Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Możliwości inwestycyjne dla młodych osób

Napisany przez MH93
Cześć droga społeczności,

w poszukiwaniu nowej inwestycji natrafiłem na to forum. Moja sytuacja finansowa prezentuje się następująco. Mam 19 lat i jestem w trakcie kształcenia na przedsiębiorcę przemysłowego (od września w drugim roku nauki). Obecnie odkładam co miesiąc 150 euro na konto oszczędnościowe o niskich odsetkach i udało mi się już zgromadzić całkiem ładną sumę na gorsze czasy, pomimo stosunkowo krótkiego okresu oszczędzania. Ponadto od około roku prowadzę umowę oszczędnościową z pracodawcą, zasilaną przez środki własne oraz wkład rodziców.

Ponieważ od września mogę liczyć na dodatkowe 30 euro miesięcznie, chciałbym je również zainwestować. Podczas jednej z konsultacji usłyszałem o inwestowaniu w fundusze i uważam to za bardzo interesujące. Jestem świadomy, że nie zgromadzę tu fortuny, ale chodzi mi również o zdobycie doświadczenia w inwestowaniu. Interesuję się również rynkiem akcji, ale brakuje mi odpowiedniej wiedzy. Ważnym informacją może być również to, że po ukończeniu mojej edukacji najprawdopodobniej rozpocznę studia i nie będę miała stałego dochodu, na który mogłabym zrezygnować.

Czy możecie mi coś polecić, aby zainwestować moje pieniądze i być może zdobyć trochę doświadczenia na rynku akcji?

Dziękuję bardzo!

Z poważaniem

Napisany przez 2Bolitho

... jednak brakuje wiedzy. ...

To kluczowa wskazówka! Najpierw wiedza, potem inwestycje. Nigdy na odwrót!

Powinieneś zrezygnować z konta oszczędnościowego na rzecz konta oszczędnościowego terminowego. Dostaniesz tam więcej odsetek, a twoje pieniądze będą niemal tak samo bezpieczne. W internecie znajdziesz wiele porównań. Ja korzystam z Moneyou i jestem tam bardzo zadowolony. Bank ABN Amro stoi za tą ofertą. Na forum znajdziesz wątki dotyczące konta oszczędnościowego i Moneyou.

Następnie zapoznaj się z tematem akcji, obligacji i funduszy. Co prawda to z pewnością stanie się interesujące dopiero po zakończeniu studiów, przynajmniej wtedy, gdy będziesz potrzebował swojego kapitału wcześniej. Możesz jednak już teraz symulować swoje transakcje za pomocą wirtualnych portfeli i zobaczyć, co dzieje się na giełdzie.
Zarządzanie ryzykiem i pieniędzmi również są ważne. Istotne są również strategie akcyjne oraz analiza bilansu (lub bardziej zaawansowana analiza fundamentalna).

Masz więc trochę pracy do zrobienia. Uważaj z inwestowaniem w fundusze. Grozi Ci opłata początkowa nawet do 5%. Dla 30 euro byłoby to już około 1,50 euro miesięcznie, które nie są inwestowane. W związku z tym albo plan oszczędnościowy bez opłaty początkowej, albo zaoszczędź większą sumę na koncie terminowym i kupuj udziały funduszu, również bez opłaty początkowej.

Napisany przez eichi
Ja, twoja rozmowa doradcza była prawdopodobnie rozmową sprzedażową? Jako niedoświadczona osoba trzeba uważać, aby to odróżnić. Możesz sobie to wyobrazić tak, jakbyś poszedł do salonu samochodowego VW i tam pozostawił się doradzić. Tam wszystko brzmi dobrze.

Co do funduszy powiedziałbym: Nie są tak dobre, jak się o nich mówi. Wspomniane już opłaty prowadzą z jednej strony do straty już przy lokacie (początek z negatywnym zwrotem), który jest dość pokaźny, z drugiej strony fundusze często mają tendencję do słabego wyniku lub stagnacji. Dotyczy to zwłaszcza aktywnie zarządzanych funduszy, które niosą za sobą sporo dodatkowych kosztów.

Jedna bezpośrednia wskazówka: Absolutnie nie zaczynaj teraz oszczędzać w fundusze, tylko dlatego, że wszystko brzmi dobrze podczas rozmowy sprzedażowej. Jeśli jednak koncepcja funduszy jest dla ciebie interesująca, zerknij na na przykład FONDSXPRESS: Home lub przede wszystkim wydanie drukowane https://www.fondsxpress.de/uploads/tx...ress_32_12.pdf Aby zgłębić temat funduszy.

Napisany przez MH93
Dziękuję bardzo za bardzo pomocne odpowiedzi!
Pomysł z wirtualnymi portfelami dźwięczy bardzo interesująco i prawdopodobnie będzie to odpowiednie dla mnie, aby powoli zbliżyć się do tego tematu.
Czy macie konkretne wskazówki, jak i gdzie mogę uzyskać dostęp do tych portfeli? Czy istnieją tam różne gry online?

Wspomniane opłaty nie wydały się tak wysokie w rozmowie, ale prawdopodobnie wynika to z rozmowy sprzedażowej. W takim razie powstrzymam się na razie od inwestowania w fundusze i skoncentruję się na zdobywaniu wiedzy.

Dziękuję dotychczas!

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Powinieneś być świadomy, że Fundusze inwestycyjne nie są formą inwestycji, ale tylko narzędziem umożliwiającym inwestowanie małych kwot w odpowiednie formy inwestycji (akcje, obligacje, nieruchomości itp.).
Dlatego fundusze mogą być zawsze tak dobre, jak wybrana przez CIEBIE klasa aktywów.

Opłatę manipulacyjną możesz zaoszczędzić, jeśli wyszukasz rabaty na fundusze. Wtedy jednak będziesz musiał samodzielnie wybrać swoje fundusze, ponieważ doradcy m.in. są wynagradzani z tej opłaty manipulacyjnej. Podobnie jak czystych sprzedawców produktów, to jest problem.
Różnica w kosztach między funduszami zarządzanymi aktywnie, a pasywnymi (indeksowymi) wynosi około 1% rocznie. Jest to istotny czynnik sukcesu, zwłaszcza w kontekście zmienności funduszy akcji. Ale jak najtańsze jest również rodzajem sportu masowego, który wywołuje uwalnianie hormonów szczęścia.... .

Portfel wzorcowy znajdziesz z pewnością, korzystając z google.
Tutaj: Kalkulator funduszy na stronie fondsweb.de znajdziesz kalkulator funduszy, w którym możesz obliczyć, co by się działo, gdyby... .
Oczywiście przeszłość ma ograniczoną wartość przewidywania przyszłości.

Zasady dotyczące zarządzania planami oszczędnościowymi w funduszach znajdziesz tutaj.

Pozdrowienia i gratulacje z powodu Twojej gorliwości w oszczędzaniu!

Paule

Napisany przez fritzblitz
Najpierw, mądra decyzja chcieć oszczędzać dodatkowe pieniądze, które wpływają z powodu edukacji - to popularna metoda inwestycyjna dla zwycięzców! )
Wcześniej te dodatkowe pieniądze nie były potrzebne, a jakoś udawało się jakoś radzić. Oszczędzanie ma sens!

Ale wracając do tematu. Nie czuję się teraz zbyt komfortowo w dziedzinie funduszy. Osobiście miałem kiedyś fundusze z funduszu Vermögensbildungsfond I firmy DWS - zawsze tam były dobre stopy zwrotu. W jednym wywiadzie czytałem, że zarządza nimi dość młody człowiek i w dodatku odnosi sukcesy.

Ale jak już wspomniałem, konto oszczędnościowe powinno zostać zastąpione kontem oszczędnościowym dostosowanym do dzisiejszych czasów (informacje na temat kont oszczędnościowych). Oferują one znacznie lepsze oprocentowanie, a dzięki codziennej dostępności pieniądze są zawsze pod ręką.
Zwłaszcza jeśli chodzi o studia, może to być sensowne. Nigdy nie wiadomo, co i jak przyjdzie.

Napisany przez jule07
Alternatywnie można skorzystać z ofert lokat terminowych. Jednakże w obecnej fazie niskich stóp procentowych zaleca się wybierać krótkie okresy trwania.

Napisany przez Lari.St.
Masz naprawdę bardzo dobry stosunek! Uważam, że jest niesamowite, że myślisz tak daleko w swoim wieku, wielu w Twoim wieku mogłoby się od Ciebie wiele nauczyć =). Poinformuj się wystarczająco. W internecie możesz poczytać o różnych metodach inwestowania, a potem radziłbym umówić się na spotkania w różnych bankach i biurach maklerskich, aby podjąć decyzję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata