Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: W co inwestować

Napisany przez Scholle
Cześć,

Cześć, wkrótce będę miał 42 000€ i nie wiem dokładnie, co z tym zrobić, tzn. mogę zrobić wiele rzeczy, ale chcę to zrobić dobrze.
Najpierw o mnie: Mam 2 dzieci, jestem obecnie bezrobotny, mam konto w sparrkasse i już mam tam umówione spotkanie. Czy mogę sobie pozwolić na Dom za te pieniądze, oto moje pytanie. Dziękuję za pomoc.

Napisany przez eichi
Można sobie na prawie każde pieniądze pozwolić na Dom, ja już znalazłem jeden tutaj:
Haus kaufen Dresden: Häuser kaufen in Dresden bei Immobilien Scout24

Pytanie brzmi: Czy chcą Państwo zamieszkać w okolicach Drezna i: Kiedy Dom się rozsypie albo kiedy będzie trzeba przeprowadzić pierwsze drogie prace remontowe.

Trochę znam się na kupnie domu, ale trochę też na kosztach utrzymania budynków i istotnym czynniku: Lokalizacji.

Teoretycznie mogą Państwo mieć szczęście i znaleźć coś w tej cenie w wiejskiej okolicy, gdzie po trochę pracy ręcznej i kilku większych kosztach później można byłoby przebywać. Ogólnie rzecz biorąc, przy tej cenie raczej zastanowiłbym się nad zakupem małego mieszkania, o ile już znaleźli Państwo miejsce, gdzie chcą Państwo mieszkać w najbliższych latach.
(Mieszkanie można również wynająć, ale wcześniej trzeba zdobyć pewną wiedzę, prawa najmu nie nauczy się w jeden dzień)

Aby poczuć się pewniej: Sprawdźcie oferty nieruchomości, mieszkań i domów do wynajęcia, kupna, ogłaszania nieruchomości na ImmobilienScout24, na stronach internetowych dostępne są oferty domów i mieszkań z Państwa regionu, które znacie naprawdę, co pozwoli wam zorientować się w cenach nieruchomości. Ponadto można znaleźć lokalne ogłoszenia u różnych sprzedawców nieruchomości/banków itp.
Mój jedyny przewodnik to: Lepiej dobre mieszkanie niż złe Dom. Ale na końcu zawsze ważne jest indywidualnie spojrzeć na każdy obiekt.

*edytuj*
Patrząc na Państwa tekst, 42,000 € wydaje się być bardzo dużymi pieniędzmi. Dlatego podejrzewam, że na co dzień mają Państwo do czynienia raczej z niewielkimi funduszami. W tym kontekście pieniądz wydaje się dużym, ale w rzeczywistości, w której akurat myślicie, pieniądz ten jeszcze nie leży. Chciałem to jeszcze zauważyć. Teraz ważne jest, aby znaleźć pracę/stałe zatrudnienie, żeby nie musieć żyć z zasiłków społecznych (bo inaczej mogą Państwo skończyć z wydaniem tych pieniędzy), polecam depozyt na rachunku oszczędnościowym i potem zastanowić się nad dalszymi krokami. (Z pieniędzmi nie zawsze trzeba od razu coś kupić)

Napisany przez Arbitrage
Czy otrzymują Państwo pomoc od państwa? W zależności od rodzaju/czasu bezrobocia pojawia się pytanie, czy kwota 42.000 € może być zatrzymana przez Państwa lub czy nie musi być wliczona w państwowe świadczenia.

Napisany przez Scholle
Zatrzymanie - co to znaczy, że mi to zabierają?
I czy istnieje możliwość, abym mógł dostać Dom z moim własnym kapitałem, który posiadam?

Napisany przez Schwertlilie
Cześć,
nie jestem pewien szczegółów, ale wydaje mi się, że państwowe wsparcie może zostać zmniejszone lub odcięte, jeśli posiadasz pieniądze lub wartości majątkowe (np. nieruchomości). Najważniejsze jest więc znalezienie pracy, jeśli to możliwe.

Napisany przez eichi

Zatrzymanie - co to znaczy, że mi to zabierają?
Czy istnieje możliwość uzyskania domu za pomocą mojego kapitału własnego, który mam?

Nikt nie zabiera ci twoich pieniędzy. Jednak urząd nie udzieli Ci wsparcia, dopóki masz tyle pieniędzy lub majątku, abysamemu mógł z nich żyć.
42 000 € daje ci 24 miesiące po 2 000 € miesięcznie na życie.

Napisany przez Scholle
Okej, to z urzędem już wiem. A teraz pytanie, jakie są MOŻLIWOŚCI, że mogę dostać Dom z moim kapitałem, który już mam?

Napisany przez eichi
Czym Pan/Pani rozumie przez szansę? Szansę na dodatkowy kredyt, który uzupełni koszty, które obecnie posiadasz gotówką, czy szansę na zakup domu o wartości równej Twoim oszczędnościom?

W pierwszym przypadku szanse są raczej niewielkie bez stałego dochodu. Natomiast zakup domu powinien być zawsze możliwy bez problemu. Jednak czy będą mogli Państwo zachować ten Dom czy też będą musieli go szybko sprzedać z dużą stratą, zależy od Państwa przyszłości zawodowej.

Napisany przez Andi25
42 000 euro mogą wystarczyć na budowę domu prefabrykowanego. Niemniej jednak zaleca się najpierw otworzenie konta oszczędnościowego w banku (Sparkasse) z ewentualnie wyższą kwotą docelową, gdzie Twoje 42 000 euro zostaną dodatkowo oprocentowane i pomnożone.

Napisany przez TommyZet
Hej,

Jako osoba bezrobotna byłoby niemal nieodpowiedzialne, gdyby bank zaoferował Ci kredyt hipoteczny na nieruchomość i ocenił twoje 42 tysiące jako wkład własny.
Wtedy mógłbyś mieć Dom, ale też nie miałbyś już 42 tysięcy; logiczne. Jeśli nie byłeśbyś w stanie już spłacić raty, podejmujesz naprawdę duże ryzyko.

Zakup domu polecam tylko wtedy, gdy masz pewne i długoterminowe zatrudnienie oraz wkład własny co najmniej 30%.

I (nie zapominaj): Posiadanie własnego domu też wiąże się z kosztami; podatki gruntowe, niezbędne prace remontowe, itp.

Jestem dyrektorem generalnym klubu inwestycyjnego, a średni roczny zwrot wynosi około 25% (od 01.01.2010 r.). Przy 42 tysiącach byłoby to około 10,5 tysiąca.
Kiedyś miałem 11 nieruchomości, teraz mam 45 lat. Wszystkie nieruchomości zostały teraz sprzedane (posiadanie 11 sztuk przyniosło mi wiele pracy z zarządzaniem, zmianami lokatorów, zaległościami w płatnościach, eksmisjami, remontami, itp.). To było stresujące. Teraz moje kapitał jest dostępny - bez stresu i pracy.

Dom jest często określany jako siedziba emerytalna. W ten sposób oszczędza się w późniejszym wieku na czynszu. Zatem należy porządnie się zastanowić, w jakim momencie i pod jakimi warunkami będzie się nabywać własne mieszkanie.

Pozdrowienia

Tommy

Napisany przez Christian70
Cześć, jeśli jesteś bezrobotny, żadne bank nie udzieli ci kredytu na Dom, a 42 000 euro nie wystarczy na jego zakup. Wydaje mi się, że istnieje nawet ryzyko, że nie otrzymasz zasiłku dla bezrobotnych, a będziesz zmuszony żyć z tej kwoty.

Napisany przez 2Escorpio
Dodatkowo, w przypadku zasiłku Hartz4 urzędy nie płacą za mieszkania/domy, które nie zostały jeszcze spłacone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata