Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Obsługa wypowiedzeń ubezpieczenia majątkowego

Napisany przez TomBrady
Dobry wieczór,

mam pytanie dotyczące następującej sytuacji:

Umowa ubezpieczenia, na przykład ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, obowiązuje do 30 listopada. Dzisiaj ubezpieczający otrzymuje wypowiedzenie na niewłaściwą datę (np. ...niniejszym wypowiadam umowę z natychmiastowym skutkiem lub niniejszym wypowiadam umowę na dzień 31.08.2012).

Odpowiedź ubezpieczyciela: ...wypowiedzenie na niewłaściwą datę, jest więc nieważne. Proszę wysłać nowe wypowiedzenie.

Specjalnie starałem się zachować ogólny charakter przykładu. Czy ubezpieczyciel postępuje właściwie? Czy naprawdę trzeba ponownie wysłać wypowiedzenie na niewłaściwą datę czy też ubezpieczyciel powinien automatycznie potwierdzić wypowiedzenie na właściwą datę?

Z góry dziękuję

Napisany przez tequila
Czy ubezpieczyciel nie musi potwierdzić automatycznie wypowiedzenia w odpowiednim terminie? Może to zrobić. Nie musi. Sformułuj pismo w taki sposób, aby wypowiedzenie zostało potwierdzone na najbliższy możliwy termin.

Napisany przez TomBrady
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jeśli mogę zadać kolejne pytanie, dlaczego tak jest? Nie chcę teraz szukać dziury w całym, bo problem można przecież łatwo ominąć poprzez prostą formułę (tak jak przez Pana/Panią opisaną). Niemniej jednak uważam, że takie postępowanie nie jest zbyt skoncentrowane na potrzebach klienta. Widziałem(a)m to pismo u znajomego i muszę powiedzieć, że dotychczas nie widziałem(a)m takich odpowiedzi na rezygnację z umów telefonicznych, usług Sky itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata