Można sobie na prawie każde pieniądze pozwolić na
Dom, ja już znalazłem jeden tutaj:
Haus kaufen Dresden: Häuser kaufen in Dresden bei Immobilien Scout24
Pytanie brzmi: Czy chcą Państwo zamieszkać w okolicach Drezna i: Kiedy
Dom się rozsypie albo kiedy będzie trzeba przeprowadzić pierwsze drogie prace remontowe.
Trochę znam się na kupnie domu, ale trochę też na kosztach utrzymania budynków i istotnym czynniku: Lokalizacji.
Teoretycznie mogą Państwo mieć szczęście i znaleźć coś w tej cenie w wiejskiej okolicy, gdzie po trochę pracy ręcznej i kilku większych kosztach później można byłoby przebywać. Ogólnie rzecz biorąc, przy tej cenie raczej zastanowiłbym się nad zakupem małego mieszkania, o ile już znaleźli Państwo miejsce, gdzie chcą Państwo mieszkać w najbliższych latach.
(Mieszkanie można również wynająć, ale wcześniej trzeba zdobyć pewną wiedzę, prawa najmu nie nauczy się w jeden dzień)
Aby poczuć się pewniej: Sprawdźcie oferty nieruchomości, mieszkań i domów do wynajęcia, kupna, ogłaszania nieruchomości na ImmobilienScout24, na stronach internetowych dostępne są oferty domów i mieszkań z Państwa regionu, które znacie naprawdę, co pozwoli wam zorientować się w cenach nieruchomości. Ponadto można znaleźć lokalne ogłoszenia u różnych sprzedawców nieruchomości/banków itp.
Mój jedyny przewodnik to: Lepiej dobre mieszkanie niż złe
Dom. Ale na końcu zawsze ważne jest indywidualnie spojrzeć na każdy obiekt.
*edytuj*
Patrząc na Państwa tekst, 42,000 € wydaje się być bardzo dużymi pieniędzmi. Dlatego podejrzewam, że na co dzień mają Państwo do czynienia raczej z niewielkimi funduszami. W tym kontekście pieniądz wydaje się dużym, ale w rzeczywistości, w której akurat myślicie, pieniądz ten jeszcze nie leży. Chciałem to jeszcze zauważyć. Teraz ważne jest, aby znaleźć pracę/stałe zatrudnienie, żeby nie musieć żyć z zasiłków społecznych (bo inaczej mogą Państwo skończyć z wydaniem tych pieniędzy), polecam depozyt na rachunku oszczędnościowym i potem zastanowić się nad dalszymi krokami. (Z pieniędzmi nie zawsze trzeba od razu coś kupić)