotowe :-)

Napisany przez drive_boi
Dziękuję za liczne wsparcie!

Chodzi o mnie osobiście o Postbank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata