Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Nowicjusz na rynku pracy bez ubezpieczeń, zabezpieczenia społecznego itp.

Napisany przez barneyD
Hej,

szukam porad na temat finansów (zabezpieczenie, ubezpieczenia, ...) dla osoby rozpoczynającej karierę. Mam nadzieję, że trafiłem na odpowiednią podkategorię, wybór był duży.

Aktualna sytuacja:
- Wiek 28 lat, mężczyzna, singiel, bez dzieci
- Zarobki 45.000-55.000 EUR brutto (częściowo zmienna/premia), miesięcznie dostępna kwota do oszczędzania to około 1000 EUR
- Pracodawca płaci miesięcznie 27,00 € jako składkę pracodawcy do programu oszczędzania kapitału pracowniczego
- posiadam własny samochód, który na razie ma być nadal zarejestrowany na rodziców ze względu na klasę bonusową w ubezpieczeniu
- mam własne ubezpieczenie zdrowotne (GKV, czysta standardowa polisa, brak jakichkolwiek dodatkowych ubezpieczeń do tej pory!), jako ubezpieczenie obowiązkowe, które na razie powinno pozostać w takiej formie, prywatne ubezpieczenie zdrowotne z uwagi na zarobki na razie nie wchodzi w grę?
- dotąd brak własnych ubezpieczeń, świadczeń emerytalnych ani innych zabezpieczeń!!
- brak zaległości związanych z nauką, takich jak spłata kredytów studenckich lub innych zobowiązań
- własne wynajmowane mieszkanie będzie dostępne w ciągu najbliższych 3-6 miesięcy (obecnie jednak nadal w „hotelu mamy”)
- dalsze plany życiowe są otwarte, możliwe zbudowanie domu za 5-10 lat (jest jednak puste miejsce budowy)

Teraz czytam, że od 21.12.2012 r. w ubezpieczeniach będą obowiązywały uniseksowo neutralne ceny, co może skutkować wzrostem cen dla mężczyzn. Zaczekanie przez kilka miesięcy i prowadzenie życia tak, jak sugerują niektóre strony dotyczące kariery, może być niewystarczające. Na pewno konieczne jest posiadanie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, plany oszczędnościowe i ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, prawda? Również w kwestii emerytur konieczne są działania, w porównaniu z typowym absolwentem szkoły średniej brakuje już kilku lat wpłat.

Co teraz? Można zaplanować spotkania doradcze z typowymi uczestnikami branży finansowej, ale czy przyniesie mi to jakieś korzyści? Wszyscy chcą mi coś sprzedać, ale czy to właściwa decyzja, tego nie dowiem się od nich. Czy istnieją strony internetowe, na których omawiane są istotne tematy w sposób przystępny? Przy użyciu Google znalazłem trochę informacji na temat „oszczędności kapitału pracowniczego”, „dopłaty do oszczędzania pracowniczego”, „oszczędzanie budowlane”, „emerytura Riester” i tak dalej - ale jestem przytłoczony przez ilość informacji i raczej bardziej ciemnieje mi w tym temacie niż się rozjaśnia.

Miałby ktoś jakieś inne wskazówki?

Pozdrawiam
Barney

Napisany przez tequila
Cześć Barney, sprawdź najpierw ryzyka, których nie możesz pokryć z własnej kieszeni. Z mojego punktu widzenia w takim przypadku konieczne są:
- prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. W zależności od zakresu, wybranej udziału własnego i sum ubezpieczenia składki mogą się znacznie różnić. Dla singla wszechstronnie wystarczające ubezpieczenie można uzyskać za 60-70 € rocznie.
- Jednym z najważniejszych punktów jest zabezpieczenie kapitału ludzkiego, czyli Twojej siły roboczej. Istnieje kilka możliwości rozwiązania tego problemu, które mogą być rozsądne zarówno same, jak i w połączeniu. Należą do nich między innymi zasiłek chorobowy, ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, ubezpieczenie przed poważnymi chorobami... To, co najlepiej pasuje do Twojej sytuacji, nie można jednoznacznie odpowiedzieć ogólnie i musi być również tematem rozmowy konsultacyjnej.
- pracodawca płaci miesięcznie 27,00 € jako składkę pracodawcy na składki na rzecz pracowników;
- Jeśli planowany jest zakup lub budowa domu, może być rozsądne zawarcie umowy oszczędnościowej.
W pozostałych przypadkach warto najpierw zaoszczędzić 2 lub 3 miesięczne wynagrodzenia netto jako stałe zabezpieczenie finansowe. Nadal najlepiej nadaje się do tego konto oszczędnościowe, nawet jeśli obecnie stopy procentowe są niskie. Do budowania majątku nadaje się plan oszczędzania w funduszach, a do zabezpieczenia przed długowiecznością - klasyczna polisa emerytalna.
Co teraz? Do standardowych podejrzanych, takich jak Deutsche Vermögensberatung, MLP, AWD, Schwäbisch Hall, banki, ubezpieczyciele rodziców i inni, można zaprosić na spotkania doradcze. Ale czy przyniesie mi to coś? Chcą mi coś sprzedać, a ja nie dowiem się, czy to jest właściwe. Czy istnieją jakieś strony informacyjne, na których omawiane są niezbędne tematy? Wyszukując w Google składki pracodawcze, premia za oszczędności pracownicze, umowa oszczędnościowa, ubezpieczenie emerytalne Riester i inne - ale jestem tu tak przytłoczony, że raczej robi się ciemno niż jasno.
Jeśli masz wątpliwości, skup się na tym temacie. Literatury na każdy temat jest wystarczająco dużo. I niczego nie pośpieszaj. Niewłaściwie podjęta decyzja zwykle kosztuje więcej niż inwestycja w własną edukację finansową.

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Barney,
ważne jest, abyś ubezpieczył się przed ryzykiem, które mogłoby Cię finansowo obciążyć lub w najgorszym przypadku zrujnować. Podstawowe ubezpieczenia obejmują przede wszystkim ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie od niesprawności zawodowej oraz prywatne ubezpieczenie emerytalne.
Z prywatnym ubezpieczeniem na starość nie można zaczynać zbyt wcześnie, ponieważ w emeryturze szczególnie dzisiaj młodzi ludzie zmagają się z luką emerytalną.
Polecamy również ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. Szczególnie wtedy, gdy dużo aktywnie spędzasz czas wolny.
Porada od nas: poproś o kilka różnych ofert. W ten sposób możesz porównać stosunek ceny do jakości poszczególnych taryf, aby znaleźć odpowiednią dla siebie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata