Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jako odbiorca zasiłku Hartz4 można zainwestować dziedzictwo jako środek na starość?

Napisany przez Marti
Cześć,

Wkrótce odziedziczę około 8000 euro. Jestem odbiorcą zasiłku Hartz 4 i chciałbym dowiedzieć się, czy mogę jakoś uratować to dziedzictwo, na przykład poprzez ubezpieczenie emerytalne Riester czy coś podobnego. Czy jest to możliwe bez konieczności oddawania środków Agencji Zatrudnienia?
Czy ma sens ubezpieczenie Riester, jeśli byłem/dalej jestem długo bezrobotny?

Pozdrowienia, Marti

Re: Czy jako odbiorca zasiłku Hartz4 można zainwestować dziedzictwo jako środek na starość?

Napisany przez eichi

Otrzymam niedługo spadek w wysokości około 8000 euro. Jestem beneficjentem zasiłku Hartz 4 i chciałbym wiedzieć, czy można jakoś uratować ten spadek poprzez dodatkowe ubezpieczenie emerytalne, np. Riester Rente. Czy jest to możliwe bez konieczności oddawania pieniędzy do Jobcenteru?

Nie jest mi znane, aby Jobcenter otrzymywał pieniądze od osób prywatnych lub zabierał je od nich. Może się jednak zdarzyć, że nie będziesz otrzymywał żadnego wsparcia przez rok, ponieważ będziesz miał wystarczająco dużo pieniędzy na utrzymanie przez prawie rok.

Cytat Marti

Czy ma sens składanie na Riesterrente, jeśli przez długi czas byłeś/bezrobotny/a?

Pozdrowienia, Marti

Jeśli twoja emerytura państwowa + wynikająca z niej emerytura jest niższa niż minimum egzystencji, to nie zmieni się to i w późniejszym wieku będziesz musiał/a żyć z zasiłku Hartz 4. Patrząc na twoje pytanie, wygląda na to, że taka sytuacja ma miejsce. Z tego punktu widzenia, sens w kontekście więcej mieć raczej nie występuje.

Napisany przez Marti

Nie jest mi znane, że urząd pracy dostaje pieniądze od osób prywatnych lub zabiera je od Ciebie. Może się jednak zdarzyć, że nie otrzymasz wsparcia przez rok, ponieważ przez prawie rok będziesz miał wystarczająco dużo pieniędzy, aby samemu się utrzymać.

Tak, właśnie to miałem na myśli.
Jak to będzie potem zliczone? Czy naprawdę muszę zużyć całe 8000 euro i czy przysługuje mi tyle samo pieniędzy, co teraz, albo może nawet więcej?

Napisany przez Arbitrage
Istnieją również wolne kwoty dla odbiorców zasiłku Hartz IV, tzw. majątek chroniony. Jeśli nie posiadasz innego majątku, możesz być uprawniony do przechowywania całej kwoty 8 000 EUR. Wartość majątku chronionego oblicza się na podstawie liczby lat życia x 150 EUR, maksymalnie 9750 EUR.

Dowiedz się więcej na stronie:

Hartz 4 majątek - ile wolno Ci posiadać? | Hartz 4 - Porady i Wyjścia

Napisany przez Marti
No cóż, ale czy to również dotyczy przypadku dziedziczenia podczas pobierania świadczenia?

Napisany przez eichi
Tak, myślę, że tak. Dlaczego nie?
Artykuł na ten temat: Dobrze doradzony: Dziedzictwo i Hartz IV - Prawo & Podatki

Napisany przez Marti
Ponieważ spadek jest traktowany jako jednorazowe dochód...

Napisany przez Holger1984
Jeśli w późniejszym wieku będziesz polegać na zabezpieczeniu socjalnym, lepiej nie oszczędzać na emeryturze w ramach programu Riester Rente.

Napisany przez eichi

Ponieważ dziedziczenie jest traktowane jako jednorazowy dochód...

To dokładnie zmienia coś? Z jednorazowego dochodu staje się on aktywem, a to ma znaczenie przy wnioskowaniu o zasiłek ALG2.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata