Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo plus - Częściowa wypłata sumy oszczędności budowlanych

Napisany przez Pfennigfuchser
Cześć drogie forum,

Oszczędzam od 1999 roku na koncie Dispo plus w ramach umowy oszczędnościowej BHW. Oprócz podstawowej stopy oprocentowania wynoszącej 2%, otrzymuję - jeśli zrezygnuję z kredytu hipotecznego - obecnie dodatkowy bonus odsetkowy w wysokości 3%. Dokładnie to bardzo dobre oprocentowanie było moim jasno określonym celem od samego początku, a nie ewentualna finansowanie zakupu nieruchomości.

Jednak teraz mam niestety sytuację, że dzięki samym odsetkom (już od pewnego czasu nie wpłacam bezpośrednio nic) niedługo osiągnę sumę oszczędnościową. I po przekroczeniu tej sumy, według informacji od BHW, nie będzie już żadnego oprocentowania dodatkowych środków.

Moja dawna doradczyni z BHW podała mi jakiś czas temu wskazówkę dla opisanej sytuacji, abym wypłacił część sumy oszczędnościowej, aby zrobić miejsce i aby przyszłe odsetki nadal obejmowały korzyści z wysokiego oprocentowania skumulowanego z oprocentowania. Po skonfrontowaniu z tym życzeniem aktualnego przedstawiciela firmy BHW, otrzymałem informację, że wypłata częściowa nie jest możliwa. Albo pełna suma oszczędnościowa albo nic (co oznacza brak oprocentowania kwoty przekraczającej sumę oszczędnościową).

Czy ktoś ma doświadczenie z moim problemem? Czy BHW faktycznie może odmówić mi wypłaty częściowej?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrowienia, Pfennigfuchser

Napisany przez gs-k
Minęło już trochę czasu od kiedy zadałeś pytanie tutaj; ale mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na odpowiedź, która może ci się przydać w przyszłości.
Po pierwsze: Gratuluję, że wtedy zdecydowałeś się na ten plan! Krótko po tym został on zdjęty z rynku. Faktem jest, że plan ten oferuje tylko 2 procent podstawowego oprocentowania w fazie oszczędzania, co obecnie może być już dużo w porównaniu z lokatami terminowymi. Masz tu coś podobnego. Czy nie wiedziałeś? To prawda. Uwierz mi; uzyskałem na ten temat szkolenie i specjalizację w siedzibie dostawcy usług, a konkretnie dotyczącą tego planu.
Plan działa zgodnie ze swoimi warunkami (patrz Załącznik do twojej polisy >> żółta broszura z zarysem tzw. stopniowego oprocentowania na stronie 1) podobnie jak konto oszczędnościowe. Możesz w dowolnym momencie dysponować swoimi środkami; do kwoty 1500 EUR bez opłat (analizowane co 6 miesięcy) bez kosztów/opłat.
Umowa jest gotowa do przydzielenia gdy osiągniesz stan środków w wysokości 50 procent kwoty planowanej do oszczędzania oraz spełnisz odpowiednią wartość oceny (BWZ). Powinno to być spełnione w przypadku umowy z 1999 roku, jeśli istnieje również inne warunki. Jeśli nie skorzystasz z oferty przydzielenia lub ją wyraźnie odrzucisz, umowa staje się tzw. umową oszczędnościową z premią stopową. Pod względem oprocentowania jest to podwójnie korzystne. Stopnie oprocentowania nie kończą się na 3 procentach, ale wzrastają nawet do 5 procent przy odpowiednich środkach. Jeśli więc osiągniesz stan zbliżony do BSS (kwoty planowanej do oszczędzania), otrzymasz 5 procent. A teraz szykuj się: nie tylko na kwotę od osiągnięcia wymaganej kwoty, ale również wstecznie od pierwszego dnia. Oznacza to, że kwoty oszczędnościowe z okresu przed tą datą, które początkowo oprocentowane były tylko 2 procentami podstawowymi, będą podlegać dodatkowemu oprocentowaniu w wysokości różnicy w stopach procentowych (także od 3 procent i 4 procent - patrz stopniowe oprocentowanie na stronie 1 warunków umowy oszczędnościowej z przypisaną do tego broszurą).
Teraz pewnie zaczynasz rozumieć dlaczego BHW musiał wycofać ten plan z rynku i stale starać się spłacić istniejące umowy.
Podsumowując: nie daj się zmylić, podjąłeś decyzję wtedy! Masz praktycznie konto oprocentowane z absolutnie TOP-owym oprocentowaniem w wysokości 5 procent, nawet jeśli nie uwzględnisz premii mieszkaniowej (WoPrä), dodatkowej premii od państwa dla oszczędzających pracowników, itp.
Jeśli twój dostawca usług nie przelał jeszcze 5 procent na twoje konto, to jest powód do poprawy, moim zdaniem! (Ka¤dy może coś przeoczyć! Celowe zaniedbanie można uznać za oszustwo...)
Wypowiedź doradczyni jest trafna, że saldo nie może przekraczać kwoty planowanej do oszczędzania w tym planie (tzw. nadmiar pieniężny). Warto było nie pozwolić na to, żeby na dzień Wüstenrot (31.12.) saldo przekraczało kwotę planowaną, aby uniknąć nadmiaru w portfelu, a z biegiem czasu 5-procentowe oprocentowanie prawie zbliżonej do kwoty planowanej zostanie szybko odtworzone.
Podsumowując:
Kto szuka zabawy na tym rynku finansowym, powinien znać zasady! :wink:

Napisany przez Lainel61
Cześć gs-k, cześć zespole Finanzforum,
wczoraj natknąłem się na to forum i uważam, że to interesujące, co tu można przeczytać.
Jak na pewno można się domyślić, mam także pytanie dotyczące umowy BHW Dispo Plus.
Oto fakty:
Kwota oszczędności budowlanych 10225,84€
Tarif Dispo Plus
Data rozpoczęcia umowy 05.11.1998
Czas trwania umowy 18,25 lat
Koniec okresu blokady 05.11.2005
Stan na dzień 31.12.2012 3053,66
Moja żona chce zrezygnować z tej umowy BHW, ponieważ chce spłacić resztę kredytów samochodowych. Po przeszukaniu Google trafiłem na tę stronę i teraz już nie jestem taki pewny.
Teraz moje pytanie (jako zupełny laik)
Jak zrezygnować z takiej umowy i na co muszę zwracać uwagę?
Ponieważ moja żona powiedziała mi, że chce zawrzeć nową umowę, zastanawiałem się, czy nie wypłacić części kwoty i kontynuować umowę.
Czy to jest możliwe i na co muszę wtedy zwrócić uwagę?
Czy mogę również przekazać moje VL na to konto, czy to nie jest możliwe?
Czekam na Państwa odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Lainel61

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Lainel61,

nie rezygnuj z umowy, ale wyznacz ją, albo z bonusem odsetkowym i odstąpieniem od pożyczki, albo po prostu z odstąpieniem od pożyczki. Przydział można również osiągnąć poprzez podział lub obniżenie sumy oszczędności budowlanych, jeśli przypisanie - z jakiegokolwiek powodu, ale zazwyczaj z powodu braku minimalnej kwoty oszczędności, która jest wymagana zgodnie z warunkami taryfy i może być wprowadzona przez podział - jeszcze nie zostało dokonane.

Przy rezygnacji konieczne jest zachowanie okresu wypowiedzenia, a także utrata wszelkich państwowych dopłat, co jest zbędne.

W przypadku prawa do premii odsetkowej, zmiana umowy, takie jak podział lub obniżenie, może prowadzić do utraty prawa do ewentualnej premii - w zależności od kasy oszczędności budowlanych.

Wątpliwe jest, czy ma sens podzielić umowę i kontynuować oszczędzanie reszty, ponieważ umowa na pozostałą część najprawdopodobniej będzie miała gorsze warunki w porównaniu do obecnych taryf na rynku, tak więc ponowne zawarcie umowy, na przykład gdy nie jest potrzebna pożyczka, może być uzasadnione, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że na rynku istnieją taryfy, które oferują 4% odsetek od salda, co nie będzie miało miejsca w przypadku podzielonej umowy, ponieważ najprawdopodobniej podział spowoduje utratę premii, jeśli była ona kiedyś gwarantowana w pierwotnej umowie.

Napisany przez gs-k
Kto zamknie konto (żaden inny to nie jest, jak nie konto oszczędnościowo-budowlane, chociaż w szczególnych warunkach), jeśli odetnie sobie z tego korzyści? Oczywiście, warto wiedzieć, jakie korzyści wówczas przepadną.
Zamknięcie konta oszczędnościowo-budowlanego, które formalnie jeszcze nie zostało przyznane ze względu na środki na koncie i wskaźnik wyceny (z czasu trwania), oznacza stratę opłaty końcowej - w przypadku taryfy DISPO PLUS wynosiła ona chociaż 1,6 promila! Ta opłata jest bowiem zwracana (wypłacana) w ramach tej taryfy przy przydzieleniu i rozliczeniu umowy w przypadku niekorzystania z korzystnego kredytu.

Zarządzanie umową jest bezpłatne zgodnie z taryfą. Opłata jest pobierana tylko w przypadku, gdy oszczędzający (posiadacz konta) natychmiast wypłaca kwotę przekraczającą 1 500 EUR ze swojego salda. Co 6 miesięcy wypłata takiej kwoty jest również bezpłatna lub z tym terminem może być bezpłatnie wypłacana większa kwota w ramach salda - całkowicie bez opłat.
To już znacząca różnica w porównaniu z kontem bankowym; ale jeszcze większa korzyść przez CAŁY OKRES TRWANIA KONTA DISPO PLUS: oprocentowanie salda (praktycznie do dnia!) wynoszące 5 (słownie PIĘĆ) procent (przed opodatkowaniem). To już dzisiaj HIT, zdaniem moim.
Ta ocena wynika z faktu, że podstawowe oprocentowanie wynosi prawdopodobnie 2 (DWA) procent, ale istnieje tzw. stopa stopniowana. Oprocentowanie saldo wzrasta do 5 procent w zależności od wysokości salda i czasu trwania umowy. Co więcej, saldo, które wcześniej zostało oprocentowane 2, 3, 4 procentami (po przejściu przez fazę stopniową), zostanie zwrotnie oprocentowane do 5 procent.

Kto wie - albo słyszał o tym kiedyś w rozmowie sprzedażowej przed laty?

W skrócie:
Ten kontrakt jest ostatni, który warto wypowiedzieć! Z salda można bezpłatnie wypłacać każdą kwotę po 6 miesiącach, przekazywać na konto bieżące, a następnie umowę można ponownie uzupełnić, kontynuować oszczędzanie ... i to można kontynuować czas nieokreślony, zgodnie z warunkami taryfy. Choć to nie cieszy dzisiejszych dostawców, czyli kasy oszczędnościowo-budowlanej. Dlatego też starają się - za wszelką cenę (niestety także nieuczciwe, mianowicie błędne doradztwo) - zamykać te umowy, rozliczać te konta z posiadaczami. Przez długi okres pracowałem jako pośrednik i spotkałem wystarczającą liczbę klientów, którzy zostali skonfrontowani dokładnie z tym problemem - stracili swoje umowy tutaj. Mają teraz inne, z warunkami znacznie gorszymi.

Saldo z wypłaty kapitału z ubezpieczenia na życie może oczywiście zostać włączone do tej taryfy, byłoby to idealne. Ubezpieczenia na życie miały kiedyś stopę procentową (oprocentowanie podstawowe) znacznie powyżej CZTERECH procent. Byłoby zatem odpowiednie przenieść kwotę wypłaty lub jej część (do wysokości sumy oszczędności budowlanych = limitu konta), ponieważ inaczej umowa oszczędności budowlanych mógłby być przespoczony”, na korzystne 5-procentowe konto oprocentowania.

Jeśli są jakieś pytania ... zawsze chętnie! :wink:

Napisany przez Stuebbel
Cześć,
fajnie, że tutaj można spotkać kompetentnych specjalistów od kredytów budowlanych!

Ja także w 1997 roku, na początku mojej kariery zawodowej, pod naciskiem mojego ojca, podpisałem umowę kredytu budowlanego BHW DispoPlus. Na początku wydawało mi się to nudne, ale teraz cieszę się z każdego corocznego komunikatu. Tylko denerwowały mnie długotrwałe połączenia pracowników BHW, gdy znowu chcieli pilnie przekształcić mój stary kontrakt.

Obecnie (na dzień 31.12.2012) oszczędziłem już 92% całej sumy kredytu budowlanego, wliczając roczną stopę podstawową w wysokości 2%. Bonusowa stopa procentowa wynosząca 3% moim zdaniem będzie naliczana dopiero przy wypłacie kredytu budowlanego i będzie przyznana wstecz.

Ponieważ obecnie nie potrzebuję pieniędzy, mam dwie opcje:
a) Nadal płacić co miesiąc swoją składkę, wtedy za około rok osiągnę 100% i BHW mnie zwolni, wypłacając mi wszystko wstecznie z oprocentowaniem 5%.
b) Natychmiast przestać wpłacać swoje miesięczne składki, wtedy osiągnę 100% dopiero za około 4 lata, ze względu na stopę podstawową w wysokości 2%, i wtedy BHW może mnie zwolnić dopiero wtedy i musi dłużej naliczać 5% odsetek.

Czy tak właśnie jest dobrze pomyślane?
Co dokładnie muszę zrobić, aby zakończyć moje miesięczne płatności w opcji b), bez ryzyka, że BHW natychmiast wypowie mi umowę?
Czy istnieją inne sposoby, aby przedłużyć maksymalny czas trwania umowy po opisanych 4 latach? W końcu chcę cieszyć się tym lukratywnym kredytem budowlanym jak najdłużej.

Administracja umowy jest bezpłatna w danym pakiecie. Opłata jest pobierana tylko w przypadku, gdy kredytobiorca (posiadacz konta) natychmiast pobiera kwotę powyżej 1 500 EUR ze swojego salda. Co 6 miesięcy wypłata takiej kwoty również jest bezpłatna, albo z takim wyprzedzeniem można zgłosić wypłatę większej kwoty w ramach salda - całkowicie bez opłat!

Oznacza to, że w mojej sytuacji mogę wypłacić niewielką część sumy kredytu budowlanego i nadal dokonywać miesięcznych wpłat bez ryzyka utraty bonusowej odsetek za przeszłość i przyszłość?

Dzięki z góry za odpowiedzi!
Pozdrowienia
Stuebbel

Napisany przez NaTwoim13
Tak więc kapitał miesięczny pozostaje wolny do nowej inwestycji o oprocentowaniu 4%! Dodatkowo, dzięki nowemu BSV, skracają czas oczekiwania, ponieważ jeśli po 3-4 latach stary przypada do przydziału, to nowy będzie miał tylko 4-3 lata do końca. Warunkiem uzyskania wyższego oprocentowania przez 7 lat była jedną z konieczności, która była spełniana w wielu starych umowach, ale teraz jest spełniana z łatwością! Dzięki temu osiąga się, że wysoko oprocentowane inwestycje będą wypłacane co 3-4 lata. Ponadto model z 2 kontami sprawia, że w razie potrzeby finansowej nie trzeba wszystkiego zniszczyć, a przynajmniej nie powstanie znowu 7-letni okres oczekiwania przy nowym zawarciu umowy, zakładając oczywiście, że mówimy wyłącznie o formie inwestycji jaką jest oszczędzanie w budowie domu!

Napisany przez gs-k
Ja próbowałem to już wyjaśnić, ale być może nie wyraziłem się jednoznacznie. Przepraszam!

Umowa oszczędnościowa na budowę BHW DISPO_PLUS działa w skrócie tak:

Oszczędzanie wystarczające dla przyznania pożyczki (jeśli pożądane) przy 50% ustalonej kwoty umowy budowlanej; dodatkowo, decyzja o przyznaniu jest dokonywana na podstawie oceny punktowej; jest to wskaźnik tworzony lub aktualizowany z uwzględnieniem wszystkich wpłat do kasy oszczędnościowej (hasło Dzień Wüstenrot) prowizję za zawarcie umowy (w przypadku większych kwot umowy budowlanej znacznie) otrzymuje z powrotem posiadacz konta oszczędnościowego budowlanego, jeśli umowa nie zostanie wcześnie anulowana > to warunki należy spełnić od PRZYZNAWCZOści Wypłaty z bilansu oszczędnościowego budowlanego są zawsze możliwe do 1 500 EUR i rozpatruje się je w okresie 6 miesięcy bez dodatkowych opłat (to oznacza po prostu przesłanie zlecenia wypłaty/przelewu do kasy oszczędnościowej budowlanej, a pieniądze są już dostępne na koncie bieżącym); jeśli potrzebna jest większa kwota z bilansu i wypłata ta jest zaplanowana na późniejszy termin i zlecona nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy, również ten przelew jest bezpłatny jeśli oszczędzanie z bilansu oraz odsetki zbliżą się do ustalonej kwoty umowy budowlanej, można (jak w każdym innym przypadku wcześniej) dokonywać częściowych wypłat; wtedy odsetki znowu zgrywają się z kwotą umowy budowlanej
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania :wink:

Napisany przez Anhaltino
Częściowa spłata mogłaby być dla mnie interesująca. Jednak w formularzu znalazłem następującą informację:

Wnioskowana wypłata prowadzi do obniżenia ogólnego oprocentowania zgodnie z § 3 ust. 2 ABB w przypadku stawek D Plus i D maXX: Różnica między wyższym oprocentowaniem ogólnym a oprocentowaniem podstawowym (zgodnie z § 3 ust. 1 ABB), obliczona do daty wypłaty, zostanie zmniejszona proporcjonalnie do kwoty wypłaty w stosunku do osiągniętego salda. Zwiększone oprocentowanie dotyczy więc tylko salda pozostałego na kontynuowanym kontrakcie. Czy w rezultacie nie tracę części odsetek premiowych? Nie do końca rozumiem metodę obliczeniową przy częściowej wypłacie.

Napisany przez gs-k
... jak dobrze, że pytasz o to; mogę doskonale uzupełnić, jak producent produktu desperacko próbuje zgodnie z wszelkimi zasadami sztuki (co dzisiaj oznacza: zobaczymy, czy to zadziała... czy klient coś zauważy) rozliczyć te konta.

To jest oczywiście sprzeczne z obowiązującym prawem i przepisami - hasło zakaz wsteczny. Oznacza to: Umowa (dotycząca konta oszczędnościowego tutaj) została zawarta na konkretne warunki; te warunki pozostają w pełni ważne do zakończenia tej umowy lub wzajemnie uzgodnionych i potwierdzonych na piśmie zmian.

I dokładnie to jest teraz (ubocznie i miejmy nadzieję, że klient tego nie zauważy) próbowane, poprzez zręcznie i dyskretnie wprowadzone oświadczenia na formularzach firmy, które klient jest zobowiązany podpisać w trakcie korzystania z konta (np. dyspozycje wypłaty z salda), złagodzić warunki umowy i stopniowo je uchylać.

Jeśli ktoś to zauważył od razu: z zmianą formularza w 2009 roku można było zobaczyć klauzulę ograniczającą oprocentowanie, a z nowym drukiem z 2011 roku klientowi podstawiono ograniczenie salda konta.

To jest dość mocna kawa! Ale gdzie nie ma skarżącego, tam nie ma sędziego - to znaczy: jeśli coś nie jest zgodne z prawem, to jest po protu próbowane w bardziej subtelny sposób.

Tu jest tylko jedna rekomendacja od eksperta:
Zaoszczędź (zaprotestuj) i, jeśli ktoś ma na to ochotę: zakwestionuj w przeszłości już wydane błędne oświadczenia

Napisany przez Anhaltino
Ponieważ większość osób dotkniętych problemem nie ma takiej wiedzy specjalistycznej, jest trudno, jeśli nie niemożliwe, egzekwować swoje prawa. Mój doradca doradził mi złożenie wniosku o przydział oraz nie wykorzystywanie całego salda konta. Przeczytałem w innych forach przypadki, gdzie BHW po prostu próbowało zmieniać klauzule umowne na swoją korzyść. Jeśli się uda, klient wychodzi na głupka. Niewielu zdecyduje się na długi i kosztowny proces sądowy.

Napisany przez Ruhekissen
Cześć gs-k, najpierw serdeczne podziękowania za kompetentne wyjaśnienia. Wysłałem Ci prywatną wiadomość, ponieważ jest to mój pierwszy udział w forum. Pozdrawiam, Ruhekissen

Napisany przez gs-k
Cześć Ruhekissen, odpowiedziałem Ci już wcześniej w inny sposób i mam nadzieję, że udało Ci się właśnie przeczytać mój wprowadzony tekst... jeśli nie, daj znać. Jestem tutaj nowy. Pozdrawiam

Napisany przez Ruhekissen
Dziękuję najpierw za pomoc w usprawnieniu procesu ratyfikacji umowy. Chciałbym teraz dodatkowo, oprócz standardowych wypłat kwoty 1500 €, przekazać dodatkowe 1500 € bez formularza BHW, tak jakby na wszelki wypadek. Czy jest to możliwe? Chciałbym to zrobić jako pierwszy krok, a następnie kilka dni później złożyć sprzeciw wobec obecnej praktyki BHW polegającej na redukcji sumy oszczędności w planie budowlanym. Pozdrawiam, ruhekissen

Napisany przez gs-k
Zgodnie z warunkami umowy obowiązującymi od daty zawarcia umowy, możesz w okresie 6 miesięcy korzystać z kwot do 1 500 EUR z twojego salda, całkowicie bezpłatnie. Kwoty przekraczające ten limit (z dostępnego salda) będą obciążone opłatą w wysokości 0,5%. Kwota oszczędnościowa (ramy konta) po podziale (dla zapewnienia wypłaty) musi być zgodnie z warunkami umowy ponownie dostosowana do BSS przed podziałem.

Napisany przez Stuebbel
@gs-k
Dziękuję za Twoją niezwykle kompetentną pomoc!
Ja również wypłacę 1500,- i będę kontynuować oszczędzanie do momentu, aż umowa będzie znowu prawie pełna, aby następnie wypłacić kolejne 1500,-.
W ten sposób będę trzymać umowę aż do emerytury. Super!

Napisany przez gs-k
Cześć, chciałbym dodać krótko - z aktualnego doświadczenia z klientem: firma BHW wyraźnie ma wewnętrzną politykę pracy, zgodnie z którą umowy dotyczące kont oszczędnościowych budowlanych powinny być stopniowo rozładowywane (wygaszane), jeśli udzielona ofensywa z zaleceniem do rozliczenia z klientami nie przebiegnie satysfakcjonująco. Przy każdym wypłacie (zgodnie z warunkami taryfy, co oznacza, że bez - negatywnego - wpływu na punkty konta, powinno być możliwe) suma oszczędności budowlanych (ramka kont) powinna być obniżana o tę kwotę, aż do momentu, gdy kwota oszczędności spadnie poniżej 1.500 EUR, wtedy umowa powinna być po prostu rozwiązana (rozliczona). Tutaj nie jesteśmy w świecie ŻYCZEŃ UŚPIJ EWĘ, ale w prawie umów; istnieje tu niezmienna zasada prawna zakazu działania wstecznego, co oznacza, że w wyniku zakończenia umowy strona umowy może wprowadzić zmiany wyłącznie poprzez ponowne, wyraźne porozumienie. Tu jednak bezczynnie podkładano coś, a nie - jak w przypadku zmiany istotnych elementów umowy - wyraźnie zaznaczano to, czyli bezwarunkowo poprzez stosowne pismo dotyczące planowanej zmiany istotnych elementów umowy, co zapewne spowodowałoby prawdziwą falę pozwów. Nieznaczne wprowadzanie zmian poprzez zmianę formułowanych klauzul w dokumentach operacyjnych dotyczących kont, co i tak musi być używane, nie może tu uzyskać skuteczności prawnej, przynajmniej jeśli klient zauważy te zmiany i wyraźnie im się sprzeciwi (WNIOSKUJE O TO), ewentualnie również w drodze zaskarżenia ewentualnie wcześniej złożonych oświadczeń z błędnym przygotowaniem treści, z takimi niedozwolonymi sfałszowanymi formularzami. Jeśli Koncern przesadza w tej kwestii, dostanie tu jednak swoją burzę w mediach, co przyniesie mu szkodę znacznie większą niż gdyby po prostu pozwolił tym umowom dojść naturalnego końca. :wink:

Napisany przez Stuebbel
@gs-k

Ponieważ jestem teraz blisko podjęcia decyzji - zamiast po prostu zatrzymać moje wpłaty, jak pierwotnie planowałem - o wnioskowanie o częściową wypłatę mojego salda, właśnie walczę z warunkami oszczędzania w budownictwie mieszkaniowym BHW (w wersji z 10.96).
Prawdopodobnie jestem ślepy albo nie rozumiem formułowań umowy, ale nigdzie tam nie mogę znaleźć punktu umowy, który opisuje, jak mogę skorzystać z salda w kwocie do 1.500 EUR co najmniej co 6 miesięcy.
Czy możesz mi powiedzieć, w którym punkcie ABB opisana jest częściowa wypłata salda?

Napisany przez gs-k
Masz rację, wypłaty z salda konta oszczędnościowego są oczywiście objęte klauzulą, która musi przeszkadzać w prostym wypłacaniu środków na rachunek oszczędnościowy, który jest dodatkowo wolny od opłat. Tak postanawia ustawa o kasach oszczędnościowo-budowlanych, która zakazuje kancelarii oszczędnościowo-budowlanej prowadzenia czystych operacji bankowych. W przypadku taryfy Dispo_Plus klauzula dotycząca wypłat z salda oszczędności budowlanych znajduje się w:
§ 14 Rozwiązanie umowy oszczędnościowo-budowlanej przez oszczędzającego,
Zwrot salda oszczędności budowlanych
(1) Oszczędzający może wypowiedzieć umowę oszczędnościowo-budowlaną w dowolnym momencie. Może żądać zwrotu swojego salda oszczędności budowlanych najwcześniej sześć miesięcy po otrzymaniu swojej wypowiedzi, a dla umów oszczędnościowo-budowlanych z saldem nieprzekraczającym 3.000,- DM w przypadku istnienia ważnego powodu natychmiast.:wink:

Napisany przez wolli1956
Cześć, jestem tutaj nowy i mam pytanie na temat limitu debetowego. Podpisałem umowę w 1999 roku, ponieważ prowadziliśmy projekt budowy. W tym celu umowę oszczędnościową na budowę wykorzystano jako wkład własny na zewnętrzną pożyczkę z banku spółdzielczego - nie z BHW. Celem miała być przyznana częściowa suma oszczędności po 10 latach, aby spłacić część kredytu hipotecznego. Oczywiście nie udało się to, ponieważ BHW się nie odezwało, a ja nie chciałem finansować swoich pieniędzy. Przeszedłem więc na kredyt hipoteczny i po prostu pozostawiłem tę umowę oszczędnościową do dzisiaj. Zastaw, który był związany z tą umową, został przeniesiony na nowego kredytodawcę. Umowa była dotychczas tylko oszczędzana i w żaden sposób nie była obciążana. Odsetki od mojego salda nie zmieniły się do dziś (2%). Czy ten bonus odsetkowy jest przyznawany automatycznie, czy dopiero na koniec okresu? A może go w ogóle nie dostanę, ponieważ umowa służyła jako wkład własny? Ktoś ma doświadczenie w tej sprawie, zanim zrobię coś źle?

Napisany przez gs-k
Czasami rzeczy idą tak, jak powinny, same z siebie. Przynajmniej w twoim przypadku. DISPO PLUS to plan oszczędnościowy, który obejmuje tzw. stopę stopienia, która sięga nawet 5 procent. Osiągniesz ten szczyt (patrz ŻÓŁTY KARTUSZ TARYFY w twoich dokumentach dotyczących zawarcia umowy, od razu na pierwszej stronie, chętnie mogę go ponownie wysłać na podany adres e-mail) przy określonym saldzie (kiedyś było to 7 000 marek niemieckich, obecnie powinny to być około 3 500 EUR) oraz po osiągnięciu alokacji umowy (wg współczynnika wyceny). Oznacza to, że do tej pory mogłeś zrobić WSZYSTKO PRAWIDŁOWO, jeśli po prostu pozostawiłeś konto i od czasu do czasu je zasilałeś. W takim przypadku wszelkie salda na koncie (także te zanim osiągniesz minimalną kwotę na koncie) zostaną dodatkowo oprocentowane PIĘCIOMA PROCENTAMI ZAOKRĄGLONYMI, w chwili gdy odmówisz przyjęcia alokacji z KREDYTEM, nie skorzystasz z tego jako zobowiązania z umowy. Wtedy staje się to tzw. planem oszczędnościowym Rentowność, dokładnie tak jak zostało to zareklamowane na rynku (sam go sprzedałem i zostałem doskonale przeszkolony w tej taryfie w firmie). Dzisiaj firma BHW stara się oczywiście pozbyć takich reliktów z jeszcze lepszego obszaru oprocentowania. Chce się pozbyć tych taryf z rynku. Jednakże, według samej umowy nie ma najmniejszej przesłanki dla (szczęśliwego) oszczędzającego. Ten może bowiem oszczędzać konto aż do pełnej kwoty budżetu oszczędnościowego i otrzymać PIĘĆ PROCENT ZYSKU odsetek od swoich sald. NIE MA NIC LEPSZEGO! Przynajmniej obecnie na rynku.

Napisany przez wolli1956
Dziękuję za Twoją odpowiedź gs-k.
Już wielokrotnie próbowałem to zrobić i miałem nawet spotkanie z BHW w zeszłym tygodniu. Niestety doradcy zwykle udają, że nic nie wiedzą na temat tego paragrafu.
Do tej pory nie otrzymałem jeszcze warunków oszczędzania na Dispo plus, tylko fragment dotyczący udzielenia kredytu, i chciałbym skorzystać z Twojej oferty, aby poznać dokładną treść. Myślę, że mogą pojawić się pewne trudności, ponieważ umowa była kiedyś dokumentem do kredytu hipotecznego, który jednak został przeze mnie rozwiązany w inny sposób.
Tak, warunki oszczędzania dla tej umowy są naprawdę istotne.
Przekazuję Ci mój adres e-mail i byłoby miło, gdybyś mógł przesłać mi je jako załącznik. Zobaczę, jak dalej postąpić.

Napisany przez Stuebbel
Cześć, chciałem podzielić się tutaj moim aktualnym status z BHW: Mój kontrakt z 1997 roku jest obecnie zaoszczędzony w 93%. W dniu 23.2.2013 w starej formie BHW złożyłem wniosek o podział, wypowiedzenie części kontraktu na kwotę 1500,- i kontynuację pozostałego kontraktu z pierwotną sumą oszczędności przed podziałem. W dniu 27.2. BHW poinformowało mnie, że warunki wypłaty uległy zmianie i zamiast starych formularzy BHW muszę użyć nowych. W dniu 1.3. złożyłem zażalenie na tę decyzję, sprzeciwiłem się jednostronnym/późnym zmianom warunków umowy i postawiłem BHW w stan zwłoki. Od tego czasu roszczenie o odsetki za zwłokę zgodnie z BGB §288. W dniu 7.3. BHW poinformowało mnie, że zajmie się moim zażaleniem. W dniu 24.3. rozpocząłem procedurę ombudsmana, ponieważ nie usłyszałem już nic od BHW. Zobaczymy, co dalej...

Napisany przez Jahoh
Cześć wszystkim!

To mój pierwszy post na forum!
Zarejestrowałem się tutaj z dużym zainteresowaniem po przeczytaniu postów użytkownika gs-k. Bardzo pouczające - DZIĘKUJĘ BARDZO!

Ostatnio odkryłem, że mam stary umówiony kontrakt Dispo-Plus (z 1998 roku). Niestety leży on od lat i ma tylko 700€ oszczędności (BS= 14000€).
Dla mnie ten kontrakt jest atrakcyjną inwestycją, dlatego chcę jak najszybciej doładować umówiony kontrakt do porządnej sumy, aby otrzymać jak najwyższe odsetki.

Właśnie wróciłem z konsultacji w firmie BHW-Postbank Baufinanzierung. Krótko mówiąc, uprzejmie odmówili mi.

Według ich informacji:
a) nie ma możliwości jednorazowych wpłat (nawet do wysokości 1000€ z powodu premii mieszkaniowej);
b) maksymalna miesięczna rata wynosi 43€ (to jest kwota podpisania kontraktu);
c) maksymalne doładowanie do 50% kwoty umówionej (czyli ok. 7000€). Następnie proponowane jest mi pożyczka, którą albo przyjmę (czego nie zrobię) albo otrzymam oszczędzoną sumę z odsetkami w wysokości 5%. Koniec! Dalsze oszczędzanie nie jest możliwe.

Mam kilka pytań:
1) Z tego, co przeczytałem tutaj, po osiągnięciu 50% kwoty umówionej nie jest dopuszczalne rozwiązanie umowy! Czy nie powinno być możliwe doładowanie aż do 100% kwoty umówionej?
2) Czy naprawdę nie można dokonywać jednorazowych wpłat?
3) W innym wątku mowa była o tym, że dokonując płatności do 1000€ obecnie (stan na 2010) można uniknąć kontroli.
4) Czy wbrew temu, co mówi BHW, nie powinienem móc zwiększyć swojej miesięcznej stopy oszczędzania?
5) Podczas rozmowy powiedziano mi, że każdy przelany cent powyżej kwoty jest natychmiastowo zwracany. Czy tak jest, czy można spróbować?

Czekam na Wasze odpowiedzi i dalsze dyskusje tutaj. Ten temat na pewno wzbudzi zainteresowanie.

Napisany przez Trecker
Cześć,
dla mnie również jest to pierwszy post na forum i niestety mam tylko pytania dotyczące BHW Dispo Plus, a nie odpowiedzi na poprzednie wpisy.

Dane mojej umowy:
Kwota oszczędności budowlanych 10.225,84
Rozpoczęcie umowy w 6-1999
Stan z 3-2013 Osiągnięcie kwoty oszczędności budowlanych na poziomie 91,4%
Osiągnięcie pełnej kwoty oszczędności budowlanych w 5-2014

Chciałbym kontynuować umowę oszczędnościową jeszcze przez kilka lat. Po przeczytaniu różnych wpisów na forum i warunków umowy oszczędnościowej, widzę dwie możliwości. Jednakże nie jestem pewny, ani co do wykonalności, ani co do (odsetkowych) konsekwencji.

Alternatywa 1 (już omawiana na forum):
Wniosek o podział kwoty oszczędności budowlanych na 1.500,00 € i 8.725,00 €
Likwidacja częściowej kwoty 1.500,00 €
Wniosek o zwiększenie pozostałej kwoty częściowej oszczędności budowlanych z 8.725,00 € do ponownie 10.225,00 €
Jeśli to naprawdę tak proste, co stanie się z bonusem w wysokości 3% od 1.500,00 € = 2.933,00 marek niemieckich. Kwotowo jest się poniżej 3.000,00 marek niemieckich i tym samym poza regulacją bonusową. Jeśli wziąć 1.500,00 € z pierwszych wpłat i na tę kwotę nie przysługiwałby bonus, straciłbym 3% od 1.500,00 € przez około 12 lat = 540,00 €. Jeszcze nie obliczyłem, czy ta strata zostałaby zrekompensowana przez o około 2 lata dłuższy okres trwania umowy, ale raczej w to nie wierzę.

Alternatywa 2a (już opisana przez Stuebbela w swoim poście z 7.2.2013):
W kwietniu 2013 roku wnioskuję o zawieszenie miesięcznych wpłat oszczędnościowych ze względu na już nastąpiony okres oczekiwania na przyznanie (i/lub zbliżające się osiągnięcie kwoty oszczędności budowlanych). Do osiągnięcia kwoty oszczędności budowlanych dodane byłyby tylko coroczne odsetki, a w zależności od tego, czy jest zlecenie zwolnienia od podatku, do osiągnięcia kwoty oszczędności budowlanych pozostaje mi jeszcze 6 do 7 lat. Czy ktoś już próbował tego sposobu i jaka była ewentualna reakcja BHW? Czy BHW mógłby sprzeciwić się zawieszeniu? W warunkach umowy znalazłem tylko informację o prawie BHW do rozwiązania umowy, jeśli oszczędzający jednostronnie nie dokonuje płatności składki przez 6 miesięcy.

Alternatywa 2b:
Jak alternatywa 2a, z tą różnicą, że wnioskuję o obniżenie miesięcznej składki oszczędnościowej z 51,13 € (100,00 marek niemieckich) do 30,68 € (= 60,00 marek niemieckich = 3% składki standardowej) i dzięki temu wygrałbym przynajmniej około 2 lat.

Cieszę się z każdej odpowiedzi
Pozdrawiam

Napisany przez Stuebbel
Jakiś czas temu próbowałem wypłacić 1500€ z BHW, wnioskując o podzielenie mojej umowy oszczędnościowej na budowę, zerwanie częściowej umowy i złożenie wniosku o przywrócenie sumy oszczędnościowej.

Oto odpowiedź (oczekiwana) BHW na moją próbę podziału kredytu Dispo+:
...Chcesz wypłacić środki z umowy oszczędnościowej na budowę i wnioskujesz o konieczne kroki zgodnie z ogólnymi warunkami umów dotyczących oszczędności budowlanych (ABB) - podział umowy oszczędnościowej na budowę, zerwanie częściowej umowy oraz przywrócenie sumy oszczędnościowej. Podział umowy to zmiana umowy, która zgodnie z § 12 ust. 1 ABB wymaga zgody kasy oszczędnościowej.

...Proszę zrozumieć, że zgody na zmianę umowy możemy udzielić jedynie wówczas, gdy zgodzisz się na przywrócenie sumy oszczędnościowej w ramach pozostałej umowy w inny sposób niż przed podziałem (§ 12 ust. 3 ABB). Oznacza to, że suma oszczędnościowa zostanie pomniejszona o kwotę wypłaty.

W moich ABB pod § 12 ust. 1 znajduje się jednak jeszcze więcej informacji:
Podziały, łączenia, obniżenia lub podwyższenia umów oszczędnościowych na budowę jako zmiany umów wymagają zgody kasy oszczędnościowej. kasa oszczędnościowa nie będzie udzielać zgody na zmianę umowy jedynie wtedy, gdy przemawiają przeciwko niej powody techniczne oszczędzania.

Czy ktoś z Was ma pomysł, kiedy występują takie techniczne powody oszczędzania i co mogę jeszcze zaprotestować przeciwko argumentacji BHW, aby osiągnąć podział mojej umowy bez zmniejszenia sumy oszczędnościowej, tak jak BHW obiecał mi wówczas???

Napisany przez Experte

Dla mnie pojawia się teraz kilka pytań:
1) Na podstawie tego, co tu przeczytałem, wypowiedzenie po osiągnięciu 50% BS nie jest dozwolone!

Wypowiedzenie umowy oszczędnościowej jest możliwe w każdej chwili!

§ 15 Wypowiedzenie umowy oszczędnościowej przez oszczędzającego, (1) Oszczędzający może wypowiedzieć umowę oszczędnościową w dowolnym momencie.

Czy wpłata do 100% BS nie powinna być możliwa?

Prawda - gdy osiągnięty zostanie stan konta 100%, Bausparkasse może zakończyć umowę

2) Czy naprawdę nie wolno dokonywać jednorazowych wpłat?

§ 2 Wpłaty oszczędnościowe (1) Miesięczna składka oszczędnościowa do pierwszej wypłaty z przyznanej sumy oszczędnościowej wynosi 3 ‰ sumy oszczędnościowej (składka standardowa).
(2) Bausparkasse może uzależnić przyjęcie wpłat dodatkowych od swojej zgody.

3) W innym wątku mówiono o możliwości płatności do 1000 € wówczas (stan na 2010 r.) można uniknąć kontroli.

Patrz odpowiedź na pytanie 2

4) Czy nie powinienem – wbrew deklaracji BHW – móc zwiększyć moją miesięczną składkę?

Patrz odpowiedź na pytanie 2

5) W rozmowie powiedziano mi, że każdy nadpłacony cent zostanie mi natychmiast zwrócony. Czy tak faktycznie jest, czy można odważyć się spróbować?

nie - to, co powiedział BHW, jest prawdą

Jestem ciekawy waszych odpowiedzi i dalszej dyskusji tutaj. Temat ten na pewno zapewni dużo ciekawej dyskusji.

Cześć,

Nie wszystko, co jest napisane na forum, jest prawdą.

Prawidłowe informacje znajdują się w odpowiednich warunkach oszczędnościowych.

Pozdrowienia!

Napisany przez Experte

Cześć,
Dla mnie również jest to pierwszy post na forum i mam (niestety) tylko pytania dotyczące BHW Dispo Plus, a nie odpowiedzi na poprzednie posty.

Dane dotyczące mojej umowy:
Suma oszczędności budowlanych 10.225,84
Rozpoczęcie umowy 6-1999
Stan 3-2013 Osiągnięcie sumy oszczędności budowlanych w wysokości 91,4%
Osiągnięcie sumy oszczędności budowlanych w wysokości 100% w 5-2014

Chciałbym kontynuować umowę oszczędnościową jeszcze przez kilka lat, jeśli to możliwe. Po przeczytaniu różnych postów na forum i warunków umowy oszczędnościowej widzę dwie możliwości. W obydwu przypadkach nie jestem pewny, czy uda się to zrealizować, ani jakie będą (odsetkowe) konsekwencje.

Alternatywa 1 (już omówiona na forum):
Wniosek o podział sumy oszczędności budowlanych na 1.500,00 € i 8.725,00 €
Zakończenie umowy częściowej w wysokości 1.500,00 €
Wniosek o podniesienie pozostałej części sumy oszczędności budowlanych z 8.725,00 € do ponownie 10.225,00 €

To nie działa w przypadku obowiązującej taryfy.
Taka podwyżka byłaby możliwa tylko przy nowych taryfach oszczędności budowlanych.

Jeśli to naprawdę tak łatwo możliwe, co się stanie z premią w wysokości 3% od 1.500,00 € = 2.933,00 marek niemieckich. Kwota ta jest poniżej 3.000,00 marek niemieckich i w efekcie poza zakresem premii. Jeśli kwotę 1.500,00 € wziąć z pierwszych wpłat i na tę kwotę nie przysługuje premia, utraciłbym 3% od 1.500,00 € przez około 12 lat = 540,00 €. Nie obliczyłem jeszcze, czy ta strata zostałaby zrekompensowana przez wydłużenie okresu trwania umowy o około 2 lata, ale raczej w to nie wierzę.

Alternatywa 2a (już opisana przez Stuebbel w swoim poście z 7.2.2013):
W 4-2013 składam wniosek o zawieszenie comiesięcznych składek oszczędnościowych ze względu na już zachodzący okres oczekiwania na przyznanie (i/lub zbliżające się osiągnięcie sumy oszczędności budowlanych). Do osiągniętej kwoty oszczędności budowlanych dodawane byłyby jedynie coroczne odsetki, a w zależności od tego, czy z wolnym dyspozytem czy bez miałbym jeszcze 6 do 7 lat do osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych. Czy ktoś kiedyś próbował tego sposobu i jaka była ewentualna reakcja BHW? Czy BHW mógłby sprzeciwić się zawieszeniu?

Odmowa składek oszczędnościowych jest zawsze możliwa!
Zwykle należy to zrobić najpóźniej przy saldzie 50%.

W warunkach znalazłem tylko informację o prawie do wypowiedzenia umowy przez BHW, jeśli oszczędzający jednostronnie nie płacił składek zgodnie z regulaminem przez 6 miesięcy.

W której sekcji to ma być?
Tego tekstu nie mogę znaleźć w warunkach oszczędnościowych BHW

Alternatywa 2b:
Jak w alternatywie 2a, z tym że wnioskuję o zmniejszenie miesięcznej składki oszczędnościowej z 51,13 € (100,00 DM) do 30,68 € (= 60,00 DM = 3% standardowej składki oszczędnościowej) i w ten sposób przynajmniej zyskałbym około 2 lat.

Jest to również możliwe.

Bardzo się cieszę z każdej odpowiedzi
Pozdrowienia

Cześć,

Pozdrowienia!

Napisany przez kimy
Cześć, natknąłem się na to forum podczas przeprowadzania badań (mój doradca bardzo chce umówić się ze mną na spotkanie w sprawie mojego starego debetu plus umowy). Niestety, brakuje mi OGÓLNIEJ części umowy i karty taryfowej mojej umowy budżetowej z 1997 roku, abym mógł się przygotować do rozmowy.

Teraz mam pytanie i prośbę:

Czy tamtejsza OGÓLNIEJ jest nadal ważna, czy została zastąpiona nowymi w miarę upływu czasu?

Czy ktoś mógłby mi wysłać warunki i kartę taryfową? Proszę po prostu krótko odpowiedzieć tutaj lub napisać wiadomość, a ja podam mój adres e-mail dla dokumentów.

Dziękuję

Napisany przez kaschaef
jestem tutaj zupełnie nowy, ale już wiele przeczytałem i się nauczyłem.
mój kredyt plus:
data zawarcia umowy: 29.7.98
suma oszczędności budowlanych: 14316 €
wpłaty wliczając premię budowlaną i 2% oprocentowanie: 6550 €
przypisanie: 1.12.2005
chciałbym teraz dowiedzieć się, ile miałbym oszczędności przy 5%. Kto może mi to obliczyć?
moi doradcy nie są w stanie tego zrobić.
nie planuję celów związanych z mieszkaniem.
Czy muszę zwrócić premię mieszkaniową po wypłacie? (około 500 €)
mój doradca powiedział mi to przez telefon.
Co mogę zrobić?
W tej chwili nie potrzebuję pieniędzy i niekoniecznie chcę rozwiązać umowę. To obecnie nie jest zła inwestycja finansowa.
Czekam na odpowiedzi.

Napisany przez AV-Planer
[cytat=kaschaef">
Teraz chciałbym/chciałabym dowiedzieć się, ile miałbym/miałabym salda przy 5%. Kto może mi to obliczyć?
[/cytat]
Teraz najprostszym sposobem jest zsumowanie wszystkich płatności odsetkowych, jakie otrzymałeś/otrzymałaś w wysokości 2%, i pomnożenie ich przez 2,5. To powinno w przybliżeniu się zgadzać.

Napisany przez b-ja
Drodzy Forumowicze,

Chciałbym również zadać kilka pytań. Dotyczą one umowy z 1998 r. na Dispü plus.

1) Doradcy BHW dokuczali ciągłymi telefonami. Podczas jednego z spotkań doradca napisał na kartce, że stawka jest ważna tylko do 31.07.2013 r. z dotychczasowym oprocentowaniem 1% + bonus, od 01.08.2013 r. oprocentowanie wynosi 0,25% bez bonusa. => UMOWA ZOSTAŁA JEDNAK ZAWARTA Z BAZOWYM OPROCENTOWANIEM 2%! Po 7 latach i 7T DOSTAŁEM 5%..! BSS=26 TDEM = około 13,2 T€

2) W zeszłym tygodniu dostałem list... Dodatkowa płynność dla Ciebie... Musisz tylko zaakceptować przydział swojej już przydzielonej umowy oszczędnościowej. Jeśli zdecydujesz się do x.7.2013 r. na wypłatę, będziesz mógł szybko dysponować pieniędzmi. Proszę odesłać do nas załączony formularz wypłaty bezpośrednio... Do listu dołączono Nagły formularz wypłaty do rozliczenia mojej umowy oszczędnościowej mieszkaniowej i wypłaty całego kapitału oraz Mój plan budowy majątku Dispo maXX...

3) Umowa powinna pozostać w mocy jak najdłużej (do BSS). Pieniądze byłyby mile widziane w czasie emerytury... ;-) => Obecnie osiągnięto około 60% BSS

4) Po przejrzeniu dokumentów zauważyłem, że wysokość oprocentowania była inna i od kilku lat nawet nie wynosiła 2%...! => Czy w BHW coś poszło nie tak??? Czy powinno się martwić, czy oprocentowanie po wypowiedzeniu umowy zostanie poprawnie oprocentowane od pierwszego dnia z 5%??

5) Jakie oprocentowanie mogę spodziewać się na końcu umowy... Czy ktoś mógłby przesłać mi formułę?

6) Kwota zwolnienia = maks. 801€. Oprocentowanie powinno być bardzo wysokie (pod koniec 2012 r. bonusowe oprocentowanie wyniosło około 1,9 tysiąca €) i przekroczyć kwotę zwolnienia. Czy to prawda? Czy klient zostanie ukarany pod koniec tej formy umowy, ponieważ natychmiastowa 25% podatek dochodowy + Soli zostanie przekazany do urzędu skarbowego??

7) Czy można poprosić BHW o wydrukowanie wyciągów (od 1998 r.) / podsumowania konta?

Z góry dziękuję za odpowiedzi od użytkowników forum, którzy potrafią wyjaśnić tę sprawę. ;-)
Pozdrawiam słonecznie b-ja

Napisany przez Stuebbel
Po nieudanej próbie uzyskania częściowej wypłaty w wysokości 1500,- z BHW Dispo Plus z 1997 r. zgodnie z §12 ust. 1, wszcząłem procedurę ombudsmanów.

Niestety bez sukcesu: ombudsman właśnie postanowił, że po zamknięciu jednego z taryf BHW może podawać techniczne powody oszczędzania, aby uniemożliwić takie częściowe wypłaty.

Pozostaje więc tylko postępowanie zgodnie z zaleceniem eksperta, czyli zaprzestanie płacenia rat po osiągnięciu gotowości do wyznaczenia, aby jak najdłużej odroczyć pełne odkładanie.

Napisany przez Reini
Cześć gs k,

Mam ten sam problem z częściowym zwrotem, który chcę otrzymać BEZ zmniejszenia sumy budowy. Jak należy zrozumieć paragraf 14?
Chciałbym podać prawidłową interpretację mojemu prawnikowi, ponieważ wszcząłem procedurę ombudsmanową.
Dziękuję za kompetentną odpowiedź. BHW po prostu udawał głupiego w swoim stanowisku. Po prostu nie byli w stanie znaleźć paragrafu, który umożliwiłby częściowy zwrot. . .

Z góry dziękuję! Takich oszustów nie należy dopuszczać!

Pozdrowienia
Reinhold Schedel
Mail: reinhold.schedel@c-c-solutions.de

Napisany przez broesel
Cześć,

właśnie się zarejestrowałem, ponieważ mam także umowę Dispo +.
Wykorzystuję ją tylko jako książeczkę oszczędnościową i mam z nią bardzo dobre doświadczenia.

Mój sposób postępowania to podział umowy.
Odziedziczyłem pewną kwotę oszczędności z podziału, która jest obecnie zgromadzona w około 50% i gotowa do przydzielenia.
Dzięki temu mam pieniądze miesięczne, ponieważ wypłata może być dokonana w dowolnym miesiącu w razie potrzeby.

Przy wypłacie oprócz odsetek premiowych wypłacane są też proporcjonalne opłaty za udział, dzięki czemu można tutaj odzyskać również pierwotne koszty :-)

Mogę jedynie doradzić, aby nie rezygnować z umowy!
Jeśli potrzebujesz pieniędzy, działaj poprzez podział i wypłatę, ale nie rezygnuj.

Kluczowe jest zachowanie pewnej kwoty wkładu w umowie podzielonej, aby początek umowy pozostał w umowie niespodzielonej. Jeśli nie pozostanie żaden wkład, dla umowy pozostałej rozpocznie się nowy okres trwania, co jest niekorzystne jeśli chodzi o odsetki.

Ponadto istnieje także możliwość częściowej wypłaty. Do 1 000,- kosztuje to pewną stałą opłatę w wysokości 30,- (nie jestem pewny), powyżej tej kwoty naliczane są chyba 3% opłaty manipulacyjnej. Proszę sprawdzić warunki jeszcze raz. Wypłata jest jednak możliwa, już to kilkakrotnie robiłem. Nie działa to w Schwäbisch Hall, dlatego jestem w BHW. Oni są znacznie bardziej elastyczni. W razie potrzeby zmień doradcę, jeśli ten nie jest chętny !!!

Mam świetnego doradcę z BHW i jestem bardzo zadowolony z umowy i z niego.

Napisany przez Mafa
Cześć, przypadkowo trafiłem również na forum i chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat starej umowy BHW mojej żony. To stara umowa mojej żony, która została podpisana na zbyt wysoką kwotę (jako umowa o oszczędzanie podatkowe).

Dane:
Kwota oszczędności: 40.903,35 €
Data rozpoczęcia umowy: 2009
Plan ubezpieczenia: D maxx 5
Stopa podstawowa: 2%
Oprocentowanie kredytu: 5%
Bonus na koniec płatności oszczędnościowych: 2 + 2,75% = 4,75% oraz zwrot opłaty za uruchomienie w wysokości 800 DM.

Początkowo część oszczędności systematycznie pobierano z wynagrodzenia, a następnie w 2001 roku pobrano 3000 DM. Następnie umowa była zawieszona w odniesieniu do pozostałej kwoty 800 € (brak wpłat), ale od 3 lat regularnie opłacana jest kwotą 100 € miesięcznie, obecnie wartość to prawie 4000 €.

Moje pytanie teraz brzmi, jakie wpłaty należy dokonać, aby skorzystać z pełnego bonusu i zwrotu opłaty za uruchomienie przy rezygnacji z kredytu?

Czy faktycznie muszą zostać wpłacone pełne 40.903,35 €, czy wystarczy mniejsza kwota? (jak przeczytałem tutaj, już przy 50% = około 20.500 €, więc bonus w wysokości 2,75% będzie wypłacony retroaktywnie za wszystkie wpłaty? - dotyczy to również opłaty za uruchomienie czy tylko w przypadku wypowiedzenia umowy?)

Czy ma sens wcześniejsze wypowiedzenie innych (nowszych po 2004 roku) umów oszczędnościowych z oprocentowaniem 1,5% i dodatkowe wpłacanie kapitału w 18 ratach (kwartalnie maksymalnie 1000 €) na starą umowę?

Pozdrawiam,
Mafa

Napisany przez Stuebbel
Cześć,
Gratulacje z powodu umowy. Też bym chciał taką...
BHW chce pozbyć się takich umów za wszelką cenę. Dlatego, o ile mi wiadomo, nie zgadzają się już na podział umowy ani zwiększenie miesięcznych rat bez konieczności akceptacji dostosowania umowy.
Nie zmienia to jednak faktu, że masz możliwość wpłacania miesięcznej raty zgodnie z umową i po około 30 latach otrzymać całkowitą kwotę umowy wraz z odsetkami i premiami odsetkowymi.
Nie pozwól, by zmuszono Cię do podpisania zmienionych warunków umowy, bez względu na jakie błache powody podaje BHW.
Pozdrawiam

Napisany przez Mafa
Dziękuję!

Wtedy, wysokość umownej składki oszczędnościowej wynosiła jeszcze 250 DM - więc nie powinno to trwać tak długo. Czy moje zdanie na temat 50% od sumy gwarantowanej przeznaczonej na alokację lub wypłatę w przypadku rezygnacji jest teraz poprawne?

Dotychczas nawet przelewy pojedyncze w kwocie 800 € nie były kwestionowane....

Pozdrawiam Mafa

Napisany przez Mafa
Dziękuję!

Wtedy umowna stopa oszczędności wynosiła jeszcze 250 DM - więc nie powinno to zająć tak długo. Czy moje zdanie na temat 50% kwoty z tytułu składki oszczędnościowej przeznaczonej na alokację lub wypłatę w przypadku rezygnacji jest teraz poprawne?

Dotychczas nawet przy pojedynczych przelewach w wysokości 800€ nie było żadnych uwag....

Pozdrowienia, Mafa

Napisany przez Callimoto
Posiadam kredyt ratalny plus konto oszczędnościowe w BHW, które wkrótce zostanie przekroczony, mimo że od lat nie wpłacam na nie. Niestety nie mogę znaleźć warunków oszczędzania. Poprosiłem teraz BHW o przesłanie mi ich i jestem lekko zaniepokojony tym, że na końcu widnieje lipiec 2009. Czy ktoś mógłby mi przesłać oryginalne warunki oszczędzania do porównania? Jeśli decyzja o podziale wymaga zgody BHW, to czy nie mogą oni zawsze się temu sprzeciwić? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Callimoto

Napisany przez rattenfaengerin
Mam również konto kredytowe DispoPlus z 1998 roku. To tylko Mały kredyt w wysokości 5000 euro, który od kilku lat leży nietknięty, z około 4000 euro na koncie. Wczoraj otrzymałem wypowiedzenie od BHW, ponieważ umowa miała już 10 lat od przydzielenia, a ja nie skorzystałem z kredytu. Czy ktoś dostał podobne pismo i czy jest to zgodne z prawem?

Napisany przez obelix

czy to jest zgodne z prawem?

tak, jest.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Rattenfängerin, tak, BHW może to zrobić, jak w treści wypowiedzenia.

Napisany przez Schnullerbacke
Cześć,

jestem również dotknięty wypowiedzeniem umowy Dispo Plus przez BHW.

Jednak nie widzę uzasadnionej podstawy do wypowiedzenia umowy, dopóki umowa nie zostanie przekroczona.
Zamierzam się sprzeciwić jednostronnemu wypowiedzeniu i złożyć wniosek o zwiększenie sumy kredytu hipotecznego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, ale zwiększenie sumy oszczędności budowlanych wymaga zgody kasy oszczędnościowo-budowlanej. I na pewno nie zostanie udzielona zgoda.

Napisany przez obelix

również jestem dotknięty wypowiedzeniem mojej umowy Dispo Plus przez BHW.

Istnieją - jak dotąd - dwa powody, które mają prawne podstawy do wypowiedzenia umowy:

1. Kwota oszczędności w ramach budowy przewyższa kwotę oszczędności

2. Umowa budowlana została przyznana na okres dłuższy niż 10 lat.

Czy zachodzi któryś z tych powodów?

Mogę to zrozumieć. Odrzucenie jest jednak możliwe tylko wtedy, gdy istnieją techniczne przesłanki oszczędnościowe przeciwne zmianie umowy.

Czy tak jest w przypadku, gdy produkt nie jest już oferowany na rynku, czy też obecnie nie pozwala na to ogólny poziom oprocentowania, to byłoby do sprawdzenia.

Jestem ciekawy argumentacji.

Czy istnieje wiążąca definicja technicznych przesłanek oszczędnościowych?

@Obelix

Co do podstaw prawnych: Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe jest przypisana na okres dłuższy niż 10 lat, chciałbym znać wyrok sądowy lub inne wiarygodne źródło.

Mogę zrozumieć, że zwłaszcza kasy oszczędnościowo-budowlane chciałyby pozbyć się tych „starych” umów o wysokich oprocentowaniach ze względu na obecne stopy procentowe. Z drugiej strony, bez podstawy prawnej nie mogę po prostu wcześniejszego wykupu kredytu, który wziąłem w banku tylko dlatego, że obecne stopy procentowe są znacznie bardziej atrakcyjne, albo mam problemy finansowe. Sens i cel umów polega na tym, że wszystkie strony umów powinny przestrzegać porozumień zawartych wspólnie w chwili zawierania umowy.

Napisany przez obelix

Co do podstaw prawnych: Umowa oszczędnościowa na budowę jest przypisana na okres dłuższy niż 10 lat, chciałbym poznać wyrok lub inny źródło oparte na faktach.

Wpłaty na oszczędności budowlane są traktowane jako płatne pożyczki w rozumieniu § 488 ff. Kodeksu cywilnego (BGB). Zgodnie z tym Bausparkasse jako pożyczkobiorca ma niezbywalne prawo do wypowiedzenia umowy na podstawie § 489 ust. 4 zdanie 1 BGB na mocy § 489 ust. 1 nr 2 BGB. Bausparkasse ma zatem prawo do wypowiedzenia umowy oszczędnościowej na budowę (po raz pierwszy) dziesięć lat po pierwszym nabyciu stopnia przypisania z terminem wypowiedzenia wynoszącym sześć miesięcy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata